Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Banoffee Pie (Banoffee Pie) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 9
Έχει υποβληθεί από zoi   
Τετάρτη, 02/01/08
Ευρετήριο άρθρου
Banoffee Pie (Banoffee Pie)
Σελίδα 2
dsc01821_400

Βρήκα στο Net την αυθεντική συνταγή του ξακουστού Banoffi κι έτσι είπα δώσω μια δεύτερη συνταγή ολοκαίνουργια και ανέλπιστα καλή!!! Δεν τη βάζω ως παραλλαγή της προηγούμενης διότι αυτή είναι η αυθεντική.

Η Banoffi Pie ή ευρέως γνωστή και ως Banoffee Pie ανακαλύφθηκε στο εστιατόριο Hungry Monk, ανατολικό Sussex στην Αγγλία το 1972. Ακόμη και σήμερα όμως είναι δημοφιλής όπως και την πρώτη φορά που εμφανίστηκε στο μενού το εστιατορίου. Υπήρξαν πολλές απομιμήσεις κατά καιρούς. Φήμες λένε ότι είναι από τις αγαπημένες πουτίγκες της Κυρίας Thacher.

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 250gr αλεύρι
  • 25gr ζάχαρη άχνη
  • 125gr βούτυρο
  • 1 αυγό
Για τη γέμιση:
  • 1 ½ τενεκεδάκι γάλα συμπυκνωμένο (εβαπορέ) εγώ έβαλα 1 τενεκεδάκι ζαχαρούχο
  • 2 φύλλα ζελατίνη (περίπου 3,3gr) μαλακωμένα πρώτα σε κρύο νερό και μετά διαλυμένα σε 100ml ζεστό νερό
  • 4-5 ώριμες μπανάνες
  • 450ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά του τσαγιού στιγμιαίο καφέ
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη άχνη
  • Λίγο καφέ για το πασπάλισμα
Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε και το βούτυρο σε κύβους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Τέλος προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύοντας φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη, την οποία αφήνουμε στο ψυγείο για να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Έπειτα την απλώνουμε στον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας 23 εκατοστών διαμέτρου με στεφάνι (εδώ θέλει λίγη υπομονή) και δημιουργούμε τρύπες με ένα πιρούνι ώστε να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε στους 180οC για 15 λεπτά και για όσο ακόμη χρειάζεται για να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και να γίνει τραγανή. Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη να κρυώσει.

dsc01793_400 dsc01797_400

Για τη γέμιση:

dsc01796_400Βράζουμε όσα τενεκεδάκια χωράει μια κατσαρόλα με νερό για 5 ώρες προσέχοντας πάντα να είναι σκεπασμένα με νερό σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε συνεχώς νερό αν χρειάζεται.

Εναλλακτικά βάζουμε σε μια κατσαρόλα που μπορεί να μπει στο φούρνο όσα τενεκεδάκια χωράει, προσθέτουμε νερό και το φέρνουμε σε βρασμό. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και τη μεταφέρουμε στο φούρνο στου 140οC για 3 ½ ώρες. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει κίνδυνος να σωθεί το νερό και όντας σταθερή η θερμοκρασία είναι και το αποτέλεσμα της καραμέλας καλύτερο. Ανασύρουμε τα τενεκεδάκια από το νερό, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε. Αν τα αφήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ντουλάπι (πχ λίγους μήνες) η καραμέλα (toffee) ζαχαρώνει κι έτσι έχουμε ένα τραγανό banoffi μμμμμμμμ...

dsc01799_400Εγώ επειδή δεν έχω τόσο χρόνο βράζω τα τενεκεδάκια στην κατσαρόλα 2 ώρες και μετά για να μην νερουλιάσει η καραμέλα στο ψυγείο προσθέτω τη διαλυμένη στο νερό ζελατίνη. Βάζω το μίγμα στο ψυγείο για 15 περίπου λεπτά για να πήξει λίγο.

Καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τις μπανάνες κατά μήκος (μάκρος) και τις τακτοποιούμε πάνω στην καραμέλα ταιριάζοντας τις καμπύλες τους με αυτές του σκεύους μας. Προσεκτικά απλώνουμε την καραμέλα πάνω στις μπανάνες.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το στιγμιαίο καφέ και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τις μπανάνες έως επάνω μέχρι τις άκρες της ζύμης και τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο.

dsc01800_400 dsc01802_400

Το ξεφορμάρουμε την επόμενη μέρα και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον αλεσμένο καφέ. Αν θέλουμε το αφήνουμε κανένα 15λεπτο εκτός ψυγείου πριν το φάμε για να είναι πιο απαλή η σαντιγί.

Καλή επιτυχία!!!

Apploffi (Apploffee)

Παραλλαγή με μήλα

Δεν το έχω κάνει ποτέ αλλά το αναφέρω για όσους δεν συμπαθούν τις μπανάνες.

Αντί για μπανάνες χρησιμοποιούμε μήλα τα οποία έχουμε προηγουμένως βράσει σε λίγο χυμό πορτοκάλι και λίγη ζάχαρη. Η παραλλαγή αυτή κόβει ευχάριστα την πλούσια γεύση της καραμέλας και της κρέμας.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (35) | Εμφανίσεις: 31253
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (16)
1. 02-01-2008 20:45
 
αχ να ειχα ένα κομμάτι :upset :upset  
τέλειο φαινεται!!! μπράβο :zzz :zzz
 
giota
2. 03-01-2008 07:22
 
Zωη μου, πολυ ενδιαφερουσα και η αυθεντικη συνταγη του banofee και μιας που ειμαι λατρης του εν λογω γλυκου θα την δοκιμασω σιγουρα!!! 
Ευχαριστουμε πολυ!!
 
JOANNA
3. 03-01-2008 09:40
 
Συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα. Ποια τενεκεδάκια βράζουμε; Τι περιέχουν μέσα; Ζάχαρη; Διαβάζω και ξαναδιαβάζω αλλά δεν καταλαβαίνω. Ρίξτε μου τα φώτα σας. Please!!!!
 
Mary
4. 03-01-2008 10:19
 
Ζωή συγχαρητήρια πρώτα πρώτα για την παρουσίαση της συνταγής σου κι έπειτα για τη νοστιμιά που βγάζουν τα υλικά. Φαντάζομαι πόσα άλλα θα ένοιωθα αν τη δοκίμαζα!
 
Nena
5. 03-01-2008 10:30
 
Mary το ζαχαρούχο γάλα σε τενεκεδάκι βράζουμε έτσι όπως είναι κλειστό πάντα. Λοιπόν εμένα αυτή η συνταγή με ενθουσίασε. Δεν είναι τόσο γλυκό σαν το πρώτο που είχα δώσει και η σαντιγί με τον καφέ αλλάζει τελείως τη γεύση. Ακόμη και η ζύμη το κάνει διαφορερικό. Καλημέρα σε όλους, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια :zzz :zzz :zzz
 
zoi
6. 03-01-2008 11:21
 
Zoi, υπέροχη συνταγή. :) Θα την φτιάξω σύντομα (έχουμε κάτι μπανάνες σπίτι... ;)) και μάλιστα θα κάνω κάποια στιγμή και παραλλαγή αυτής με μήλα και αχλάδια. 
 
Εύχομαι καλή χρονιά με καταπληκτικές συνταγές, ευημερία, υγεία και πολλές χαρές σε όλους!
 
Pan
7. 03-01-2008 17:59
 
Εγώ λέω να κάνω παραλλαγή χωρίς φρούτα, με σοκολάτα... αμετανόητη σοκο-μανής!
 
arhontia
8. 03-01-2008 23:35
 
Αχ από το στόμα μου το πήρες Αφροδίτη. Και γω για σοκολάτα το πάω.
 
Mary
9. 31-10-2008 21:19
 
Νομίζω ότι η λέξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!! δεν χαρακτηρίζει τίποτα. Πρέπει να το δοκιμάσεις για να καταλάβεις. Και επειδή καιρό το λιγουρευόμουν αυτό το γλυκάκι δοκίμασα να το φτιάξω.  
Και ιδού το αποτέλεσμα!  
 
 
 
Άριστα 10 Ζωή!!
 
Mary
10. 28-11-2009 08:50
 
Θα το φτιάξω σήμερα κι είμαι σίγουρη πως θα είναι τέλειο!!  
Η στρώση της καραμέλας είναι διπλή? Κάτω και πάνω από τις μπανάνες?...ή δεν έχει και σημασία αυτό που ρωτάω ???
 
Flora
11. 06-12-2009 09:40
 
Τελικά έβαλα διπλή στρώση...όχι ότι είχε σημασία απ\' ότι διαπίστωσα ;) 
Σήμερα θα το ξαναφτιάξω, μιας και την προηγούμενη φορά είχα βράσει 2 κουτιά ζαχαρούχου.  
Εγώ δεν το έχω δοκιμάσει επειδή δεν συμπαθώ καθόλου την καραμέλα, αλλά τα σχόλια που πήρα ήταν εξαιρετικά κολακευτικά και η πιατέλα άδειασε σε 3 λεπτά!! 
Αν η καραμέλα είναι του γούστου σας, αυτό είναι το γλυκό που πρέπει να δοκιμάσετε :) :)
 
Flora
12. 25-03-2010 22:40
 
Zoi το έφτιαξα χθες και έχω πάθει πλάκα!!Μόνο που έβρασα μόνο ένα ζαχαρούχο και σα να βγήκε λίγη η καραμέλα.Ίσως να ήθελε μικρότερο ταψί :roll Ευχαριστώ πολύ πάντως,απίστευτο γλυκό!
 
demi
13. 05-05-2010 14:47
 
fainetai poli oraio k leo na to dokimaso!ithela na rotiso sxetika me ti santigi!Skeftomai mipos kaliptei ti gefsi k to kanei kapos "vari" ,dokimase kaneis anti santigi na kanei maregka?k an nai pos itan to apotelesma??
 
happydreamer
14. 05-05-2010 15:48
 
Επειδη το εχω κανει πολλες φορες να σου πω οτι δεν το κανει καθολου βαρυ ισα ισα δινει αναλαφρη αισθηση φτανει να μην κανεις πολυ γλυκια τη σαντιγυ γιατι ειναι ηδη αρκετα γλυκο. 
Για αυτο βαζουμε απο πανω τον καφε.Εγω συνηθως βαζω 1 κ.γ νες καφε μεσα στη σαντυγι οταν τη χτυπαω για να κοβει τη γλυκα.
 
margarita79
15. 07-05-2010 17:54
 
efxaristo poli ,tha akolouthiso ti simvouli sou!
 
happydreamer


Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 09/12/11 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός