GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 04:57:51 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Σχολιάστε την επικαιρότητα
| | |-+  Σαν σήμερα ...
| | | |-+  27 Ιουνιου
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: 27 Ιουνιου  (Αναγνώστηκε 20754 φορές)
« στις: Ιούνιος 27, 2008, 07:50:22 πμ »
THEOHARIS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
τ Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.392
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
το 1759... στον Καναδά, οι Βρετανοί, υπό τον Τζέιμς Γουλφ, πολιορκούν το Κεμπέκ.
 
το 1787... στη Λοζάννη, ο Έντουαρντ Γκίμπον ολοκληρώνει το 6ο και τελευταίο μέρος του "Η Άνοδος και η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας", ενός από τα σημαντικότερα βιβλία ιστορίας στην αγγλική γλώσσα.
 
το 1831... φεύγει από τη ζωή η Γαλλίδα μαθηματικός, Μαρί- Σοφί Ζερμαίν, που αφοσιώθηκε στα μαθηματικά από την ηλικία των 13 ετών, αμφισβητώντας ένα ανδρικό προνόμιο της εποχής.

το 1844... ο Αμερικανός θρησκευτικός ηγέτης των Μορμόνων, Τζόζεφ Σμιθ, φυλακίζεται στο Ιλινόις, κατηγορούμενος για συνομωσία και εθνική προδοσία. Αργότερα, θα απελευθερωθεί και θα θανατωθεί από το μαινόμενο πλήθος.
 
το 1850... γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής συγγραφέας, Λευκάδιος Χερν, που συνέβαλε στη διάδοση της ιαπωνικής κουλτούρας στη Δύση.
 
το 1857... η οργάνωση "Scientific American" προειδοποιεί, πως το λίπος της φάλαινας, που χρησιμοποιείται ως πηγή φωτισμού, θα εξαντληθεί, λόγω της έξαρσης της λαθροθηρίας.
 
το 1869... γεννιέται ο Γερμανός εμβρυολόγος, Χανς Σπίμαν, που βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1935.

το 1893... κραχ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 600 τράπεζες και 74 σιδηροδρομικές εταιρείες χρεοκοπούν.
 
το 1898... ο Καναδός εξερευνητής, Τζόσουα Σλόκουμ, ολοκληρώνει τον περίπλου της Γης, σε ένα ταξίδι χωρίς συντρόφους.
 
το 1902... αρχίζει η σταδιακή μείωση του χρόνου εργασίας στη Γαλλία, καθώς η χώρα έχει καθυστερήσει στα ζητήματα κοινωνικής προστασίας και εργατικής νομοθεσίας.
 
το 1905... ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης ρωσικής επανάστασης του 1905.
 
το 1909... η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για δήθεν δράση ελληνικών συμμοριών στη Μακεδονία και τη Θράκη.
 
το 1911... η ελληνική Βουλή οριστικοποιεί, με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, το διορισμό του διαδόχου Κωνσταντίνου στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού.
 
το 1913... οι Έλληνες νικούν τους Βούλγαρους στη μάχη του Λαχανά.
 
το 1920... ο ελληνικός στρατός προελαύνει νικηφόρα στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας.
 
το 1921... αρχίζει η προέλαση του ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα.
 
το 1923... η Γαλλία και το Βέλγιο καταγγέλλουν το Διάγγελμα του Πάπα, που καταδικάζει την κατοχή της Ρουρ και κάνει έκκληση για χριστιανικό διακανονισμό των πολεμικών αποζημιώσεων.
 
το 1929... έγχρωμο τηλεοπτικό πρόγραμμα μεταδίδεται στη Νέα Υόρκη, εντυπωσιάζοντας τους θεατές.
 
το 1930... γεννιέται ο Αμερικανός επιχειρηματίας και ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία (1992), Ρος Περό.
 
το 1939... επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, εξετάζει το θέμα της σύνταξης της νέας Γραμματικής της ελληνικής γλώσσας.
 
το 1939... πρεμιέρα για το "Όσα Παίρνει ο Άνεμος", μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του κινηματογράφου.
 
το 1940... στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί εγκαινιάζουν μια νέα συσκευή ασύρματης επικοινωνίας, με την ονομασία "Αίνιγμα".
 
το 1954... τίθεται σε λειτουργία ο πρώτος σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, στην πόλη Όμπνισκ.
 
το 1955... γεννιέται η Γαλλίδα ηθοποιός, Ιζαμπέλ Ατζανί.
 
το 1961... σύμφωνα με στοιχεία, 43.000 Έλληνες εργάτες απασχολούνται σε γερμανικές βιομηχανίες.
 
το 1962... Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντώνται στο ουδέτερο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, τον περίφημο ''τελικό της Νύχτας''. Ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια λήγει ισόπαλος 0- 0, ενώ στο 100ό λεπτό της παράτασης ο Ελβετός διαιτητής, Μέλα, τον διακόπτει λόγω σκότους. Οι φίλαθλοι, νομίζοντας ότι όλα είναι κανονισμένα για να επαναληφθεί ο αγώνας για περισσότερες εισπράξεις, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ η ΕΠΟ, φοβούμενη παρόμοια επεισόδια, δεν ορίζει επαναληπτικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νικητής την χρονιά αυτή.
 
το 1967... γεννιέται ο ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος.
 
το 1967... το πρώτο ATM εγκαθίσταται σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Ένφιλντ του Λονδίνου.
 
το 1972... κοινό πρόγραμμα συμφωνείται μεταξύ του Κομμουνιστικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας.
 
το 1975... γεννιέται ο ηθοποιός Τόμπι Μαγκουάιρ, που ενσάρκωσε τον "άνθρωπο-αράχνη" στην κινηματογραφική επιτυχία "Spiderman 2", το 2002.
 
το 1975... παίρνει διαζύγιο το διάσημο ζευγάρι τραγουδιστών, Σόνι Μπόνο και Σερ.
 
το 1977... γεννιέται ο Ισπανός άσσος της μπάλας, Ραούλ.
 
το 1977... η Γαλλία αποχωρεί από το Τζμιπουτί, το οποίο ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του.
 
το 1982... εκτοξεύεται από τη Φλόριντα των ΗΠΑ το "Κολούμπια", μεταφέροντας το πρώτο στρατιωτικό και εμπορικό υλικό.
 
το 1986... η Άννα Γουάιτ σοκάρει το κοινό στο Wimbledon, όταν εμφανίζεται φορώντας μόνο ένα ολόσωμο καλσόν.
 
το 1990... ανακοινώνονται οι πρώτες ιδιωτικοποιήσεις προβληματικών επιχειρήσεων, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιώργο Σουφλιά.
 
το 1991... ο γιουγκοσλαβικός στρατός εξαπολύει επίθεση στη Σλοβενία, με αφορμή τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της δύο μέρες νωρίτερα.
 
το 1991... παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, επισημαίνουν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών στις ΗΠΑ.
 
το 1992... δίνεται στη δημοσιότητα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνομική βία στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με την οποία εδώ και πολλά χρόνια αστυνομικοί σκοτώνουν ή ξυλοκοπούν υπόπτους άνευ λόγου.
 
το 1994... η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά την υπόθεση της ΑΓΕΤ, ζητά τη συνδρομή των ελβετικών αρχών, για τη διερεύνηση τυχόν λογαριασμών του τέως πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
 
το 1994... στη Νότια Αφρική, έκρηξη βόμβας και βίαια επεισόδια στο Γιοχάνεσμπουργκ έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 24 ατόμων.
 
το 1995... ολοκληρώνονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Κάννες.
 
το 1995... στο Κατάρ, με αναίμακτο πραξικόπημα, ο πρίγκιπας διάδοχος ανατρέπει τον πατέρα του Σεϊχ Χαλίφα και αυτοχρίζεται Εμίρης.
 
το 1996... η ΕΠΟ αποφασίζει την δήλωση τέταρτου ξένου στο φύλλο αγώνος πρωταθλήματος στην Α' Εθνική και τρίτου στην Β΄ Εθνική.
 
το 2000... τραγικό θάνατο βρίσκει ο 28χρονος Σλοβάκος ποδοσφαιριστής της Οβιέδο, Πίτερ Μπουμπόφσκι, όταν επιχειρεί βουτιά από μεγάλο ύψος σε πισίνα στην Ταϊλάνδη.
 
το 2001... ολοκληρώνεται και τυπικά η μεταγραφή του Μιχάλη Κωνσταντίνου από τον Ηρακλή στον Παναθηναϊκό, το ύψος της οποίας αποτελεί ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα (4 δις δρχ).
 
το 2001... πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός, Τζακ Λέμον.
 
το 2002... πεθαίνει, σε ηλικία 57 ετών, ο Αμερικανός μπασίστας του θρυλικού ροκ συγκροτήματος "The Who", Τζον Έντουιστλ.

Καταγράφηκε
ΜΟΥ ΛΕΊΠΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ
 
Απάντηση #1
« στις: Ιούνιος 27, 2008, 14:20:16 μμ »
THANOS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Δ Ο Ξ Α ΚΑΙ Τ Ι Μ Η Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.647
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ WWW
το 1850... γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής συγγραφέας, Λευκάδιος Χερν, που συνέβαλε στη διάδοση της ιαπωνικής κουλτούρας στη Δύση.

Παρουσιαση ενος αγνωστου Ελληνα που τιμηθηκε απο μια ξένη χώρα.

Ο Λευκάδιος Χερν (Patricio Lafcadio Tessima Carlos Hearn) ή Κοϊζούμι Γιακούμο (小泉八雲) ήταν συγγραφέας και δημοσιογράφος και θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας. Έκπληξη

Βίος
Γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 27 Ιουνίου του 1850 από Ελληνίδα μητέρα και πατέρα Ιρλανδό. Δεύτερος γιος του Καρόλου Χερν και της Ρόζας Κασιμάτη. Η μητέρα του ήταν ευγενούς καταγωγής κόρη του Αντώνιου Κασιμάτη από τα Κύθηρα ενώ ο πατέρας του στρατιωτικός χειρουργός στο Βρετανικό Σώμα των Επτανήσων από το Δουβλίνο. Το σπίτι όπου έζησε ο μικρός Λευκάδιος στο Κύθηρα στέκει ακόμα.

Παιδικά χρόνια
Ο πατέρας του πήρε μετάθεση για τις δυτικές Ινδίες και έτσι δυο χρονιά αργότερα ο μικρός Λευκάδιος ταξιδέψε με τη μητέρα του στο Δουβλίνο για να ζήσουν με την οικογένεια του πατέρα του. Η μητέρα του αντιμετώπιζε δυσκολίες προσαρμογής στην ξένη χωρά αλλά και στο σπίτι της οικογένειας του άντρα της και έτσι μετακόμισε στην Σάρα Μπρέναν. Συγγενικό πρόσωπο που έδειχνε συμπάθεια στον Λευκάδιο και τη μητέρα του. Μετά από ένα διάστημα συμβίωσης με τον πατέρα του, η μητέρα του αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς ο Κάρολος Χερν εκμεταλλεύτηκε ένα νομικό κενό και έθεσε εκτός ισχύος τον γάμο του.

Έτσι, σε ηλικία πέντε ετών ο Λευκάδιος Χερν αποχωρίστηκε από τη μητέρα του χωρίς να την δει ποτέ ξανά. Στην ηλικία αυτή αυτή ένιωθε φόβο για τα φαντάσματα και τα στοιχειά. Η θεία του για να τον κάνει να ξεπεράσει τις φοβίες του αυτές τον κλείδωνε στο υπόγειο.

Εφηβικά χρόνια
Όταν έφτασε σε σχολική ηλικία άρχισε να διαβάζει. Όταν κάποια στιγμή ανακάλυψε ενα βιβλίο για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ένιωσε ενθουσιασμένος. Όπως είπε αργότερα ο ίδιος: Εισήλθα στη δική μου αναγέννηση. Αργότερα, και αφού είχε περάσει από το γαλλικό κολλέγιο του Υβενό στάλθηκε στο κολλέγιο Σαίντ Κούθμπερτ (Ushaw Roman Catholic College). Κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού έχασε το ένα μάτι του. Από τότε κλείστηκε στον εαυτό του.

Ενηλικίωση και Μετανάστευση
Σε ηλίκια 19 ετών αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις Η.Π.Α. Για ένα χρονικό διάστημα έζησε κάτω από συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Όταν γνώρισε τον Χένρυ Γουώτκιν βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Με τη βοήθεια του βρήκε δουλειά σε μια εφημερίδα. Σιγά σιγά άρχισε να δουλεύει σε υψηλότερες θέσεις και έφτασε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδα του Σινσιννάτι (Cincinnati Daily Enquirer). Περιπλανήθηκε στη Νέα Ορλεάνη, στη Νέα Υόρκη, στις Γαλλικές Αντίλλες.

Ζωή στην Ιαπωνία
Το 1889 βρέθηκε σαν ανταποκριτής στην Ιαπωνία. Αργότερα και με τη βοήθεια του Μπάζιλ Τσάμπερλαιν και του Ίτζιτο Χαττόρι βρήκε θέση καθηγητή της αγγλικής γλώσσας στην πόλη Ματσούε στη βορειοδυτική Ιαπωνία. Στον δέκατο πέμπτο μήνα διαμονής του στην Ιαπωνία παντρεύτηκε τη Σετζούκο Κοϊζούμι. Κόρη μίας οικογένειας σαμουράι, των Κοϊζούμι που είχαν ξεπέσει με την καταστροφή που επέφερε σε αυτήν την κοινωνική τάξη η νέα πορεία της Ιαπωνίας. Υιοθετεί μάλιστα το όνομα της συζύγου του και από Λευκάδιος Χερν ονομάζεται Κοϊζούμι Γιάκουμο. Μαζί της έκανε τέσσερα παιδιά. Τον Δεκέμβριο του 1896, το Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τόκυο του προσέφερε την έδρα του καθηγητή της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Στην Ιαπωνία ο Λευκαδιος Χερν έζησε τα 14 τελευταία χρόνια της ζωής του.

Θάνατος
Ο Λευκάδιος Χερν πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1903 ύστερα από πνευμονικό οίδημα. Μία μικρή νεκρική πομπή μετέφερε τη σωρό του στον παλιό ναό Κομπουπέρα. Μπρόστα υπήρχαν τα βουδιστικά λάβαρα, πίσω δυο μικρά παιδιά που κουβαλούσαν ζωντανά πουλιά σε μικρά κλουβιά που θα τα άφηναν ελέυθερα συμβολίζοντας τη φυγή της ψυχής από τα δεσμά της. Ακολουθούσαν τα άτομα που κουβαλούσαν το φέρετρό του, πιο πίσω οι ιερείς με τα κουδουνάκια τους και το φαγητό για το νεκρό, ενώ την πομπή έκλειναν η οικογένεια και οι φίλοι του νεκρού. Στην πλάκα που έστησαν οι φοιτητές του υπήρχε το εξής κείμενο: Στον Λευκάδιο Χερν, του οποίου η πένα υπήρξε πιο ισχυρή ακόμα και από τη ρομφαία του ένδοξου έθνους που αγάπησε, έθνους που πιο μεγάλη τιμή του υπήρξε ότι τον δέχτηκε στις αγκάλες του ως πολίτη και του πρόσφερε, αλίμονο, τον τάφο.


Συγγραφικό Έργο
Τα πιό γνωστά του έργα είναι:

Εντός του κύκλου των ψυχών
Η χώρα των χρυσανθέμων
Ιαπωνικοί Θρύλοι
Ηλέκτρα
Καϊνταν
Κείμενα από την Ιαπωνία
Όλεθρος και άλλα διηγήματα
Το αγόρι που ζωγράφιζε γάτες και άλλες ιστορίες
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 27, 2008, 14:21:53 μμ από THANOS » Καταγράφηκε
ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΑΝΤΗΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ



Επισκεφθείτε το ιστολόγιο μας koukfamily.blogspot.com
 
Απάντηση #2
« στις: Ιούνιος 27, 2013, 22:27:27 μμ »
vasoKapa Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Ο τολμών & επιμένων νικά !.... Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 659
Μέλος από: Ιαν, 2013

Προφίλ
27 Ἰουνίου

363.—Ο Ιοβιανός μία ημέρα μετά τον θάνατο τού Ιουλιανού , ανακηρύσσεται αυτοκράτορας τού ρωμαϊκού κράτους. Θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου τού 364.

742.—Ο κόμης τού Οψικίου Αρτάβασδος, γαμπρός τού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε΄, εκμεταλλεύεται την απουσία τού τελευταίου από την Κωνσταντινούπολη και καταλαμβάνει το θρόνο. Αρχίζει εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος οφείλεται σε πολιτικούς λόγους και προσωπικές φιλοδοξίες και όχι σε θρησκευτικές.

1302.—Ήττα του στρατηγού Μουζάλωνα από τις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις τού Οθωμανού Οσμάν στη μάχη τού Βαφέα, κοντά στη Νικομήδεια. Η ήττα αυτή τών Βυζαντινών έχει ως συνέπεια την  κατάληψη τής υπόλοιπης Μικράς Ασίας από τους τούρκους.

1350.—Γεννιέται ο Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος, μετά τον θάνατο του πατέρα του Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγου, ανέλαβε την βασιλεία από το 1391 μέχρι το 1423 όπου ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σήμανε το τέλος της ενεργούς διακυβέρνησης του. Πέθανε το 1425, αφού πρώτα εκάρη μοναχός. Ο Μανουήλ ξεχωρίζε τόσο για τις ικανότητές του, διπλωματικές, διοικητικές και στρατιωτικές, όσο και για αυτή καθεαυτή την προσωπικότητά του.

1638.—Κατόπιν ραδιουργιών τών εν Κωνσταντινουπόλει Ιησουϊτών, ο σουλτάνος Μουράτ ο Δ’, διατάσσει τον αποκεφαλισμόν τού Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίλλου Λουκάρεω.

1797.—Οι Γάλλοι καταλαμβάνουν τα Επτάνησα και καταλύουν την κυριαρχία της Βενετίας.

1821.—Οι τούρκοι σφάζουν μοναχούς της Μονής Τομπλού και Έλληνες χωρικούς στην Σητεία.

1822.—Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, ηγούμενος 500 Μανιατών, αποβιβάζεται εις την παραλίαν τού Μούρτου (δυτικαί ακταί τής Ηπείρου), πυρπολεί το χωρίον καί συλλαμβάνει 150 τούρκους αιχμαλώτους, τούς οποίους, αποστέλλει εις Πελοπόννησον.

.—Ο Άγγλος αρμοστής τής Επτανήσου Μαίτλανδ, σκανδαλωδώς ευνοών τούς τούρκους, απειλεί τόν Κυριακούλην ότι θα καύση τα πλοία του, αν συνεχίση τας κατά τής Ηπείρου επιχειρήσεις του.

1850.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Ιαπωνίας, ο Ελληνοϊρλανδικής καταγωγής Λευκάδιος (λόγω καταγωγής) Χέρν. Τα βιβλία του είναι περιζήτητα, 8 μουσεία υπάρχουν προς τιμήν του σε όλη την Ιαπωνία ενώ το άγαλμα του ξεχωρίζει στην κεντρική πλατεία του Τόκιο και μνημεία έχουν στηθεί σε κάθε γωνία τις Ιαπωνίας από όπου πέρασε. Πέθανε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1904 και μέχρι την τελευταία του στιγμή δεν έπαψε να υπερηφανεύεται για την ελληνική καταγωγή του.

1906.—Θάνατος στην Δράμα του Μακεδονομάχου Ηλ. Γεωργίου από το Μοναστήρι.

1907.—Ο Νικόλαος Τσοτάκος (καπετάν Γέρμας), εισήλθε στη Μακεδονική γη με 50 άνδρες, στην πλειοψηφία τους Μανιάτες και, ορίζοντας υπαρχηγό τον επιλοχία Βασίλη Τσιμπιδάρο (καπετάν Τσιμπίδα) και οπλαρχηγούς το Θεόδωρο Μαντούβαλο (καπετάν Ταΰγετο), τον Γρηγόρη Ρογκάκο, τον Αριστείδη Κωστόπουλο, τον Παναγιώτη Οικονομάκο και το Θεόδωρο Γεωργαλή με αποστολή που ανέλαβε από το Μακεδονικό κομιτάτο να συναντηθεί με τον καπετάν Ζάκα (Γρηγόρη Φαληρέα) τον οποίο θα αντικαθιστούσε στη περιφέρεια Βογατσικού – Καστοριάς.

