Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Κυδώνι γλυκο του κουταλιού Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 26
Έχει υποβληθεί από MB04   
Τρίτη, 06/11/07
Ευρετήριο άρθρου
Κυδώνι γλυκο του κουταλιού
Σελίδα 2
kidoni3_400

Λόγω της εποχής θα ήθελα να σας δώσω συνταγή για γλυκό κυδώνι, όπως την φτιάχνω εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι πανεύκολο αυτό το γλυκό και δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας πετύχει.

Υλικά

  • 1 κιλό κυδώνια
  • 800 γρ ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 κουταλιά καλό και φρέσκο μέλι (εάν δεν βάλετε μέλι βάζετε 1 κιλό ζάχαρη)
  • 2-3 φύλλα αρμπαρόριζα ή 1-2 βανίλιες
  • μισή κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • λίγα αμύγδαλα ξασπρισμένα και κομμένα στην μέση

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα σκουπίζουμε, καθαρίζουμε την φλούδα, τους σπόρους, το σκληρό που περιβάλλει τα κουκούτσια, και τα κόβουμε όπως τις πολύ ψιλές τηγανιτές πατάτες. ). (PHOTO 1 )

Εχω ακούσει ότι υπάρχει ειδικό εργαλείο για να κόβει το κυδώνι σε λεπτά φετάκια, αλλά εγώ δεν έχω τέτοιο. Το κυδώνι βέβαια είναι σκληρό και θα σας παιδέψει λίγο, γιαυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κοφτερό μαχαίρι.

Επίσης όταν διαλέγετε τα κυδώνια να προσέχετε να είναι όσο το δυνατόν πιο ίσια η επιφάνεια τους (σαν μήλο χωρίς χανδάκια).

kidoni_400
Μόλις τελειώσουμε, τα βάζουμε να βράσουν σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, μαζί με την ζάχαρη και το νερό. (PHOTO 2) Όταν αρχίζει το βράσιμο χρειάζεται να το ξαφρίσουμε με τρυπητή κουτάλα ή κουτάλι της σούπας. Δένουμε το γλυκό και 2 λεπτά πριν το σβήσουμε, ρίχνουμε το μέλι και το χυμό του λεμονιού. Το αφήνουμε μερικές ώρες στην κατσαρόλα για να δούμε εάν το σιρόπι είναι όπως πρέπει. Στην περίπτωση που βγάλει νερά το κυδώνι, το βάζουμε να πάρει μια βράση ακόμα ή άν έχει σφίξει το σιρόπι ρίχνουμε με προσοχή λίγο νεράκι και βράζουμε πάλι για λίγο. Όταν τελειώσουμε και πιστεύουμε ότι το γλυκό μας είναι έτοιμο, αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και ρίχνουμε τα αμυγδαλάκια. Το φυλάμε σε βάζα αποστειρωμένα στο ντουλάπι ή στο ψυγείο (προτιμώ στο ψυγείο για να είναι πάντα δροσερό). Διατηρείται όλο το χρόνο - όχι βέβαια στο δικό μας το σπίτι, που αρχίζουμε να το τρώμε, μόλις κατέβει απο την φωτιά. (PHOTO πάνω)

kidoni2_400

Tip:

Σίγουρα όσοι δεν έχετε ξαναφτιάξει γλυκό του κουταλιού θα αναρωτιέστε πότε είναι έτοιμο το σιρόπι, λοιπόν έχω καταλήξει ότι όταν δεν χρειάζεται να το ξαφρίσουμε άλλο, δηλαδή όταν σταματήσει να βγάζει την άσπρη πετσούλα, είναι σχεδόν έτοιμο, (προσοχή, την πετσούλα ξαφρίζουμε, δεν ψάχνουμε να βγάλουμε τον αφρό όπως έκανα εγώ στις αρχές-ναι μην γελάτε αυτό έκανα και μάλιστα δεν προλάβαινα γιατί μου έφευγε ο αφρός απο την κουτάλα - όχι που θα με περίμενε!!).


Προσθήκη ως Αγαπημένο (14) | Εμφανίσεις: 130825
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (27)
16. 11-12-2007 14:26
 
Γειά σας κουκλίτσες μου, το εργαλείο δεν το έχω δει απλά μου έχουν πει ότι υπάρχει, το είδα τώρα στην φωτο και δεν ξέρω εαν είναι το ίδιο. Όπως λέει και η Λία, πρέπει να τα κόβει πολύ ψιλά. Επειδή όμως το κυδώνι είναι αγαπημένο γλυκό, θα πάρω τον τρίφτη (είναι πολύ προσιτή η τιμή όπως είδα) να τον δοκιμάσω την επόμενη φορά που θα φτιάξω το γλυκό. Εαν το αγοράσετε εσεις πιο νωρίς με ενημερώνετε. Φιλούπες γλυκές - γλυκές.....
 
MB04
17. 04-12-2008 21:11
 
Mαράκι το χω τώρα και δένει. Έχει μοσχοβολήσει το σπίτι..Έβαλα βανίλια γιατί δεν είχα αρμπαρόριζα, που ήθελα κι έτσι το θυμάμαι από τη γιαγιά μου, αλλά νομίζω πάλι μια χαρά θα γίνει. Ευχαριστώ για τη συνταγή. Πάντως όντως δύσκολο το καθάρισμα ή μάλλον το ξεκουκουτσιασμα. :grin
 
rena
18. 04-12-2008 21:25
 
Tι έγινε κυρά Ρένα;; Ζουλεψες; 
Εγω το έφτιαξα κιόλας, το έχω και μου αναπαύεται στην κατσαρόλα για να δω αν θα μου αφήσει νερά, αν και δεν το νομίζω.Τώρα κόβω αμύγδαλα εγκαρσίως παρακαλω!! 
Μαράκι μου γλυκο φιλια πολλά πολλά !!!!
 
al1975
19. 04-12-2008 21:33
 
Λοιπόν, αγαπημένες μου φίλες Αγγελική και Μαράκι. Η πρώτη μου επαφή με το κυδώνι ήταν συγκλονιστική. Μόλις πριν λίγο τελείωσε κι άφησε πάντου τα αποτυπώματά του. Αρχικά στην κουζίνα μου μια γεύση καμμένης καραμέλας και στην πορεία στα χείλη μου γιατί σε μια προσπάθεια να δω αν σώζεται έβαλε ένα κομμάτι στο στόμα μου. Αποτέλεσμα..μια κουζίνα χάλι, ένα σπίτι μες στη βρώμα του καμμένου, ένα χειλάκι φουσκαλιασμένο και τα νεύρα μου κρόσια. Καλά να πάθω να μάθω άλλη φορά να μην σερφάρω ενώ μαγειρεύω. Άντε ες αύριον τα σπουδαία..θα γίνει και δεύτερη προσπάθεια. Καλά να μαστε βρε :cry
 
rena
20. 04-12-2008 21:41
 
Αμαν!! 
Ρένα άκου να σου πω ή θα δένεις το γλυκό η θα χαζεύεις ή παππας παππάς ή ζευγάς ζευγάς και τα 2 δεν γινεται. 
Εγω που ειμαι πολύ προσεκτικο κορίτσι το πετυχα!!
 
al1975
21. 04-12-2008 21:48
 
και μετα κοροιδευατε εμενα που μου σωθηκε το νερο και καηκε η κατσαρολιτσα μου... :grin ..
 
margarita79
22. 05-12-2008 09:52
 
Ναι βρε μαργαρίτα, ίδιο είναι να κάψεις ενα γλυκό και το ίδιο μια κατσαρόλα με νερό μονο!!!! (ρένα τη ρούμπωσα ε?? ) :grin
 
IRINI
23. 05-12-2008 10:36
 
Ναι ναι Ρηνιώ πες της κι άλλα. :) Αχ πόσο καλύτερα με κάνεις και νοιώθω Μαργαρίτα :p
 
rena
24. 05-12-2008 10:45
 
καλέ Ρενάκι μου τι έπαθες?? σε ματιασε ο ξανθός άγγελος και σου κάηκε το γλυκάκι και το χειλάκι?? πως ξεχαστηκες ετσι βρε παιδάκι μου ! πω πω ! κρίμα τον κόπο σου να τα καθαρίσεις!! δεν πειράζει πήρες όμως τώρα φόρα και ποιος σε πιάνει, θα το κάνεις καλύτερο απο της ψηλής :grin :grin  
επειδή και εγω εχω καεί με διαφορα σιροπια στο παρελθον δεν δοκιμάζω ποτέ απο το κουτάλι που εβγαλα για δοκιμή γιατι εχει παρα μα πάρα πολύ μεγάλη θερμοκρασία. 
 
δεν πειράζει μολις ξαναπάρεςι κυδώνια θα το κάνεις τελειο, σε ξερω εσένα τι καλονοικοκυρα είσαι. :zzz  
 
Αγγελικούλα σου έγινε ωραίο ?? εγκαρσίως λοιπον κόβουμε το αμυγδαλάκι ? τι λες βρε παιδί μου!!
 
mb04
25. 03-11-2012 16:13
 
Καλησπέρα! 
Το γλυκό μου βγήκε πολύ νόστιμο, αλλά δεν έμεινε καθόλου σιρόπι. 
Επηρεάζει αυτό τη συντήρησή του; Κιαν ναι, τι μπορώ να κάνω; 
Ευχαριστώ πολύ :)
 
elpida153
26. 05-11-2012 14:17
 
Γεια σου Ελπιδακι, χαίρομαι που σου άρεσε το γλυκό.! τώρα για το σιροπι ? μμμμ δύσκολη ερώτηση, σίγουρα κάποια στιγμή θα δημιουργήσει πρόβλημα στην συντήρηση του εαν δεν σκεπάζει το γλυκό. Το μόνο που μπορώ να σου πω να κάνεις, είναι το εξης: Αφαιρείς το γλυκό απο το σιροπι με μια τρυπητή κουτάλα και το βάζεις σε μια λεκανίτσα. Βάζεις το σιρόπι σε μια κατσαρολίτσα και ρίχνεις ενα μέρος νερου και ενα μέρος ζάχαρης, το πόσο θα ρίξεις θα εξαρτηθεί απο το πόσο σιρόπι του λείπει. Θα τα βράσεις μαζί για λίγο ώσπου να δέσουν. μόλις δεις ότι είναι ΣΧΕΔΟΝ έτοιμο το σιρόπι ρίχνεις και το κυδώνι και παίρνουν μαζί μια βράση. Εύχομαι καλή επιτυχία και αν θέλεις ενημερωσε πως πηγε το εγχηρημα!!! :zzz
 
MB04
27. 10-11-2012 14:54
 
Καλησπέρα! 
Λοιπόν, το γλυκό αποδείχτηκε λίγο Οδύσσεια, αλλά πέτυχε. Σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να φτιάξω λίγο παραπάνω σιρόπι. Κάπου διάβασα, λοιπόν, ότι η σωστή αναλογία για σιρόπια γλυκών κουταλιού είναι 3 ποτ. νερό + 1 κιλό ζάχαρη και ακολουθώντας αυτήν τη συνταγή έφτιαξα επιπλέον σιρόπι. Το σιρόπι αυτό, όταν κρύωσε μαζί με το γλυκό έγινε καραμέλα και φρίκαρα...Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, έβαλα τα βαζάκια σε ζεστό νερό να λιώσει κάπως το σιρόπι και ξαναέβαλα όλο το γλυκό, με το μισοκαραμελωμένο σιρόπι να βράσει με λίγο νερό ακόμη στην κατσαρόλα...Έβγαλα και την αρμπαρόριζα κι έβαλα καινούρια φυλλαράκια, για καλό και για κακό... 
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ νόστιμο κυδώνι, λίγο πιο σκούρο μόνο απ' όσο θά'πρεπε... 
Το απολαμβάνουμε ακόμα, αλλά δε νομίζω ότι θα το ξαναφτιάξω γιατί με ταλαιπώρησε αρκετά (απ' την αρχή ακόμα, που για να καθαρίσω τα κυδώνια δεινοπάθησα :p
Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή, πάντως :)
 
elpida153

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 08/11/10 )