Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Διατροφή arrow Τυριά της Κρήτης
Τυριά της Κρήτης Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
Έχει υποβληθεί από EYH2   
Πέμπτη, 25/10/07
Οι ρίζες της αιγοπροβατοτροφίας στην Κρήτη χάνονται μέσα στους μύθους της αρχαιότητας. Λέγεται πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κρήτης έθρεψαν τον μεγάλο θεό τον Δία, που γεννήθηκε σ’ ένα σπήλαιο, έχοντας συντροφιά και τροφό του μιαν αίγα, την Αμάλθεια.Από τότε η κτηνοτροφία στην Κρήτη δεν έχει αλλάξει χαρακτήρα. Στηρίζεται σε μικρά ζώα και στην ελεύθερη βοσκή.Η μόνη διαφορά της από το παρελθόν βρίσκεται στο ότι η επεξεργασία γάλακτος δεν γίνεται πλέον στις στάνες αλλά σε σύγχρονες τυροκομικές εγκαταστάσεις

Ας δούμε μερικά από τα παραδοσιακά τυριά της Κρήτης, μερικά γνωστά και σε σας:.

Μυζήθρα γλυκιά φρέσκια
Γίνεται αποκλειστικά από φρέσκο γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο. Είναι ένα μαλακό άσπρο τυρί με ελάχιστα λιπαρά (προκύπτει από την τελευταία επεξεργασία του γάλακτος), γι’ αυτό και προτείνεται σε δίαιτες.Ορεκτικό, συνοδευτικό και θαυμάσιο επιδόρπιο, αφού τρώγεται και με μέλι.

Μυζήθρα ξερή (Ανθότυρος ξερός)
Είναι η αποξηραμένη μυζήθρα (αποξήρανση με αλάτι) γι’ αυτό και πιο πικάντικη. Τρώγεται σκέτη αλλά και τριμμένη στα μακαρόνια.

Κεφαλογραβιέρα
Εχει ακριβώς την ίδια εμφάνιση με την γραβιέρα Κρήτης. Εχει πιο έντονο χρώμα και πιο πικάντικη γεύση. Φτιάχνεται από πρόβειο ή και ανάμεικτό με κατσικίσιο γάλα. Δοκιμάστε τη σαν ορεκτικό ή σαν επιδόρπιο μαζί με μέλι.

Μαλάκα ή τυρομαλάκα
Είναι ένα φρέσκο τυρί (τυρόμαζα) και χρησιμοποιείται μόνο ως γέμιση στα καλιτσούνια ή τις πίτες. Γίνεται από φρέσκο αιγοπρόβειο κρητικό γάλα. Θα το βρείτε στο Νομό Χανίων

Στακοβούτυρο
Προέρχεται από το ψήσιμο της κρούστας του γάλακτος. Εχει υπόλευκο ή υποκίτρινο χρώμα, είναι λιπαρό, με έντονη γεύση γάλακτος, με ιδιαίτερο άρωμα που δίνει νοστιμιά στα ψητά ή στο πιλάφι.

Στάκα ή ανθόγαλο
Πρόκειται για την κρέμα (κρούστα, τσίπα) από το γάλα. Το πρώτο δηλ. προϊόν που παίρνουμε από την επεξεργασία του γάλακτος, γι’ αυτό και πολύ λιπαρό. Αν το χτυπήσουμε βγάζουμε το φρέσκο βούτυρο. Τρώγεται σκέτη, στο ψωμί, ή ψημένη στο τηγάνι με αυγά ομελέτα ή τηγανητά.

Σημ.: Με αφορμή την απορία της Βάγγο χθες στο chat για ένα τυρί, αποφάσισα να σας παρουσιάσω μερικά από τα τυριά της Κρήτης (Βοηθήθηκα από τις γνώσεις του πατέρα μου αλλά και από ένα βιβλίο μαγειρικής που διαθέτω το «Κρητική Κουζίνα».


Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 12618
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 25-10-2007 17:07
 
Μπράβο Ευη!Σε ευχαριστούμε πολύ για τις ωραίες πληροφορίες!
 
al1975
2. 25-10-2007 18:04
 
Ευη σε ευχαριστούμε πολύ. Ακομα δεν έχω καταλάβει τι είναι αυτο που έχω στην κατάψυξη :sigh αλλά μάλλον ειναι στάκα απ' οτι καταλαβαίνω. Θα το ξεπαγώσω ομως και θα σου πω. 
Επίσης ευχαριστούμε πολύ τον πατέρα σου που μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις του.
 
vago
3. 26-10-2007 08:29
 
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΩΡΕ ΕΥΗ ΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ!!!ΝΑΧΑΜΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΤΥΡΑΚΙ!!!ΣΚΕΤΗ ΚΟΛΑΣΗ
 
LITSA5
4. 26-10-2007 09:52
 
Οντως κορίτσια. Τρελαίνομαι κι εγώ γι'αυτά τα τυριά. 
Βάγγο μου κι εγώ κατάληξα στο συμπέρασμα ότι μάλλον στάκα είναι το τυρί σου. Ξεπάγωσέ το για να δεις την υφή του και τη γεύση του. Διατήρησέ το μετά στο ψυγείο
 
EYH2
5. 26-10-2007 13:39
 
Μπραβο Ευη για τις πληροφοριες
 
sgr
6. 20-01-2009 00:23
 
σε ευχαριστουμε ΕΥΗ ηταν πολυ ωραια ετσι που τα παρουσιασες....... :) null
 
xristianna20

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 16/12/07 )