Φασόλια τσίλι (vegeterian Τex – mex)
συνταγή από την Αλαμπάμα (Τέξας )
υλικά:
μαυρομάτικα φασόλια
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλικομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλικομμένο
4 φρέσκιες -αν είναι δυνατό- πιπεριές καυτερές τις οποίες έχετε καθαρίσει και αφαιρέσει
τους σπόρους και ψιλοκόψει. Αν δεν βρείτε φρέσκια πιπεριά μπορείτε να την αντικαταστήσετε με σκόνη τσίλι αλλά δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα στην εμφάνιση του φαγητού και γεύση.
3 ντομάτες ψιλοκομμένες
λίγο μαιντανό ή φρέσκο κόλιανδρο αν θέλετε
λίγη ρίγανη
πάπρικα
ελάχιστη ζάχαρη κατά προτίμηση ακατέργαστη από ζαχαροκάλαμο
ανάλογο αλάτι και πιπέρι
μουλιάστε από το βράδυ τα φασόλια σε χλιαρό νερό. Την άλλη μέρα βάλτε τα σε νερό που βράζει και βράστε τα για 10 λεπτά. Μετά βγάλτε τα από το νερό και αφήστε τα να στραγγίζουν μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.
Σε κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, πιπεριές ρίξτε μόλις ελάχιστο αλάτι και πολυ λίγο νερό και συνεχίστε μεχρι να μαραθούν. Προσθέστε τα φασόλια, τομάτες, μαιντανό ή τον κόλιανδρο, την ρίγανη, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανάλογο νερό έτσι ώστε να βράσει το τσίλι και να μαλακώσουν τα φασόλια. Το αποτέλεσμα θα είναι τσίλι με σφιχτή σάλτσα αν θέλετε να είναι λίγο πιό αραιή μπορείτε να προσθέσετε λίγο ντομάτα χυμό.
Σερβίρετε το τσίλι πάνω από ρύζι και γαρνίρετε με λίγο φρέσκο μαιντανό ή φρέσκο κόλιανδρο
πηγή:
https://ecoethnical.gr/