1909.—Η Ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για δήθεν δράση ελληνικών συμμοριών στη Μακεδονία και τη Θράκη.

1911.—Η ελληνική Βουλή οριστικοποιεί, με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, το διορισμό του διαδόχου Κωνσταντίνου στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού.

1913.— Κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών τής  I Μεραρχίας και τής Ταξιαρχίας Ιππικού,  καταλαμβάνεται το Ν.Πετρίτσι. Το απόγευμα τής ιδίας ημέρας η VI Μεραρχία πέρασε τον Στρυμόνα και κατέλαβε το Σιδηρόκαστρο, το οποίο οι βούργαροι πρίν το εγκαταλείψουν λεηλάτησαν,  κατασφάζοντας παράλληλα τον Μητροπολίτη με 100  Έλληνες κατοίκους.

.— Ημέρα επισήμου καταλήψεως τής Καβάλας. (βλ.26/6). Διαβάζουμε από το ημερολόγιον τού «ΑΒΕΡΩΦ» : Τὴν ἐνάτην ὥραν τῆς πρωῒας, ἀποβιβάζεται ἐκ τῶν ἀνιχνευτικῶν μας «ΙΕΡΑΞ» καὶ «ΠΑΝΘΗΡ», μικρὸ ἄγημα καὶ ἐπαίρεται ἐπισήμως εἰς Καβάλαν ἡ Ἑλληνικὴ Σημαία.  Ο Ναύαρχος Κουντουριώτης, διοργάνωσε εικονική απόβαση στην Θάσο, αποσπώντας την προσοχή αλλά και μεγάλο μέρος του βουλγαρικού στρατού στην περιοχή, καταφέρνοντας με αυτό το τέχνασμα την απόβαση στην Καβάλα και την απελευθέρωση της πόλεως. Η παραπλανητική κίνηση του Κουντουριώτη, άρχισε από τις 23 του μηνός, κάνοντας του βούργαρους να πιστέψουν πως ο Ελληνικός στρατός συγκεντρώνει την κύρια δύναμή του στο νησί. Ο Κουντουριώτης ήθελε να καταλάβει την πόλη της Καβάλας χωρίς βομβαρδισμό, γιατί κάτι τέτοιο θα την κατέστρεφε λόγω της πολεοδομίας της. Από τους 4.000 βούργαρους της πόλεως , έμεινε πίσω ένα τάγμα και μία διμοιρία δολοφόνων υπεύθυνων για τις σφαγές των αμάχων και τις λεηλασίες των υποχωρούντων. Ο Ελληνικός Στρατός, με την έγκαιρη απελευθέρωση της πόλης, απέτρεψε τον ολοκληρωτικό εμπρησμό της, τον οποίων σχεδίαζαν οι φονιάδες βούργαροι.

1914.—Οι Βορειοηπειρώτες απελευθερώνουν την Νικολίτση.

1917.—Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον των Κεντρικών Αυτοκρατοριών, της τουρκίας και της βουλγαρίας (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος).

1919.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις άτακτων. Δεν είχε το δικαίωμα να καταδιώκει τους τούρκους στις ζώνες των συμμάχων (Ιταλών, Γάλλων, Άγγλων) για τούτο οι τούρκοι άτακτοι εξορμούσαν και έκαναν καθημερινές επιθέσεις εναντίον του.

1920.—Οι Ελληνικές δυνάμεις της Μικράς Ασίας εκκαθαρίζουν την περιοχήν Προύσης.

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας ενισχυθείσαι επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των τούρκων εις τον τομέα του Αφιόν Καραχισάρ.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και αποσπάσματα εναντίον των τούρκων.

.—Αρχίζει η προέλασις του Ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα. Έναρξις επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας από το σύνολο της Στρατιάς Μικράς Ασίας (11 Μεραρχίες Πεζικού και μία Ταξιαρχία Ιππικού), με σκοπό την συντριβή του Κεμαλικού στρατού (18 μεραρχίες πεζικού και 5 μεραρχίες ιππικού) στην περιοχή της Κιουτάχειας και την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινουπόλεως-Βαγδάτης από τον κόμβο Δορυλαίου (Εσκί Σεχίρ), από όπου ξεκινούσε η μοναδική σιδηροδρομική γραμμή προς την Άγκυρα, μέχρι τον κόμβο Ακροϊνού (Αφιόν Καραχισάρ), όπου κατέληγε η σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινούσε από την Σμύρνη, πολύτιμη οδός εφοδιασμού και επικοινωνίας με τα μετόπισθεν.

1929.—Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

1939.—Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο Μανώλης Τριανταφυλλίδης, εξετάζει το θέμα συντάξεως Νέας Γραμματικής της ελληνικής γλώσσης.

1946.—Η εν Παρισίοις συνελθούσα διάσκεψις τών υπουργών Εξωτερικών των Μεγάλων Δυνάμεων, αποφασίζει τήν ένωσιν τής Δωδεκανήσου μέ τήν Ελλάδα.

1951.—Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου,  εθνικός ευεργέτης.

1961.—Σύμφωνα με στοιχεία, 43.000 Έλληνες εργάτες απασχολούνται σε γερμανικές βιομηχανίες.

1962.—Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντώνται στο ουδέτερο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, τον περίφημο ”τελικό της Νύχτας”. Ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια λήγει ισόπαλος 0-0, ενώ στο 100ό λεπτό της παράτασης ο Ελβετός διαιτητής, Μέλα, τον διακόπτει λόγω σκότους. Οι φίλαθλοι, νομίζοντας ότι όλα είναι κανονισμένα για να επαναληφθεί ο αγώνας για περισσότερες εισπράξεις, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ η ΕΠΟ, φοβούμενη παρόμοια επεισόδια, δεν ορίζει επαναληπτικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νικητής την χρονιά αυτή.

1969.—Η χούντα υποχρεώνει σε παραίτηση τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλη Στασινόπουλο, μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

1976.—Αεροπειρατεία στην Αθήνα. Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές καταλαμβάνουν αεροπλάνο της Air France, με 246 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, προερχόμενο από το Τελ Αβίβ. Η περιπέτεια των επιβατών θα λήξει στις 4 Ιουλίου στο αεροδρόμιο Έντεμπε της Ουγκάντας, με αστραπιαία επέμβαση ισραηλινών κομάντος.

1985.—Η Αθήνα γίνεται πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για ένα χρόνο.

1990.—Ανακοινώνονται οι πρώτες ιδιωτικοποιήσεις προβληματικών επιχειρήσεων, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιώργο Σουφλιά.

1991.—Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην τουρκία, επισημαίνουν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών στις ΗΠΑ [έπρεπε να περάσουν 700 και πλέον χρόνια για το δουν οι ξένοι…].

1997.—Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανεώνει δια βοής, για ένα ακόμη εξάμηνο, τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο [από τότε μετράμε πάνω από 15 εξάμηνα…].

1999.—Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, Έλληνας στρατιωτικός και δικτάτορας.

2002.— Αεροσκάφος F-4E  τής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στην κορυφή τού όρους Δίρφυς. Νεκροί, οι δύο χειριστές τού αεροσκάφους, σμηναγός Κυριάκος Καρακίτσιος και  υποσμηναγός Δημήτρης Κωστόπουλος.

2009.—Πεθαίνει ο ηθοποιός Σπύρος Καλογήρου.

.
Βασική πηγή: Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο
.
Καταγράφηκε
Ύψος :1,64   1/1/13=92Kg  α΄φάση 8/1=87Kg   β΄φάση 18/1=82Kg   γ΄φάση 11/5=69,7Kg    Μπήκα τέταρτη φάση 27/1/14 =60.6  Σήμερα 27/1/15  57,8Kg       
Στόχος γαλλογιατρού  66,4Kg     Κρυφό μου όνειρο ήταν: Να ξαναδώ το 5 !    Συνεχίζω ακάθεκτη να ζω  το Όνειρο !
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω