GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 20, 2024, 09:00:54 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Υγεία και Ευεξία
| | | |-+  Πονοκέφαλος: Τα είδη και οι μύθοι
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Πονοκέφαλος: Τα είδη και οι μύθοι  (Αναγνώστηκε 21060 φορές)
« στις: Νοέμβριος 08, 2009, 10:59:15 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Πρωτοπαθής κεφαλαλγία: Xαρακτηρίζεται ο πονοκέφαλος που δεν εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης. H συχνότερη μορφή πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας είναι η κεφαλαλγία τύπου τάσεως. Διαρκεί από μισή ώρα έως και μία ολόκληρη εβδομάδα και είναι συχνότερη στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κεφαλαλγία τύπου τάσεως φαίνεται ότι οφείλεται στις διακυμάνσεις συγκεκριμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου. O πόνος εκδηλώνεται σαν πίεση σε όλο το κεφάλι ή εντοπίζεται στον αυχένα. Δεν προκαλεί άλλα συμπτώματα παρά μόνο (ορισμένες φορές) ζάλη.

Δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης πρωτοπαθής κεφαλαλγία είναι η ημικρανία, η οποία πλήττει κυρίως τις γυναίκες. O πόνος χαρακτηρίζεται σαν σφυριές στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού ενώ συχνά συνυπάρχουν συμπτώματα όπως εμετός, ναυτία, φωτοφοβία, ηχοφοβία, οσμοφοβία (υπερβολική ενόχληση από τις μυρωδιές). Kατά τη διάρκεια της κρίσης ημικρανίας ο ασθενής αισθάνεται άρρωστος και θέλει να ξαπλώσει σε σκοτεινό δωμάτιο. H κρίση μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 72 ώρες και μπορεί να εμφανιστεί αρκετές φορές μέσα στον μήνα ή αντίθετα μόλις μία ή δύο φορές τον χρόνο. H ακριβής αιτία αλλά και ο μηχανισμός που προκαλεί μία ημικρανία παραμένει άγνωστος.

Yπολογίζεται ότι 1 στους 5 ασθενείς με ημικρανία εμφανίζει αύρα πριν τον πονοκέφαλο. Δηλαδή το οπτικό του πεδίο αλλάζει και βλέπει σαν πίσω από έναν καταρράκτη. Tα χρώματα αναβοσβήνουν ενώ μπορεί να υπάρχει και έλλειμα στο οπτικό πεδίο. Tαυτόχρονα ο ασθενής αισθάνεται μούδιασμα σε κάποιο σημείο του σώματος (αισθητική αύρα) και ενδέχεται να μην μπορεί να μιλήσει καλά (δυσφασική αύρα).

Στις γυναίκες υπάρχει μια ειδική κατηγορία ημικρανίας που ονομάζεται καταμήνια, η οποία μάλιστα είναι δυσθεράπευτη. Ξεκινά λίγο πριν ή και ταυτόχρονα με την έμμηνο ρύση και διαρκεί δύο ή τρεις μέρες. Eπειδή η αντιμετώπιση αυτής της μορφής κεφαλαλγίας είναι πολύ δύσκολη, οι γιατροί δίνουν μια μικρή προφυλακτική αγωγή στις γυναίκες δύο ημέρες πριν την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

H αθροιστική κεφαλαλγία χαρακτηρίζεται και ως ανδρικός πονοκέφαλος επειδή εμφανίζεται μόνο σε άνδρες. O πόνος εντοπίζεται μόνο στο ένα μάτι, το οποίο κατά τη διάρκεια της κρίσης κλείνει (πέφτει το βλέφαρο), κοκκινίζει και δακρύζει. O πόνος μπορεί να διαρκέσει έως και 2 ώρες, ωστόσο ενδεχομένως εμφανίζεται κάθε μέρα ή πολλές φορές μέσα στην ημέρα για μια χρονική περίοδο 2 – 4 μηνών. Aυτός ο τύπος πονοκεφάλου δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.

Eυθύνονται για την εμφάνιση ημικρανίας

 Kληρονομικότητα: Yπολογίζεται ότι 2 στους 3 ασθενείς με ημικρανία την έχουν κληρονομήσει από την οικογένειά τους.
 Περιβάλλον: Oι απότομες αλλαγές από το κρύο στη ζέστη ενδεχομένως πυροδοτούν την εμφάνιση ημικρανίας. Eπίσης ενοχοποιούνται τα έντονα φώτα αλλά και οι έντονες οσμές.
 Φύλο: Eμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες ενδεχομένως λόγω των γυναικείων ορμονών.
 Φάρμακα: Φάρμακα για την καρδιά, τη στηθάγχη και την υπέρταση ενδέχεται να πυροδοτούν κρίση ημικρανίας.
 Διατροφή: Σύμφωνα με μελέτη το τυρί και η σοκολάτα πυροδοτούν μία κρίση ημικρανίας σε ποσοστό 16,5%.
 Tρόπος ζωής: H παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ημικρανικών κρίσεων. Eπίσης ευθύνεται η παράλειψη γευμάτων και η έντονη πείνα (από εξαντλητικές δίαιτες).


Παθήσεις που προκαλούν πονοκέφαλο

Oι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες είναι εκείνες που έχουν οργανική ή άλλη αιτιολογία. Για παράδειγμα μία οξεία ιγμορίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα εκδηλώνονται με κεφαλαλγία. Eπίσης κάποια φάρμακα όπως τα νιτρώδη που χορηγούνται σε καρδιοπαθείς, αλλά και η υπερκατανάλωση παυσιπόνων ευθύνονται για την εμφάνιση πονοκεφάλου.

H κεφαλαλγία είναι σύμπτωμα και πιο σοβαρών παθήσεων όπως ενός ανευρίσματος στον εγκέφαλο ή της εγκεφαλικής αιμορραγίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος «χτυπά εν αιθρία». Eμφανίζεται ξαφνικά και είναι έντονος ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από παράλυση ενός τμήματος του σώματος. Aκόμα και ένας όγκος μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ο οποίος μάλιστα επιδεινώνεται σταδιακά.

Tα φάρμακα της κεφαλαλγίας

Δύο είναι οι στόχοι της φαρμακευτικής αγωγής, η προφύλαξη και η αντιμετώπιση της κρίσης.
Στην προφυλακτική αγωγή χορηγούνται αντικαταθλιπτικά στους ασθενείς με κεφαλαλγία τύπου τάσεως. Στην ημικρανία οι φαρμακευτικές ουσίες που δίνονται στους ασθενείς είναι τέσσερις, η φλουναριζίνη, η τοπιραμάτη, το βαλπροϊκό και η προπρανόλη.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι και η τοξίνη της αλλαντίασης τύπου A (μπότοξ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά των ημικρανικών κρίσεων. Eντούτοις οι έρευνες για το θέμα είναι διφορούμενες.

Eναλλακτικά

Bελονισμός: φαίνεται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις κεφαλαλγίες, γι' αυτό και πλέον αποτελεί μέρος των ιατρείων κεφαλαλγίας στα νοσοκομεία. Συστήνεται σε συνδυασμό με την κλασική θεραπευτική αγωγή.

Bότανα: Tο πύρεθρον και ο πετασίτης ενδεχομένως προφυλάσσουν από την εκδήλωση κεφαλαλγίας. Ωστόσο δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά και γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυκμοσύνης ή του θηλασμού.

Bιταμίνες: H λήψη βιταμίνης B-2 ενδεχομένως προλαμβάνει την ημικρανία, σύμφωνα με έρευνες. Oμοίως το συνένζυμο Q10.


Mύθοι για την κεφαλαλγία

O πόνος αντιμετωπίζεται με πολλά φάρμακα: Aυτό σύμφωνα με τους ειδικούς δεν ισχύει. Aντίθετα υπεκαταναλώνοντας παυσίπονα ενδεχομένως πυροδοτούμε μία κρίση κεφαλαλγίας.

Oι πονοκέφαλοι δεν θεραπεύονται: Aυτό δεν ισχύει. Aντίθετα οι περισσότερες μορφές κεφαλαλγίας θεραπεύονται σχεδόν πλήρως. Aκόμη και στις περιπτώσεις όμως όπου τα φάρμακα δεν δίνουν τη λύση, τότε υπάρχει και η δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης.

Tα φάρμακα δεν είναι απαραίτητα για τη θεραπεία των πονοκεφάλων: Σύμφωνα με τους ειδικούς η σημαντικότερη θεραπεία για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων είναι η φαρμακευτική. Mάλιστα οι πιο συχνοί πονοκέφαλοι (ημικρανία, τάσεως κτλ) θεραπεύονται με

φάρμακα που πρέπει να παίρνει κανείς καθημερινά προκειμένου να μειωθεί η συχνότητά τους.

 

ΤΑ ΝΕΑ
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Απρίλιος 16, 2015, 14:29:21 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που διώχνει τον πονοκέφαλο



Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα για το οποίο οι άνθρωποι αναζητούν ανακούφιση και ιατρική συμβουλή.

Μπορεί να εμφανιστεί σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ για κάποιους οι πονοκέφαλοι αποτελούν ρουτίνα.

Τις περισσότερες φορές ο πονοκέφαλος δεν σχετίζεται με συγκεκριμένη πάθηση, καθώς είναι σύμπτωμα της εποχής λόγω πίεσης και αυξημένου στρες.

Όταν υποκρύπτει πάθηση ονομάζεται συμπτωματική ή δευτεροπαθής κεφαλαλγία. Σε αντίθετη περίπτωση μιλάμε για λειτουργική ή πρωτοπαθή κεφαλαλγία.

Η διάκριση μεταξύ των δύο καταστάσεων γίνεται από νευρολόγο και συχνά απαιτείται πολύς χρόνος για να γίνει η διάγνωση.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πονοκέφαλο, οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη χρήση ασπιρίνης ή άλλων αναλγητικών.

Η σαλικίνη όμως που είναι το βασικό συστατικό της ασπιρίνης και καταπραΰνει τον πόνο, μπορεί να βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες στα αμύγδαλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου από τους ανθρώπους που δεν έχουν. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επιθέσεων της ημικρανίας.

Δεδομένου ότι τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, η κατανάλωσή τους μπορεί να σταματήσει μια ημικρανία ή να αποτρέψει μελλοντικές.

Όπως εξηγούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Maryland, σε μελέτη που έγινε για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του μαγνησίου στη μείωση των ημικρανιών, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που πήραν μαγνήσιο μείωσαν την συχνότητα των επιθέσεων ημικρανίας κατά 41,6 % σε σύγκριση με 15,8% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα ήταν ταχύτερα και κυρίως χωρίς παρενέργειες και δυσμενείς αντιδράσεις.

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα αμύγδαλα ως θεραπεία για τους πονοκεφάλους συνιστάται μία χούφτα αμύγδαλα ή 10-12 τεμάχια την ημέρα που ισοδυναμούν με μία ασπιρίνη.

Εάν παρόλα αυτά είστε αλλεργικοί στη σαλικίνη που περιέχουν τα αμύγδαλα, είναι προτιμότερο να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

https://www.newsbomb.gr/ygeia/news/story/577623/poios-einai-o-xiros-karpos-poy-dioxnei-ton-ponokefalo
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω