Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Τσουρέκι Πολίτικο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 41
Έχει υποβληθεί από ata   
Πέμπτη, 10/01/08
Ευρετήριο άρθρου
Τσουρέκι Πολίτικο
Σελίδα 2
Σελίδα 3

Είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο.

  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ :3
  • ΧΡΟΝΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ : 5 ώρες περίπου (μαζί με το ψήσιμο σε 2 δόσεις) και δεδομένου ότι έχεις συγκεντρωμένα από πριν τα υλικά στον πάγκο σου.
3_400_09

ΥΛΙΚΑ :

  • 1 συσκευασία αλεύρι Robin Hood (1 kg)
  • 3 κοφτές κ.σ μαγιά ξερή (3 φακελάκια)
  • 85 γραμ. μαγιά νωπή (2 συσκευασίες)
  • ½ φλυτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό (120 γραμ)
  • 1½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη (380 γραμ)
  • λίγο αλάτι (1 πρέζα)
  • ½ κ.σ μαχλέπι κοπανισμένο σκόνη (5 γραμ)
  • 1 κ.σ μαστίχα κοπανισμένη σκόνη (6 γραμ)
  • ½ φλυτζάνι τσαγιού γάλα ζεστό όχι καυτό (120 γραμ)
  • 5 αυγά
  • ¾ φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο Lurpak αγελάδος λιωμένο ζεστό – 170 γραμ. περίπου.
  • λίγο σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάζουμε σε μία λεκάνη την μαγιά (νωπή και σκόνη) το νερό και 2½ κ.σ αλεύρι και δημιουργούμε έναν χυλό.1_400_10
  • Σκεπάζουμε με σακούλα και πετσέτα από επάνω την λεκάνη και αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα (προζύμι).
  • Eν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά τα αυγά με την ζάχαρη, το μαχλέπι, την μαστίχα, το αλάτι και το γάλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλεύρι.
  • Σε μία δεύτερη λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε αναμείξει στο μίξερ.
  • Ζυμώνουμε για 20 λεπτά περίπου ώσπου το μείγμα μας να μην κολλάει καθόλου στα τοιχώματα της λεκάνης.
  • Σκεπάζουμε όλη την λεκάνη με σακούλα και από επάνω και κάτω με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 90 λεπτά.
  • Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω.2_400_13
  • Αφήνουμε έτσι τα τσουρέκια για 60 λεπτά (χωρίς να αλείψουμε με αυγό).
  • Αλείφω με κρόκο αυγού όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού, προσθέτω και φιλέ αμύγδαλα ή σουσάμι και ψήνω στην κάτω θέση του φούρνου (όχι όμως να ακουμπάει στο πάτο του φούρνου) στους 180 βαθμούς σε πρόγραμμα πάνω κάτω και ψήνουμε για 40-45 λεπτά την κάθε φορά.
  • Η δόση αυτή βγάζει 2 κιλά περίπου τσουρέκια τα οποία προτείνω να τα ψήσεις σε 2 δόσεις (εάν τα ψήσεις με μία φορά θα είναι πολύ το υλικό και δεν θα ψηθεί καλά).
  • Επίσης μην τα πλάσεις πολύ μικρά αλλά ούτε και πολύ μεγάλα. Μπορείς να δημιουργήσετε 2 ισομεγέθη τσουρέκια (ένα την κάθε δόση) ή 2 (1 μεγάλο την μία δόση και 1 την άλλη) το πολύ γιατί τα πολύ μικρά θα καούν ενώ τα πολύ μεγάλα θα μείνουν άψητα.

Μικρά μυστικά

  • Η λεκάνη που θα αναμείξεις όλα τα υλικά να μην είναι πολύ μικρή γιατί όταν φουσκώσει το υλικό μπορεί να υπερχειλίσει και να σου λερώσει τα πάντα.
  • Δεδομένου ότι τα φλυτζάνια και τα κουτάλια από σπίτι σε σπίτι διαφέρουν, καλύτερα χρησιμοποίησε τα γραμμάρια που σου δίνω για πιο ακριβές αποτέλεσμα.
  • Για να κάνεις την μαστίχα σκόνη, αγόρασε ένα φακελάκι σε κομμάτια μαστίχας, βάλε το μία ημέρα στην κατάψυξη, μετά βγάλτο και βάλε το στο mulinex ή στο μπλέντερ σου ώστε να γίνει σκόνη. Αμέσως μετά ξέβγαλε το μπωλ του μπλέντερ με ζεστό νερό και σαπουνάδα γιατί η σκόνη της μαστίχας είναι κολλώδης και πλένεται πολύ δύσκολα όταν ξεραθεί. Αξίζει να πάρεις 2 συσκευασίες μαστίχα για να την διατηρείς την υπόλοιπη στην κατάψυξη.· Όταν θα λειώσεις το βούτυρο, θα σχηματιστεί αφρός τον οποίο θα πρέπει να αφαιρέσεις οπωσδήποτε με ένα κουτάλι.
  • Κατά το ψήσιμο, περίπου στα πρώτα 30 λεπτά βάλε στο επάνω μέρος του τσουρεκιού αλουμινόχαρτο για να μην σου καεί η επιφάνειά του.
  • Τέλος, μόλις ψηθούν τα τσουρέκια μετά από 10-15 λεπτά τύλιξέ τα εξ’ ολοκλήρου με διάφανη μεμβράνη ώστε να διατηρηθούν μαλακά και να μην ξεραθούν. Κάθε φορά που θα το καταναλώνεις, θα τυλιγεις ό,τι περισσεύει με διάφανη μεμβράνη.
  • Διατηρείται εκτός ψυγείου.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (50) | Εμφανίσεις: 101434
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (39)
16. 13-04-2009 18:22
 
Σ' ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. 
Ξεκινάω να τα φτιάχνω τώρα :? και θα σου γράψω εντυπώσεις :)
 
ekaterini
17. 13-04-2009 22:44
 
αφού μπόρεσα και εγώ η ακαμάτρα κόρη να φτιάξω τέτοιο νόστιμο τσουρέκι.......τι να πω. Η συνταγή είναι απίθανη :). Επειδή δεν βρίσκω νωπή μαγιά στην άκρη του κόσμου που βρίσκομαι, έβαλα ακόμα 3 φακελλάκια ξερή. :roll Σ' ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή και σου εύχομαι καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία ;)
 
ekaterini
18. 14-04-2009 09:04
 
E όχι δα και ακαμάτρα Ekaterini...υποτιμάς τις δυνατότητές σου..χαίρομαι πραγματικά που σου άρεσε γιατί ξέρω καλά ότι είναι μία απαιτητική συνταγή. Εύχομαι και σε εσένα καλό Πάσχα και ό,τι επιθυμείς...
 
ata
19. 15-04-2009 21:31
 
ΑΤΑ γειά σου. Η συνταγή σου φαίνεται καλή. Είχα φτιάξει και πέρυσι τσουρέκι (για πρώτη φορά) αλλά δεν είχε φουσκώσει όσο έπρεπε και δεν ήταν πολύ αφράτο. Για φέτος λέω να δοκιμάσω το δικό σου :)
Τρεις ερωτησούλες μόνο: 
α) Επειδή είμαι fan της μαύρης ζάχαρης, θεωρείς ότι μπορώ να βάλω μαύρη αντί για λευκή ή δεν θα πετύχει; 
β) Υποθέτω ότι ο κρόκος με το οποίο αλείφουμε δεν περιλαμβάνεται στα 5 αυγά, έτσι δεν είναι; 
γ) Η λεκάνη που θα χρησιμοποιήσω έχει καπάκι και κλείνει. Να χρησιμοποιήσω αυτό ή να την αφήσω ανοικτή και να τη σκεπάσω με σακούλα και τις πετσέτες; Και αν χρησιμοποιήσω αυτό, να βάλω και τις πετσέτες ούτως ή άλλως; Επίσης αν μπορείς διευκρίνησέ μου λίγο αυτό με τις πετσέτες πάνω κάτω, γιατί το πάνω μεν, το καταλαβαίνω μια χαρά, το από κάτω δεν μου κολλάει... Τυλίγω δηλαδή ουσιαστικά όλη τη λεκάνη σε πετσέτες; Και αντί για σακούλα να χρησιμοποιήσω μήπως καλύτερα διαφανή μεμβράνη ή δε λέει; 
Τρεις ερωτήσεις είπα και έκανα δεκατρείς... :roll  
Σε ευχαριστώ πολύ, και σου εύχομαι καλή ανάσταση και καλό Πάσχα.
 
dialecti
20. 15-04-2009 21:33
 
Αχ sorry... 
Ξέχασα να ρωτήσω κάτι ακόμα. Έχω ζυμωτήρι... Εκεί θα το ζυμώσω... Πάλι 20 λεπτά ή μέχρι να ξεκολλάει;  
Δεν φαντάζομαι να πειράζει να χτυπήσω όλα τα υλικά εκεί μέσα και μετά να προσθέσω το αλεύρι... 
Χίλια ευχαριστώ και πάλι!
 
dialecti
21. 15-04-2009 22:08
 
Dialecti πήρα το θάρρος να απαντήσω εγώ στις ερωτήσεις σου και ελπίζω να μη παρεξηγηθεί η Ata. :)  
α) Όχι δεν μπορείς να αντικαταστήσεις με μαύρη ζάχαρη αλλά ούτε και κανένα άλλο υλικό εκτός από τα αρωματικά και τους ξηρούς καρπούς. Αυτό το λέω γιατί στην τελευταία εκπομπή του Παρλιάρου είπε αυτό ακριβώς το πράγμα. Η ζαχαροπλαστική είναι χημεία και δεν επιτρέπονται οι αντικαταστάσεις βασικών υλικών. 
β) Ναι ο κρόκος που τα αλείφουμε ΔΕΝ περιλαμβάνεται στα υλικά της συνταγής. 
γ) Αν χρησιμοποιήσεις την λεκάνη με το καπάκι και δεν είναι αρκετά μεγάλη, ενδεχομένως όταν ανέβει η ζύμη θα στο πετάξει. Είναι προτιμότερο νομίζω να βάλεις μια μεγάλη απλή λεκάνη και να την σκεπάσεις καλά. Τις πετσέτες που λέει η Ata ότι τυλίγουμε την λεκάνη είναι για να μην υπάρχει απώλεια θερμοκρασίας. Εγώ τα σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και μετά χώνω τη λεκάνη μέσα σε κουβέρτες. 
Όσο για το ζυμωτήρι, σου λέω ότι (επειδή ο άντρας μου είναι φούρναρης και τον ρώτησα) ότι ο χρόνος είναι περίπου 10 λεπτά ζυμώματος. Μέχρι δηλαδή να ακούσεις τη ζύμη να κάνει :x . Να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να . Αυτό μου είπε αυτό σου λέω. Ελπίζω να σε βοήθησα.
 
Mary
22. 15-04-2009 22:11
 
Επειδή κάτι φαγώθηκε στο προηγούμενο σχόλιό μου στο σημείο που γράφω για το ζύμωμα το επαναλαμβάνω. 
Μέχρι να ακούσεις τη ζύμη να κάνει κλατς. 
Ναι ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να ακούγεται. Αυτό μου είπε, αυτό σου λέω.
 
Mary
23. 15-04-2009 23:00
 
Αχ dialecti με εκανες και γελασα γιατι εγραψα οσο πιο αναλυτικα νομιζα την συνταγη επειδη κι εγω ζητω παντα ολες τις λεπτομερειες (η Μαιρη το ξερει καλα αυτο ετσι Μαιρουλα ?) και να που τελικα υπηρχαν σημεια προς διευκρινιση. Πολυ καλα εκανε η Μαιρη και πηρε την πρωτοβουλια να σου απαντησει γιατι τα περισσοτερα τα ηξερα αλλα αυτο με το ζυμωτηρι δεν το γνωριζα, το εμαθα κι εγω μαζι σου....καλη επιτυχια λοιπον εαν αποφασισεις να τα δοκιμασεις..τα δικα μου θα τα φτιαξω στο παρα πεντε τελικα...
 
ata
24. 16-04-2009 12:51
 
Σας ευχαριστώ πολύ κορίτσια! Θα τα φτιάξω ή σήμερα το απόγευμα ή το Μεγάλο Σάββατο και θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα! 
Όσο για τη λεκάνη θα το δω επιτόπου μου φαίνεται... Υποθέτω ότι θα τριπλασιαστεί στο μέγεθος. Επομένως αν είναι το 1/3 του όγκου σ'αυτή τη λεκάνη, θα το αφήσω εκεί. Αλλιώς, θα μεταφέρω τη ζύμη σε άλλη λεκάνη. 
Καλή Ανάσταση!
 
dialecti
25. 21-04-2009 09:15
 
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!ΑΤΑ MOY ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΣΟΥ.ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ,ΜΑΝΑ,ΓΙΑΓΙΑ.ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑ ΤΟΣΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ. :)
 
joannoula
26. 21-04-2009 09:22
 
Αληθώς ο Κύριος.. 
Ω, μα πραγματικά χαίρομαι Joannoula που σας άρεσαν...κι εγώ τα έφτιαξα το Μεγάλο Σάββατο....
 
ata
27. 22-04-2009 19:30
 
Χρόνια πολλά και Χριστός ανέστη κι από μένα! 
Θέλω κι εγώ να σε ευχαριστήσω με τη σειρά μου! Τα τσουρέκια βγήκαν εκπληκτικά! Τα έτρωγα και δεν το πίστευα. Όλοι είπαν τα καλύτερα! Μάλιστα ο πεθερός μου (ολίγον δύσπιστος) είχε πάρει κι ένα του εμπορίου σε περίπτωση που δεν πετύχαιναν, και δεν συγκρινόταν... Τελικά του εμπορίου το πετάξαμε!!! 
Μόλις τώρα έβαλα στο φούρνο δεύτερη δόση, γιατί γίναν ανάρπαστα! 
Μόνο ένα σχόλιο, για να μην την "πατήσουν" κι άλλοι όπως εγώ... 
Αν τα φτιάξετε σε ζυμωτήρι, θα πρέπει το αλεύρι να μπει κάτω-κάτω, για να ξεκολλάει πιο εύκολα από τα τοιχώματα και θέλει τουλάχιστον ένα τέταρτο ζύμωμα. Την πρώτη φορά τα ζύμωσα ένα δεκάλεπτο όπως μου είπε η Μαίρη και μου ήταν αδύνατο να τα πλάσω μετά. Κόλλαγαν παντού. (Παρ'όλ'αυτά βέβαια, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να φουσκώσουν!) Το ζύμωμα τελειώνει όταν ξεκολλάει ΤΕΛΕΙΩΣ από τα τοιχώματα. 
Και πάλι σ'ευχαριστώ! Το πιο νόστιμο και πιο αφράτο τσουρέκι ever!!!
 
dialecti
28. 23-04-2009 09:41
 
Xρόνια πολλά και σε εσένα Dialecti...σ' ευχαριστώ για τα σχόλια (μεγάλη ρέντα φέτος τα τσουρέκια :zzz)...αυτό που αναφέρεις για το ζύμωμα ισχύει τελικά όποια μέθοδο και να ακολουθήσει κανείς είτε με το χέρι είτε με ζυμωτήρι δηλαδή η ζύμη θα πρέπει να ξεκολλάει εντελώς από τα τοιχώματα του σκεύους που το ζυμώνεις, μόνο τότε είναι έτοιμο προς πλάσιμο.. 
Νά' σαι καλά και του χρόνου !!! (αν και μεταξύ μας εγώ τα φτιάχνω και τα Χριστούγεννα αλλά και ενδιάμεσα στην χρονιά ανεξαρτήτως γιορτής)
 
ata
29. 23-04-2009 13:43
 
Άλλο ένα σχολιάκι... 
Έφτιαξα και τη δεύτερη δόση χθες. Είπα να ακολουθήσω τη συνταγή του Παρλιάρου, για να κάνω τη σύγκριση...  
Και έχω να δηλώσω ότι και πάλι, το δικό σου τσουρεκάκι υπερέχει!!! 
(Βέβαια κι αυτά εξαφανίστηκαν, οπότε θα ετοιμάσω τρίτη δόση με τη δική σου συνταγή μες στο σαββατοκύριακο... Ελπίζω ότι πλέον θα μείνει κάτι και για μας... ;)
Και πάλι εύγε!!!
 
dialecti
30. 23-04-2009 13:53
 
Δηλαδή Αta - Παρλιάρος = 1-0 χαχαχα... 
Νά' σαι καλά και πάλι Dialecti...
 
ata


Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 11/04/10 )