GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Νοέμβριος 29, 2014, 10:17:29 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  Σιναπόσπορος
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Σιναπόσπορος  (Αναγνώστηκε 9048 φορές)
« στις: Αύγουστος 28, 2007, 08:34:11 πμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Μουστάρδα, η κίτρινη... πινελιά

Ο Καρλομάγνος, εκτός από τις βαρβαρικές του επιδόσεις έμεινε στην Ιστορία ως ο εμπνευστής μιας πρώιμης αναγέννησης, αυτής που έμεινε στην ευρωπαϊκή ιστορία με τον τίτλο «Καρολίγγεια Αναγέννηση», εκεί γύρω στα μέσα του 8ου αι. Μέσα σε όλα που διέταξε, ήταν και η υποχρεωτική καλλιέργεια του σιναπιού σε ολόκληρο το βασίλειο, αλλά και στους βοτανικούς κήπους που περικύκλωναν τα μοναστήρια στα προάστια του Παρισιού. Ο σιναπόσπορος, λοιπόν, που, με την κατάλληλη προσθήκη, αρχικά σταφυλιών, μετά ξιδιού, αλατιού και άλλων αρωματικών, είναι υπεύθυνος για την πιο διάσημη σος στον πλανήτη: τη μουστάρδα.

Ιστορικοί της γαστρονομίας την έχουν συναντήσει, προφανώς στην πρωτόλεια μορφή της σε σπόρους, στις κουζίνες των αρχαίων Αιγυπτίων, των Ελλήνων και των Ρωμαίων, ενώ κατά τη διάρκεια της «Βαβυλώνειας Αιχμαλωσίας» (1305-1378), που η έδρα του Πάπα μεταφέρθηκε στην Αβινιόν, ένας ντόπιος μουσταρδοβιοτέχνης πήρε εντολή από τον ίδιον τον Πάπα να του ετοιμάζει τη μουστάρδα με την οποία συνόδευε τα προκλητικώς πλούσια γεύματά του. Αλλωστε εκείνη η εποχή είχε ταυτιστεί με την καλοπέραση του παπισμού. Το 1336 ο δούκας της Βουργουνδίας διοργάνωσε γιορτή προς τιμήν της μουστάρδας.

Μουστάρδα αγγλική, γερμανική, γαλλική, αμερικανική, ιταλική ακόμα και τουρκική. Μία από τις διασημότερες μουστάρδες του κόσμου είναι η Ντιζόν που και αυτή έχει τη δική της ιστορία. Το 1856 ο Jean Naigeon ήταν ο πρώτος που έφτιαξε αυτό το είδος. Η καινοτομία που εφάρμοσε ήταν να αντικαταστήσει το χυμό των άγουρων σταφυλιών, που χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε, με ξίδι. Αποτέλεσμα ήταν να παραχθεί μια μουστάρδα με πιο απαλή γεύση. Τρία χρόνια πριν είχε προηγηθεί η εφεύρεση του Maurice Grey, ενός μηχανήματος που αυτοματοποίησε τη διαδικασία με την οποία συλλέγονταν και επεξεργάζονταν οι κόκκοι της μουστάρδας, με αποτέλεσμα να μπορούν να παραχθούν μεγάλες ποσότητες μουστάρδας με χαμηλό κόστος. Σ' αυτό βοήθησε βέβαια και το έδαφος της Ντιζόν που ήταν πλούσιο σε κάλιο, στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη του σιναπιού.

Η γαλλο-αγγλο-αμερικανική συμμαχία κατά τον Α' Παγκόσμιο κατασκεύασε και τα περίφημα «αέρια μουστάρδας» εναντίον των Γερμανών, χημικά όπλα που έγιναν πρόδρομοι των σύγχρονων δακρυγόνων.



Πηγή "Ελευθεροτυπία" και
http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Bras_nig.html
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 28, 2007, 08:46:08 πμ από Lia_P » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Νοέμβριος 28, 2008, 15:05:22 μμ »
xanthopoula Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 45
Μέλος από: Οκτ, 2008

Προφίλ
Διάβασα πρόσφατα σε περιοδικό οτι η Jennifer Aniston συνοδεύει κάθε γευμα της με σπόρους-κόκκους μουσταρδας!
γνωρίζω οτι στο σουπερ μαρκετ πωλείται και σκόνη μουστλαρδας αλλα δεν γνωρίζω αν υπάρχει σπόρος!
εγραφε οτι το κάνει γιατί ενισχύει το μεταβολισμο της αλλά αν γνωρίζει κανεις το ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ θα ηθελα να μας γραψει ! έστω αν το έχει δει να πωλειται και ΠΟΥ ?
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Νοέμβριος 28, 2008, 15:22:32 μμ »
xanthibax Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.344
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Σιναπόσπορος υπάρχει και μπορείς να τον βρεις στα μπαχαρικά αν όχι σε Σ/Μ σε καταστήματα που πωλούν μπαχαρικά όπως π. χ. στη οδό Ευριπίδου. Τώρα αν τρώγεται σκέτος δεν το γνωρίζω ξέρω μόνο ότι χρησιμοποιείτε στην παρασκευή μουστάρδας.
Καταγράφηκε
  Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα!!!
 
Απάντηση #3
« στις: Νοέμβριος 28, 2008, 15:36:12 μμ »
xanthopoula Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 45
Μέλος από: Οκτ, 2008

Προφίλ
θα το ψάξω!Ευχαριστώ Ξανθή! δεν ξέρω και εγώ κατα πόσον τρωγεται ωμο αλλα για να το έλεγε...υποθέτω οτι οι σπόροι μουσταρδας που έγραφε, εννοουσε σιναπόσπορο..
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Νοέμβριος 28, 2008, 15:38:59 μμ »
al1975
Επισκέπτης
Oι σπόροι χρησιμοποιούνται και στην παρασκευή μουστάρδας αλλα και στην παρασκευή τουρσιών, κονσερβων, σε διάφορα curries και ενδεχομένως και κάπου αλλού που δεν γνωρίζω.
Οσο για την Jennifer Aniston δεν νομίζω πως τρώει ενα αρνί στην καθισιά της πασπαλισμένο με σιναποσπορο και αδυνατίζει  Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Αν θες να χάσεις βάρος θα σου ελεγα να κανεις μια διαιτα προσαρμοσμένη στον οργανισμο σου και στο γουστο σου, χαμηλή σε θερμίδες και λιπαρά.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Νοέμβριος 28, 2008, 16:05:48 μμ »
Marinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.854
Μέλος από: Σεπ, 2008

Προφίλ
Πράγματι ο σιναπόσπορος (μουστάρδα) ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Όπως κάνουν και τα λαχανικά, το πράσινο τσάι κ.α. Μην μένεις όμως μόνο σε αυτό αν θέλεις να χάσεις κάποια κιλά για πάντα! Μείωσε την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων και απόφυγε τα λιπαρά και θα δεις αποτέλεσμα. Επίσης οι μονομανίες δεν κάνουν καλό! Μέτρον άριστον που έλεγε και ο Αριστοτέλης!
Καταγράφηκε
Δε γράφεται πάντοτε με τη λογική η ομορφιά στη ζωή. Χρειάζεται κάπου κάπου και η τρέλα.
 
Απάντηση #6
« στις: Νοέμβριος 28, 2008, 16:15:40 μμ »
xanthopoula Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 45
Μέλος από: Οκτ, 2008

Προφίλ
Ενοειται βρε παιδια η σωστη διατροφη και διαιτα για να χασεις βάρος, αλλα είπα αν ισχυει αυτο να το δοκιμασω για να ενισχυσω τις καυσεις! εκτος απο τη διαιτα που κάνω!Μαρινακι το έχεις ακούσει ή το έχεις διαβάσει σε κάποιο βιβλιο?
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #7
« στις: Νοέμβριος 28, 2008, 17:35:45 μμ »
Marinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.854
Μέλος από: Σεπ, 2008

Προφίλ
To μόνο που μπορώ να σου πω σίγουρα είναι ότι η διαιτολόγος μου μου είχε πει ότι μπορώ να τρώω όση μουστάρδα θέλω. Δεν μου είχε πει ούτε αν αλλάζει το μεταβολισμό ούτε αν αδυνατίζει. Πάντως ενώ σε όλα μου είχε θέσει κάοιο μέτρο, στη μουστάρδα με είχε αφήσει ελεύθρη.
Καταγράφηκε
Δε γράφεται πάντοτε με τη λογική η ομορφιά στη ζωή. Χρειάζεται κάπου κάπου και η τρέλα.
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω