GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 24, 2024, 22:42:51 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Συνταγές
| | |-+  Πίτες - Ψωμιά
| | | |-+  Πισία
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Πισία  (Αναγνώστηκε 30384 φορές)
« στις: Μάρτιος 04, 2008, 10:25:45 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Κάποια στιγμή στο chat room είχαμε μια συζήτηση με τον pxpontios που είναι και τεμέτερον για τα πισία.
Η μητέρα μου λοιπόν τα φτιάχνει με ζύμη ψωμιού και τα κάνει τηγανίτες, δλδ ανοίγει με το χέρι της ένα κομματάκι του κάνει ένα βαθούλωμα στην μέση με το δάχτυλό της και τα τηγανίζει σε καυτό λάδι.Σε μας τα σερβίρει βάζοντας λίγο τυρί στη μέση και όπως είναι ζεστά τα διπλωνει ρολλό και τα τρώμε.
Μου είπε οτι στο χωριό που τυριά πολλά δεν καταναλώνανε, η γιαγιά μου τα τηγάνιζε και τους έριχνε πάνω μέλι που το είχανε μπόλικο.Μια άλλη παραλλαγή ήταν τα πισία τυλιγμένα σε σαλιγιγκάρι  χωρίς γέμίση ενδοιάμεσα
τηγανισμένα και σερβιρισμένα σκέτα.
Αυτό όμως που μου αρέσει πάρα πολύ είναι τα πισία τα αποκριάτικα που τα κάνει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.
Η μητέρα μου ανοίγει ένα φυλλαράκι άζυμο πολύ πολύ λεπτό σχεδόν διάφανο και το γεμίζει με ένα μείγμα που κάνει ως εξής:
Τσιγαρίζει μεγάλα κρεμμύδια, ρίχνει λίγο βρασμένο ρύζι να τσιγαριστέι και αυτο ριχνει αυγά χτυπημένα και τυρί και το αφήνει να πήξει. και αλατοπιπερώνει.
Βάζει το μείγμα στα φύλλα που έχουν το μέγεθος ένος πιάτου φρούτου, τα κλείνει και τα τηγανίζει σε καυτο λάδι.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Μάρτιος 04, 2008, 10:49:07 πμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Τα κάνουμε και εμείς στη Σκόπελο αυτά αλλά τα λέμε φουσκόπιτες. Είναι με ζύμη ψωμιού την οποία τηγανίζουμε και τα σερβίρουμε ή με μέλι ή με τυρί.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Μάρτιος 04, 2008, 10:52:38 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
τελεια ειναι εμενα μου αρεσουν περισσοτερο τα περισχια Γλώσσα Γλώσσα
με πατατα ή τυρι
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Μάρτιος 05, 2008, 09:03:57 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Kαι εμένα με αρέσουν πολύ τα περεσκία αλλά με πατάτα.Η θεία μου κάνει κάτι πιροσκάκια μικρούλικα μπουκίτσες και είναι τέλεια!
Ενω κάνω την ίδια συνταγή την οικογενειακή, εμένα μου βγαίνουν λίγο...παντόφλες.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Μάρτιος 05, 2008, 12:42:58 μμ »
EYH2 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 368
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Εμείς πάλι κάνουμε τα τηγανόψωμα.
Τα Πισία όμως πρέπει να είναι τελείως διαφορετικά.
Αγγελική θα μου κάνεις το τραπέζι? Θέλω να τα δοκιμάσω.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Μάρτιος 05, 2008, 13:10:40 μμ »
al1975
Επισκέπτης
Aχ Ευάκι μου να σε το κάμω το τραπέζι με όλα τα καλά τα Ποντιακά:
Βαρένικα, περεσκία, πισία, εβριστό, περέκια, τανωμένον  σορβάν, μαυρολάχανα με τα φασόλια, πασκιτάν, ορίσκι, ωτία, χαβίτς , πιρόχ, μουχούλια και άλλα ωραία εξωτικά φαγητά και να πιούμε και ένα ταν να δροσιστούμε.Και μετά να σηκωθούμε να χορέψουμε και ένα κότσαρι για να χωνέψουμε.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 05, 2008, 13:13:10 μμ από al1975 » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Μάρτιος 06, 2008, 08:08:41 πμ »
pxpontios Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 183
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
al1975 δεν ξερω πως να σε ευχαρηστησω..  Φιλί
Μολις ειδα το θεμα περα οτι εβαλα οτι ποντιακο κυκλοφορει στο σπιτι μου, μου ανοιξες και την ορεξη με το μενου του τραπεζωματος... αχ, αχ.. ακομα ειναι νωρις ομως για κατσαρολες αλλα ας βρασω μερικες πατατες για να κανω περοσκια... (πρεπει να βρουμε και καποια φατσουλα που να χωρευει για να εκφραζομαστε πιο ολοκληρωμενα ε? ε? )  Κλείσιμο ματιού  Χαμόγελο Χαμόγελο
Καταγράφηκε
Οποιος τολμα να αγαπα αληθινα, ηρωας θα ειναι παντα, βαθια...
 
Απάντηση #7
« στις: Μάρτιος 06, 2008, 19:45:50 μμ »
xrysa Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 964
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Εγώ μόνο τα πισία ήξερα από ποντιακές συνταγές, συγγνώμη κιόλας αλλά δεν έχω ιδέα από ποντιακή κουζίνα  Χαμόγελο Ειδικά αυτά που ανέφεφε η Αγγελική όλα άγνωστα, πρέπει να μας πείτε καμιά συνταγή να δούμε και εμείς που δεν έχουμε ιδέα  Χαμόγελο Χαμόγελο
Καταγράφηκε
Μπορείς να μάθεις την αξία ενός ανθρώπου παρατηρώντας τα ελλατώματά του.
 
Απάντηση #8
« στις: Μάρτιος 06, 2008, 20:28:04 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
Naι βρε παιδιά, δώστε καμιά ποντιακή συνταγήηη!
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #9
« στις: Μάρτιος 07, 2008, 09:06:00 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Ποντιακή συνταγή έχω δώσει τα βαρένικα στα οποία όχι να το παινευτώ αλλά είμαι μάστορας!!
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω