Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Πουγκιά Σύμης Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από vago   
Τετάρτη, 26/12/07
img_1715_400_01
Πρόκειται για παραδοσιακή χριστουγεννάτικη συνταγή απο τη Σύμη.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
  • 1 κιλό και 100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. κοφτά μπέικιν παουντερ
  • 1/4 κούπας βούτυρο γάλακτος
  • 1/2 ποτήρι σπορέλαιο
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 κρόκος αβγού
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
Για τη γέμιση:
  • 1/4 της κούπας σουσάμι καβουρδισμένο
  • 1/4 της κούπας ασπρισμένα αμύγδαλα τριμμένα (οχι σκόνη)
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. ανθόνερο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1/2 ποτήρι του καρασιού ζάχαρη
Επιπλέον:
  • ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε ολα τα υλικά της γέμισης μαζί σε μεγάλο μπωλ και αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη χτυπώντας το βούτηρο με το λάδι και τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τον κρόκο του αβγού, το κονιάκ, λίγο λίγο το αλεύρι και το μπέικιν να γίνει μια ζύμη αφράτη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Παίρνουμε απο τη ζύμη ποσότητα μικρή να χωράει στην παλάμη μας και ανοίγουμε με τα δάχτυλα του άλλου χεριού απο το μέσο προς τα έξω αφήνοντας στη μέση μια λακουβίτσα.

Παίρνουμε λίγη γέμιση (περίπουη 1 κ.γ.), τη βάζουμε στο κέντρο της ζύμης (στη λακουβίτσα και κλεινουμε το χέρι μας ώστε να διπλώσει η ζύμη. Κλείνουμε καλά τις άκρες με τα δάχτυλα. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γεμίσουμε το ταψί μας και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 25' περιπου μέχρι να ροδίσουν.

Στρώνουμε σε ταψί μια λαδόκολλα και ρίχνουμε ζάχαρη άχνη. Βάζουμε τα πουγκιά ζεστά μολις τα βγάλουμε απο το φούρνο και ρίχνουμε άχνη και απο πάνω. Αφήνουμε να κρυώσουνε λίγο, τα βγάζουμε και τα βουτάμε σε μπωλ που εχουμε βαλει και παλι ζαχαρη άχνη. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.

Καλή επιτυχία!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 13529
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 09/09/14 )