Το ηλιοβασίλεμα είναι από τις ομορφότερες στιγμές του εικοσιτετραώρου. Όταν μάλιστα ο ήλιος πέφτει στη θάλασσα δημιουργούνται μοναδικές εικόνες που ξεπερνούν τη φαντασία. Οι εικόνες που ακολουθούν είναι πραγμαικά εντυπωσιακές.
Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά στον κόσμο, που χρησιμοποείται από τα αρχαία χρόνια στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική αλλά και σε αρκετούς άλλους τομείς. Αν και είναι όμως ευρέως γνωστή, η διαδικασία παραγωγής της είναι εντελώς άγνωστη στους περισσότερους.
Η κανέλα είναι στην πραγματικότητα ο φλοιός από τον κορμό ενός δέντρου. Υπάρχουν δύα βασικά είδη: Η κανέλα Ceylon που παράγεται κατά 90% στη Σρι Λάνκα και θεωρείται η αυθεντική και η κανέλα από παρεμφερή δέντρα της ίδιας οικογένειας που αναφέρεται σαν Cassia με κύρια παραγωγό την Ινδονησία. Η συγκομιδή είναι δύσκολη και κουραστική αλλά συναμα συναρπαστική για όλους εμάς που την αγνοούμε.
Η κανέλα που γνωρίζουμε είναι ένα λεπτό στρώμα στο εσωτερικό του φλοιού του δέντρου που την παράγει. Ο φλοιός αφαιρείται από τον κορμό και στη συνέχεια αποξύνεται ώστε να αφαιρεθεί το εξωτερικό του μέρος και να μείνει μια φλούδα πάχους 0,5 χιλιοστών. Κόβεται σε λωρίδες οι οποίες αφήνονται να στεγνώσουν με αποτέλεσμα να δημιουργούν τα ρολάκια που γνωρίζουμε. Τέλος τα ρολάκι κόβονται σε μικρότερα τμήματα 5 έως 10 εκατοστών και είναι έτοιμα για την αγορά.
Η διαφορά στη διαδικασία συγκομιδής ανάμεσα στα δύο είδη κανέλας είναι ότι στην αυθεντική κανέλα τα δέντρα είναι μικρά (2 ετών), ύφους περίπου 2 μέτρων, τα οποία κόβονται και στη συνέχει επεξεργάζονται ενώ στην κανέλα Cassia ο φλοιος αφαιρείται από το δέντρο που είναι μεγάλο και φτάνει τα δέκα μέτρα ύψος. Το 90% της κανέλας που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι τύπου Cassia και μπορείτε να το αναγνωρίσεται από το πάχος του ξύλου και το πόσο “τυλιγμένο” είναι. #Invalid YouTube Link#
Φουτουριστικός σχεδιασμός και εμφάνιση που εντυπωσιάζει. Πανύψηλα κτήρια από γυαλί και μέταλλο, σχέδια που εντυπωσιάζουν, πράσινα συγκροτήματα κατοικιών αλλά και ξενοδοχεία μέσα στο έδαφος προετοιμάζονται πυρετωδώς για να ανοίξουν τις πύλες τους στο κοινό τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τότε πάρτε μια γεύση από τις πιο απίθανες δομές στον κόσμο…
1. Kingdom Tower, Σαουδική Αραβία – το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο θα ολοκληρωθεί το 2019
2. Shanghai Tower, Κίνα – 2015
3. Το μαργαριτάρι του Ντουμπάι – 2016
4. Agora Garden Tower, Ταϊπέι – 2016
5. World One, Βομβάη – 2015
6. Abdullah Petroleum Κέντρο Μελετών και Ερευνών, Ριάντ, Σαουδική Αραβία – 2016
7. Suzhou Zhongnan Center, Kίνα – 2020
8. Lotte World Tower, Νότια Κορέα – 2016
9. Dawang Mountain Resort, Κίνα – 2016
10. Songjiang Hotel, Σαγκάη – 2019
Το κτήριο του υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας, στην πόλη Καζάν και είναι ένα πραγματικό αρχοτεκτονικό στολίδι. Από το μεγαλοπρεπές κτίσμα ξεχωρίζει το τεράσιο δέντρο από σφυρήλατο σίδηρο στην είσοδό του. Μάλιστα το δέντρο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να ρίχνει τη σκιά του στο lobby του κτηρίου.
Το κτήριο, που χτίστηκε από τη ρωσική κατασκευαστική εταιρεία Antica, είναι έχει έντονες αρχιτεκτονικές αναφορές στά κτήρια της αυτοκρατορικής Ρωσίας.
Το Ωκεανογραφικό Μουσείο αποτελεί τμήμα ενός κτιριακού συμπλέγματος που ονομάζεται “Ciutat de les Arts I de les Ciences”, το οποίο σχεδίασε ο Σαντιάγο Καλατράβα, και αποτελεί το μεγαλύτερο “ενυδρείο” της Ευρώπης. 50.000 περίπου είδη ψαριών και θηλαστικών -μεταξύ των οποίων καρχαρίες, δελφίνια, πιγκουίνοι, τροπικά είδη ψαριών αλλά και φάλαινες- φιλοξενούνται στις 5 από τις 10 ”περιοχές” του πάρκου, καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα του πλανήτη, ενώ σε ειδικό χώρο ζουν περίεργα είδη πτηνών από όλο τον κόσμο αλλά και ερπετά.
Το “ενυδρείο” αποτελείται από “γυάλινους” διαδρόμους και στοές, όπου οι επισκέπτες έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα ψάρια, παρατηρώντας εύκολα τις συνήθειες, τις συμπεριφορές αλλά και τις ιδιοτροπίες τους. Το φως και η θερμοκρασία είναι ακριβώς ίδια με το φυσικό περιβάλλον των ψαριών, ενώ βράχια, φύκια και διάφορα υποθαλάσσια φυτά συμπληρώνουν με απόλυτα πιστό τρόπο το θαλασσινό σκηνικό.
Ειδικότερα, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν πάνω από 350 είδη καρχαριών, εντυπωσιακά σαλάχια αλλά και σμέρνες, ακόμη χταπόδια, θαλάσσιες χελώνες και αστερίες σε μια μοναδική περιήγηση στους βυθούς του κόσμου! Το Ωκεανογραφικό σύμπλεγμα περιλαμβάνει επίσης όπερα και κέντρο τεχνών, κινηματογράφο-πλανητάριο, Μουσείο Επιστημών και κήπο.
Στην ουσία οι κάτοικοι σε αυτό το απομονωμένο νησί έχουν μια διαφορετική φιλοσοφία για το σεξ οπως έχουν και για τη σύλληψη και τη γέννηση των παιδιών. “Οι άνθρωποι εδώ πιστεύουν ότι δεν είναι κτήμα κανενός, ότι τα παιδιά είναι καλοδεχούμενα όποιον κι αν έχουν πατέρα ή μάνα, ενώ αντιλαμβάνονται το σεξ ως έναν τρόπο διαιώνισης του είδους και όχι ως απιστία απέναντι στο σύντροφο. Οι γυναίκες μπορούν να έχουν όσους εραστέςθέλουν, όπως και οι άντρες να… ξενοκοιμούνται αλλά απαγορεύεται διά ροπάλου να κοιμηθεί κάποιος με ξένον”, αναφέρει ο φωτογράφος που έκανε το ρεπορτάζ για την Daily Mail.
Η διάσημη αρένα της Βαρκελώνης μεταμορφώθηκε σε ένα εντυπωσιακό, σύγχρονο εμπορικό κέντρο από τον αρχιτέκτονα Richard Rogers. Η αρένα χτίστηκε το 19ο αιώνα αλλά το 1990 το στάδιο έγινε μη λειτουργικό τόσο λόγω της παλαιότητας όσο και λόγω της πτώσης της δημοφιλίας των ταυρομαχιών. Ωστόσο οι αρχές της πόλης δεν ήθελαν να χάσουν ένα τόσο ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο και ανέθεσαν στον Rogers τον ανασχεδιασμό του.
Η ανασχεδίαση είχε απόλυτη επιτυχία, καθώς διατηρήθηκε η αρχιτεκτονική του σταδίου και προστέθηκαν σύγχρονα στοιχεία ώστε να μετατραπεί σε ένβα ιδιαίτερα λειτουργικό εμπορικό κέντρο. Σήμερα αποτελεί στολίδι για την πόλη της Βαρκελώνης.
O λόγος που επιλέχτηκε αυτός ο τρόπος για την τοποθέτηση της γέφυρας είναι για να μη διακοπεί η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταζύτητας που περνβα από κάτω. Οι μηχανικοί σήκωσαν το τμήμα της γέφυρας σε ύψος 15 μέτρον και με περιστροφή 106o κατάφεραν να το συνδέσουν με τον υπόλοιπο αυτοκινητόδρομο, σε διάστημα μόλις μιάμισης ώρας. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της κατασκευής αρκεί να αναφέρουμε ότι η γέφυρα υποστηρίζει 11 λωρίδες κυκλοφορίας.
Η μέθοδος της περιστροφής εφαρμόζεται μόλις για δεύτερη φορά παγκοσμίως και πρώτη φορά στην Ασία.
Στην έρημο Danakil της Αιθιοπίας, στην πιο καυτή περιοχή του κόσμου, οι καμήλες και οι άνθρωποι πηγαινοέρχονται μεταφέροντας πλάκες αλατιού. Το έδαφος είναι τραχύ, οι συνθήκες ακραίες, με θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν και τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ η φυλή Αφάρ, βγάζουν το αλάτι με το χέρι και στη συνέχεια το φορτώνουν σε καραβάνια για το διήμεριο ταξίδι του στην πόλη Berahile. Εκεί οι πλάκες αλατιού πωλούνται ως επιτραπέζιο αλάτι αλλά και για τη χρήση του ως ζωοτροφή, αποτελώντας εν ολίγοις το βασικόν προϊόν της οικονομίας της περιοχής.
Εξόρυξη γίνεται στο έδαφος μέχρι και σε δύο χιλιόμετρα βάθος. Οι εργαζόμενοι λειτουργούν σε στάδια: Τοποθετούν ξύλα στα ανοίγματα του εδάφους και αποσπούν μεγάλα κομμάτια άλατος, το οποίο στη συνέχεια σπάνε σε μικρότερα κομμάτια, ανακαλύπτοντας στα πιο κάτω στρώματα το καθαρό αλάτι. Περίπου 2.000 καμήλες και 1.000 γαϊδούρια κάνουν καθημερινά το ταξίδι από την Berahile στο λατομείο και αντίστροφα, ενώ κάθε ζώο μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 300 κιλά αλάτι το ποίο πωλείται προς 10 δολάρια.
Οι Sou Fujimoto Architects μαζί με τον αρχιτέκτονα Nicolas Laisné δημιούργησαν μια ευφάνταστη δομή στο Μονπελιέ της Γαλλία που ονομάζεται White Tree και εντυπωσιάζει με το ασυνήθιστο σχήμα του. Στην ουσία το κτήριο μιμείται το σχήμα των κλαδιών των δέντρων καθώς οι βεράντες και τα αίθρια προεκτείνονται αρκετά από τον βασικό κορμό της δομής.
Το White Tree εκτείνεται σε 17 ορόφους και καταλαμβάνει μια έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ είναι ένας πύργος μικτής χρήσης που φιλοξενεί διαμερίσματα, γραφεία, μια γκαλερί τέχνης, εστιατόριο και μπαρ. Ο σχεδιασμός είναι σπονδυλωτός, με έμφαση στην υπέροχη πανοραμική θέα στον ωκεανό.
Ποιο είναι το μυστικό για υγιή καρδιά και μακροβιότητα; Η αλήθεια είναι ότι αυτό αποτελεί ένα “hot” θέμα παγκοσμίως και πολλοί ερευνητές ψάχνουν να το ανακαλύψουν. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν οι Έλληνες είμαστε εξαιρετικά τυχεροί γιατί το έχουμε… μέσα στα χέρια μας! Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το μυστικό για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και της μακροζωίας είναι μια κούπα ή και περισσότερο παραδοσιακού ελληνικού καφέ. Η μελέτη της Ικαρίας, 2 χρόνια μετά τη δημοσίευσή της εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στον επιστημονικό κόσμο. Γιατί; Κατάφερε να αναδείξει ότι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του νησιού της Ικαρίας ηλικίας μεταξύ 69-81 ετών που έπιναν ελληνικό καφέ τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα παρουσίασαν καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία συνολικά.
Με την ευκαιρία είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Ικαρία έχει τεκμηριωθεί ως μια από τις περιοχές που οι άνθρωποι ζουν καλά για πάνω από 90 χρόνια παγκοσμίως. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το μυστικό της μακροζωίας τους είναι οι διατροφικές τους συνήθειες και ιδίως η κατανάλωση ελληνικού καφέ. Γενικά, ο καφές, που είναι από τα πιο αγαπημένα ροφήματα των ανθρώπων σε όλα τα μέρη της γης, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς καθώς περιέχει υψηλά ποσά προστατευτικών αντιοξειδωτικών και πολυφαινόλες. Όμως, αυτό που κάνει τον ελληνικό καφέ να ξεχωρίζει είναι η διαδικασία παρασκευής του καθώς όλα τα συστατικά του διηθούνται την στιγμή της παρασκευής του στο μπρίκι μας παρέχοντας περισσότερες προστατευτικές ενώσεις σε κάθε φλιτζάνι.
Ο ελληνικός καφές βράζεται, δεν υφίσταται εκχύλιση. Αυτή η μέθοδος βρασμού αναπτύχθηκε στην Υεμένη κατά την αρχαιότητα, πολύ πριν ανακαλυφθεί το φιλτράρισμα του καφέ. Η μέθοδος αυτή είναι που δημιουργεί και το αγαπημένο σε όλους μας καϊμάκι, το οποίο προσθέτει μια πλούσια, κρεμώδη υφή στον ελληνικό καφέ. Η διαδικασία του βρασμού του καφέ διατηρεί πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τους κόκκους του καφέ σε σύγκριση με το φιλτράρισμα, γι’ αυτό και ο ελληνικός καφές αποδίδει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών σε 1 μικρό φλιτζανάκι. Επιπρόσθετα, ο ελληνικός καφές προέρχεται από τους κόκκους Arabica οι οποίοι αλέθονται δημιουργώντας μια πολύ λεπτή σκόνη, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών.
Πλούσιος σε χλωρογενικό οξύ, πολυφαινόλες, λιποδιαλυτές ουσίες και άλλες φιλικές για την καρδιά ενώσεις, ο ελληνικός καφές έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία των αρτηριών, καθώς και στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη και ενισχύοντας συνολικά την υγεία του ανοσοποιητικού. Σύμφωνα με τη μελέτη της Ικαρίας, όσοι έπιναν ελληνικό καφέ είχαν πιο υγιή αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, φάνηκε ότι η συστηματική κατανάλωση ελληνικού καφέ προστατεύει από την δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, ένα είδος καρδιακών παθήσεων που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα θανατηφόρο για τις γυναίκες και βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια.
Η ενδοθηλιακή λειτουργία αντιπροσωπεύει την υγεία των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Το ενδοθήλιο αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα κυττάρων που βρίσκονται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, βοηθώντας τα να ανοίξουν και να επιτρέψουν στο αίμα να ρέει μέσα τους ευκολότερα. Αυτή η διαδικασία διατηρεί την πίεση του αίματος υπό έλεγχο, επιτρέποντας την καρδιά να «εργάζεται» λιγότερο καθημερινά για να περάσει το αίμα μέσω αγγείων. Ωστόσο, όταν το ενδοθήλιο φλεγμαίνει, δημιουργεί περιοχές όπου αρτηριακή πλάκα μπορεί να προσδεθεί και να δημιουργήσει, μια διαδικασία που μπορεί τελικά να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Η έντονη συγκέντρωση καρδιοπροστατευτικών συστατικών στον ελληνικό καφέ βελτιώνει τη φλεγμονή των αγγείων, «μαλακώνει» το στρώμα του ενδοθηλίου , επιτρέποντας στο αίμα να ρέει πιο ελεύθερα και αποφεύγοντας τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας.
Ο ελληνικός καφές αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της κοινωνικής μας ζωής, καθώς συνηθίζουμε να πίνουμε γουλιά-γουλιά με την οικογένεια και τους φίλους, είτε γύρω από το τραπέζι της κουζίνας ή σε καφετέριες. Αυτή η χαλάρωση και η απόλαυση που αισθανόμαστε όταν καταναλώνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα μαζί με αγαπημένα πρόσωπα, συμβάλλει ισχυρά στη μείωση του στρες, προσδίδοντας ένα ακόμα όφελος στην καρδιαγγειακή μας υγεία. Οι κάτοικοι της Ικαρίας συνηθίζουν να καταναλώνουν 3 με 5 φλιτζανάκια ελληνικού καφέ την ημέρα. Συνδυάστε, λοιπόν, τον αγαπημένο σας ελληνικό καφέ με μια μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ψάρια, ελαιόλαδο και πολλά φρούτα και λαχανικά, βοηθώντας την καρδιά σας να δουλεύει… ρολόι!
πηγή: boro.gr