GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 18:42:15 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  Κορινθιακή σταφίδα: Ένα 100% ελληνικό superfood
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Κορινθιακή σταφίδα: Ένα 100% ελληνικό superfood  (Αναγνώστηκε 15469 φορές)
« στις: Ιανουάριος 28, 2014, 15:19:04 μμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.918
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Ένα 100% ελληνικό superfood αποκτά υπεραξία!
Μαύρος Χρυσός

Ή αλλιώς «Golden Black».

Ο ιδιοκτήτης πίσω από το φερώνυμο προϊόν Γιώργος Μάζος, μόλις 25 ετών, ασχολείται με την παραγωγή και τυποποίηση της κορινθιακής σταφίδας, που αναδεικνύεται στο εθνικό μας superfood.
Από τον παππού του, το γνωστό οινοποιό Θανάση Παπαϊωάννου κληρονόμησε την αγάπη για την αμπελουργία, αλλά και ένα «κοινό μυστικό»: την απαιτητική, αλλά πολύ πιο αποτελεσματική ποιοτικά μέθοδο αποξήρανσης της σταφίδας στη σκιά

.

Η γεύση της έχει ήδη αναγνωριστεί διεθνώς. Φέτος, η βιολογική Κορινθιακή σταφίδα σκιάς «Golden Black» βραβεύτηκε με χρυσό αστέρι στα Great Taste Awards 2013. Η διατροφική της αξία, όμως, εντυπωσιάζει συνεχώς: εκτιμήσεις επιστημόνων κάνουν λόγο για διπλάσιες αντιοξειδωτικές ουσίες στη σταφίδα σκιάς, από την αντίστοιχη που αποξηραίνεται στον ήλιο.
 

Η σταφίδα της Golden Black διατίθεται προς το παρόν σε 30 σημεία πώλησης στην Ελλάδα και έχουν ήδη αρχίσει οι εξαγωγές της σε μικρή κλίμακα στην Αγγλία, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει από Σκανδιναβία, Σκωτία, Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδά και Ελβετία
.


Ο Γιώργος Μάζος είναι εγγονός του Θανάση Παπαϊωάννου, ενός από τους πρώτους μικρούς οινοπαραγωγούς της χώρας που ξεκίνησαν να εμφιαλώνουν το δικό τους κρασί, αν και η οικογένεια Παπαϊωάννου δραστηριοποιείται στην αμπελουργία από το 1876. Όταν ο κ. Μάζος τελείωνε τις σπουδές του και έχοντας το «μικρόβιο της σταφίδας», λόγω των συζητήσεων με τον παππού του, πειραματίστηκε με την αποξήρανση σταφίδας σε μια μικρή έκταση βιολογικής Κορινθιακής σταφιδαμπέλου που είχε στην κατοχή του ο θείος του. Προς το παρόν η δραστηριότητα της Golden Black υπάγεται στην Αμπελουργία-Οινοποιία Α&Γ Παπαϊωάννου Ο.Ε., αλλά ο κ. Μάζος σύντομα σκοπεύει να ανεξαρτητοποιηθεί ιδρύοντας δική του εταιρεία.
 
Η αποξήρανση
 
Την Κορινθιακή σταφίδα άρχισε να την παράγει και να την αποξηραίνει στη σκιά ο προπάππους του κ. Μάζου και στη συνέχεια ανέλαβε ο παππούς του. Η μέθοδος της αποξήρανσης στη σκιά, πάντα ήταν λιγότερο διαδεδομένη, κυρίως λόγω του υψηλού της κόστους, αλλά και της απαιτητικότητάς της. Ωστόσο, φαίνεται ότι ακριβώς αυτή η διαδικασία δίνει το ανώτατο ποιοτικό αποτέλεσμα στο τελικό προϊόν. 

 
 
Μετά τον τρύγο, τα σταφύλια πρέπει να μεταφερθούν στις «Ισκιάδες», διαμορφωμένος από τον παραγωγό χώρος με μόνιμη σκιά, και να κρεμαστούν ένα προς ένα σε σύρματα, με μεγάλη προσοχή για να μην σπάσει ούτε ρώγα. Ο παραγωγός πρέπει να έχει καθημερινή παρουσία στο χώρο αποξήρανσης. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται 30 με 50 ημέρες και στη συνέχεια ο παραγωγός ξεκρεμά τα σχεδόν αποξηραμένα σταφύλια και τα τοποθετεί για 1 ημέρα κάτω απ’ τον ήλιο για να ολοκληρωθεί η αποξήρανση. Να σημειωθεί ότι η αποξήρανση στον ήλιο (στα λεγόμενα αλώνια) διαρκεί μόλις έως 15 ημέρες.
 
Τα οφέλη

Η ουσιαστική διαφορά της αποξήρανσης στη σκιά είναι ότι τα σταφύλια δεν εκτίθενται στις βλαβερές ηλιακές υπεριώδεις ακτινοβολίες και επομένως οφείλουν την αβίαστη αποξήρανση τους στα ρεύματα αέρος του φυσικού περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό, η Κορινθιακή σταφίδα «Σκιάς» έχει ομοιόμορφο σκούρο μπλε/μαύρο χρώμα, «γεμάτο» σώμα, φρουτένια γεύση (χωρίς καραμελοποιημένα σάκχαρα) και αυθεντικά αρώματα Κορινθιακής σταφίδας.

Μάλιστα, αυτή την περίοδο η εταιρεία Golden Black συνεργάζεται με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας -Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα με την ερευνήτρια Ειρήνη Παναγοπούλου υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Βάιου Καραθάνου, για τη συγκριτική ανάλυση της σταφίδας που έχει αποξηρανθεί στον ήλιο και της αντίστοιχης στη σκιά, ώστε να διαπιστωθεί η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι συγκρατούνται μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών στην Κορινθιακή σταφίδα Σκιάς -περίπου διπλάσιες σε σχέση με την κοινή.

 
Για την κορινθιακή σταφίδα

Η Κορινθιακή μαύρη σταφίδα προέρχεται από ένα αυτοφυές είδος αμπέλου που δίνει μαυρόρωγα σταφύλια και ευδοκιμεί σε ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων. Είναι ένα μονοπωλιακό προϊόν της Ελλάδας, καθώς το 80% της παραγωγής Κορινθιακής μαύρης σταφίδας σε παγκόσμιο επίπεδο προέρχεται από την Ελλάδα. Το υπόλοιπο 20%, το οποίο παράγεται στην Ν. Αφρική και στην Καλιφόρνια, είναι σημαντικά κατώτερο ποιοτικά.

Υπάρχουν αναφορές στην καλλιέργεια και την αποξήρανση Κορινθιακής σταφίδας στην Οδύσσεια, αλλά και στον Αριστοτέλη. Υπάρχουν επίσης γραπτές αναφορές για το εμπόριο της απ’ τον 14ο αιώνα μ.Χ. Το χαμηλό ποσοστό εγχώριας κατανάλωσης Κορινθιακής σταφίδας τα τελευταία χρόνια ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι καταναλωνόταν την περίοδο της Κατοχής και έτσι απέκτησε αρνητικό φορτίο στη συνείδηση των Ελλήνων.

Η Κορινθιακή σταφιδάμπελος αποτελεί ένα απ’ τα πρώτα από άποψη αρχαιότητας εθνικό προϊόν. Η χρονολογική περίοδος πρωτοεμφάνισης της δεν είναι επαρκώς διευκρινισμένη, αναφέρεται όμως ήδη από τον Ιπποκράτη ως «ασταφίδα» αλλά και «σταφίδα» στα έργα του «περί νούσων» και «περί γυναικείας φύσεως». Ο Αριστοτέλης επίσης είχε καταγράψει ως ιστορική μαρτυρία στα «προβλήματα» σχετικά με την σταφίδα ότι πρόκειται για ατελή σταφύλια με μικρές ρώγες οι οποίες στερούνται πυρήνα (κουκούτσι).

 


 
Διατροφική αξία

(Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνες και κλινικές μελέτες οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από τη Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας -Σ.ΚΟ.Σ- και από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την ανάδειξη της αξίας της Κορινθιακής Σταφίδας)
 
- Αποτελείται από : Βιταμίνες A RAE, A IU, Β1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, Αμινοξέα, Ασβέστιο, Σίδηρο, Μαγνήσιο, Φώσφορο, Κάλιο, Νάτριο, Ψευδάργυρο, Χαλκό, Μαγγάνιο, Σελήνιο, Υδατάνθρακες, Πρωτεΐνες, Σάκχαρα , Φυτικές Ίνες,  καθώς επίσης είναι πολύ πλούσια και σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες, πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη, ολεανολικό οξύ κ.α.).
 
 - Μειώνει τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος. Πιο συγκεκριμένα, οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα σε παχύ έντερο και στομάχι στον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (απόπτωση). 
 
- Με δεδομένο ότι η σταφίδα καταναλώνεται με τη φλούδα της, έχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών - μάλιστα η κορινθιακή έχει υψηλότερο από τα υπόλοιπα είδη σταφίδας ενώ είναι και υψηλότερο από εκείνο των περισσότερων φρούτων (υπολείπεται μόνο μερικών φυλλωδών λαχανικών). Οι διαιτητικές ίνες λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου χαρίζοντας έτσι στη σταφίδα πρεβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά εμποδίζουν και τη βιοσύνθεση χοληστερόλης.

- Η κορινθιακή σταφίδα έχει πολύ υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο, υψηλότερο από τη σουλτανίνα.

- Η γλυκύτητα της σταφίδας οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη, η οποία έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (19) έναντι της γλυκόζης (100) και ως αποτέλεσμα η σταφίδα έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (55-63).

- Τα σάκχαρα της σταφίδας δεν είναι σε μορφή κρυστάλλων, επομένως μπορούν να «εγκλωβίσουν» άλλα συστατικά, αντιοξειδωτικά, αρωματικές ουσίες, και να τα προστατεύσουν.

- Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και βοηθά τους ανθρώπους με Σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2.
Σχετικές κλινικές μελέτες πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο Λαϊκό Νοσοκομείο σε συνεργασία του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με την Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου υπό την εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικολάου Τεντολούρη. Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή στο Βήμα η δοκιμή αφορούσε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι ως γνωστόν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης βλαβών στα αγγεία. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο επιστημονικό έντυπο «Plant Foods for Human Nutrition».

Όπως προκύπτει, τα άτομα που κατανάλωναν σταφίδες σε καθημερινή βάση κατανάλωναν και 100-150 λιγότερες θερμίδες συνολικά μέσα στην ημέρα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα - πιθανώς επειδή «οι σταφίδες βοηθούν στον κορεσμό», σύμφωνα με τον καθηγητή. Κατά δεύτερον ότι η ομάδα της... σταφίδας εμφάνισε σημαντική μείωση στη διαστολική αρτηριακή πίεση της τάξεως των 5,5 χιλιοστών της στήλης υδραργύρου (mm Hg). «Η μείωση αυτή είναι καλύτερη και από εκείνη που επιτυγχάνεται με πολλά φάρμακα» σημειώνει ο κ. Τεντολούρης. Τέλος, εμφανίστηκε μείωση κατά 8 μονάδες ανά λίτρο αίματος (U/l) της οξειδωμένης μορφής της «κακής» LDL χοληστερόλης - πρόκειται για μια άκρως αθηρογόνο μορφή της LDL.
 
Κατά τον κ. Τεντολούρη «οι μελέτες επιβεβαιώνουν και μέσα από μελέτη σε ανθρώπους τις ευεργετικές ιδιότητες της μοναδικής μαύρης κορινθιακής σταφίδας η οποία έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά και φθηνότερη από τα διάφορα είδη μούρων που έχουν γίνει τόσο μεγάλη μόδα το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους».

Σε εξέλιξη βρίσκεται και μια άλλη δοκιμή στο Λαϊκό Νοσοκομείο η οποία αφορά την επίδραση της κορινθιακής σταφίδας σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ.
 
Προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα
 «Καταναλώνοντας δύο κουταλιές της σούπας σταφίδα την ημέρα καλύπτουμε το 1/3 των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε φρούτα», σύμφωνα με τον κ. Καραθάνο.
 
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 02, 2014, 01:53:38 πμ από ArXoS » Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω