Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Κουραμπιέδες Νο.02 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από MB04   
Δευτέρα, 19/11/07

Κουραμπιέδες
Εξαιρετικά αφιερωμένο στην γλυκειά μας Μαργαριτούλα και το μωράκι της, που είναι λάτρης των Χριστουγέννων.

Η συνταγή είναι της ‘’κουμπάρας Κατίνας’’ που την έχει απο την γιαγιά της, δηλαδή, 70 χρονών η κουμπάρα και βάλτε πόσο θα ήταν η μητέρα της και η γιαγιά της, η οποία θα την είχε απο την γιαγιά της, οπότε.... άστα να πάνε... η καταβολή της συνταγής χάνεται στα βάθη των αιώνων, είναι δε, απο την ευρύτερη περιοχή της ΄Αμφισσας.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 50 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

  • Κουραμπιέδες 500 γρ βούτυρο γάλακτος
  • 250 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα-κομμένα και καβουρδισμένα
  • 800 γρ - 1 κιλό αλεύρι μπλέ για όλες τις χρήσεις
  • ½ ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη
  • 3 κροκούς και ένα ασπράδι μαρέγκα
  • 5 κουταλιές της σούπας οινόπνευμα καθαρό, καλό είναι να μην είναι ανοιγμένο απο πριν το μπουκάλι, για να μην εχει ξεθυμάνει.
  • 4 βανίλιες

Για το τελείωμα:

  • Κουραμπιέδεςλίγο ροδόνερο ή ανθόνερο
  • άχνη 3 πακέτα
  • 5 βανίλιες που θα βάλουμε μέσα στην ζάχαρη

Εκτέλεση:

Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, ρίχνουμε την ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί για λίγη ώρα Ρίχνουμε τους κρόκους χτυπημένους, την μαρέγκα, το οινόπνευμα, το αλεύρι με τις βανίλιες και τα αμύγδαλα. Τα χτυπάμε όλα μαζί (θα χρειασθεί να βάλουμε τις λεπίδες του ζυμωτηρίου ή σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε για λίγο στο χέρι). Η ζύμη δεν θα είναι σαν ζυμάρι, θα είναι λίγο πιο τριφτή.
Τα πλάθουμε σε ότι σχέδιο θέλουμε, μακρόστενα – μισοφέγγαρα ή σαν μικρά μπιφτέκια. Βγαίνουν 2 ταψιά.

ΚουραμπιέδεςΒάζουμε κόλλα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για περίπου 30’ της ώρας. Δεν περιμένουμε να ξεροψηθούν γιατί θα είναι καμμένοι, ίσα να χρυσίσουν και ας μας φαίνονται άψητοι.

Mόλις κρυώσουν λίγο : Κοσκινίζουμε σ’ενα μεγάλο δίσκο ή ταψί αρκετή ζάχαρη μαζί με τις μισές βανίλιες και τοποθετούμε σιγά – σιγά τους κουραμπιέδες, που τους έχουμε ραντίσει, όση ώρα ψιλοκρύωναν, με ανθόνερο ή ροδόνερο.
Μόλις τους βάλουμε στη σειρά κοσκινίζουμε απο πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη με τις υπόλοιπες βανίλιες. Τους παίρνουμε με μια σπάτουλα έναν – έναν, για να μην μας σπάσουν και τους βάζουμε σειρές σειρές σαν βουναλάκι στην πατέλα. Κάθε σειρά που βάζουμε στην πιατέλα κοσκινίζουμε και λίγη ζάχαρη, στην κορυφή δε, ρίχνουμε πιο πολύ ζάχαρη για να είναι σαν χιονισμένοι.

ΤΙΡS:

ΚουραμπιέδεςΡαντίζουμε τους κουραμπιέδες όταν είναι στο ταψί και κρυώνουν, δεν ραντίζουμε ποτέ όταν είναι επάνω στην ζάχαρη, γιατί θα η ζάχαρη θα πετρώσει. χρησιμοποιούμε πάντα σπάτουλα για να τους πιάνουμε, γιατί όσο είναι φρέσκοι κάνουν λακουβίτσες . Μην εκπλήσεστε που βάζουμε οινόπνευμα, στα γλυκά γενικά δεν βάζουμε κονιάκ-λικέρ κλπ.;;; άρα είναι το ίδιο, απλά δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε την γεύση και τα αρώματα, γιαυτό βάζουμε σκέτο οινόπνευμα. που βοηθάει στο να γίνουν αφράτοι και τραγανοί. Οι κουραμπιέδες αυτοί είναι από τους πιο ωραίους που θα έχετε δοκιμάσει.

Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 17927
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 20-11-2007 09:46
 
μαρακι μου να εισαι καλα μοσχομυρισαν τα χριστουγεννα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!! 
σε ευχαριστουμε πολυ πολυ και εγω και το μπεμπε. :zzz
 
margarita79
2. 21-11-2007 10:03
 
ναι μαργαριτούλα άρχισαν να μυρίζουν χριστούγεννα, του χρόνου θα σε βοηθήσει να φτιάξεις τα γλυκά σου και το μπεμπε !!!! :zzz 8)
 
MB04

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 09/12/12 )