GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 18, 2024, 20:33:04 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Συνταγές
| | |-+  Πίτες - Ψωμιά
| | | |-+  Zύμες ολικής άλεσης
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες « 1 2 3 4 » Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Zύμες ολικής άλεσης  (Αναγνώστηκε 71598 φορές)
Απάντηση #30
« στις: Ιούνιος 04, 2008, 01:31:19 πμ »
YANNA Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 874
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ WWW
Στα  S/M υπάρχει επίσης ένα αλεύρι  σε κίτρινη συσκευασία, νομίζω είναι της ΑΛΑΤΙΝΗ που γράφει ότι κάνει για ψωμί και για φύλλο πίτας. Είναι σκληρό αλεύρι  με το σιμιγδάλι του
ιδανικό για ψωμί. Βέβαια μπορείτε να βρείτε αυτό το αλεύρι και σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #31
« στις: Ιούνιος 04, 2008, 10:13:09 πμ »
ata Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.004
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Ένα πράγμα μόνο δεν σας ρώτησα...πόση ώρα ζυμώνεις ? .... έτσι, για να προετοιμαστώ ψυχολογικά....
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #32
« στις: Ιούνιος 04, 2008, 10:17:53 πμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
Χα χα Σαρκασμός ata! Κάνεις όλες τις σωστές ερωτήσεις! Έτσι την πατάω εγώ, ξεκινάω να φτιάξω κάτι και στα μισά αρχίζω να αυτοσχεδιάζω γιατί ξεχνάω να ρωτήσω!!! Για να δούμε πόση ώρα θα μας πουν τα κορίτσια γιατί το σάββατο έχω σκοπό κι εγώ να ζυμώσω!!  Σαρκασμός
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #33
« στις: Ιούνιος 04, 2008, 10:54:32 πμ »
xanthibax Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.344
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Κορίτσια μη σας πιάνει πανικός όλα είναι απλά αν χρειαζόταν πολύ χρόνο καμμιά εργαζόμενη (όπως κι εγώ φυσικά) δεν θα ζύμωνε.
Λοιπόν έχουμε λύσεις
1 Ζυμώνουμε σε κάδο του μίξερ, εφόσον έχουμε μεγάλο μίξερ με  γάντζο για ζύμες (προσοχή με τα μικρά μίξερ μπορείτε να ζυμώσετε λίγο στην αρχή γιατί αλλιώς θα το κάψετε όπως έκανα κι εγώ) . Βέβαια θα βάλετε και τα χεράκια σας  πρός το τέλος για να έχετε και τη χαρά του ζυμώματος .Δεν υπάρχει ώρα ακριβώς
α.Πρέπει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης .
β.Να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια σας
3γ.Όταν πιέζετε τη ζύμη με το δάκτυλό σας να μην αφήνει λακουβίτσα αλλά να επανέρχεται.
Με το ζύμωμα το αλεύρι αναπτύσσει τη γλουτένη του, μια ουσία που δίνει συνοχή και ελαστικότητα στη ζύμη
2. Αν έχετε αρτοποιητή και δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα προγράμματά του ζυμώνετε στ πρόγραμμα  για ζύμες ή για πίτσα (εγω αυτό κάνω όταν θέλω να το ψήσω στο φούρνο προσθέτοντας σπόρους κ. α.) και μετά το βάζετε στο ταψί  ή φόρμα για τα περεταίρω.
3. Ίσως και πιό δύσκολο ζυμώνουμε με τα χεράκια μας μέσα σε μια λεκάνη  τίποτα όμως ακατόρθωτο γιατί δεν πρόκειται να ζυμώσετε μεγάλες
ποσότητες, κι όπως λέει η κ. Εύη Βουτσινά στο βιβλίο της΄΄ Άρτος ο Περιούσιος΄΄ , και ένα παιδί μπορεί να ζυμώσει εύκολα!!!
Καλή σας επιτυχία και πάλι Ανεση
Καταγράφηκε
  Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα!!!
 
Απάντηση #34
« στις: Ιούνιος 04, 2008, 11:17:45 πμ »
ata Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.004
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Ευχαριστούμε πολύ Xanthibax !!! ήσουν τόσο κατατοπιστική !!!

...και με το τελευταίο σχόλιό σου βρήκα -τουλάχιστον εγώ - την λύση για το θέμα του ζυμώματος...εάν μπορεί να ζυμώσει ένα παιδί...τότε τα 2 μπορούν να κάνουν όλη την αγγαρεία και η μαμά απλά να ψήσει....και να απολαύσει...!!

Νά'σαι καλά....τέλος οι απορίες....ώρα για εκτέλεση....
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #35
« στις: Ιούνιος 04, 2008, 12:12:02 μμ »
elie Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 644
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Μια καλή πρακτική συμβουλή για το ζύμωμα είναι να μοιάζει η ζύμη με... πωπό μωρού, να είναι απαλή, ελαστική και λεία. Η γνώμη μου είναι ότι θέλει περίπου ένα τεταρτάκι ζύμωμα (αφού έχει πάρει όλο το αλεύρι του) και παραπάνω αν είναι εφικτό.
Εγώ ζυμώνω (βοηθάει-παίζει και η κόρη μου!) μια φορά την εβδομάδα (κάθε Τετάρτη εκτός απροόπτου). Είτε ψήνω την ίδια μέρα όλη την ποσότητα και διατηρώ το ψημένο ψωμί σε κατάψυξη-ψυγείο ή τυλιγμένη σε πετσέτα μέσα στην ψωμιέρα-το χειμώνα αυτό, είτε χωρίζω τη ζύμη ανά φρατζόλα, καταψύχω και μετά την ψήνω (αφού αποψυχθεί ομαλά) τη μέρα που θέλω.
Στο αλεύρι κάνω διάφορους συνδυασμούς, για ψωμί ολικής άλεσης χρησιμοποιώ αναλογία 1/3 αλεύρι κίτρινο (αναφέρθηκε) ή "για όλες τις χρήσεις" και 2/3 αλεύρι ολικής. Όταν χρησιμοποιώ φυσικό προζύμι κάνω την αναλογία 1/2-1/2.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 04, 2008, 12:14:09 μμ από elie » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #36
« στις: Ιούνιος 04, 2008, 12:27:27 μμ »
ata Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.004
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Nά'μαι πάλι με απορίες...elie χρήσιμες και οι πληροφορίες σου για την αποθήκευση της ποσότητας του ψωμιού και την κατανάλωσή του...εσύ χρησιμοποιείς μαγιά (νωπή-σκόνη ?) ή προζύμι ? και τι αποτέλεσμα γευστικό έχεις στις περιπτώσεις αυτές ? πιο διατηρείται πιο καλά και την επομένη ? επίσης όταν χρησιμοποιείς προζύμι το αγοράζεις έτοιμο ή το φτιάχνεις εσύ ? και πως ? και πότε ?
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #37
« στις: Ιούνιος 04, 2008, 13:40:35 μμ »
elie Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 644
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Ανάλογα την... περίσταση. Το προζύμι δίνει πιο συμπαγές ψωμί, ελαφρά ξινό και με υφή "χωριάτικου". Διατηρείται (ψημένο) περισσότερες μέρες σαν φρέσκο.
Το προζύμι το φτιάχνω μόνη μου μια φορά το χρόνο και το διατηρώ κατάλληλα στο ψυγείο. Το φτιάχνω το φθινόπωρο συνήθως που έχει ακόμα ζέστη (βοηθάει να αναπτυχθούν οι ζυμομύκητες) και το πετάω κάποια στιγμή το καλοκαίρι πριν τις διακοπές που λείπουμε από το σπίτι και δεν μπορώ να το συντηρώ-ανανεώνω γιατί δεν ζυμώνω. Για να ζυμώσω με προζύμι το "αναπιάνω" την προηγούμενη του ζυμώματος. Είναι πιο χρονοβόρα διαδικασία από τη μαγιά.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΩ, το αυθεντικό, παραδοσιακό προζύμι γίνεται ΜΟΝΟ με αλεύρι και νερό, και κατάλληλη διαδικασία που απαιτεί το χρόνο της. Η Βέφα θεωρεί προζύμι τη δημιουργία μικρής ποσότητας ζυμαριού με αλεύρι, λίγη μαγιά και νερό, που το φτιάχνει την προηγούμενη μέρα και το αφήνει να σταθεί ένα βράδυ, το ενσωματώνει την επόμενη στα υπολοιπα υλικά και φτιάχνει το ψωμί. Είναι μια ... απομίμηση προζυμένιου ψωμιού με καλά αποτελέσματα και λιγότερο... ρίσκο αλλά όχι το αυθεντικό.

Για πιο γρήγορα χρησιμοποιώ τη μαγιά (ξερή, νωπή, ό,τι έχω) που δίνει και πιο "αφράτο" ψωμί. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις απ' αυτό.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #38
« στις: Ιούνιος 04, 2008, 13:46:47 μμ »
ata Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.004
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Σ' ευχαριστώ πολύ elie...έχεις δίκιο θα ξεκινήσω από τα απλά και στην πορεία βλέπουμε...τα κατάλαβα όλα λοιπόν (επιτέλους !!!!!)...προχωρώ ακάθεκτη .....θα επανέλθω με εντυπώσεις....Yanna είδα και το δικό σου σχόλιο και σε ευχαριστώ....

νά'στε καλά όλες....
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #39
« στις: Ιούνιος 04, 2008, 13:54:28 μμ »
xanthibax Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.344
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
ata να χαίρεσαι τα δυό σου παιδάκια βάλτα να ζυμώσουν και δε θα χάσεις μετά από χρόνια θα με θυμιθείς.

Εμένα τα έβαζε η γιαγιά στο χωριό τα καλοκαίρια όταν ήταν πολύ μικρά και μια ωραία μέρα όταν μεγάλωσαν λίγο μου είπαν εμείς γιατί δε ζυμώνουμε και γιατί δεν ανοίγουμε φύλλο.
Τώρα ζυμώνουν και ανοίγουν φύλλο στο Λονδίνο
καλή επιτυχία και πάλι

Καταγράφηκε
  Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα!!!
 
Απάντηση #40
« στις: Ιούνιος 04, 2008, 22:08:07 μμ »
YANNA Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 874
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ WWW
Λοιπόν κορίτσια όπως λέει και η Ξανθή (xanthibax με βολεύει καλύτερα έτσι το όνομά σου, άν χρειάζεται διόρθωσέ με) πρέπει όλες να ξεκινήσετε να ζυμώνετε το ψωμάκι σας.
Το ζύμωμα είναι η καλύτερη εκτόνωση, είδικά όταν χτυπάτε με μπουνιές τη ζύμη..σκεφτείτε όποιον σας αρέσει...Χαχαχα αστειεύομαι..Τώρα είδικά, με τα μίξερ με τους γάντζους είναι παιχνίδι, και όπως κάνω εγώ αφού ανακατέψω όλα τα υλικά μου σε μεγάλη λεκάνη βάζω τη ζύμη σε δυό δόσεις στο μίξερ (για να μη το ζορίσω) και στη συνέχεια το ζυμώνω και λίγο με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί και γίνει απαλή η ζύμη μου. Χρησιμοποιώ πάντα μακρόστενες φόρμες του κέϊκ για να ψήσω το ψωμί, καλά λαδωμένες, και όταν το βγάλω από το φούρνο το αφήνω να κρυώσει σε σχάρα. Η μυρωδιά του ψωμιού όταν ψήνεται θα σας αποζημιώσει για τον κόπο σας Στριφογύρισμα ματιών Στριφογύρισμα ματιών
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #41
« στις: Ιούνιος 04, 2008, 23:01:51 μμ »
xanthibax Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.344
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Καλησπέρα Γιάννα ,
Μόλις τώρα ξεφούρνισα κι απολαμβάνω τη μυρωδιά του
Καταγράφηκε
  Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα!!!
 
Απάντηση #42
« στις: Ιούνιος 05, 2008, 18:35:10 μμ »
smp Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 453
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Elie πόσο προζύμι χρησιμοποιούμε στο 1 κιλό αλεύρι?
Οταν ψήνετε στο ηλεκτρικό φούρνο ψωμί με προζύμι βάζετε και
δοχείο με νερό ?
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 05, 2008, 18:37:59 μμ από smp » Καταγράφηκε
Να ζεις καλά - Να γελάς συχνά - Να αγαπάς πολύ!!!
 
Απάντηση #43
« στις: Ιούνιος 05, 2008, 21:49:46 μμ »
xanthibax Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.344
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Καλησπέρα smp .
Έχω γράψει κάποιο άρθρο για το προζύμι που δεν έχει ανέβει ακόμη.
Αν βιάζεσαι λοιπόν για ένα κιλό αλεύρι χρειάζεται προζύμι μεγάλο όσο ένα μικρό αυγό.
Ελπίζω ότι γνωρίζεις τη διαδικασία του  " αναπιάσματος "
Όσο για το  δοχείο με νερό ,που λες ,δεν έχω κάποια πληροφορία τα βιβλία μου δεν το αναφέρουν πουθενά.
Αν έχεις κάποια πληροφορία εσύ ή κάποια άλλη ευχαρίστως να το μάθουμε.
Καταγράφηκε
  Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα!!!
 
Απάντηση #44
« στις: Ιούνιος 05, 2008, 23:02:03 μμ »
smp Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 453
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Ευχαριστώ για την αμεση απάντηση.
Την διαδικασία του *αναπιάσματος* την ξέρω.
Στον παραδοσιακό φούρνο όταν ψήνεις το ψωμί μετά απο κάποια ώρα ψησίματος τον ανοίγεις για να δροσίσεις τα ψωμιά με ένα σφογγαρακι,στον ηλεκτρικό φούρνο τοποθετείς ένα δοχείο με νερό για να υπάρχει λίγο υγρασία.
Το είχα διαβάσει πολύ παλιά σε κάποιο βιβλίο δεν θυμάμαι σε ποιο.
Μιλάω για το παραδοσιακό ψωμι!!!
Καταγράφηκε
Να ζεις καλά - Να γελάς συχνά - Να αγαπάς πολύ!!!
 
Εκτύπωση  Σελίδες « 1 2 3 4 » Πάνω