GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 02:08:33 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  Tα αυγά στη διατροφή μας!
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Tα αυγά στη διατροφή μας!  (Αναγνώστηκε 13013 φορές)
« στις: Νοέμβριος 25, 2010, 12:04:28 μμ »
linmak88 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε! Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.288
Μέλος από: Οκτ, 2009

Προφίλ
7+1 ερωτήσεις γύρω από τα αβγα!



Ψάχνουμε αγωνιωδώς βιβλία,συνταγές,ιστοσελίδες, ρωτάμε μαμάδες, γιαγιάδες και θείες μας ενίοτε. Και όλα αυτά για να μάθουμε για το αυγό! Μην το βλέπετε απλά, το αυγό είναι μία ολόκληρη πρόκληση. Πόσο χρόνο θέλει για να γίνει ποσέ, πώς θα τηγανιστεί ομοιόμορφα, πώς θα γίνει μελάτο και άλλα τέτοια ερωτήματα ταλανίζουν το νου της νοικοκυράς όταν έρχεται η ώρα να ασχοληθεί με το αυγό. Έτσι λοιπόν σας δίνω ορισμένες ερωτήσεις αλλά και απαντήσεις γύρω από τα αυγά.

1. «Γιατί τελικά να ασχοληθώ με το αβγό;»
Όχι μόνο κάνει πιο νόστιμα τα γλυκά μας αλλά και τα φαγητά μας αλλά και γιατί:

Περιέχει σίδηρο που προφανώς κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει σε ικανοποιητικά επίπεδα προκειμένου να αποφεύγει αναιμίες αλλά και άλλα προβλήματα από την έλλειψή του.

Περιέχει χολίνη η οποία έχει αποδειχθεί πως ενισχύει και ενδυναμώνει τη μνήμη σε μεγάλο βαθμό.

Περιέχει - ειδικά το ασπράδι του αβγού - 45% πρωτεϊνες πολύ καλύτερες και ανώτερες θα έλεγε κανείς από τις πρωτεϊνες που παίρνουμε από όλες τις άλλες τροφές που μπαίνουν στο τραπέζι.

Περιέχει λεκιθίνη ,η οποία βοηθά εν γένει τις πνευματικές διεργασίες ,αλλά και αναρίθμητες επιπλέον βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β5 και βιταμίνη Β9.

2. «Πόσα μεγέθη αυγών υπάρχουν;»
Στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν τα εξής μεγέθη αυγών:

Μέγεθος

Πολύ μεγάλο από 73 γρ. και άνω

Μεγάλο από 63 γρ. έως 73 γρ.

Μεσαίο από 53 γρ. έως 63 γρ.

Μικρό από 53 γρ. και κάτω.

3. «Πώς ελέγχω αν το αυγό είναι φρέσκο;»
Υπάρχει ένας πολύ απλός και πρακτικός τρόπος προκειμένου να διαπιστώσετε εάν ένα αυγό είναι πράγματι φρέκο. Γεμίστε ένα μπολ μεσαίο μεγέθους με νερό. Τοποθετήστε το αυγό μέσα στο μπολ. Εάν το αυγό παραμείνει στον πάτο του μπολ τότε μπορείτε να το απολάυσετε άφοβα. Εάν όμως το αυγό σας έρθει στην επιφάνεια τότε σίγουρα είναι χαλασμένο οπότε καλό θα ήταν να το αποφύγετε. Εάν τώρα έρθει κάπου στη μέση μπορείτε να το μαγειρέψετε αλλά με κάποια επιφύλαξη- καλό θα ήταν να εμπιστευτείτε την οσμή σας: αν μυρίζει πολύ άσχημα ή σαν ψάρι τότε θέλει... πέταμα!

4. «Πώς θα φτιάξω ένα "σφιχτό" αβγό;»
Βάλτε σε άν μικρό κατσαρολάκι τα αβγά που θέλετε αφήνοντας πολύ μικρά κενά μεταξύ τους. Έπειτα γεμίστε το κατσαρολάκι με κρύο νερό μέχρι να σκεπάσετε τα αβγά. ρίξτε ένα κουταλάκι αλάτι για να αποφύγετε το σπάσιμο και ανοίξτε το μάτι σε μεσαία θερμοκρασία. Αφήστε τα αβγά σας για 12' και έπειτα ξαβγάλτε τα με κρύο νερό. Έτοιμα!

