GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 20, 2024, 02:17:39 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Συνταγές
| | |-+  Κρεατικά
| | | |-+  ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙΟΥ ΣΕ ΨΗΣΤΑΡΙΑ
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙΟΥ ΣΕ ΨΗΣΤΑΡΙΑ  (Αναγνώστηκε 26637 φορές)
« στις: Μάρτιος 18, 2012, 08:34:58 πμ »
dimpet Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 13
Μέλος από: Φεβ, 2012

Προφίλ
Το κοκορέτσι είναι αγαπητός και αναπόσπαστος μεζές στο πασχαλινό τραπέζι. Ψήνετε πιο γρήγορα σε σχέση με το αρνί και καταναλώνεται στην αρχή ώσπου να ψηθεί το αρνί.
Υπάρχουν πολλές συνταγές για το παραδοσιακό κοκορέτσι εδώ περιγράφουμε την πιο απλή δίνοντας και ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πλύσιμο, το χρόνο τυλίγματος και την σημασία του και τέλος το ψήσιμο.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΕΝΤΕΡΩΝ:
Δεν χρειάζεται να γυρίσετε τα έντερα για το κοκορέτσι, αρκεί να περάσετε από μέσα πολύ νερό για να πλυθούν καλά. Αν γυρίσετε το μέσα έξω θα γλιστράνε αφάνταστα και θα δυσκολευτείτε να το τυλίξετε.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
--Κόψτε τις συκωταριές και τις καρδιές βάλτε τα κομμάτια του συκωτιού, του πνευμονιού και της καρδιάς σε ένα μπολ, ρίξτε αλατοπίπερο και ρίγανη, σκεπάστε και βάλτε το μπολ στο ψυγείο.
--Κόψτε σε κομμάτια γλυκάδια και μπόλια, βάλτε τα σε άλλο μπολάκι, ρίξτε αλάτι-πιπέρι-ρίγανη, σκεπάστε τα και βάλτε το μπολ στο ψυγείο.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΤΕ:
-πολλοί το φτιάχνουν από το βράδυ για να στραγγίσει
-άλλοι το έχουν έτοιμο από το βράδυ για να είναι έτοιμο το πρωί να μπει στη φωτιά νωρίς.
-μερικοί προτιμούν να είναι έτοιμο από το βράδυ για να στραγγίσει, να είναι έτοιμο το πρωί και να το «πιάσει» και το αλατοπίπερο.

Ναι θα είναι έτοιμο το πρωί, αλλά μετά από τουλάχιστον 8 ώρες στράγγισμα (γιατί τόσες θα έχουν περάσει), τα κομμάτια θα έχουν στεγνώσει τελείως (κατά τμήματα θα ξεραθεί στη φωτιά) και βέβαια στραγγίζοντας, το αλατοπίπερο θα απομακρυνθεί με τα ζουμιά επομένως πώς θα «πιάσει»; Και μη μου πείτε ότι γι’αυτό θα βάλετε περισσότερο, το παραπάνω αλάτι θα κάνει βίαιη αφυδάτωση άρα ακόμη πιο έντονο στέγνωμα και μάλιστα επιλεκτικά.
Τι μένει λοιπόν;
αφήστε τα κομμάτια στα μπολ στο ψυγείο όλη τη νύχτα και τα περνάτε στη σούβλα το πρωί. Με τον τρόπο αυτό έχετε:
--Ελεγχόμενη στράγγιση, επειδή το αρχικό αίμα και οι χυμοί μένουν μέσα στο μπολ εμποδίζοντας την ανεξέλεγκτη διαφυγή των υγρών.
--Ταυτόχρονα έτσι, τα «πιάνει» και το αλατοπίπερο σωστά.

Το πρωί λοιπόν στη σούβλα, εναλλάξ συκώτι – πνευμόνι-καρδιά και επίσης εναλλάξ ανάμεσά τους γλυκάδι-μπόλια.
Έπειτα «δέσιμο» με τα έντερα, πρώτα κατά μήκος μερικές σειρές και μετά στριφογύρισμα. Και μετά στη φωτιά να γυρίζει βέβαια για να συνεχίζει η στράγγιση να είναι ελεγχόμενη. δες φωτ.https://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/28----/115----.html#115

Πολλοί, για να διευκολυνθούν στο τύλιγμα των εντέρων, τυλίγουν πρώτα το κοκορέτσι, με μπόλια και μετά το εντεροτύλιγμα είναι εύκολο. Σωστή μέθοδος, αλλά πολύ παχύ.
Στην πρώτη περίπτωση το ρόλο της μπόλιας, να μη μπαίνει δηλαδή το έντερο στο τύλιγμα ανάμεσα στα κομμάτια, τον έχουν οι κατά μήκος σειρές του εντέρου.

ΨΗΣΙΜΟ:
Όσο για το ψήσιμο, αυτό πάει κυρίως ανάλογα με το πόσο χοντρό το έχετε κάνει. Σαν γενική οδηγία όμως φροντίζουμε να έχει σχεδόν σταματήσει να αφρίζει.
Να έχετε υπ όψιν σας ότι το κοκορέτσι θέλει δυνατή φωτιά γι αυτό το λόγο πρέπει να είναι κοντά στα κάρβουνα.

Καλό Πάσχα και καλά γλέντια με φίλους και παρέες. Το έχουμε ανάγκη

https://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/28----/115----.html#115
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Μάρτιος 18, 2012, 11:03:06 πμ »
voula Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.927
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Πολύ αναλυτικές οι οδηγείες σου. Εξαιρετικός μεζές Χαμόγελο Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω