GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 24, 2024, 04:42:08 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Συνταγές
| | |-+  Πίτες - Ψωμιά
| | | |-+  ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΨΗΜΕΝΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΟΥΡΝΟ
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΨΗΜΕΝΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΟΥΡΝΟ  (Αναγνώστηκε 25072 φορές)
« στις: Μάρτιος 22, 2012, 12:28:54 μμ »
dimpet Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 13
Μέλος από: Φεβ, 2012

Προφίλ
Άνοιξη, η καλύτερη εποχή για χορτόπιτα. Αυτή την εποχή τα χόρτα αφθονούν στην ύπαιθρο και τους λαχανόκηπους. Και δεν είναι μόνο ότι αφθονούν αλλά έχουν και ιδιαίτερη γεύση. Πολλά από τα χόρτα που χρησιμοποιούμε στην χορτόπιτα όπως σπανάκι, λάπατο, σέσκουλα, τσουκνίδες, πράσο και άλλα είναι στην εποχή τους. Άρα έχουν το μέγιστο της γεύσης τους.
Όσο για το είδος των χορταρικών που θα χρησιμοποιήσουμε και την αναλογία τους δεν είναι κάτι το στάνταρτ. Όταν αλλάζουμε την αναλογία του κάθε χόρτου έχουμε και διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Το τυρί φέτα σχεδόν πάντα είναι παρόν στην Παρασκευή της χορτόπιτας.
Σήμερα η χορτόπιτα αποτελεί συνοδευτικό ενός μενού η μπορεί να πάρει την θέση κολατσιού. Κάποτε όμως σε δύσκολες εποχές αποτελούσε το κυρίως γεύμα της οικογένειας.
Ψήνοντας την πίτα μας στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο αποκτά μια μοναδική γεύση την οποία δυστυχώς δεν μπορώ να ζωντανέψω μέσα από αυτό το κείμενο θα περιοριστώ μόνο στην περιγραφή της διαδικασία παρασκευής και ψησίματος.

ΥΛΙΚΑ:

 

Ταψί διαστάσεις 50χ70εκ.
12 φίλα για πίτα στο μέγεθος του ταψιού
1 κιλό περίπου τυρί φέτα
3 κιλά χόρτα πλυμένα και κομμένα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπατο, τσουκνίδα, πρασο)
Αλάτι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Ρίχνουμε λίγο λάδι στο ταψί και το απλώνουμε να πάει παντού. Στην συνέχεια στρώνουμε ένα φύλλο και το ραντίζουμε με λάδι όπως στην φωτογραφία.

 https://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/29----/118-----.html#118

Πάνω από αυτό το φύλλο απλώνουμε ένα δεύτερο ( κάτω βάζουμε πάντα δυο φύλλα) απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το φύλλο μας μία στρώση χόρτα και ραντίζουμε με λάδι.



Μετά σκεπάζουμε τα χόρτα με ένα φύλλο, σ αυτό απλώνουμε μία στρώση με τυρί φέτα και ραντίζουμε με λάδι.

 

Στρώνουμε εναλλάξ φύλλο με χόρτα και φύλλο με τυρί. Κρατάμε δύο φύλλα τα οποία θα βάλουμε από πάνω στο τέλος και αυτά θα τα ραντίσουμε με λάδι. Μοιράζουμε τα υλικά μας έτσι ώστε να μπουν ομοιόμορφα 5 στρώσεις χόρτα και 4 στρώσεις τυρί. Τέλος κόβουμε σε λουρίδες πριν βάλουμε την πίτα στο φούρνο. Όπως στην φωτογραφία.

 https://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/29----/118-----.html#118

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ:

Ανάλογα λοιπόν με το τι ακριβώς θέλουμε να ψήσουμε στον φούρνο μας επιλέγουμε και την ανάλογη ποσότητα ξύλων. Φροντίζουμε να είναι ξερά και λεπτά για να ανάβουν εύκολα και να δίνουν έντονη φλόγα. Για προσάναμμα χρησιμοποιούμε πολύ λεπτά κλαδιά ή λίγο χαρτί, για να βοηθήσουμε το ξεκίνημα της φωτιάς μπορούμε να κάνουμε χρήση οινοπνεύματος.

Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε προσανάμματα με βάση το πετρέλαιο γιατί αφήνουν άσχημη μυρουδιά στον φούρνο μας. Αφού ανάψει για τα καλά η φωτιά τοποθετούμε την πόρτα του φούρνου στην εξωτερική θέση για να μην χάνουμε θερμότητα, ενώ ο καπνός φεύγει χωρίς να εμποδίζετε. Όταν αρχίζει να αναπτύσσετε θερμοκρασία μέσα στο θάλαμο του φούρνου ο θόλος του αρχίζει να καθαρίζει απ την κάπνα από πάνω προς τα κάτω. Στην συνέχεια όταν τα ξύλα μας έχουν γίνει κάρβουνο τότε ο θόλος μας είναι πλέον πεντακάθαρος. Σε αυτό το στάδιο έχει τελειώσει η προθέρμανση του φούρνου μας.

 

Τα πυρότουβλα οι πυρόπλακες και το πυρρόχρωμα έχουν συσσωρεύσει πολύ θερμότητα και έχουν αρχίσει ήδη να την αποδίδουν. Τώρα μπορούμε με το μεταλλικό φτυάρι φούρνου να απομακρύνουμε όλα τα κάρβουνα από το δάπεδο του φούρνου και στην συνέχεια με ένα βρεγμένο βαμβακερό πανί ή βρεγμένη βαμβακερή σφουγγαρίστρα, που την χρησιμοποιούμε μόνο για αυτή τη δουλειά, σφουγγαρίζουμε το δάπεδο του φούρνου για να απομακρύνουμε όλη τη στάχτη και να μείνουν οι πυρόπλακες καθαρές.



 

Τέλος τοποθετούμε την πόρτα του φούρνου με το θερμόμετρο στην εσωτερική της θέση και κλείνουμε καλά. Σε 10 λεπτά περίπου έχουμε την τελική ένδειξη του θερμόμετρου. Συνήθως η θερμοκρασία είναι πάνω από 270 βαθμούς, περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο, αυτή η περίοδος λέγεται ωρίμανση του φούρνου. Κατά την διάρκεια της ωρίμανσης πετυχαίνουμε ομοιόμορφη θερμοκρασία μέσα στον φούρνο ο θόλος, οι πυρόπλακες, και ο αέρας έχουν την ίδια θερμοκρασία, γι αυτό όταν ψήνουμε ψωμί πάνω στην πυρόπλακα ψήνεται ομοιόμορφα από πάνω και από κάτω.

Η πίτα μπαίνει στον φούρνο όταν η θερμοκρασία είναι περίπου 210 βαθμούς

 

 

Κλείνουμε την πόρτα και ψήνουμε για 1 περίπου ώρα.



 

Καλή επιτυχία.

ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:https://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/29----/118-----.html#118
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 22, 2012, 12:33:25 μμ από dimpet » Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω