GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 20, 2024, 19:25:24 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Αναζήτηση Συνταγής
| | |-+  TO τσουρέκι!!!
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 2 » Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: TO τσουρέκι!!!  (Αναγνώστηκε 50411 φορές)
« στις: Ιανουάριος 24, 2012, 23:55:58 μμ »
zoran Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 46
Μέλος από: Οκτ, 2011

Προφίλ
Βρε παιδιά τσουρέκια σαν αυτά που φτιάχνουν οι φούρνοι πως στο καλό φτιάχνονται; Τόσο αφράτη και πλούσια ζύμη πως την καταφέρνουν; Έχω φάει τσουρέκι που κάνει η θεία μου αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση σαν αυτά των φούρνων... τι κάνουν οι φουρνάρισες επιτέλους; Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Ιανουάριος 25, 2012, 08:31:03 πμ »
Lily74 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 625
Μέλος από: Μάι, 2010

Προφίλ
Zoran, θα έχουν σίγουρα τα μυστικά τους.
Ρώτησα ένα γνωστό μου ζαχαροπλάστη και μου είπε ότι τα βάζουν στο φούνο (χαμηλη θερμοκρασία γιατί σε ψηλή θα ψηθούν!) για να φουσκώσουν.
Το καλύτερο για μένα πάντως  είναι του Καραμολέγκου αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει στην Κύπρο. Κάνουν και οι δικοί μας φούρνοι εδώ αλλά δεν είναι σαν τα ελληνικά!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Ιανουάριος 25, 2012, 23:14:04 μμ »
zoran Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 46
Μέλος από: Οκτ, 2011

Προφίλ
Zoran, θα έχουν σίγουρα τα μυστικά τους.  Ρώτησα ένα γνωστό μου ζαχαροπλάστη και μου είπε ότι τα βάζουν στο φούνο (χαμηλη θερμοκρασία γιατί σε ψηλή θα ψηθούν!) για να φουσκώσουν. Το καλύτερο για μένα πάντως  είναι του Καραμολέγκου αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει στην Κύπρο. Κάνουν και οι δικοί μας φούρνοι εδώ αλλά δεν είναι σαν τα ελληνικά!
Σ'ευχαριστώ για τη πληροφορία κούκλα μου αλλά αυτός ο φίλος σου ο ζαχαροπλάστης δεν σου ανέφερε τίποτα για διογκωτικά, χρωστικές κλπ. που ακούγεται πως βάζουν, γιατί η θεία μου που φτιάχνει δεν έχει καμία σχέση με αυτά των ζαχαροπλαστείων/φούρνων, όχι πως θα είναι πιό υγιεινά αυτά απλώς ρωτάω για να καταλάβω σε τί οφείλεται η διαφορά (στα διογκωτικά κλπ?)
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Ιανουάριος 26, 2012, 11:23:02 πμ »
Lily74 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 625
Μέλος από: Μάι, 2010

Προφίλ
Όχι δε μου ανέφερε κάτι για διογκωτικά. Έχεις δίκαιο να απορείς πώς αυτά των φούρνων είναι πολύ πιο φουσκωμένα από τα σπιτικά.
Είπαμε, τα μυστικά των επαγγελματιών αυτά που δεν τα λένε σε κανένα...
Πάντως εγώ επιχείρησα 3 φορές να τα κάνω, πέτυχαν μόνο τη μία και δεν ξαναέκανα...
Αυτή που μου πέτυχε ήταν από τον Αλεξ. Παπανδρέου από πρωινό του Μεγκα παλιά.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 26, 2012, 11:30:54 πμ από Lily74 » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Ιανουάριος 26, 2012, 11:35:20 πμ »
karina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 458
Μέλος από: Απρ, 2011

