GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 18, 2024, 09:05:31 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  Τα πάντα για τη Σοκολάτα
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες « 1 2 3 Κάτω
Αποστολέας
Μόνιμο θέμα Θέμα: Τα πάντα για τη Σοκολάτα  (Αναγνώστηκε 89772 φορές)
Απάντηση #30
« στις: Νοέμβριος 11, 2009, 00:45:15 πμ »
charoulita Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 152
Μέλος από: Οκτ, 2009

Προφίλ
ΣΟΚΟΛΑΤΑΑΑΑΑΑ!!!!!


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ. ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΡΟΦΗΜΑ, ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΓΛΥΚΙΣΜΑ, ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΡΟΦΕΨΕΙ ΓΛΥΚΑ, ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΑΣ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ....


Η ανακάλυψη της σοκολάτας τοποθετείται χρονικά στο 600 μ.Χ., στην εποχή των αρχαίων πολιτισμών των Μάγιας και των Αζτέκων της Κεντρικής Αμερικής οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που απόλαυσαν ένα πικάντικο ρόφημα σοκολάτας υψηλής ποιότητας από ψημένους κόκκους κακάο, το "chocolatl". Εκατοντάδες χρόνια πριν το κακάο να εισχωρήσει στην Ευρώπη, οι Μάγιας και οι Αζτέκοι είχαν αναγνωρίσει την αξία των κόκκων κακάο όχι μόνο ως συστατικό για την παρασκευή του ειδικού τους ροφήματος αλλά και ως νόμισμα. Συγκεκριμένα, με δέκα κόκκους κακάο μπορούσε κανείς να αγοράσει έναν λαγό, ενώ με εκατό έναν σκλάβο. Επειδή οι κόκκοι κακάο θεωρούντο πολύτιμοι, προσφέροντο ως δώρα σε διάφορες περιστάσεις όπως στην ενηλικίωση ενός παιδιού ή σε θρησκευτικές τελετές.

Οι πρώτοι κόκκοι κακάο έφτασαν στην Ευρώπη από τον Χριστόφορο Κολόμβο ύστερα από την τέταρτη επίσκεψή του στον «Νέο Κόσμο» ανάμεσα στο 1502 και το 1504. Παρόλα αυτά, στην αρχή δεν απέσπασαν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι θησαυροί που έφερε μαζί του θεωρήθηκαν πολύ πιο εντυπωσιακοί. Ο πρώτος που συνειδητοποίησε την εμπορική τους αξία ήταν ο συνεξερευνητής του, Don Herman Cortes ο οποίος έφερε τους κόκκους κακάο στην Ισπανία το 1528. Σταδιακά, η συνήθεια του ροφήματος σοκολάτας εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και έφτασε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1650. Το ισπανικό μονοπώλιο καταρρίφθηκε για πρώτη φορά το 1606 από έναν Ιταλό ταξιδιώτη, τον Francesco Carletti, ύστερα από επίσκεψή του στην Κεντρική Αμερική. Το μυστικό της σοκολάτας έφτασε στη Γαλλία το 1615 και στη Γερμανία το 1646.

1637 - Το πρώτο λονδρέζικο μαγαζί σοκολάτας ανοίγει για να πουλήσει ενα ρόφημα γνωστό μέχρι τότε μόνο στην υψηλή κοινωνία.
1639- Η ισπανική ναυαρχίδα ΜΑΡΙΑ ΤΕΡΕΖΑ φέρνει κακάο στη Γαλλία όπου θα αναλυθεί από τον Παριζιάνικο οργανισμό φαρμάκων και θα γίνει δεκτό με ενθουσιασμό, μέχρι να δημιουργηθούν υποψίες σε μερικούς κύκλους οτι πρόκειται για αφροδισιακή για μια μυστηριώδη ουσία σε κάποιους άλλους.
1819 - Η πρώτη παγκοσμίως σοκολάτα που βγήκε στο εμπόριο παρασκευάστηκε στο Vevey της Ελβετίας από τον Francois Louis Cailler,ο οποίος παρουσιάζει την πρώτη σοκολάτα που παράγεται και πωλείται σε κομμάτια προερχόμενα από μηχανή. Ο Cailler ξεκινά μια εταιρεία που ειδικεύεται στα φοντάν, αλλά η σοκολάτα του δεν ειναι γλυκιά.
1824 - Η σοκολάτα του CADBURY έχει τις ρίζες της σε ένα μαγαζί καφέ και τσαγιού στο Birmingham της Αγγλίας. Ο Quaker John Cadbury, δανείζεται μερικά λεφτά από τον πατέρα του και ξεκινάει μια επιχείρηση δίπλα στο μαγαζί του πατέρα του η οποία εισάγει το πρώτο γυάλινο πιάτο στο Βirmingham. Προσλαμβάνει έναν Κινέζο να δουλέψει στην παρασκευή τσαγιού και για να πειραματιστεί πάνω σε κόκκους κακάο.
1828 - Ο Γερμανός σοκολατοποιός Conrad J. Van Houten ανακαλύπτει μια φθηνή μέθοδο για να βγάζει το λίπος από ψημένους κόκκους κακάο, με αποτέλεσμα να παράγει πρώτος στον κόσμο τη γλυκιά σοκολάτα. Ο Van Kouten προσθέτει το λίπος - το οποίο θα μετονομαστεί σε βούτυρο κακάο - σε ενα πειραματιζόμενο μείγμα σκόνης κακάο και ζάχαρης, που κατόπιν επεξεργασίας καταλήγει σε στερεά μορφή.
1847 - Οι αδερφοί Cadbury μετακομίζουν σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στο Birmingham αφού ο John Cadbury παίρνει τον αδερφό του Benjamin σε συνεταιρισμό. Οι αδερφοί Cadbury, οι οποίοι ασχολούνται με κακάο από το 1831, σκόνη γλυκιάς σοκολάτας και άγλυκη σκόνη κακάο και για τα τελευταία 5 χρόνια προσφέρει γαλλική σοκολάτα.
1849 - Ο Domingo Ghirardelli φτάνει στο San Francisco και ξεκινάει να πουλάει εργαλεία σε χρυσοθήρες. 'Ενας ιταλός έμπορος, ο οποίος ζούσε στη Λατινικη Αμερικη, ο Ghirardelli, έχει δει το κακάο να καλλιεργείται στην Γουατεμάλα και θα χτίσει το εργοστάσιο σοκολάτας στο San Francisco.
1866 - Η εταιρια Cadburυ'S Cocoa Essence πουλάει το πρώτο καθαρό κακάο στην Βρετανία. Οι Richard και George Cadbury συνεχίζουν να διαχειρίζονται την επιχείρηση, και γλυτώνουν την τελευταία στιγμή την χρεοκοπία με το νέο τους προϊόν το οποιο το διαφημίζουν με το σλόγκαν «Απολύτως αγνό, γι' αυτό και το καλύτερο». 'Εχουν καταφέρει να απομονώσουν συμπυκνωμένη σκόνη από βούτυρο κακάο, η οποία δεν χρειαζόταν να αναμειχθεί με άμυλο πατάτας, όπως συνηθίζοταν μέχρι τότε σε όλες τις βρετανικές σκόνες κακάο. Με αυτό τον τρόπο καταφεραν να αυξήσουν κατά πολύ τις πωλήσεις τους.
1875 - Η πρώτη σοκολάτα γάλακτος παρασκευάστηκε στο Vevey της Ελβετίας από την εταιρεία Nestle σε συνεργασία με το εργοστάσιο σοκολάτας του Daniel Peter. Βασιζόμενοι στην ιδέα της ανάμειξης γλυκού συμπυκνωμένου γάλακτος με σοκολάτα, δημιουργούν ένα προϊόν το οποίο στρέφεται αμέσως με απόλυτη εμπορική επιτυχία.
1883 - Ο παρασκευαστής καραμέλας Milton Snavely Hershey επισκέπτεται το Chicago τα πρώτα μηχανήματα αυτόματης παρασκευής σοκολάτας από μια γερμανικη εταιρια απσ τη Δρεσδη. Α γοραζει κι αυτσς κι αρχιζει να πειραματιζεται με αυτα.
1894 - Η εταιρια Hershey Chocolate Company ιδρύεται σαν θυγατρική της εταιρείας του Milton S. Hershey, ο οποίος σαρώνει την αγορά με τις πωλήσεις της καραμέλας του.
1900 - Ο Milton S. Hershey πουλάει την εταιρεία Lancaster Caramel Corporation για 1.000.000 δολάρια μετρητά αλλά κρατάει όλο τον εξοπλισμό παρασκευής σοκολάτας. Νοικιάζει ένα χώρο των παλιών του εγκατάστασεων από τους καινούριους, πια, ιδιοκτήτες και παρουσιάζει τις πρώτες μπάρες σοκολάτας γάλακτος Hershey.
1903 - Ο Milton Hershey, θα ταράξει τα νερά, αφού τα προϊόντα ενός μικρού εργοστάσιου σοκολάτας θα κυριαρχήσουν στην βιομηχανία σοκολάτας και γλυκισμάτων κάνοντας πλέον τη σοκολάτα προσιτή και στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, αφού μέχρι τότε ήταν προνόμιο των οικονομικά ευκαταστάτων. Ο Hershey θα χρηματοδότησει την κατασκευή των λεωφόρων Chocolate και Cocoa, θα κατασκευάσει καινούρια σπίτια για τους υπαλλήλους του, και θα κατασκευάσει σιδηρόδρομο για να ενώσει τις φυτείες καλαμποκιού με τις γειτονικες πόλεις στην περιοχή,τις οποίες έχει επιλέξει για παραγωγή γάλακτος, παροχή νερού. τέλος θα ένωσει τις ραγές με το κεντρικό δικτύο σιδηρόδρομων των Η.Π.Α
1918 - Η εταιρεία Hersey Chocolate Co. γίνεται δωρεά στο σχολείο για ορφανά παιδιά Milton Hershey, το οποίο ιδρύθηκε από τον Heshey το 1909. Το σχολείο θα κρατήσει το 100% των μετόχων μέχρι το 1927, οπότε ορισμένες μετοχές θα πωληθούν στο κοινό με σκοπό την αύξηση του κεφαλαίου του.
1920- Η εταιρεία M.S.Heshey χάνει 2.5 εκατομμύρια δολάρια κατά την μεγάλη πτώση της τιμής της ζάχαρης. Κι άλλες εταιρείες επίσης χάνουν μεγάλα ποσά. Η Baby Ruth παρουσιαζεται από την εταιρεία Chicago's Curtiss Candy Co., η οποία ιδρύθηκε 4 χρόνια πριν και είχε σαν έδρα ένα μικρό δωμάτιο στην North Halstead Street, πάνω από ενα κατάστημα υδραυλικών, από τον ζαχαροπλάστη Otto Υoung Schnering, ο οποίος ήταν τότε 28 ετών. Ο Schnering χρησιμοποίησε το πατρικό όνομα της μητέρας του για την εταιρεία, και έδωσε το όνομα της κόρης του μέλλοντα προέδρου Cleveland στα πολύ δημοφιλή γλυκίσματα των 5 σεντς (candy rolls) 1920 - Το Good Humor, που φτιάχτηκε από τον Harry Burt, είναι μια μπάρα παγωτού με εξωτερική στρώση σοκολάτας. Ο Burt είχε διαβάσει για το "I-Scream-Bar" την προηγούμενη χρονιά από τον Christian Nelson και τελικά αγόρασε τα δικαιώματα του το 1924.
1921- Ο τύπος «Mounds Bar" που παρουσιάστηκε από τον Peter Paul, είναι ένας συνδυασμός ινδικής καρύδας και πικρής σοκολάτας και βασίστηκε σε μια φόρμουλα του πρώην χημικού George Shamlian. 1923 - Ο τύπος σοκολάτας "Butterfinger Candy" παρουσιάστηκε από την εταιρεία Chicago's Curtiss Candy Co. Είναι ένας συνδυασμός φυστικοβούτυρου και μελιού με επικάλυψη σοκολατας. Ο Otto Schering διαφημίζει την σοκολατα "Baby Ruth" με το να νοικιάσει ένα αεροπλάνο και να ρίξει με αλεξίπτωτο σοκολάτες πάνω από το Pittsburgh, προκαλώντας πολύ μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη, αφού όλοι οι άνθρωποι τρέχανε για να μαζέψουν τις δωρεάν σοκολάτες. Θα επαναλάβει το ίδιο, αυτή τη φορά με σοκολάτες τύπου "Butterfingers" και "Baby Ruth" σε περισσότερες από 40 πολιτείες των Η.Π.Α.Μ' αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να κανει την Curtis την πιο αγαπημένη σοκολατοποιία.
1930 - Φτιάχνεται ένας τύπος σοκολάτας με το όνομα "Milky Way" από τον Frank C. Mars, 39 ετων. Ειναι ένα μείγμα από σοκολάτας γόλακτος, σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη, γάλα, υδρογονωμένα φυτικά έλαια, κακάο, βούτυρο, άλατι, ασπράδια αυγού και διάφορα άλλα.Εμπνευσμένος, ίσως, από το «αστρικό» του επώνυμο, δίνει στην δημιουργία του αυτή το όνομα ενός μακρινού γαλαξία και βλέπει τις πωλήσεις να εκτοξεύονται από 72.800 δολάρια την περασμένη χρονιά σε 792.000 φέτος.
1930- Η εταιρεία Mars παρουσιάζει τα "Snickers", τα οποία διανέμονται πλέον σε όλη τη χώρα.
1947 - Η μπάρα σοκολάτας Hershey περιέχει 1 1/8 της ουγκιάς σοκολάτα.
1947 - Η εταιρεία Almond Joy παρουσιάζει την δημοφιλή μπάρα σοκολάτας "Mounds". Ο Peter Paul, απέφυγε την οικονομική καταστροφή με το να εισαγει καρύδες μέσω μικρών εισαγωγέων από την Ονδούρα,το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα και όλλες χωρες της Καραϊβικής.
1968 - Η εταιρεία Hershey Foods συνεχίζει την παραγωγή της «ασημένιας» σοκολατένιας μπάρας «Hershey" που ξεκίνησε το 1894. Το μέγεθός της όμως έχει μειωθεί από 1 1/8 ουγκιές που ήταν το 1947 στα 0.75 ΟΖ. Η εταιρεία ανακοινώνει ότι δεν θα γίνουν άλλες αλλαγές.
1996 - Η εταιρεία "Ιmages Ιn Chocolate" χρησιμοποιεί το internet και το World Wide Web για την προώθηση των προϊόντων τους.
 'Ολα τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την έρευνα "People's Chronology" από την Henry Holt and Company.

πηγή: nio's art of coffee
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #31
« στις: Νοέμβριος 11, 2009, 00:47:13 πμ »
charoulita Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 152
Μέλος από: Οκτ, 2009

Προφίλ
Η σύσταση της σοκολάτας.

Ο αριθμός 1 στην κατηγορία παγκόσμια αγαπημένων λιχουδιών, εδώ και... πάντοτε!  Οι λιχουδιές όμως, ως γνωστόν, είναι και ανθυγιεινές.
Να όμως η μεγάλη έκπληξη: Ίσως και να μην είναι τόσο ανθυγιεινή η σοκολάτα τελικά!


Για... διαβάστε παρακάτω...

Ας δούμε λοιπόν από τι αποτελείται αυτό το θεσπέσιο "μελαχρινό" γλυκό που έχει κατακτήσει την υφήλιο από την εποχή των Μάγια...

Ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο: Αυτά είναι όλα ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή, συντήρηση και μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.

Βιταμίνη Ε: Μια βιταμίνη πολύ σημαντική για τις μεμβράνες (=τα τοιχώματα) των κυττάρων μας.

Καφεΐνη: Ίσως να μην ξέρατε πως η καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στον καφέ αλλά και σε άλλα τρόφιμα όπως είναι η σοκολάτα. Η ουσία αυτή διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα.

Λιπαρές ουσίες: Η σοκολάτα αποτελείται μέχρι και κατά 50% (ανάλογα με το είδος της) από κορεσμένα λίπη.

Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες παντού στον οργανισμό μας.

Σίδηρος: Tο στοιχείο που είναι απαραίτητο για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.

Φυτικές ουσίες: Το κακάο από το οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει περισσότερες από 600 (!) φυτικές ουσίες

Χαλκός:  Ο χαλκός στο σώμα συμβάλλει στον μεταβολισμό του σιδήρου, βοηθά στην σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και στα μαλλιά όπως και στην λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Κοιτάζοντας μόνο το τι "συχνάζει" στην σοκολάτα, ήδη ανακαλύψαμε κάποια στοιχεία που είναι απαραίτητα για το σώμα μας. Αν νομίζατε όμως πως εδώ τελειώσαμε, λανθάνεστε!

Εκτός από το ότι η σοκολάτα περιέχει κάποιες ουσίες και κάποια στοιχεία που είναι απαραίτητα για το σώμα, έχουν γίνει και έρευνες που αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της σοκολάτας στην υγεία μας!

Συγκεκριμένα, Ιταλοί μελετητές διεξήγαγαν έρευνα κατά την οποία έδιναν καθημερινά 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας σε 15 νέους. Μετά από 15 μέρες, η πίεση του αίματος των νέων είχε μειωθεί και ο μεταβολισμός τους είχε βελτιωθεί! Όταν μετά από τις πρώτες 15 μέρες έρευνας οι επιστήμονες άλλαξαν την σοκολάτα και αντί μαύρης έδιναν στους νέους καθημερινά άσπρη σοκολάτα, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή ούτε της πίεσης, ούτε και του μεταβολισμού.


Θαύμα ή πραγματικότητα;

Η ευεργετική δράση της μαύρης σοκολάτας εξηγείται ως εξής:

 Το κακάο από το οποίο φτιάχνεται η σοκολάτα περιέχει, μεταξύ άλλων, κάποιες ουσίες που λέγονται φλαβονοειδείς. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο από την κανονική ή την άσπρη σοκολάτα και είναι έτσι πιο πλούσια σε φλαβονοειδείς ουσίες. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αφού αυξάνουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο σώμα. Το νιτρικό οξείδιο με τη σειρά του επιδρά ευεργετικά στο κυκλοφορικό σύστημα αφού εμποδίζει το κλείσιμο των αρτηριών και μειώνει έτσι την πίεση του αίματος. Παράλληλα, το νιτρικό οξείδιο επιδρά και στα κύτταρα του σώματος, ώστε αυτά να είναι πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη. Τα κύτταρα λοιπόν δέχονται πιο εύκολα την επίδραση της ινσουλίνης (μιας ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας), η οποία τα κάνει να απορροφήσουν πιο εύκολα την γλυκόζη. Όσο πιο εύκολα απορροφούν την γλυκόζη τα κύτταρα, τόσο πιο καλός λέμε πως είναι ο μεταβολισμός μας, δηλαδή η παραγωγή ενέργειας του σώματος μας από τις θρεπτικές ουσίες που του προσφέρουμε.

 Άλλη έρευνα που έγινε από στο Λονδίνο εξέτασε την "αντιβηχική δράση" της θεοβρωμίνης (όχι και πολύ ταιριαστό όνομα για ουσία που περιέχεται στην λατρευτή μας σοκολάτα...!), μιας άλλης ουσίας που περιέχεται στο κακάο! Οι Βρετανοί επιστήμονες έδωσαν σε 10 εθελοντές (που... έβηχαν) τυχαία θεοβρωμίνη ή άλλα αντιβηχικά φάρμακα. Η θεοβρωμίνη έδειξε να είναι κατά 30% πιο αποτελεσματική ενάντια στον βήχα παρά η κωδεϊνη (που θεωρείται το καλύτερο αντιβηχικό φάρμακο σήμερα), και μάλιστα χωρίς τις παρενέργειες που κάποτε έχουν τα άλλα φάρμακα. Και λοιπόν, τι κάνουμε τώρα; Πετάμε τα αντιβηχικά και τρώμε σοκολάτα για να μας περάσει ο βήχας; Σίγουρα, τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα (προ πάντων πολύ πιο εύγευστα!!!) αλλά η επιστήμη δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να μας επιτρέψει να αγνοήσουμε τα φάρμακα. Γύρω από την σοκολάτα κυριαρχούν διάφορες απόψεις, όχι και τόσο ευχάριστες για τον κάθε σοκολατοφάγο. Πιο κάτω θα βρείτε κάποιους από τους μύθους και πραγματικότητες. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την παράξενη ιδιότητα που υποτίθεται πως έχει η σοκολάτα να προκαλεί ακμή (σπυράκια!). Γιατί παράξενη; Διότι κανένας επιστήμονας δεν έχει κατορθώσει ποτέ να αποδείξει κάτι τέτοιο, άρα μάλλον περί παραξενιάς πρόκειται! Η σοκολάτα μας κάνει χοντρούς! Ε λοιπόν λάθος! Η σοκολάτα ναι μεν περιέχει πολλά λιπαρά και θερμίδες (περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) αλλά δεν είναι αυτή που μας κάνει χοντρούς. Η σοκολάτα μπορεί κάλλιστα να είναι μέρος μιας σωστής διατροφής, εάν εμείς τρώμε μικρές ποσότητες και μειώνουμε τα υπόλοιπα λιπαρά στην διατροφή μας.

Από τα πιο πάνω προκύπτουν αρκετές ευεργετικές επιδράσεις που φαίνεται να έχει η σοκολάτα στον οργανισμό μας. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε το "παν μέτρον άριστον"!


Η μαύρη σοκολάτα ευεργετική για την καρδιά

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature η μαύρη σοκολάτα είναι ευεργετική για την καρδιά και μάλιστα πολύ περισσότερο από εκείνη που περιέχει γάλα, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που αποτρέπουν την απόφραξη των αρτηριών.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αλλά και από το Εθνικό Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας της Ιταλίας τονίζει ότι το γάλα αναστέλλει τις ευεργετικές για την καρδιά ιδιότητες, εξαιτίας της αντίδρασης που δημιουργεί με τις αντιοξειδωτικές ουσίες της σοκολάτας.
Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 12 υγιείς εθελοντές (επτά γυναίκες και πέντε άνδρες) ηλικίας από 25 έως 35 ετών, και αφού τους χώρισαν σε δύο ομάδες ζήτησαν από τους μισούς να καταναλώσουν μαύρη σοκολάτα και από τους υπόλοιπους σοκολάτα γάλακτος.
Οι εθελοντές που κατανάλωσαν σοκολάτα γάλακτος έπρεπε να λάβουν τη διπλάσια ποσότητα, προκειμένου να αποκομίσουν τον ίδιο αριθμό αντιοξειδωτικών ουσιών σε σχέση με όσους έφαγαν μαύρη σοκολάτα.
Όταν οι εθελοντές δοκίμασαν να καταναλώσουν παράλληλα μαύρη σοκολάτα και γάλα, διαπιστώθηκε πως παρότι το γλυκό ενίσχυσε έως και 20% τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών του αίματος, το γάλα δεν είχε αντίστοιχες ιδιότητες αλλά μάλλον λειτουργούσε ανασταλτικά ως προς τη δράση της σοκολάτας.
Τα ευρήματα της έρευνας ενισχύουν την άποψη ότι τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα αντιδρούν αρνητικά με τα υγιεινά συστατικά άλλων τροφών ή ροφημάτων, όπως των φρούτων, του τσαγιού και του κόκκινου κρασιού, η αντιοξειδωτική δράση των οποίων είναι ευρέως γνωστή.



Σοκολάτα ευεργετική στο αίμα!!!

Τις προστατευτικές για την καρδιά ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας, η οποία περιέχει υψηλά επίπεδα μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που αποκαλείται φλαβονοειδής...επιβεβαιώνει έρευνα Ελλήνων επιστημόνων. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Αθηνών, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αφού βελτιώνει τη λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζει το σχηματισμό δυνητικά βλαβερών θρόμβων. Οι ευεργετικές συνέπειες της μαύρης σοκολάτας είναι γνωστές εδώ και καιρό, ωστόσο, η έρευνα των Ελλήνων επιστημόνων εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός.
Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, η σοκολάτα βελτιώνει τη λειτουργία των αρτηριών επιτρέποντάς τους να διαστέλλονται και έτσι εμποδίζοντας το σχηματισμό βλαβερών θρόμβων.
Στην έρευνα πήραν μέρος 17 εθελοντές, που έτρωγαν είτε 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, είτε ένα υποκατάστατο, που δεν ήταν σοκολάτα. Την επόμενη μέρα, οι δύο ομάδες ακολουθούσαν την αντίθετη διατροφή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η λειτουργία του ενδοθηλίου, ένα λεπτού στρώματος που καλύπτει την εσώτατη επιφάνεια των αρτηριών, βελτιώθηκε με την ομάδα της μαύρης σοκολάτας αλλά όχι με το υποκατάστατο.
Όπως επεσήμανε ο δρ Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας βελτιώνει τη λειτουργία των υγιών νεαρών ενηλίκων για τουλάχιστον τρεις ώρες.
Πέρυσι, μία ομάδα Ιταλών και Βρετανών επιστημόνων ανακάλυψε, πως η μαύρη σοκολάτα αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα σχεδόν κατά 20%. Ωστόσο, η σοκολάτα γάλακτος δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα, πιθανότατα επειδή το γάλα παρεμβαίνει στη διαδικασία της απορρόφησης.



Η σοκολάτα… κατά του βήχα

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο FASEB Journal, ένα συστατικό της σοκολάτας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από πολλά γνωστά φάρμακα κατά του επίμονου βήχα.
Ερευνητική ομάδα του Imperial College London με επικεφαλής τον Δρ Πήτερ Μπαρνς χορήγησε σε 10 εθελοντές δισκία τα οποία περιείχαν: θεοβρωμίνη, ένα συστατικό του καρπού του κακάο, κωδεΐνη, μια ουσία κατασταλτική του βήχα, ή ψευδοφάρμακο.
Στη συνέχεια οι εθελοντές εισέπνευσαν ένα αέριο το οποίο περιείχε καψαϊκίνη, ένα παράγωγο των κόκκινων πιπεριών, που στην ιατρική έρευνα χρησιμοποιείται για να προκαλέσει βήχα.
Τα άτομα που έλαβαν θεοβρωμίνη χρειάζονταν 1/3 περισσότερη καψαϊκίνη για να βήξουν συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν κωδεΐνη. Η τελευταία ήταν οριακά πιο αποτελεσματική από το ψευδοφάρμακο στην πρόληψη του βήχα. Η θεοβρωμίνη επιδρά στις αισθητικές νευρικές απολήξεις του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο ξεκινά από το στέλεχος του εγκεφάλου και φτάνει μέχρι τους αεραγωγούς.
Για να διερευνήσουν την άποψη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν την δράση της θεοβρωμίνης στο πνευμονογαστρικό νεύρο σε ξεχωριστά πειράματα που έγιναν σε ινδικά χοιρίδια και σε ανθρώπινους ιστούς από την τραχεία. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων επιβεβαίωσαν την άποψη ότι η θεοβρωμίνη αναστέλλει την εκπόλωση του αισθητικού κλάδου του πνευμονογαστρικού νεύρου του επαγώμενου από την καψαϊκίνη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η θεοβρωμίνη δεν προκάλεσε παρενέργειες, εν αντιθέσει με την κωδεΐνη, η οποία προκαλεί υπνηλία και δυσκοιλιότητα.
Ο Δρ Μπαρνς επεσήμανε ότι «αν και ο επίμονος βήχας δεν είναι απαραιτήτως επιβλαβής, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. Η ανακάλυψή μας λοιπόν είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία νέων θεραπευτικών αγωγών κατά του επίμονου βήχα».



Η σκούρα σοκολάτα μειώνει την αρτηριακή πίεση


Νέα Υόρκη: Η σκούρα σοκολάτα, και όχι η λευκή, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ ενισχύει την ικανότητα μεταβολισμού των σακχάρων, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της L'Aquila με επικεφαλής τον Δρ Κλαούντιο Φέρρι ζήτησε από επτά άνδρες και οκτώ γυναίκες, όλοι υγιείς, να καταναλώσουν 100 γραμμάρια σκούρας σοκολάτας ή 90 γραμμάρια λευκής ημερησίως για 15 μέρες.
Τα άτομα δεν έφαγαν καθόλου σοκολάτα για τις επόμενες επτά ημέρες και στη συνέχεια κατανάλωσαν διαφορετικό είδος σοκολάτας από την πρώτη φάση της μελέτης για άλλες 15 ημέρες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση σκούρας σοκολάτας, η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μειώθηκε και παρουσίασαν βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή μπορούσαν να μεταβολίζουν καλύτερα τη γλυκόζη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη καταδεικνύει τα θετικά οφέλη της σκούρας σοκολάτας, που περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην διατήρηση της καλής κατάστασης της καρδιάς και της κυκλοφορίας του αίματος μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης. Πάντως θα πρέπει να τονίσουμε ότι χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων της μελέτης.
Η σκούρα σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά επίσης και λίπη και θερμίδες. Όσοι λοιπόν θέλουν να εντάξουν τη σκούρα σοκολάτα στη διατροφή τους θα πρέπει να μειώσουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες σε κάποιο από τα κύρια γεύματα, ώστε να μην πάρουν βάρος. Κάθε 100 γραμμάρια σκούρας σοκολάτας περιέχουν σχεδόν 500 θερμίδες.


πηγή: medlook.net
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 11, 2009, 00:57:14 πμ από charoulita » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #32
« στις: Νοέμβριος 11, 2009, 00:47:55 πμ »
charoulita Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 152
Μέλος από: Οκτ, 2009

Προφίλ
Κι ένα τελευταίο για να γελάσουμε και λίγο...!!!


20 σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η σοκολάτα ίσως να είναι καλύτερη από το σεξ!!!!

1) Μπορείς να την αποκτήσεις κάθε στιγμή.
2) Η πρόταση "Αν μες αγαπάς, τότε θα το καταπιείς" αποκτά πραγματική σημασία με την σοκολάτα.
3) Η σοκολάτα ικανοποιεί ακόμη και όταν έχει μαλακώσει.
4) Μπορείς πραγματικά να την πιπιλάς με ασφάλεια όσο οδηγείς.
5) Μπορείς να την κάνεις να διαρκέσει, όσο εσύ επιθυμείς.
6) Μπορείς να φας σοκολάτα ακόμη και μπροστά στην μητέρα σου.
7) Αν δαγκώσεις την γωνία της πολύ δυνατά, η σοκολάτα δεν θα έχει πρόβλημα.
8) Δύο άνθρωποι του ιδίου φύλου μπορύν να φάνε μαζί την σοκολάτα τους χωρίς να κινδυνεύουν να τους κολλήσουν παράξενα επίθετα.
9) Η λέξη δέσμευση δεν τρομάζει καθόλου την σοκολάτα.
10) Μπορείς να την αφήσεις πάνω στο γραφείο σου ή στον πάγκο εργασίας σου χωρίς να ανησυχήσουν οι συνάδελφοί σου.
11) Μπορείς να ζητήσεις από κάποιον ξένο λίγη σοκολάτα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σε χαστουκίσει.
12) Δεν μπαίνουν τρίχες στο στόμα σου με την σοκολάτα.
13) Με την σοκολάτα, δεν υπάρχει λόγος να υποκρίνεσαι.
14) Η σοκολάτα δεν σε αφήνει έγκυο.
15) Μπορείς να την απολαύσεις όλες τις μέρες του μήνα.
16) Η καλή σοκολάτα είναι εύκολο να βρεθεί.
17) Μπορείς να έχεις όσα είδη σοκολάτας μπορείς να αντέξεις.
18) Δεν είσαι ποτέ πολύ νέος ή πολύ γέρος για μια σοκολάτα.
19) Οταν την απολαμβάνεις, δεν φοβάσαι μην ξυπνήσουν οι γείτονες.
20) Με την σοκολάτα, το μέγεθος δεν έχει σημασία.

Καταγράφηκε
 
Απάντηση #33
« στις: Νοέμβριος 11, 2009, 08:24:25 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
ε πες τα βρε κορίτσι μου να το ρίξουμε στις σοκολάτες !!!!  Κακία Κακία
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #34
« στις: Νοέμβριος 11, 2009, 09:17:56 πμ »
marylou Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 763
Μέλος από: Μάρ, 2009

Προφίλ
Αχ τέλεια τώρα δεν νιώθω πια τύψεις που τρώω σοκολατίτσες ... τέλεια τέλεια τέλειααααααα!!!!!!! happy Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός
Η ζυγαριά δεν ξέρω τι θα πεί....... Έκπληξη Στριφογύρισμα ματιών Σφραγισμένα χείλη Σφραγισμένα χείλη
Καταγράφηκε
                 Πίσω απο τα σύννεφα.... ο ήλιος πάντα θα λάμπει !!!
 
Απάντηση #35
« στις: Νοέμβριος 11, 2009, 09:21:16 πμ »
susudi Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 796
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ WWW
ΑΜΑΝ!!! Τι έγινε ρε παιδιά???
Μεγάλη εφέυβρεση η σοκολατα τελικα!!

 inlove
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #36
« στις: Νοέμβριος 11, 2009, 15:35:01 μμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.918
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Αμάν Χαρουλίτα  με ξελιγωσες!!! μούφτιαξες την μερα μου!!!!!!
Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Απάντηση #37
« στις: Νοέμβριος 11, 2009, 15:37:27 μμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.918
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
ΣυγχαρητήριαΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![[/b]/color]
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 11, 2009, 15:39:06 μμ από Pastaflora » Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Απάντηση #38
« στις: Νοέμβριος 11, 2009, 21:50:17 μμ »
charoulita Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 152
Μέλος από: Οκτ, 2009

Προφίλ
χαίρομαι που σας άρεσαν τα topics μου!!! Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο
Οσο μπορώ και βρίσκω χρόνο,θα γράφω κι άλλα!!!
φιλια σε ολους!! Φιλί Φιλί
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #39
« στις: Νοέμβριος 11, 2009, 22:11:14 μμ »
charoulita Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 152
Μέλος από: Οκτ, 2009

Προφίλ
Η σοκολάτα δεν είναι μόνο καλη!διαβάστε παρακάτω και...προσοχή! Παν μέτρον άριστον!!

Η σοκολάτα μας κάνει περισσότερους βίαιους

Τα παιδιά που τρώνε καθημερινά γλυκά και σοκολάτες, είναι περισσότερο πιθανό να γίνουν πιο βίαια ως ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.
Η έρευνα, η οποία έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κάρντιφ υπό τον δρα Σίμον Μουρ και μελέτησε 17.500 ανθρώπους, είναι η πρώτη του είδους τη, που εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή των παιδιών και στη βία των ενηλίκων, σύμφωνα με το BBC.
Διαπιστώθηκε ότι τα δεκάχρονα παιδιά, που έτρωγαν κάθε μέρα γλυκά, ήταν σε σημαντικό βαθμό πιθανότερο να εμφανίσουν αργότερα βίαιη συμπεριφορά και να καταδικαστούν γι' αυτήν μέχρι τα 34 χρόνια τους.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, τα παιδιά που εθίζονται στα γλυκά, δεν μαθαίνουν την αρετή της αυτοσυγκράτησης και του ελέγχου πάνω στις επιθυμίες τους, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι οι γονείς απλώς αναγκάζονται να δίνουν περισσότερα γλυκά στα ήδη "δύσκολα" παιδιά για να τα κατευνάσουν.
Σύμφωνα με την μελέτη, σχεδόν τρεις στους τέσσερις ανθρώπους (69%) που ήταν βίαιοι στην ηλικία των 34 ετών, είχαν φάει συστηματικά γλυκά και σοκολάτες, έναντι ποσοστού 42% των μη βίαιων.

Αυτή η θετική συσχέτιση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση γλυκών και στην κατοπινή αύξηση της επιθετικότητας ισχύει ακόμα και όταν απομονωθούν άλλοι παράγοντες, όπως η συμπεριφορά των γονιών, η γειτονιά που ζούσαν τα παιδιά, το επίπεδο της εκπαίδευσής τους κ.α.
Σύμφωνα με τον δρα Μουρ, όταν οι γονείς δίνουν συνεχώς γλυκά στα παιδιά τους, τα εμποδίζουν να μάθουν πώς να περιμένουν όταν θέλουν να έχουν κάτι και, έτσι, σιγά-σιγά αποκτούν αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση στη ζωή τους.
Όπως είπε, η συχνή διατροφή με γλυκά τελικά ενθαρρύνει την παρορμητική συμπεριφορά των παιδιών, κάτι που, όταν πια μεγαλώνουν, συνδέεται με την αντικοινωνική συμπεριφορά και τη βία.

πηγή: skai.gr
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #40
« στις: Ιούνιος 01, 2010, 17:19:02 μμ »
KATE Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 568
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ WWW
Η σοκολάτα περιέχει ουσίες που είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό. Είναι πλούσια σε κατεχίνες οι οποίες έχουν αντι-οξειδωτικές ιδιότητες.
Οι φυτοχημικές αυτές ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό από εκφυλιστικές ασθένειες όπως τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

Η ποσότητα σπλαγχνικού λίπους ρυθμίζεται με την πρόσληψη κατεχινών.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε κατεχίνες συνδέεται όχι μόνο με τη μείωση του σωματικού βάρους
αλλά και, ιδιαίτερα, με την μείωση του σπλαγχνικού λίπους, παράγοντα κινδύνου για την κοιλιακή χώρα.


Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα τροφιμα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή,
βοηθούν στην ενίσχυση της άμυνας και στην προστασία του από τις ελεύθερες ρίζες!

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών και μάλιστα περισσότερο από το κόκκινο κρασί, το μήλο ή το πράσινο τσάι.
Βέβαια, λόγω της αυξημένης θερμιδικής της αξίας και των λιπαρών που περιέχει χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε.
Καταναλώνοντας ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια
και δημητριακά ολικής αλέσεως, δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας στον οργανισμό μας με όλα τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά συστατικά που χρειάζεται.

Επίσης είναι υγιεινό κάποιος να πίνει κακάο παρά να τρωει σοκολάτα διότι αυτό περιέχει λιγότερες λιπαρές ουσίες και περισσότερες κατεχίνες.

« Τελευταία τροποποίηση: Ιούλιος 13, 2013, 01:06:28 πμ από ArXoS » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #41
« στις: Ιούλιος 11, 2013, 11:26:00 πμ »
bane Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 11
Μέλος από: Ιούλ, 2013

Προφίλ
πωπωπω...πόσο νόστιμα και συνάμα πόσο χρήσιμα έιναι όλα αυτά που διάβαζω για τη σοκολάτα. Μπράβο παιδιά για τις πληροφορίες.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #42
« στις: Σεπτέμβριος 21, 2013, 22:18:18 μμ »
ActiveLifestyle Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 39
Μέλος από: Σεπ, 2013

Προφίλ WWW
Καλησπέρα

Πρόσφατα , είπα να δω αν αυτή η γνωστή "σοκολάτα υγεία παυλίδ...." είναι τόσο "υγιεινή" όπως είχα πάντα στο μυαλό μου..

Και είδα την ετικέτα στο πίσω μέρος... Αναρωτιέμαι.. Πόσοι έχουν κοιτάξει την ετικέτα με τα θρεπτικά συστατικά μιας τέτοιας σοκολάτας?..  angel
Καταγράφηκε
Θα   ήθελες   μια καλύτερη   ζωή   με   υγεία    και   ευεξία?
Μπορείς!  https://tinyurl.com/HealthyAndActiveLivestyle
 
Απάντηση #43
« στις: Οκτώβριος 29, 2014, 21:17:31 μμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.918
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Σοκολατα Με πολύ... σοκολάτα η Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας 

Ρουχα  σοκολατενια

#Invalid YouTube Link#

επιδειξη μοδας με ρουχα από σοκολατα!

#Invalid YouTube Link#

Η γλυκιά και η …πικρή γεύση της σοκολάτας!
 
Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τους λάτρεις της σοκολάτας και αναδεικνύει την ευεργετική της δράση στην υγεία της καρδιάς.

Για ακόμα μια φορά η σοκολάτα βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας και αυτή τη φορά τα νέα είναι «γλυκά». Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο κακάο και στη σοκολάτα καθιστούν την αγαπημένη γλυκιά απόλαυση μία υγιεινή συνήθεια, αρκεί βεβαίως να μην χάσουμε το μέτρο.

Μία νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν μόλις τον προηγούμενο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σοκολάτας μερικές φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 1/3. Μάλιστα, τα συμπεράσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν και επίσημα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας που διεξήχθη στο Παρίσι. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση σοκολάτας πιθανόν συνδέεται με ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.Η θετική αυτή σύνδεση πιθανολογείται ότι οφείλεται στις αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις δράσεις της σοκολάτας.

Αν και τα επιστημονικά αυτά νέα μάλλον θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της σοκολάτας, οι ίδιοι οι συγγραφείς αναγνωρίζουν και επιβεβαιώνουν τις συστάσεις των διαιτολόγων, ότι δηλαδή η κατανάλωση σοκολάτας πρέπει να ακολουθεί την έννοια του μέτρου! Η σοκολάτα που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο είναι πλούσια σε λιπαρά, και μάλιστα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία ως γνωστό σχετίζονται τόσο με την εμφάνιση παχυσαρκίας, όσο και με άλλες χρόνιες παθήσεις. Κι αν ένα μικρό σοκολατάκι, ακόμα και σε καθημερινή βάση, μπορεί να είναι και ευεργετικό, τι γίνεται αν φάμε όλο το σακουλάκι;
Κι αν σκέφτεστε ότι εσείς καταναλώνετε μόνο σοκολάτα υγείας και δεν σας «αγγίζουν» οι θερμίδες και τα λιπαρά της σοκολάτας γάλακτος, μάλλον θα πρέπει να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στα μικρά γράμματα στην πίσω πλευρά της συσκευασίας, δηλαδή στη διατροφική ετικέτα. Μπορεί η μαύρη σοκολάτα να είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά μην ξεχνάτε ότι μια πλάκα σοκολάτας 100γρ έχει κατά μέσο όρο 500-550 θερμίδες!

Crash test θερμίδων με μια ματιά:

100 γραμμάρια σοκολάτας (μία πλάκα) παρέχει:
Σοκολάτα γάλακτος: 527 θερμίδες

Σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα: 540 θερμίδες

Σοκολάτα γάλακτος με φουντούκια: 544 θερμίδες

Σοκολάτα γάλακτος με φράουλα/ μπανάνα: 545 θερμίδες

Σοκολάτα υγείας: 513 θερμίδες

Σοκολάτα υγείας με αμύγδαλα: 527 θερμίδες

Σοκολάτα υγείας με φουντούκια: 527 θερμίδες

Σοκολάτα με 70% κακάο: 544 θερμίδες
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 01, 2014, 22:55:25 μμ από ArXoS » Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Απάντηση #44
« στις: Οκτώβριος 20, 2016, 01:24:28 πμ »
billidani7 Αποσυνδεδεμένος
Νέο μέλος
Αρχάριο μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1
Μέλος από: Οκτ, 2016

Προφίλ
ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Πρόκειται για μια δίαιτα που διαρκεί επτά ημέρες και υπόσχεται απώλεια βάρους έως και έξι κιλά. Εάν κάποιος θέλει να την κάνει για μεγαλύτερο διάστημα πρέπει να την διακόψει για τουλάχιστον έξι μέρες και να την συνεχίσει για 7 ακόμη.

Βασική αρχή αυτής της δίαιτας είναι η κατανάλωση δύο κομματιών μαύρης σοκολάτας (40 γραμμάρια το καθένα) αλλά και άφθονου νερού (1,5 με 2 λίτρα ημερησίως).

Οι τροφές που απαγορεύονται κατά την διάρκεια της δίαιτας είναι:

1.Αλκοολούχα και ανθρακούχα ποτά
2.Αλάτι
3.Ζάχαρη
4.Λάδι
5.Λιπαρά φρούτα ( αβοκάντο, ελιές, καρύδες)
6.Φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη (σταφίδες, σύκα, χουρμάδες)
7.Τηγανητά φαγητά
8.Κόκκινο κρέας
9.Ξηροί καρποί και σπόροι
10.Σνακ που δεν είναι στο πρόγραμμα όπως chips, πρόχειρο φαγητό, κέικ, πίτες, καραμέλες, κλπ.

Εκτός από την  απώλεια βάρους η δίαιτα της σοκολάτας μας κάνει να επωφεληθούμε από όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας που συνδέονται με την καλή διάθεση, την αντιοξειδωτική δράση αλλά και την μείωση καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών.

διαιτολογος αθηνα
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες « 1 2 3 Πάνω