Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Κουκιά ξερά Νο..01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
Έχει υποβληθεί από MB04   
Τετάρτη, 21/11/07
picture_103_400
Υλικά
  • 1 σακκουλάκι κουκιά ξερά
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 2-3 κουταλιές της σούπας πελτέ
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 φύλλα δάφνη
  • λίγο δενδρολίβανο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κουκιά στο νερό για να μουλιάσουν, περίπου 10 ώρες (συνήθως αυτό γίνεται το βράδυ). Τα σουρώνουμε και καθαρίζουμε το μαυράκι που έχουν στην διχαλίτσα τους.
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε τα κουκιά για να πάρουν καμμιά δεκαριά βράσεις, δηλαδή μεχρι να αρχίσει να μαυρίζει το νερό. Τα σουρώνουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το λάδι, την ντομάτα και τον πελτέ. Προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό. Μόλις ζεσταθούν τα υλικά μας, ρίχνουμε τα κουκιά, την δάφνη, το δενδρολίβανο, το σκόρδο και το αλάτι με το πιπέρι.Στην πορεία του μαγειρέματος θα χρειασθεί να προσθέσουμε νερό σύμφωνα με τα γούστα μας. Σε τρία τέταρτα με μια ώρα θα είναι μάλλον έτοιμα, βέβαια εξαρτάται και απο τα κουκιά, εαν είναι βραστερά ή κρατάνε.

Καλό είναι να έχουν λίγο ζουμάκι όταν τελειώσουμε το μαγείρεμα, γιατί όταν κρυώνουν πήζουν λίγο.

Η συνταγή είναι της μανούλας μου.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 28400
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 22-11-2007 00:00
 
Τι όμορφη συνταγή Μαράκι. Αν και μου αρέσουν τα κουκιά, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια που είχα, δε τα έχω μαγειρέψει ποτε. Το πρόβλημα αυτό το μαυράκι..δεν έχω τον τρόπο αλλά ούτε και την υπομονή να το βγάλω..Καμιά συμβουλη? Κι αλήθεια αν μείνει τι γίνεται?
 
rena
2. 22-11-2007 11:08
 
Γειά σου Ρενάκι, ρώτησα την mother σχετικά με το μαυράκι, αλλα δεν ξέρει τι γίνεται στην περίπτωση που δεν βγεί. 
 
Ο τρόπος για να το βγάλεις είναι ο εξής: - πιάνεις το κουκί με τον δείκτη και τον αντίχειρα του αριστερού σου χεριού, το μαυράκι να κοιτάει προς τα επάνω, με το δεξί μας χέρι κρατάμε το μαχαίρι και το βάζουμε πισω και παράλληλα με το μαυράκι στην μεριά που το κοιτάμε, πιέζουμε το μαχαίρι προς τα κάτω και γλύφοντας προχωράμε, μέσα πάντα απο το μαυράκι και τελειώνουμε βγάζοντας το μαχαίρι προς την μεριά του αντίχειρα.  
 
Έκανα και μια βόλτα στο Ιντερνετ προηγουμένως και είδα μερικές συνταγές που δεν γράφουν για καθάρισμα, δοκίμασε λοιπόν ακαθάριστα, γιατί άμα κατάλαβες τι σου είπα, εγώ θα κάνω 5 κολοτούμπες !!!!! χι χι !!!!  
 
Καλή επιτυχία Ρενάκι.
 
MB04
3. 22-11-2007 11:23
 
Μαράκι ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις αλλά μάλλον τις κωλοτούμπες θα τις κάνω εγώ. Με βλέπω να αργώ να φάω κουκιά ή αν το επιχειρήσω να κόβω κανά δάκτυλο. 
Μάλλον θα τα δοκιμάσω ακαθάριστα.
 
RENA
4. 22-11-2007 14:13
 
Ρένα, δεν χρειάζεται να είναι κοφτερό το μαχαίρι που θα τα καθαρίσεις, γιατί δεν το κάνεις με την μύτη αλλά με το πλάι του.  
 
'Αντε να δούμε ποιά θα κάνει πρώτη τις κωλοτούμπες!!! φιλάκια.
 
MB04
5. 18-11-2008 21:05
 
...και ναι ένα χρόνο μετά το επιχειρώ να μαγειρέψω κουκιά. Βέβαια θα τα φτιάξω λαδορίγανη, αλλά χαίρομαι τόσο πολύ..επιτέλους κατάφερα να βγάλω αυτή τη μαύρη ρίγα από τη μέση. Μαράκι μου αφενός κατατοπιστικές οι οδηγίες σου κι αφετέρου βρήκα το λάθος μου. Η συσκευασία των οσπρίων που παίρνω λέει ότι πρώτα βγάζουμε το μαυράκι και μετά μουλιάζουμε, γι αυτό μου 'χε βγει η ψυχή δίχως αποτέλεσμα και κόντευα να καταλήξω με κομμένα δάχτυλα. Βρε τι σου είναι οι καλομαγείρισσες!!! :)
 
rena
6. 18-11-2008 23:13
 
μπραβο βρε ρενακι μου που τα κατάφερες, σου ευχομαι καλη επιτυχία -ειναι σίγουρη βέβαια- και καλοφάγωτα που ειναι επίσης πολύ σίγουρο, δεν θα μείνει ούτε ένα. περιμένω αυριο σχόλια
 
mb04

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 15/06/11 )