Συνηθίζεται στις 25 Μαρτίου ημέρα του ευαγγελισμού να τρόμε ψάρια. Ακλουθώντας λοιπόν το έθιμο και μιας και το επέτρεπε η μέρα (λιακάδα και ζέστη) ανάψαμε φωτιά και ψήσαμε τσιπούρες στο BBQ.
Παρακάτω περιγράφετε όλη η διαδικασία του ψησίματος, για να έχετε καλοψημένο και ζουμερό ψάρι χωρίς να έχει κολλήσει στην σχάρα.
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΠΗΓΗ:
https://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/30---/121---bbq---.htmlΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ:
τοποθετούμε στην ψησταριά μας την απαιτούμενη ποσότητα κάρβουνου σχηματίζοντας ένα μικρό βουναλάκι.
Στην συνέχεια σε 2 - 3 σημεία στην κορυφή τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα, ανάβουμε φωτιά το εμποτισμένο βαμβάκι.
Μερικά λεπτά αργότερα. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται πολύ καλά ότι τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.
Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά και πέσει η φλόγα τότε απλώνουμε τα κάρβουνα στην ψησταριά μας και για να μειώσουμε την ένταση της φωτιά μπορούμε να ρίξουμε στάχτη πάνω στα κάρβουνα. Εδώ να σημειώσω ότι τα ψάρια θέλουν μέτρια φωτιά για να ψηθούν σιγά και να μην αρπάξουν και καούν εξωτερικά.
Λίγο πριν βάλουμε τα ψάρια μας στην φωτιά τα αλατίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά.
Στην συνέχεια βάζουμε πάνω από τα κάρβουνα την σχάρα μας, ανόητε πως η σχάρα μας πρέπει να είναι inox, και αμέσως μετά βάζουμε τα ψάρια πάνω στην σχάρα πριν η σχάρα προλάβει να κάψει.
Χωρίς να χάσουμε χρόνο αμέσως μετά από την τοποθέτηση των ψαριών πάνω στην σχάρα ανασηκώνουμε λίγο με μία τσιμπίδα τα ψάρια μας από την σχάρα όπως φαίνεται στην φωτογραφία,
https://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/30---/121---bbq---.html αυτό το επαναλαμβάνουμε σε όλη την διάκια του ψησίματος και έτσι αποφεύγουμε να μας κολλήσουν τα ψάρια στην σχάρα. Είναι σημαντικό να μην κολλήσουν τα ψάρια γιατί έτσι χάνουμε το δέρμα του ψαριού και στεγνώνουν.
Αφού τα ψάρια μας ψηθούν και από τις δύο πλευρές τα βγάζουμε από την φωτιά και ετοιμάζουμε το λαδολέμονο στο οποίο μπορούμε να ρίξουμε λίγο αλάτι και ρίγανη.
Περιχύνουμε τα ψάρια με το λαδολέμονο και με τα κατάλληλα συνοδευτικά, όπως καλό λευκό κρασί και σαλάτα εποχής μαρούλι με φρέσκο κρεμμυδάκι, είμαστε έτοιμη. Φυσικά δεν πρέπει να λείπει η καλή παρέα.
Καλή επιτυχία
ΠΗΓΗ:
https://www.afoi-malliora.gr/component/kunena/30---/121---bbq---.html