Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Μελομακάρονα γεμιστά Νο.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 10
Έχει υποβληθεί από arhontia   
Παρασκευή, 07/12/07
Μελομακάρονα

Χριστουγεννιάτικων συνταγών συνέχεια: Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδι ή χωρίς, ζύμη που μελώνει ωραία χωρίς να μαλακώνει υπερβολικά.

Την ώρα που τα έφτιαχνα, η μικρούλα μου είχε ανέβει στον πάγκο της κουζίνας και παρακολουθούσε τη διαδικασία βοηθώντας όπου μπορούσε: στο αναποδογύρισμα του λαδιού, το σκόρπισμα του αλεύρου, το πέταγμα των καρυδιών, το γλύψιμο του μελιού και άλλα. Παρά... εεε... χάρη ήθελα να πώ, στην πολύτιμη βοήθειά της, καταφέραμε τελικά να ετοιμάσουμε ωραιότατα μελομακάρονα (χωρίς να διαλύσουμε εντελώς την κουζίνα)
Υλικά:
  • 2 κούπες (μεγάλες του νες-καφέ) λάδι. Εδώ οι γνώμες συγκρούονται: παραδοσιακά και ποιοτικά επιβάλεται καλό ελαιόλαδο. Η γεύση του όμως μου πέφτει πολύ έντονη για τα γλυκά και βάζω ηλιέλαιο. (Η γιαγιά που ανέφερα στη συνταγή για τις δίπλες, αγνοεί ευτυχώς και αυτήν την παρέμβαση)
  • 1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 πορτοκάλι το χυμό (περίπου 1/2 της κούπας)
  • 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • 1 φλυτζ. τσαγιού καρύδι τριμμένο
  • 6 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ή μαλακό - όχι όμως up)
  • 2 κουτ.γλυκού όχι πολύ φουσκωτές μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ.γλυκού κοφτή αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας κανέλλα
  • 1 κουτ. σούπας γαρύφαλλο

Για το γέμισμα: καρύδια ακοπάνιστα
Για το μέλωμα: 2 κούπες μέλι+1κούπα νερό ( ή 1 κούπα μέλι+1κούπα ζάχαρη+1κούπα νερό) Το μέλι το μετράμε με την κούπα που μετρήσαμε το λάδι. Στην λαδωμένη κούπα δεν κολλάει, και έτσι πέφτει όλο από αυτήν.
Για το σερβίρισμα: καρύδι τριμμένο

Εκτέλεση:

Ανεβάζουμε το μωρό στον πάγκο, γιατί έτσι που έχει σκαρφαλώσει στο σκαμνί και τεντώνεται να δεί, θα βρεθεί με το κεφάλι κάτω.Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι. Δεν την ταλαιπωρούμε πολύ τη ζύμη, ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σκουπίζουμε το λάδι που έριξε το μωρό.
Στρώνουμε τις λαμαρίνες (2-3 ανάλογα με το μέγεθος) που θα χρησιμοποιήσουμε με αντικολλητικό χαρτί. Αρπάζουμε στον αέρα το σακουλάκι με το αλεύρι, που ανεμίζει επικίνδυνα στα χεράκια του θυσαυρού μας.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τα υλικά του σιροπιού να βράσουν για 5 λεπτά. Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε. Σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε να διατηρηθεί ζεστό. Καθαρίζουμε το μωρό από τα μέλια.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα κλείνοντας μέσα στο καθένα μισό καρύδι. Πιέζουμε πάνω στον τρίφτη του τυριού για να αποτυπωθούν τα σχέδια και τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες.
Κατεβάζουμε το αστέρι μας από τον πάγκο γιατί τρώει το ζυμάρι ωμό και χαλάει μάλιστα τα έτοιμα πλασμένα - δεν παίρνει από το λεκανάκι.
Φουρνίζουμε μία μία λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο, 180 βαθμούς με αέρα, 12-13 λεπτά. Μην φοβηθείτε, βγαίνουν μαλακά από το φούρνο, και σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.
Όπως βγαίνουν τα μελομακάρονα, τα αφήνουμε 5-6 λεπτά να πάρουν μια ανάσα, και τα βουτάμε λίγα λίγα στο σιρόπι. Μπλούμ, βουτιά, τούμπα και έξω με την τρυπητή κουτάλα - έχουν τραβήξει όσο χρειάζεται, και κρυώνοντας θα είναι όπως πρέπει.
Κατεβάζουμε κάτω το θηρίο που έχει ξανασκαρφαλώσει στο σκαμνί και παλεύει να πιάσει τα ζεματιστά μελομακάρονα φωνάζοντας μάααααμμμ! Τα φυσάμε (και δεν κρυώνουν) και του δίνουμε μερικά, έστω και αμέλωτα. Παίρνει το πιατάκι με τα μελομακάρονα-μπισκότα και κάθεται σε ένα αναποδογυρισμένο ταπεράκι να τα απολαύσει.
Τακτοποιούμε τα μελομακάρονα στην πιατέλα, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με τριμμένο καρύδι.

Tip: Για να κολλήσει το καρύδι βάζουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού σε κάθε μελομακάρονο μια αλειψιά μέλι.
Δίνουμε στο θυσαυρό μας - επιτέλους - ένα έτοιμο μελομακάρονο!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 15116
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 15-12-2008 00:11
 
Nase kala me euxaristise para poli i sintagi sou tha tin dokimaso akougete iperoxi krima pou ta dika mou exoun gini "gaidourakia"
 
Buluka
2. 03-12-2010 12:42
 
Τελειοι, θα τους φτιαξω το σ/κ. Δεν θελουν εξτρα ζαχαρη στην ζυμη, μονο αυτη στο σιροπι;
 
mix
3. 04-12-2010 02:06
 
α, και κατι αλλο: εκτος που ειναι γεμιστα με καρυδι, εχει και η ζυμη μεσα καρυδια; το 1 φλυτζανι τριμμενο καρυδι που λες παει μεσα στην ζυμη ετσι; ποσο πολυ τριμμενο;
 
mix
4. 04-12-2010 08:23
 
Έχεις δίκιο, είχα ξεχάσει τη ζάχαρη :eek, την πρόσθεσα τώρα. Το καρύδι το τρίβω στο μούλτι να γίνει σαν σουσάμι και το ρίχνω στη ζύμη. 
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!
 
arhontia

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 03/12/13 )