5. «Πώς θα κάνω το αυγό μου μελάτο;»
Πολλοί από εμάς θέλουμε το αβγό μας με λίγο ρευστό κρόκο και λίγο πιο ενέμελα κινούμενο ασπράδι. Για να το πετύχετε αυτό ακολουθείτε τις παραπάνω οδηγίες βρασμού με τη μόνη διαφορά ότι τώρα αφήνετε το αυγό σας για 4' να βράσει.

6. «Πώς θα κάνω ένα τηγανητό αυγό;»
Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να εμπλουτιστεί με τη χρήση διαφόρων μυρωδικών ωστόσο εγώ σας παραθέτω τον τρόπο να κάνετε τα αυγά σας σκέτα. Βάζετε σε άν αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι και το αφήνετε να ζεσταθεί. Σπάτε το αυγό σας με προσοχή να μην σπάσει ο κρόκος και το βάζετε στο τηγάνι. Πιάνετε το τηγάνι από τη λαβή και το γυρίζετε κυκλικά για να αποκολληθεί το πολύ ασπράδι από τον κρόκο και να ψηθεί καλά. Αφήστε περίπου για τρία λεπτά και έπειτα αλατοπιπερώστε. Ξεκολλήστε προσεκτικά με μία σπατουλίτσα το αυγό σας.

7. «Πώς θα κάνω το αυγό μου ποσέ;»
Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι νερό μέχρι τη μέση με μία κουταλιά της σούπας ξύδι να βράσει σε μεσαία φωτιά. Καθώς το νερό σιγοβράζει σπάτε και ρίχνετε προσεκτικά το αυγό σας μέσα στο νερό. Το αφήνετε εως ότουκαλυφθεί από μία λευκήλεπτή πετσούλα και γίνει σχεδόν οβάλ σχήματος.

8. «Πώς θα κάνω τα αυγά ομελέτα; »
Η χαρά όσων δε θέλουν να κοπιάζουν ιδιαίτερα! Παίρνετε τα αυγά σας και τα σπάτε σε ένα μπολ. Τα ανακατεύετε πολύ καλά με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα. Στο μίγμα προσθέτετε πιπέρι αλάτι και λίγο γάλα για να αφρατέψει η ομελέτα. Φυσικά, μπορείτε να βάλετε και άλλα υλικά όπως τυράκι, μπεϊκον αλλά και μανιτάρια. Βάζετε το αντικολλητικό σας στη φωτιά και ρίχνετε μέσα 4-5 σταγόνες νερό. Όταν το νερό εξατμιστεί το τηγάνι σας είναι έτοιμο! Βάζετε μέσα το μίγμα και το αφήνετε να ψηθεί καλά μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά του.

Παραπάνω σας δίνω τις βασικές παραλλαγές του αυγού. Υπάρχουν πολλές ακόμη συνταγές όπως το μπουργέτο (αυγά με τομάτα), η ομελέτα με αυγά και πατάτες, τα ισπανικά αυγά και άλλα που αξίζει να τα αναζητήσετε!

Προσοχή! πριν από οποιαδήποτε χρήση του αυγού πάντα να το σπάτε ξεχωριστά από τα υπόλοιπα υλικά σας για να δείτε σε τί κατάσταση βρίσκεται!

Από την Αντωνία Γαρυφάλου

taw.gr/article.php?articleId=1713
Καταγράφηκε


Πριν τα μάτια κλείσω, θα ξαναζητήσω να με πάρεις λίγο μακρυά....
 
Απάντηση #1
« στις: Νοέμβριος 25, 2010, 14:41:37 μμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Εγώ πάντως τα λατρεύω σε οποια μορφή τους: βραστά, τηγανιτά, αυγολέμονο, στραπατσάδα, ομελέτα, angel angel angel angel
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Νοέμβριος 25, 2010, 15:00:48 μμ »
anastasia2006 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 988
Μέλος από: Ιαν, 2010

Προφίλ WWW
Εγώ πάντως τα λατρεύω σε οποια μορφή τους: βραστά, τηγανιτά, αυγολέμονο, στραπατσάδα, ομελέτα, angel angel angel angel
και εγώ το ίδιο, τι σύμπτωση και αυτή  Γλώσσα
τα αυγουλάκια είναι πεντανόστιμα αν είναι και φρέσκα φρέσκα !!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Μάρτιος 06, 2012, 22:46:03 μμ »
TSIGKOS59 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.426
Μέλος από: Ιούν, 2010

Προφίλ
Αυγό: Η παρεξηγημένη τροφή με τη σημαντκή θρεπτική αξία.....
Καταγράφηκε
ΑΡΧΕ ΣΕΑΥΤΟΥ
 
Απάντηση #4
« στις: Φεβρουάριος 25, 2015, 14:28:48 μμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.918
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Τρώς αβγά Μάθε τι δεν έμαθες ποτε για αυτά!!!

