Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Παραδοσιακά και Εποχιακά arrow Κουραμπιεδομπουκιές με παραδοσιακό βούτυρο
Κουραμπιεδομπουκιές με παραδοσιακό βούτυρο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 16
Έχει υποβληθεί από zoi   
Τετάρτη, 12/12/07
Κουραμπιεδομπουκιές

Μιας και δεν έχουμε συνταγές για κουραμπιέδες στο site (πλάκα κάνω), είπα να βάλω κι εγώ αυτούς που φτιάχνω για να έχουμε πολλές συνταγές να δοκιμάζουμε και να διαλέγουμε.

Ένας κουραμπιές για μένα είναι νόστιμος όταν το βούτυρο είναι μυρωδάτο και όταν το αμύγδαλο είναι καλοκαβουρδισμένο.

Η συνταγή είναι του κου Παρλιάρου και από τότε που την δοκίμασα κόλλησα. Την πείραξα λιγάκι αλλά και πάλι το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Γίνονται περίπου 2,5 με 3 ταψιά μεγάλα του φούρνου.

Υλικά:
  • Κουραμπιεδομπουκιές600gr βούτυρο «όχι απλά Ηπείρου» (σε θερμοκρασία δωματίου, έχω χρησιμοποιήσει και χύμα βούτυρο καθώς και βούτυρο γκλούρπακ, ξέρετε τι εννοώ)
  • 250gr αμύγδαλο χοντροκομμένο και καβουρδισμένο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1 πρέζα βανίλια (εγώ έβαλα δύο συσκευασίες)
  • 220gr ζάχαρη άχνη
  • 50gr ρούμι μαύρο (εγώ δεν είχα κι έβαλα κονιάκ)
  • 1200gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αρκετή ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

ΚουραμπιεδομπουκιέςΑν έχουμε αμύγδαλα με τη φλούδα τα μουλιάζουμε σε καυτό νερό για λίγο κι έπειτα τα ξεφλουδίζουμε. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα καβουρδίζουμε στο φούρνο στους 150οC μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα χοντοκόβουμε στο multi και σ' αυτό το σημείο εγώ τα ξαναβάζω στο φούρνο έτσι ώστε να μην έχουν καθόλου υγρασία.

Χτυπάμε το βούτυρο και την άχνη στο μίξερ μέχρι να μαλακώσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το baking powder και τις βανίλιες και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τώρα το αλεύρι κι ανακατεύουμε απαλά με το χέρι. Τέλος προσθέτουμε το ρούμι και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε και πάλι με το χέρι.

ΚουραμπιεδομπουκιέςΠλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες με διάμετρο 3 εκατοστών πιέζοντας τη ζύμη με τα χέρια μας και κάνοντας μια μικρή βουλίτσα στο πάνω μέρος για να κρατήσει περισσότερη ζάχαρη άχνη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά.

Τους βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους βουτάμε σε ένα μπολ με άχνη. Τους τοποθετούμε σε πιατελίτσα και πασπαλίζουμε με extra ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (32) | Εμφανίσεις: 41089
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 13-12-2007 01:52
 
Τους έκανα και βγήκαν τέλειοι!  
Αφού τα κατάφερα εγώ που είμαι εντελώς άσχετη με το σπορ, μπορούν να τους κάνουν όλοι! Καλά, η μαμά μου θα καμαρώνει σαν παγώνι μόλις της το πω! 
 
Έκανα τη μισή δόση και έβγαλα γύρω στα 40 κομμάτια. Θα τα πάρω στη δουλειά αύριο να κεράσω! (για να μην τα φάω μόνη μου όλα :grin
 
Anna
2. 13-12-2007 06:42
 
Καλά, Ζωή, αυτό το μυστικό με τη βουλίτσα στο κέντρο για να κρατήσει περισσότερη ζάχαρη, με έστειλε....να είσαι καλά! 
Και του Χρόνου!!! :grin
 
Lia_P
3. 13-12-2007 10:37
 
Ευχαριστώ πολύ Αννα και Λία, ο κος Παρλιάρος να είναι καλά!!! Λία αυτό το κόλπο με τη βουλίτσα το είχα δει κάποια στιγμή στην tv από την Αργυρώ και το κάνω κι εγώ και πιάνει. Φιλιά
 
zoi
4. 17-12-2007 12:08
 
Kαι εγω εφτιαξα τα κουραμπιεδακια σου,εγιναν σε γευση πολυ όμορφα,αλλα πρέπει να εξηγήσουμε οτι η ζύμη γινεται σκληρή σε σημειο να σπαει,γιατι εγω μόλις ειδα αυτο δεν εβαλα ολο τ\'αλεύρι και η πρωτη φουρνια απλωσε και οταν ξανα ζύμωσα με το υπόλοιπο αλεύρι (επειδη ξαναζυμώθηκε ισως)εγιναν σκληρα.Δεν πειραζει του χρόνου ναμαστε καλα τωρα ξερω θα γινουν καλυτερα!!!
 
Litsa5
5. 17-12-2007 14:41
 
Λίτσα την ζύμη την πιέζουμε με τα χέρια μας και φτιάχνουμε τα κουραμπιεδάκια όπως λέω και στη συνταγή. Δεν την πλάθουμε όπως τα κεφτεδάκια με κυκλικές κινήσεις, δεν γίνετε έτσι σπάει. Οι αναλογίες είναι αυτές που γράφω ακριβώς σύμφωνα με τον Παρλιάρο. Τα δικά μου έγιναν πολύ ωραία. Κρίμα που σε μπέρδεψα. Επίσης δεν τα ψήνουμε παραπάνω από 15 λεπτά για να μη γίνουν σκληρά. Φιλιά :)
 
zoi
6. 21-12-2007 14:07
 
Το ροδόνερο που είναι καλέ; Δεν τα ραντίζεις; Αυτό είναι το όλο μυστικό της συνταγής.... Πριν τα πασπαλίσεις με ζάχαρη άχνη, τα βρέχεις με ροδόνερο. 
 
Ευχαριστούμε, zoi! :)
 
Pan
7. 21-12-2007 14:24
 
Το έχω ξανακούσει αυτό με το ροδόνερο (το έχουν και οι κουραμπιέδες της Μαρίας) δεν το κάνω όμως ποτέ. Δεν το λέει η δική μου συνταγή. :zzz τι να πω?? δεν το έχω κάνει.. Φιλιά :zzz
 
zoi
8. 21-12-2007 14:58
 
Ανθόνερο ή ροδόνερο βάζω κι εγώ στο άχνισμα, μου αρέσει πολύ, αλλά αραιωμένο σε νερό γιατί έχει πολύ έντονο άρωμα. Βάζω επίσης κονιάκ αντί ρούμι, και 2 κουτ. μπέικιν αντί 1/2, 2 κρόκους και αλεύρι μαλακό. Γίνονται πολύ αφράτοι και πολύ νόστιμοι. (ακριβώς τις αναλογίες που έχω καταλήξει μετά από δοκιμές, τις έχω γράψει εδώ: http://arhontia.blogspot.com/2007/12/blog-post_10.html
 
arhontia
9. 22-12-2008 23:32
 
Λοιπόν τους έφτιαξα αυτούς τους πεντανόστιμους και μοσχομυριστούς κουραμπιέδες παραδοσιακούς και βουτηγμένους σε σοκολάτα. Ευχαριστώ!! 
 
vago

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 09/12/12 )