Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Παραδοσιακά και Εποχιακά arrow Δίπλες Νο.01 της γιαγιάς Ελένης (της ωραίας!)
Δίπλες Νο.01 της γιαγιάς Ελένης (της ωραίας!) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από arhontia   
Παρασκευή, 30/11/07

Εν όψη των γιορτών που πλησιάζουν, ορίστε και οι συνταγή για δίπλες της γιαγιάς μου της Ελένης, γνωστής τόσο για την κουζίνα της όσο και για την ομορφιά της στα νιάτα της.

Τα υλικά είναι αντιγραφή από το τετράδιο της γιαγιάς, αλλά η εκτέλεση από το στόμα της:

Υλικά:
  • 8 αυγά
  • 8 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 3 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 3 κουτ. σούπας λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν
  • αλεύρι σκληρό (όσο πάρει - η γιαγιά δεν έγραφε ποσότητα, περίπου 1 κιλό μου πήρε)
  • λάδι για το τηγάνισμα (έβαλα σπορέλαιο - ευτυχώς που δεν ξέρει από ίντερνετ γιατί αν το μάθαινε θα με πέταγε έξω από το σπίτι της - μόνο της ελιάς είναι λάδι!)
  • μέλι, καρύδι τριμμένο, σησάμι, κανέλλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Τα αυγά να τα χτυπήσεις λίγο και να τα ρίξεις στη λεκανίτσα με τα υπόλοιπα υλικά - αλλά να μην είναι παγωμένα... Τίποτα να μην βάζεις κατευθείαν απ' το ψυγείο γιατί δεν γίνεται καλό το ζυμάρι! Ζύμωσέ τα καλά με το χέρι να γίνουν ζύμη που να μην σου κολλάει στα χέρια αλλά όχι πολύ σφιχτή και δεν ανοίγουν μετά τα φύλλα. Μήν ρίξεις μεμιάς όλο το αλεύρι μήπως δεν το σηκώσει... Ασε τη ζύμη να περιμένει λίγο.
Το λάδι να το βάλεις να κάψει σε κατσαρολάκι όχι σε τηγάνι, για να'ναι βαθύ και να σου φουσκώσουν ωραία οι δίπλες. Τα φύλλα να τα ανοίγεις ένα ένα για να μην ξεραίνονται - όχι πολύ λεπτά, πάχος όσο ένα εικοσάρικο περίπου (κέρμα 2-ευρω σημερινό). Για να γίνουν ωραίες διπλωτές, κόβεις το φύλλο - με τη ροδελίτσα να'ναι και δαντελωτά γύρω γύρω - σε κομμάτια περίπου τόσα (μού 'δειξε με τα χέρια κομμάτια περίπου 7Χ12 εκ) και την ώρα που τα ρίχνεις στο λάδι τα διπλώνεις στα τρία. Μήν ρίχνεις πολλές μαζί στο λάδι, 2-3 τη φορά για να προλαβαίνεις, γιατί γίνονται γρήγορα και θα σου αρπάξουν. Θα δείς που μόλις πέφτει στο λάδι πάει στον πάτο, και αμέσως φουσκώνει και ανεβαίνει πάνω. Ένα γύρισμα να χρυσίσει κι από την άλλη και είναι έτοιμη. Αυτή η δόση θα σου βγάλει δυο ταψιά.
- Και το σιρόπι γιαγιά;
- Πφφφ... σιρόπια! Οι δίπλες θέλουν μέλι αγνό. Κάθε στρώση που θα βάζεις στο ταψί, θα ρίχνεις μέλι με το κουτάλι όπως στους λουκουμάδες. Όπως θα είναι ζεστές οι δίπλες θα το τραβάνε. Και θα ρίχνεις και τα καρύδια με το σησάμι, και μπόλικη κανέλλα! Άντε.. καλή επιτυχία και καλοφάγωτες!



Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 23918
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (7)
1. 30-11-2007 22:16
 
Τι όμορφη συνταγή Αρχοντία και σίγουρα ομορφότερες οι μνήμες που ξυπνάει. Μου θύμισε τη δική μου γιαγιά..τη λάτρευα δυστυχώς την έχασα πριν κάποια χρόνια. 
 
Πόσο σημαντικό είναι να έχεις τέτοιες αναμνήσεις..  
 
Εσύ την έχεις ακόμη τη γιαγιούλα σου?
 
rena
2. 30-11-2007 22:27
 
Ευτυχώς τις έχω και τις δυο τις γιαγιούλες μου! Και πράγματι έχω πολύ μερικές πολύ ωραίες αναμνήσεις χάρη σ'αυτές - και μερικές πολύ ωραίες συνταγές επίσης!
 
arhontia
3. 07-12-2007 01:03
 
εύχομαι!!!με την καρδια μου!!!να τις έχεις καλή μου και τις δυο γιαγιάδες σου!!!για παρα-παρα πολλά χρονια ακόμα κοντά σου γερές!!!να σε καμαρώνουν!!! 
και του χρόνου!!! :)
 
kleiw
4. 03-12-2007 13:13
 
Χωρίς να θέλω να μειώσω τη συνταγή αυτό που απόλαυσα περισσότερο είναι η εκτέλεση. Να είναι καλά η γιαγιά (οι γιαγιάδες, μάλλον) που τα λένε έτσι ωραία, και η εγγονή που τα καταγράφει (και τα φτιάχνει κιόλας!).
 
elie
5. 03-12-2007 13:54
 
Συμφωνω! Τελεια περιγραφή! Και συμφωνώ απολυτα με την γιαγιά σου για το λάδι, μονο ελαιόλαδο! 
Για την συνταγή δεν έχω άποψη δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να κάνω δίπλες μου φαινότα πολύ δύσκολο και κανεις απο την οικογένεια μου δεν τις έκανε, μόνο αγοραστές τις παίρναμε.
 
al1975
6. 26-08-2008 23:22
 
Στο σπίτι μας πάντα τις φτιάχνουμε σε σημαντικά ευχάριστα γεγονότα. 
Η καταγωγή μου είναι από ένα χωριό έξω από την Καλαμάτα. 
Τη ζύμη τη φτιάχνουμε διαφορετικά βάζουμε μόνο αυγά, βούτηρο, πορτοκάλι, ούζο και ελάχιστο αλάτι και αλεύρι όσο πάρει για να γίνει η ζύμη σκληρή. Την ανοίγουμε με τη μηχανή. Οσο αφορά το τηγάνισμα θέλει πάντα λάδι ελιάς και να είναι μπόλικο αλλά εμείς τις τιγανίζουμε σε ταψί για να μπορούμε να τις γυρίζουμε με δύο πιρούνια.
 
annakouki
7. 18-11-2010 06:22
 
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΘΑ ΤΗΣ ΚΑΝΩ ΣΗΜΕΡΑ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΜΑΘΑ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΟΥΝ Η ΠΑΡΑΔΩΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΕΤΣΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΑ ΕΓΓΩΝΙΑ ΜΑΣ. :) :)
 
PKATERINA33

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 03/12/11 )