 Τα αβγά είναι ένας εύκολος τρόπος να ενισχύσουμε την διατροφή μας με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά....
Και ενώ είναι γνωστή η επιστημονική διχογνωμία για την επίδραση τους στην υγεία της καρδιάς, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι σε μια υγιεινή διατροφή τα αβγά έχουν τη δική τους θέση.
Μάλιστα,μελέτη έχει αποδείξει ότι τα αβγά στο πρωινό γεύμα, συγκριτικά με τα δημητριακά ή την παντελή απουσία πρωινού, συντελούν στη μείωση της λιγούρας για τροφές με ζάχαρη και λιπαρά, μετέπειτα κατά τη διάρκεια τηςημέρας.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα αβγά είναι πανταχού παρόντα, ελάχιστα είναι τα πράγματα που γνωρίζουμε γι” αυτά. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω μερικές βασικές πληροφορίες για τα αβγά:
Οικρόκοι των αβγών είναι μια από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές της χολίνης, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που σχετίζεται με την καλύτερη νευρολογική λειτουργία και τη μειωμένη φλεγμονή. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η διατροφική χολίνη συμβάλλει στην εμβρυϊκή εγκεφαλική ανάπτυξη όταν η έγκυος συμπεριλαμβάνει τα αβγά στη διατροφή της. Αλλά μια διατροφή πλούσια επίσης σε χολίνη έχει σχετιστεί επίσης και με την ευτυχία. Η χολίνη αποδομείται σε μπεθανεχόλη, η οποία χρησιμοποιείται κατά τον κύκλο της μεθυλίωσης, ο οποίος με τη σειρά του βοηθά στην παραγωγή των ορμονών (και νευροδιαβιβαστών) της ευτυχίας, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.
Τααβγά κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα με τις ποιοτικές διατροφικές πρωτεΐνες. Και αυτό επειδή η πρωτεΐνη που περιέχουν τα αβγά μπορεί να απορροφηθεί απόλυτα από τον οργανισμό μας.
Σε ότι αφορά την ποιότητα, η ηλικία της κότας που παράγει τα αβγά παίζει καθοριστικό ρόλο. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Poultry Science έδειξε ότιοι νεαρές κότες (28 εβδομάδων) και οι μεγαλύτερες (97 εβδομάδων) είναι πιθανότερο να παράγουν αβγά με χαμηλό στέρεο περιεχόμενο, συγκριτικά με τις μεσήλικες.
Το βαθύ κίτρινο ή η θαμπή απόχρωση του κρόκου δεν αποτιμά απευθείας την καταλληλότητά του αβγού. Αντίθετα, είναι ένδειξη της σίτισης της κότας. Οι κότες που σιτίζονται με σπόρους και χόρτο πλούσιο σε καροτενοειδή παράγουν αβγά με πιο ζωντανό κίτρινο κρόκο, χωρίς απαραίτητα αυτό να μεταφράζεται και σε υψηλότερη θρεπτική αξία. Είναι πάντως ενδεικτικό της υγείας της κότας αφού, οι κότες ελευθέρας βοσκής έχουν καλύτερη πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών, πράγμα που σημαίνει ότι τα αβγά θα έχουν πιο σκουρόχρωμους κίτρινους κρόκους.
Τι καθορίζει το χρώμα που έχει το ασπράδι του αβγού; Μα φυσικά η ηλικία του. Τα παλαιότερα αβγά έχουν πιο καθαρό ασπράδι, ενώ τα φρέσκα έχουν γαλακτώδη απόχρωση.
Το χρώμα που έχει το κέλυφος του αβγού σχετίζεται και πάλι με την τροφή τηςκότας και δεν έχει να κάνει με την θρεπτικότητα του ή την υγεία της κότας που το παρήγαγε.
Τα αβγά τυπικά μπορούν να καταναλωθούν έως και μια εβδομάδα μετά την συσκευασίας τους, αν και οι κανονισμοί επιτρέπουν την κατανάλωση έως και 30 ημέρες μετά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ανάλωση κατά προτίμηση μπορεί να επεκταθεί καιστο δίμηνο, αλλά οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν τα αβγά συντηρούνται στο ψυγείο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έως πέντε εβδομάδες μετά την ημερομηνία που συσκευάστηκαν.
- See more at: https://www.gkourou.com/2015/02/blog-post28521421.html#sthash.e06HaLim.dpuf

Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω