GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 02:06:50 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Συνταγές
| | |-+  Πίτες - Ψωμιά
| | | |-+  Ψωμι σε παραδοσιακο φουρνο
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Ψωμι σε παραδοσιακο φουρνο  (Αναγνώστηκε 25061 φορές)
« στις: Φεβρουάριος 25, 2012, 12:54:11 μμ »
dimpet Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 13
Μέλος από: Φεβ, 2012

Προφίλ
Το ψωμί που ψήνεται σε παραδοσιακό φούρνο πάνω στην πυρόπλακα, έχει μια ιδιαίτερη γεύση και ένα ιδιαίτερο άρωμα, μοναδικό μπορώ να πω.

Θα χρειαστούμε:

1,5 κιλά αλεύρι ολικής αλέσεως
Μαγιά νωπή
Αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Νερό

Προετοιμασία:
Ζεσταίνουμε το νερό (χλιαρό)
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι μέσα σε ένα ταψί. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε την νωπή μαγιά και λίγο από το χλιαρό νερό, λιώνουμε την μαγιά και την ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι.



 

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε νερό έως ότου σχηματιστεί μία μαλακή ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για αρκετή ώρα, όσο περισσότερο τόσο καλλύτερα.



 



Τέλος χωρίζουμε την ζύμη μας σε τρία στρόγγυλα καρβέλια και τα τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος πάνω σε καθαρό πανί και τα σκεπάζουμε για να φουσκώσουν, θα χρειαστούν 1 ώρα περίπου.

 


Προετοιμασία του φούρνου

Ανάβουμε το φούρνο μας με λίγα ξερά ξύλα και προθερμαίνουμε μέχρι να γίνουν κάρβουνο τα ξύλα και να καθαρίσει ο θόλος του φούρνου απ την κάπνα (να ασπρίσει),

 


στην συνέχεια απομακρύνουμε τα κάρβουνα, καθαρίζουμε το δάπεδο του φούρνου με βρεγμένη βαμβακερή σφουγγαρίστρα που χρησιμοποιούμε μόνο για αυτή τη δουλειά.

 

 



Κλείνουμε την πόρτα και αφήνουμε τον φούρνο να ωριμάσει και να πέσει η θερμοκρασία στους 220-210 βαθμούς τοποθετούμε το ψωμί μέσα στον φούρνο και πάνω στις πυρόπλακες με την βοήθεια του φουρνόξυλου .

 

κλείνουμε την πόρτα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.

 


Όταν το ψωμί μας είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΠΗΓΗ:https://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/29----/80----.html#80
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 25, 2012, 13:43:24 μμ από ArXoS » Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω