GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 04:26:47 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Συνταγές
| | |-+  Πίτες - Ψωμιά
| | | |-+  Zύμες ολικής άλεσης
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 2 3 4 » Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Zύμες ολικής άλεσης  (Αναγνώστηκε 71601 φορές)
« στις: Μάιος 30, 2008, 13:25:00 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
Έχω επιχειρήσει πολλές φορές να φτιάξω ζύμες ολικής άλεσης. Παίρνουμε σαν δεδομένο ότι το αλεύρι πρέπει τουλάχιστον να είναι μισό μισό (μισό ολικής/μισό λευκό) για να είναι επιτυχημένες.

Στις πίτες τα έχω καταφέρει. Παίρνω κλασικές συνταγές ζύμης για πίτες (συγκεκριμένα της Αγγελικής) και με μισό-μισό αλευράκι (είτε μισό άσπρο και μισό ολικής είτε μισό άσπρο και μισό καλαμποκάλευρο) είναι μια χαρά.

Στο ψωμί όμως... πρόβλημα:
Σε κλασικές συνταγές ψωμιού (τις απλές, χωρίς γάλατα και πολλά - πολλά), το ψωμί μού βγαίνει πολύ συμπαγές, σαν χωριάτικο, βαρύ. Καμία ιδέα για να γίνει κάπως πιο αφράτο???
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #1
« στις: Μάιος 30, 2008, 16:28:05 μμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Αν χρησιμοποιείς προζύμι, όντως το ψωμί γίνεται βαρύ, ιδίως με ολικής άλεσης αλεύρι. Αν χρησιμοποιείς μαγιά, λογικά θα έπρεπε ναναι πιο αφράτο. Υπολογίζεις ένα φακελάκι ξερή μαγιά για 1/2 κιλό ψωμί?
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Μάιος 30, 2008, 16:28:32 μμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Για μισό κιλό αλεύρι εννοώ,
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Μάιος 30, 2008, 16:52:55 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
A! To προζύμι έφταιγε? Ναι, προζύμι έβαζα...
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #4
« στις: Μάιος 30, 2008, 16:55:19 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
Ευχαριστώ βρε Νένα, κι έλεγα τι στο καλό φταίει! ...
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #5
« στις: Μάιος 30, 2008, 17:05:14 μμ »
ansou Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 9
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Επειδη ζυμωνω και με τα χερακια μου αλλα και με αρτοπαρασκευαστη ,οποτε μου λειπει χρονος ,επιτρεψτε μου να πω οτι με προζυμι το ψωμακι γινεται λιγο πιο ξινουτσικο αλλα ...μυριζει πιο...ψωμι!!!!Ενας καλος φιλος κουζινολατρης συνηθιζει να μου λεει οτι τα καμωμενα με μαγια φακελακι ειναι...μαιμουδιστικα(!!!!)ενω τα γνησια και τα αληθινα αρτοπαρασκευασματα πρεπει να εχουν μαγια νωπη.Ενταξει , δικιο εχει αλλα ...αμα βιαζομαστε?ΑπορίαΑπορία??  Συνηθιζω να φτιαχνω ψωμι με αλευρι ολικης,με κιτρινο και με ασπρο (μαλακο κ σκληρο δλδ)σε αναλογια 1/3 απο το καθενα και επειδη το μαυρο ειναι πιο βαρυ , ε , θελει λιγη μαγια παραπανω για να ανεβει κ να ειναι αφρατο.Ακομη βαζω μαυροσουσαμο (το λενε κ μαυροκουκι) οπως επισης και γλυκανισο μεσα και.........μοσχοβολαει ο τοπος!!!!!!!!!!!!!! Χαμόγελο
Καταγράφηκε
A friend in need is a friend indeed.
 
Απάντηση #6
« στις: Μάιος 30, 2008, 19:09:12 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
Ansou, για να το επαναλάβω για να μου πεις αν το κατάλαβα σωστά: προζύμι, 1/3 λευκό, 1/3 ολικής και 1/3 κίτρινο, σωστά?Απορία  Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #7
« στις: Μάιος 30, 2008, 19:41:27 μμ »
ansou Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 9
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Ναι , ρανια πολυ σωστα! Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
A friend in need is a friend indeed.
 
Απάντηση #8
« στις: Μάιος 30, 2008, 19:52:11 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
thaaaanx!   Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #9
« στις: Μάιος 30, 2008, 20:44:03 μμ »
xanthibax Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.344
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Ranja επειδή ζυμώνω εδώ κι 8 χρόνια χρησιμοποιώ πάντα μαγιά νωπή ,υπάρχει σε κυβάκια.
Εγώ βάζω μισό  κύβο μαγιάς 2 φλιτζάνια αλεύρι κίτρινο 1 ολικής αλέσεως κι ένα άσπρο.
Τώρα αν θα γίνει πολύ αφράτο ή όχι μάλλον πόσο σφιχτή θα είναι η ζύμη σου έχει σημασία εγώ αυτό έχω παρατηρήσει και το άλλο και σημαντικότερο η ποιότητα του αλευριού.
Καταγράφηκε
  Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα!!!
 
Απάντηση #10
« στις: Μάιος 30, 2008, 20:47:28 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
Kάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη! Ευχαριστώ xanthibag. Έχω βάλει σκοπό να καταφέρω να φτιάξω ένα ψωμί που να μην το τρώω μόνο εγώ την άλλη μέρα που δεν θα είναι ζεστό...
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #11
« στις: Ιούνιος 02, 2008, 10:58:41 πμ »
ata Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.004
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Θέλω κι εγώ να δοκιμάσω συνταγή για χειροποίητο ψωμί...εάν έχεις όλες τις πληροφορίες Ράνια, δώσε ολοκληρωμένη την συνταγή και εάν την δοκιμάσεις πες μας αποτελέσματα...
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #12
« στις: Ιούνιος 02, 2008, 11:45:05 πμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
Ακόμα στις δοκιμές είμαι αλλά θα φτιάξω μέσα στην εβδομάδα. Αν βγει καλή θα τη δώσω οπωσδήποτε!  Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #13
« στις: Ιούνιος 02, 2008, 19:23:57 μμ »
xanthibax Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.344
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Καλησπέρα Ata , αν θέλεις δοκίμασε τη συνταγή σπιτικό ψωμί πολύσπορο είναι δοκιμασμένη . Μπορείς να την τροποποιήσεις  1 φλιτζ αλεύρι άσπρο  (μαλακό)2 φλιτζ αλεύρι κίτρινο (σκληρό) 1 φλιτζ ολικής αλέσεως 2 φλιτζ νερό 25 γρ μαγιά λίγο λάδι λίγο αλάτι καλό ζύμωμα κι αν δεν θέλεις τα σπόρια είναι προαιρετικό . Καλή επιτυχία
Εγώ αυτή τη στιγμή το έχω σε εξέλιξη
Καταγράφηκε
  Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα!!!
 
Απάντηση #14
« στις: Ιούνιος 02, 2008, 19:32:36 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
xanthibag, χρησιμοποιείς και σπόρους? Αν ναι, ποιους? Τους αναμιγνύεις από την αρχή στη ζύμη?
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 2 3 4 » Πάνω