Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Άρθρα arrow Διατροφή arrow Τρόποι μαγειρέματος θαλασσινών
Τρόποι μαγειρέματος θαλασσινών Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 9
Έχει υποβληθεί από MANOLIA   
Παρασκευή, 07/12/07

ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ

  • Χταπόδι : Ψητό , βραστό , γιαχνί , κρασάτο , στιφάδο .
  • Σουπιές : Τηγανητές , γιαχνί , με σπανάκι , με πιλάφι ή με πατάτες .
  • Καλαμάρια : Τηγανητά , γιαχνί , γεμιστά με ρύζι ή με τυρί .
  • Αστακός / Καραβίδες : Σχάρας ή βραστά σερβιρισμένα με λαδολέμονο , με μαγιονέζα ή με άλλες σάλτσες .
  • Καβούρι : Σχάρας , πιλάφι .
  • Γαρίδες : Τηγανητές , πανέ , σχάρας , βραστές .
  • Οστρακόδερμα : Τρώγονται ωμά με λεμόνι , εκτός από :
  • Τις πίνες : πιλάφι .
  • Τους σωλήνες: Γιαχνί .
  • Τα μύδια : Βραστά , τηγανητά με χυλό , γεμιστά με ρύζι .

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΘΡΑΨΑΛΟ

Το αυθεντικό καλαμάρι είναι κοκκινωπό και τα πτερύγιά του μικρά . Μπορεί να σας παραπλανήσουν, δίνοντας σας θράψαλο ( ένα είδος κατώτερου καλαμαριού ) . Το θράψαλο έχει συνήθως χρώμα γκρίζο και σπανίως κιτρινωπό , στη ράχη του έχει μεγάλα πτερύγια σε σχέση με το σώμα του .

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ

Το γνήσιο χταπόδι έχει πόδια κοντά και χοντρά . Το χρώμα του είναι σκούρο γκρίζο προς το μολυβί και η κουκούλα του είναι στρογγυλή και ογκώδης . Αντί για χταπόδι μπορεί να σας πουλήσουν μεληδόνα . Η μεληδόνα έχει σκληρή και άνοστη σάρκα σε σχέση με το χταπόδι . Το χρώμα της είναι κοκκινωπό , τα πόδια της μακριά και λεπτά και η κουκούλα της λεπτή και μακρουλή .Προσοχή γιατί εκτός απο μεληδόνα μπορεί να σας πουλήσουν μοσχιό που έχει πιο βαριά μυρωδιά.

ΧΤΑΠΟΔΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

(Octopus vulgaris) έχει σώμα σκεπασμένο από πολύ μικρές αποφύσεις, το κεφάλι χωρισμένο από τον σάκο με ένα στενό λαιμό, οκτώ πλοκάμια αρκετά γερά, εφοδιασμένα με βεντούζες σε διπλή γραμμή. Σώμα γκρίζο ή καστανό, μερικές φορές με κίτρινες ανταύγειες. Φθάνει το μήκος των 3 μ. και το βάρος των 25 κιλών.

ΜΗΛΙΔΟΝΑ

(Eliedone aldrovanalii) έχουν σώμα πιο λεπτό από το κοινό χταπόδι και το μεγαλύτερο μήκος που μπορούν να φτάσουν είναι τα 40 εκατ. Γενικά έχουν σώμα πορτοκαλί, χωρίς μυρωδιά από βρύα που χαρακτηρίζει το μοσχοχτάποδο.

ΜΟΣΧΟΧΤΑΠΟΔΟ

(Eledone moshata) μοιάζει με το προηγούμενο αλλά έχει πολύ μικρότερες διαστάσεις. Κάθε πλοκάμι έχει μια μόνο σειρά από βεντούζες.

Η μυρωδιά τους από βρύα είναι χαρακτηριστική για τα μοσχοχτάποδα.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 24065
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 09-12-2007 12:41
 
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, MANOLIA.
 
Lia_P
2. 09-12-2007 23:27
 
νάσαι,καλά,Μανόλια!!!για τα όσα έγραψες!!! 
είναι πολύ ενδιαφέροντα!!! :roll :)
 
kleiw
3. 10-12-2007 01:53
 
Ευχαριστώ κορίτσια.Την πάτησα πριν 3-4 χρόνια κι εγώ και ρώτησα ενα φίλο του άντρα μου παλιό καραβοκύρη απο τη σαμοθράκη μου τα εξήγησε και έτσι σώθηκα.Υπάρχει και ένα άλλο τέχνασμα που κάνουν μερικοί ψαράδες με τα χταπόδια Πουλάνε τα κατεψυγμένα για φρέσκα.Αλλάζει το χρώμα του χταποδιού νομίζω και γίνεται πιο κόκκινο.Αλλα μη σας πάρω και στο λαιμό μου θα ρωτήσω τον ψαρά άν έρθει ξανά και θα σας πώ.
 
MANOLIA
4. 10-12-2007 08:56
 
Παρα πολύ ενδιαφέροντα Μανώλια σευχαριστούμε,επιτέλους μία φίλη του greekmasa με γνώσεις επι των θαλασσινών και πιστεύω και επι των ψαριών να μας δίνη ενδιαφέροντα θέματα αλλα και συνταγές (που περιμένουμε εμεις οι ψαροφάγοι!!)
 
Litsa5
5. 11-12-2007 16:12
 
Μου έχουν πει πως της μεληδόνας οι βεντούζες ειναι ακριβώς αντικριστές, ενώ του χταποδιού είναι μία παρά μία. Προσέξτε το κι έτσι. 
Επισης να πω πως το καβούρι γίνεται πολύ ωραία σαλάτα καθώς και μους.Μόνο που ως μους πρέπει να ψηθεί στο φούρνο σε μπεν μαρι.
 
Nena
6. 13-12-2007 21:31
 
A nice reading Manolia and very useful. 
Kisses, 
Giovani
 
Giovani

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 08/12/07 )