Προφίλ
Τα τσουρέκια του φούρνου είναι φουσκωτά, γιατί χρησιμοποιούν αλεύρια ενισχυμένα και γενικά πρώτες ύλες που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο.Επίσης η θερμοκρασία στους επαγγελματικούς τους χώρους, επιτρέπει το σωστό "σήκωμα" της ζύμης και φυσικά έχουν επαγγελματικούς φούρνους που ψήνουν με ακρίβεια.
Δεν ξέρω αν έχεις δοκιμάσει άλλο σπιτικό τσουρέκι εκτός απο της θείας σου, αλλά έχω να σου πω ότι η τεχνική απο νοικοκυρά σε νοικοκυρά διαφέρει ,όπως διαφέρουν και μεταξύ τους και πολλές συνταγές.Εγώ έχω δοκιμάσει σπιτικά τσουρέκια αποτυχημένα, αλλά και πολύ πετυχημένα.Η γιαγιά μου π.χ, έκανε το ωραιότερο τσουρέκι, ενώ η μητέρα μου, με την ίδια ακριβώς συνταγή, δεν τα πέτυχε ποτέ έτσι όπως η γιαγιά μου.
Εγώ δυο φορές έτυχε να δοκιμάσω και έκαψα τη ζύμη, οπότε το άφησα το σπορ.Έχω δει όμως εδώ ,πολύ ωραίες συνταγές και με έχουν βάλει στον πειρασμό να ξαναδοκιμάσω.
Αν θες να φτιάξεις γιατί δεν δοκιμάζεις κάτι απο τις υπάρχουσες συνταγές;Μπορεί να πετύχουν καλύτερα απο του φούρνου.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Ιανουάριος 26, 2012, 18:16:54 μμ »
Lily74 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 625
Μέλος από: Μάι, 2010

Προφίλ
Κορίτσια,
με αυτή τη συζήτηση λιγουρεύτηκα το τσουρέκι και πήγα κι αγόρασα από το φούρνο σήμερα για να μου "περάσει". Απογοήτευση όμως, ενώ ήταν αρκετά φουσκωτό και μοχσοβολιστό, ήταν άγευστο! Πού να φτάσουν τους μάστορες της Ελλάδας εδώ.. Φυσικά οι φούρνοι μας, κάνουν άλλα πράγματα ωραία (π. χ. φλαούνες)!
Καρίνα έχεις δίκαιο γι αυτά που λες.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Ιανουάριος 26, 2012, 19:41:25 μμ »
zoran Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 46
Μέλος από: Οκτ, 2011

Προφίλ
Κορίτσια, με αυτή τη συζήτηση λιγουρεύτηκα το τσουρέκι ...
Με αυτό το "κορίτσια" με πέθανες, μα επιτέλους δεν υπάρχουν άλλοι άντρες εδώ μέσα και νομίζεις πως είμαστε όλες κορίτσια;  biggrin
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #7
« στις: Ιανουάριος 26, 2012, 19:42:09 μμ »
zoran Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 46
Μέλος από: Οκτ, 2011

Προφίλ
Τα τσουρέκια του φούρνου είναι φουσκωτά, γιατί χρησιμοποιούν αλεύρια ενισχυμένα και γενικά πρώτες ύλες που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο.Επίσης η θερμοκρασία στους επαγγελματικούς τους χώρους, επιτρέπει το σωστό "σήκωμα" της ζύμης και φυσικά έχουν επαγγελματικούς φούρνους που ψήνουν με ακρίβεια.
Δεν ξέρω αν έχεις δοκιμάσει άλλο σπιτικό τσουρέκι εκτός απο της θείας σου, αλλά έχω να σου πω ότι η τεχνική απο νοικοκυρά σε νοικοκυρά διαφέρει ,όπως διαφέρουν και μεταξύ τους και πολλές συνταγές.Εγώ έχω δοκιμάσει σπιτικά τσουρέκια αποτυχημένα, αλλά και πολύ πετυχημένα.Η γιαγιά μου π.χ, έκανε το ωραιότερο τσουρέκι, ενώ η μητέρα μου, με την ίδια ακριβώς συνταγή, δεν τα πέτυχε ποτέ έτσι όπως η γιαγιά μου.
Εγώ δυο φορές έτυχε να δοκιμάσω και έκαψα τη ζύμη, οπότε το άφησα το σπορ.Έχω δει όμως εδώ ,πολύ ωραίες συνταγές και με έχουν βάλει στον πειρασμό να ξαναδοκιμάσω.
Αν θες να φτιάξεις γιατί δεν δοκιμάζεις κάτι απο τις υπάρχουσες συνταγές;Μπορεί να πετύχουν καλύτερα απο του φούρνου.
Καρίνα, δώσε μου τη συνταγή από αυτό που έφτιαξες μπας κ το δοκιμάσω!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Ιανουάριος 27, 2012, 10:08:04 πμ »
Lily74 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 625
Μέλος από: Μάι, 2010

Προφίλ
zoran   συγνώμη, έχεις δίκαιο!!  Ντροπή
Προφανώς και θα υπάρχουν άντρες εδώ μέσα, λάθος μου!...
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #9
« στις: Ιανουάριος 27, 2012, 10:41:36 πμ »
karina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 458
Μέλος από: Απρ, 2011

Προφίλ
Ζoran, όπως σου είπα δεν έχω φτιάξει  ακόμα τσουρέκι, γιατί δεν τα πάω καλά με αυτού του είδους τις ζύμες  και στο παρελθόν και οι δυο προσπάθειες που έκανα , στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία.
Όμως  έχω δει δυο συνταγές απο εδώ, που με έχουν βάλει στον πειρασμό να τις φτιάξω και είναι οι εξής:
1)https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1692&Itemid=49
2)https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2701&Itemid=49
 Η πρώτη συνταγή είναι ενα εύκολο τσουρέκι, παραλλαγή της συνταγής του τσουρεκιού του Παρλιάρου, του οποίου ότι γλυκό έχω φτιάξει δεν έχει αποτύχει ποτέ  και το δεύτερο είναι ένα πολύ λαχταριστό τσουρέκι με λεμόνι και άσπρη .Και οι δυο συνταγές απ'ότι βλέπω δοκιμάστηκαν απο άλλα μέλη, οπότε είναι ένας  ακόμα λόγος να προσπαθήσω να τα φτιάξω ή να τα φτιάξεις.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #10
« στις: Ιανουάριος 27, 2012, 21:39:39 μμ »
zoran Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 46
Μέλος από: Οκτ, 2011

Προφίλ
Η πρώτη συνταγή είναι ενα εύκολο τσουρέκι, παραλλαγή της συνταγής του τσουρεκιού του Παρλιάρου, του οποίου ότι γλυκό έχω φτιάξει δεν έχει αποτύχει ποτέ  και το δεύτερο είναι ένα πολύ λαχταριστό τσουρέκι με λεμόνι και άσπρη .Και οι δυο συνταγές απ'ότι βλέπω δοκιμάστηκαν απο άλλα μέλη, οπότε είναι ένας  ακόμα λόγος να προσπαθήσω να τα φτιάξω ή να τα φτιάξεις.
Του Παρλιάρου? Από πού βρίσκεις συνταγές του?

zoran   συγνώμη, έχεις δίκαιο!!  Ντροπή
Προφανώς και θα υπάρχουν άντρες εδώ μέσα, λάθος μου!...
έλα βρε πλάκα κάνω, είχα κ λάθος φύλλο ανεβασμένο στο προφίλ μου, οπότε δεν τρέχει κάστανο  biggrin
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 31, 2012, 20:50:06 μμ από ArXoS » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #11
« στις: Φεβρουάριος 01, 2012, 11:41:41 πμ »
HARA01 Αποσυνδεδεμένος
Αρχάριο μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5
Μέλος από: Νοέ, 2011

Προφίλ
παιδια ειχα μια συνταγη για τσουρεκια απιστευτη και οποτε την εκανα παντα ειχα επιτυχια αλλα απο την στιγμη που εκανα του παρλιαρου ποτε δεν εχω ξανακανει αλλη
...εαν ακολουθησεις ακριβως ολα τα υλικα στις δοσολογιες που λεει θα εχεις οποσδηποτε επιτυχια ....εαν θες στην γραφω...
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #12
« στις: Φεβρουάριος 02, 2012, 01:23:53 πμ »
zoran Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 46
Μέλος από: Οκτ, 2011

Προφίλ
παιδια ειχα μια συνταγη για τσουρεκια απιστευτη και οποτε την εκανα παντα ειχα επιτυχια αλλα απο την στιγμη που εκανα του παρλιαρου ποτε δεν εχω ξανακανει αλλη
...εαν ακολουθησεις ακριβως ολα τα υλικα στις δοσολογιες που λεει θα εχεις οποσδηποτε επιτυχια ....εαν θες στην γραφω...
φυσικά είμαι όλος αυτιά (μάτια)
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #13
« στις: Φεβρουάριος 02, 2012, 10:39:25 πμ »
HARA01 Αποσυνδεδεμένος
Αρχάριο μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5
Μέλος από: Νοέ, 2011

Προφίλ
Τσουρεκια

υλικα

650 γρ αλευρι
35 γρ βουτηρο  γαλακτος (εγω εχω δοκιμασει και σπορελειο και ειναι οκ)
35 γρ βουτηρο αγελαδος
100γρ φρεσκο γαλα
160 γρ αχνη ζαχαρη
3 αυγα
40 γρ νωπη μαγια
100 γρ νερο
5 γρ μαστιχα
5 γρ μαχλεπι

σημειωση ... ολα τα υλικα θα τα μετρησεις πρωτα και θα τα εχεις στον παγκο σου ....ουτε γραμμαριο παραπανω ...

εκτελεση

Σε ενα κατσαρολακι ζεσταινω ολο το βουτηρο ,το γαλα ,την ζαχαρη ,την μαστιχα και το μαχλεπι ( μαστιχα και μαχλεπι εννοειται κοπανισμενα ) ,δεν τα ζεσταινω πολυ ισα να ειναι ελαφρως χλιαρα.
Παραλληλα σε ενα μπρικι ζεσταινω το νερο για να διαλυσω την μαγια , επισης χλιαρο το νερο .Το νερο με την μαγια το ριχνω μεσα στο πρωτο μειγμα και ανακατευω ελαφρα ...
στην συνεχεια ριχνω ολα τα αυγα και απλα τα ανακατευω με ενα πιρουνι .
Το αφηνω στην ακρη .Σε μια λεκανη μεγαλη .(οταν εννοω μεγαλη εννοω γυρω στα 10 λιτρα περιπου )βαζω μεσα ολο το αλευρι ,και κανω μια τρυπα στην μεση και ριχνω τα υλικα που εχω στο κατσαρολακι .
Τα ζυμωνω για 15-20 λεπτα ..μην το φοβασαι εαν κολαει στην αρχη ..μην βαλεις σταγονα αλευρι αλλο ...πιστεψε με οταν περναει η ωρα θα αρχισει και θα ξεκολαει απο τα τοιχωματα της λεκανης .
Τοτε θα ειναι ετοιμο.
Αναβω τον φουρνο στους 50 βαθμους .
το μειγμα μεσα στην λεκανη το φτιαχνω μια ομοιομορφη μπαλα και χαραζω ενα σταυρο με ενα κοφτερο μαχαιρι , και σκεπαζω με μια πετσετα .
Σβηνω τον φουρνο και περιμενω 1λεπτο πριν βαλω την λεκανη μεσα ..
Αφηνω το μειγμα περιπου 30 λεπτα  η μεχρι να διπλασιαστει ..( πριν την μιση ωρα μην το ανοιξεις).
Οταν ειναι ετοιμο το ξεφουσκωνω με το χερι μου και αρχιζω να πλεκω πλεξουδες .το μειγμα αυτο βγαζει 4 πλεξουδες περιπου ...
Εχε στο μυαλο σου να μην της κανεις πολυ χοντρες ουτε σφιχτες ...
μην το φοβασαι το ζυμαρι . και στο πλασιμο μην βαλεις αλευρι εαν κολαει ..βαλε λιγο σπορελαιο στα χερια σου ...

Αφηνω παλι τις πλεξουδες σε ζεστο μερος (παλι στον φουρνο)παλι να φουσκωσουν ...

Επειδη δεν θα τα ψησεις ολα μαζι, το δευτερο ταψι (εννοειται οτι εχεις βαλει λαδοκολα ) μην το αφησεις να φουσκωσει πληρως γιατι μεχρι να ψηθει το πρωτο θα εχει παραγινει και θα κατσει οταν θα ειναι στον φουρνο...
Μην ξεχασεις να χτυπησεις σε ενα μπωλακι ενα αυγο με λιγο νερο  και να αλειψεις με προσοχη πολυ καλα το τσουρεκι .

ψηνεις στους 150-170 βαθμους για 30-45 λεπτα

Να θυμασαι οτι το πρωτο ταψι μπορει να ψηθει στα 45 λεπτα ενω το δευτερο στα 30 φυσικο ειναι γιατι καιει πιο πολυ ο φουρνος....α και να μην ξεχασεις οταν κρυωσουν μην τα ξεκολησεις απο την λαδοκολλα κοψε γυρω γυρω κοβονται πιο ευκολα αργοτερα ...και οταν εχουν κρυωσει πληρως τυλιξε τα με μεμβρανη πολυ καλα ( εαν τα βαλεις και σε ενα μπωλ δεν θα ηταν ασχημα γιατι ετσι θα διατηρησουν πιο πολυ το αρωμα )

αυτα 

Καλη Επιτυχια ..

οπως καταλαβαινεις την εχω κανει απειρες φορες....

 
 

Καταγράφηκε
 
Απάντηση #14
« στις: Φεβρουάριος 03, 2012, 21:07:47 μμ »
zoran Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 46
Μέλος από: Οκτ, 2011

Προφίλ
Σ'ευχαριστώ για τη συνταγή κ την αναλυτική εκτέλεση, μόλις βρώ το χρόνο να το φτιαξω, γιατί βλέπω δεν είναι κ απλό, θα σε ενημερώσω για το αποτέλεσμα!
 up
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 2 » Πάνω