Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Υγιεινή και μοσχαρίσιο κρέας
Υγιεινή και μοσχαρίσιο κρέας Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από MANOLIA   
Κυριακή, 18/11/07

Υγιεινή τροφίμων και μοσχαρίσιο κρέας

Ζήτημα δημόσιας υγείας, η ασφάλεια των τροφίμων ξεκινάει με το σεβασμό της αλυσίδας του ψύχους. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε για τον έλληνα καταναλωτή το χρήσιμο αυτό φυλλάδιο που αναφέρεται υπεύθυνα και με λεπτομέρεια σε αυτό που ονομάζουμε αλυσίδα ψύχους.

Το ψύχος. Πραγματικός φύλακας άγγελος της υγείας

Το ψύχος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη συντήρηση των υγειονομικών, θρεπτικών και οργανοληπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων. Συμμετέχει στη συντήρηση των τροφίμων σε δύο επίπεδα: α) σε βιολογικό επίπεδο, με την επιβράδυνση της ανάπτυξης μικροβίων β) σε χημικό επίπεδο, επιβραδύνοντας σημαντικά την απώλεια των θρεπτικών συστατικών. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το ψύχος δεν σταματά, μια για πάντα, τον πολλαπλασιασμό των μικρο- οργανισμών.
Μία αύξηση της θερμοκρασίας επανενεργοποιεί τη δράση τους και μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αλλοίωση των τροφίμων.

Η αλυσίδα ψύχους και το κρέας: ένα σημαντικό κεφάλαιο ασφάλειας

Με τον όρο αλυσίδα ψύχους, εννοούμε το σύνολο των ψυκτικών μέσων που εναλλάσσονται, με σκοπό τη συντήρηση ενός προϊόντος διατροφής σε θερμοκρασία τέτοια στην οποία δεν κινδυνεύει να υποστεί αλλοιώσεις.Το μοσχαρίσιο κρέας είναι ένα ευαίσθητο τρόφιμο, που απαιτεί προσεκτικό χειρισμό. Ο σωστός τρόπος συντήρησης και αποθήκευσης μας επιτρέπει να διατηρήσουμε σωστά το κρέας, διασφαλίζοντας την υγεία μας.

ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ

Στο σούπερ μάρκετ
  • Αγοράστε το κρέας σας τελευταίο και φτάνοντας στο σπίτι τακτοποιήστε το πρώτο στο ψυγείο.
  • Εξετάστε το κρέας που αγοράσατε και τη συσκευασία του, πριν να απομακρυνθείτε από τον πάγκο και σε περίπτωση που υπάρχει διαρροή ζητήστε να σας το επανασυσκευάσουν.
  • Χρησιμοποιήστε δύο σακούλες σούπερ μάρκετ, ώστε να μην υπάρξει διαρροή χυμών, που θα μπορούσε να μολύνει άλλα τρόφιμα, τα οποία καταναλώνονται ωμά.
Κατά τη μεταφορά στο σπίτι
  • Το κρέας θα συντηρηθεί καλύτερα σε μία ισοθερμική σακούλα.
  • Σε γενικές γραμμές, όμως, όταν έχετε ολοκληρώσει τα ψώνια σας μην καθυστερείτε την επιστροφή σας στο σπίτι γιατί το κρέας, ως ευπαθές τρόφιμο, μπορεί να αλλοιωθεί επικίνδυνα.

Η ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ

  • Η συχνή καθαριότητα του ψυγείου σας είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί εξασφαλίζει ένα υγιές περιβάλλον συντήρησης για όλα τα τρόφιμα.
  • Η ιδανική θερμοκρασία για τη συντήρηση του κρέατος είναι από 0 έως 20 C, θερμοκρασία που επιτυγχάνεται στις ψυχρότερες περιοχές του ψυγείου.
  • Όταν ρυθμίζουμε το θερμοστάτη πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν την εξωτερική θερμοκρασία. Έτσι, προσέχουμε να μην αφήνουμε ανοιχτή για ώρα την πόρτα του ψυγείου, τακτοποιώντας τα ψώνια μας.
  • Ο κιμάς αλλοιώνεται ευκολότερα γιατί καθώς είναι «περασμένος», μεγαλύτερη επιφάνεια του έρχεται σε επαφή με τον αέρα και κατ' επέκταση με διάφορους μικροοργανισμούς. Τακτοποιήστε τον στη συντήρηση σε θερμοκρασία 20 C. Καταναλώστε τον μέσα στις 24 ώρες από την αγορά του, διαφορετικά διατηρήστε τον στην κατάψυξη.
  • Το κρέας του σούπερ μάρκετ συσκευασμένο σε δισκάκι φελιζόλ και τυλιγμένο με ειδικό φιλμ, διαπερατό από τον αέρα, διατηρείται γύρω στις με 7 ημέρες, αναλόγως τύπου κρέατος. Σεβαστείτε την ημερομηνία λήξης, που βρίσκεται γραμμένη την ετικέτα.
  • Το κρέας που είναι συσκευασμένο σε κενό οξυγόνου συντηρείται περισσότερο, μέχρι και 3 εβδομάδες.
  • Διατηρείτε το κρέας στην αρχική του συσκευασία. Όσο λιγότεροι χειρισμοί τόσο λιγότεροι κίνδυνοι για μόλυνση. Μην αφαιρείτε ο πλαστικό φιλμ. Μπήκε για να προστατεύει το προϊόν.
  • Μην στοιβάζετε τα συσκευασμένα κρέατα το ένα πάνω στο άλλο. Καταστρέφεται το προστατευτικό φιλμ και το κρέας παύει να αναπνέει.
  • Μην ξεχνάτε ότι η ημερομηνία λήξης ισχύει για κλειστή συσκευασία. Από τη στιγμή που αρχίζετε να καταναλώνετε το προϊόν, μην ξεχνάτε ότι η ημερομηνία λήξης του πέφτει κατακόρυφα.
  • Για το κρέας που αγοράσατε στο χασάπη σας, αφαιρέστε το χαρτί και εάν δεν τακτοποιήσετε το κρέας στην κατάψυξη, μέσα στις ειδικές σακούλες, βάλτε το σε πιάτο και καλύψτε το με το ειδικό προστατευτικό διαφανές φιλμ.

Η ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ

  • Η θερμοκρασία του καταψύκτη δεν πρέπει να ξεπερνάει τους - 18° C. Μην ξεχνάτε όμως ότι η κατάψυξη των τροφίμων σταματά μεν τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών, δεν σκοτώνει όμως τους ήδη υπάρχοντες.

Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΨΥΞΗ

  • Δώστε μεγάλη προσοχή στην απόψυξη. ο κρέας μπορεί να αποψυχτεί άφοβα στο ψυγείο, κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Εάν αποψύξετε το κρέας σας στο φούρνο μικροκυμάτων μαγειρέψτε το άμεσα.Μην αποψύχετε το κρέας στον πάγκο της κουζίνας, γιατί οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται από τη στιγμή που η επιφάνεια του κρέατος αρχίζει να ζεσταίνεται, ενώ το κρέας παραμένει εκτεθειμένο σε εξωγενείς μολύνσεις.

ΟΤΑΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ

Πριν το μαγείρεμα
  • Εξετάστε προσεκτικά το κρέας πριν να το χρησιμοποιήσετε. Βεβαιωθείτε ότι δεν αλλοιώθηκε κατά τη συντήρηση του και ότι η συσκευασία είναι ανέπαφη, η όψη, η μυρωδιά και η υφή του φυσιολογικές.
Μετά το μαγείρεμα
  • Το μαγειρεμένο κρέας δεν αλλοιώνεται σε θερμοκρασίες άνω των 600 C (την ώρα που έχει «κρυώσει» ελαφρά) και κάτω των 40 C (στη συντήρηση του ψυγείου σας). Στις ενδιάμεσες θερμοκρασίες δεν μπορεί να διατηρηθεί πάνω από 2 ώρες, γιατί οι μικροοργανισμοί μπορούν γρήγορα να φτάσουν σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι όταν τελειώσετε το μαγείρεμα είναι προτιμότερο να βάλετε αμέσως το μαγειρεμένο κρέας στο ψυγείο, όσο είναι ακόμα ζεστό (60ο C).

Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 11563
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 08/12/07 )