Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Κιμάδες arrow Λαχανοντολμάδες με ρύζι μπασμάτι και μπεσαμέλ
Λαχανοντολμάδες με ρύζι μπασμάτι και μπεσαμέλ Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 9
Έχει υποβληθεί από zoi   
Δευτέρα, 10/12/07
dsc01727_400

Το φαγάκι αυτό αν και είναι λίγο μπελαλίδικο είναι πολύ νόστιμο. Τη διαφορά κάνει το ρύζι μπασμάτι που θεωρώ ότι πάει πολύ με το λάχανο αλλά και η μπεσαμέλ. Έχω κάνει λαχανοντολμάδες άπειρες φορές (είναι από τα πρώτα φαγητά που έμαθα να φτιάχνω διότι είναι το αγαπημένο μου) και σιγά σιγά έφτασα σ' αυτή την παραλλαγή την οποία και συστήνω ανεπιφύλακτα.

Υλικά

Για τους λαχανοντολμάδες:

  • 2 μικρά λάχανα όχι πολύ βαριά και λίγο πλατιά (για να ξεχωρίζουν καλύτερα τα φύλλα και παίρνω μικρά για να μπορώ να τα κουμαντάρω καλύτερα)
  • ½ του κιλού κιμά (εγώ παίρνω μοσχαρίσιο)
  • 1 καρώτο τριμμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι μπασμάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

  • Τον ζωμό από τον βρασμό των λαχανοντολμάδων
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 μικρό κουτάκι κρέμα γάλακτος
  • Τον χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση:

Σκάβουμε με το μαχαίρι στο κοτσάνι του λάχανου προσπαθώντας να βγάλουμε όσο το δυνατό περισσότερο από το σκληρό μέρος του κοτσανιού.

Βράζουμε το πρώτο λάχανο μέχρι να αρχίσουν σιγά σιγά να χωρίζουν τα φύλλα (περίπου 10 λεπτά). Το βγάζουμε στην άκρη και αφού κρυώσει λίγο ξεχωρίζουμε τα φύλλα, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος της σκληρής τους φλέβας την οποία και αφαιρούμε. Βγάζουμε όσα φύλλα μπορούμε και την καρδιά του λάχανου την κρατάμε για άλλο φαγάκι ή για σαλάτα. Στοιβάζουμε τα φύλλα μας σε ένα μπολ και εν τω μεταξύ βράζουμε στον ίδιο ζωμό το δεύτερο λάχανο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία. Κρατάμε τον ζωμό από τον βρασμό των λάχανων στην άκρη.
dsc01714_400
Για να φτιάξουμε τη γέμιση σοτάρουμε τον κιμά σε λίγο ελαιόλαδο προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το καρώτο και συνεχίσουμε για λίγο τα σοτάρισμα. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ρύζι.
dsc01715_400
Σκεπάζουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με μερικά κατεστραμμένα φύλλα λάχανου για να μην καούν οι λαχανοντολμάδες και γεμίζουμε ένα ένα τα φύλλα μας με τη γέμιση φτιάχνοντας μικρά ρολά. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα κοντά κοντά τον ένα με τον άλλο ώστε να μην σκορπίσουν κατά τον βρασμό.
dsc01718_400
Αφού τελειώσουμε με το γέμισμα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό που έχουμε κρατήσει από τον βρασμό των λάχανων μαζί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι αλλά και νερό αν χρειάζεται για να σκεπαστούν οι λαχανοντολμάδες μας. Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο και πάνω από το πιάτο ένα βάρος (εγώ έβαλα ένα μπρίκι γεμάτο με νερό) για να μην σκορπίσουν οι λαχανοντολμάδες κατά τον βρασμό. Βράζουμε τους λαχανοντολμάδες σε σιγανή φωτιά (στην κλίμακα του 9 εγώ το βάζω στο 4 με 4,5) μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα (περίπου μία ώρα).
dsc01721_400

Μόλις γίνουν αφαιρώ τον ζωμό και τον βάζω σε ένα αντικολλητικό κατσαρόλι με δυό κουταλιές της σούπας βούτυρο, αλάτι και πιπέρι σε χαμηλή φωτιά. Στο multi ανακατεύω τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το αλεύρι και προσθέτω το μίγμα στο κατσαρόλι ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ προσθέτω τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύω.

Σερβίρω τους λαχανοντολμάδες σκεπασμένους με τη μπεσαμέλ, με λίγη κόκκινη πάπρικα και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

dsc01722_400

Καλή επιτυχία!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (18) | Εμφανίσεις: 24282
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (3)
1. 10-12-2007 20:04
 
Κατατοπιστικότατη η συνταγή σου!! 
Καλά η τελευταία φωτογραφία είναι όλα τα λεφτά!!!:grin
 
Lia_P
2. 11-12-2007 11:42
 
Λία ευχαριστώ πολύ. Εχω πάρει μερικά κολπάκια από τη γιαγιάκα μου την καλή! Φιλιά
 
zoi
3. 09-12-2011 13:28
 
Καλησπέρα! εγω δεν ειχα μπασματι οπως υπολογιζα και εβαλα αγριο ρυζι.. εγινε πολυ ωραιο και επισης δεν ειχα δοκιμασει και με καροτο μεσα. εγιναν πολυ καλοι :) θενξ
 
vasou123

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 16/04/14 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός