Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Τσουρέκι Πολίτικο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 41
Έχει υποβληθεί από ata   
Πέμπτη, 10/01/08
Ευρετήριο άρθρου
Τσουρέκι Πολίτικο
Σελίδα 2
Σελίδα 3

Είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο.

  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ :3
  • ΧΡΟΝΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ : 5 ώρες περίπου (μαζί με το ψήσιμο σε 2 δόσεις) και δεδομένου ότι έχεις συγκεντρωμένα από πριν τα υλικά στον πάγκο σου.
3_400_09

ΥΛΙΚΑ :

  • 1 συσκευασία αλεύρι Robin Hood (1 kg)
  • 3 κοφτές κ.σ μαγιά ξερή (3 φακελάκια)
  • 85 γραμ. μαγιά νωπή (2 συσκευασίες)
  • ½ φλυτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό (120 γραμ)
  • 1½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη (380 γραμ)
  • λίγο αλάτι (1 πρέζα)
  • ½ κ.σ μαχλέπι κοπανισμένο σκόνη (5 γραμ)
  • 1 κ.σ μαστίχα κοπανισμένη σκόνη (6 γραμ)
  • ½ φλυτζάνι τσαγιού γάλα ζεστό όχι καυτό (120 γραμ)
  • 5 αυγά
  • ¾ φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο Lurpak αγελάδος λιωμένο ζεστό – 170 γραμ. περίπου.
  • λίγο σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάζουμε σε μία λεκάνη την μαγιά (νωπή και σκόνη) το νερό και 2½ κ.σ αλεύρι και δημιουργούμε έναν χυλό.1_400_10
  • Σκεπάζουμε με σακούλα και πετσέτα από επάνω την λεκάνη και αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα (προζύμι).
  • Eν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά τα αυγά με την ζάχαρη, το μαχλέπι, την μαστίχα, το αλάτι και το γάλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλεύρι.
  • Σε μία δεύτερη λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε αναμείξει στο μίξερ.
  • Ζυμώνουμε για 20 λεπτά περίπου ώσπου το μείγμα μας να μην κολλάει καθόλου στα τοιχώματα της λεκάνης.
  • Σκεπάζουμε όλη την λεκάνη με σακούλα και από επάνω και κάτω με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 90 λεπτά.
  • Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω.2_400_13
  • Αφήνουμε έτσι τα τσουρέκια για 60 λεπτά (χωρίς να αλείψουμε με αυγό).
  • Αλείφω με κρόκο αυγού όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού, προσθέτω και φιλέ αμύγδαλα ή σουσάμι και ψήνω στην κάτω θέση του φούρνου (όχι όμως να ακουμπάει στο πάτο του φούρνου) στους 180 βαθμούς σε πρόγραμμα πάνω κάτω και ψήνουμε για 40-45 λεπτά την κάθε φορά.
  • Η δόση αυτή βγάζει 2 κιλά περίπου τσουρέκια τα οποία προτείνω να τα ψήσεις σε 2 δόσεις (εάν τα ψήσεις με μία φορά θα είναι πολύ το υλικό και δεν θα ψηθεί καλά).
  • Επίσης μην τα πλάσεις πολύ μικρά αλλά ούτε και πολύ μεγάλα. Μπορείς να δημιουργήσετε 2 ισομεγέθη τσουρέκια (ένα την κάθε δόση) ή 2 (1 μεγάλο την μία δόση και 1 την άλλη) το πολύ γιατί τα πολύ μικρά θα καούν ενώ τα πολύ μεγάλα θα μείνουν άψητα.

Μικρά μυστικά

  • Η λεκάνη που θα αναμείξεις όλα τα υλικά να μην είναι πολύ μικρή γιατί όταν φουσκώσει το υλικό μπορεί να υπερχειλίσει και να σου λερώσει τα πάντα.
  • Δεδομένου ότι τα φλυτζάνια και τα κουτάλια από σπίτι σε σπίτι διαφέρουν, καλύτερα χρησιμοποίησε τα γραμμάρια που σου δίνω για πιο ακριβές αποτέλεσμα.
  • Για να κάνεις την μαστίχα σκόνη, αγόρασε ένα φακελάκι σε κομμάτια μαστίχας, βάλε το μία ημέρα στην κατάψυξη, μετά βγάλτο και βάλε το στο mulinex ή στο μπλέντερ σου ώστε να γίνει σκόνη. Αμέσως μετά ξέβγαλε το μπωλ του μπλέντερ με ζεστό νερό και σαπουνάδα γιατί η σκόνη της μαστίχας είναι κολλώδης και πλένεται πολύ δύσκολα όταν ξεραθεί. Αξίζει να πάρεις 2 συσκευασίες μαστίχα για να την διατηρείς την υπόλοιπη στην κατάψυξη.· Όταν θα λειώσεις το βούτυρο, θα σχηματιστεί αφρός τον οποίο θα πρέπει να αφαιρέσεις οπωσδήποτε με ένα κουτάλι.
  • Κατά το ψήσιμο, περίπου στα πρώτα 30 λεπτά βάλε στο επάνω μέρος του τσουρεκιού αλουμινόχαρτο για να μην σου καεί η επιφάνειά του.
  • Τέλος, μόλις ψηθούν τα τσουρέκια μετά από 10-15 λεπτά τύλιξέ τα εξ’ ολοκλήρου με διάφανη μεμβράνη ώστε να διατηρηθούν μαλακά και να μην ξεραθούν. Κάθε φορά που θα το καταναλώνεις, θα τυλιγεις ό,τι περισσεύει με διάφανη μεμβράνη.
  • Διατηρείται εκτός ψυγείου.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (50) | Εμφανίσεις: 101436
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (39)
31. 19-03-2010 15:35
 
Θα ήθελα να προσθεσω το κολπο που χρησιμοποιω εγω για το κοπανισμα της μαστιχας- ή οποιουδηποτε υλκου σε κρυσταλλικη μορφη που ειναι συσκευασμενο.  
Λοιπον, απλως χτυπαμε τη συσκευασια ΚΛΕΙΣΤΗ με ενα ποτηρι! 
Προσοχη! μην τη χτυπησετε καλυπτοντας ολο το εμβαδον μονοκοπανια, γιατι εχει αερα και θα σκασει (και παει το περιεχομενο). Σιγσ -σιγα, απο τη μια μεια στην αλη και παλι πισω, η μαστιχα θα γινει σκονη καθαρα και νοικοκυρεμενα σε μισο λεπτο!
 
IHTNAIRAM
32. 29-03-2010 21:40
 
Θα συμφωνήσω με μια φίλη στην αρχή που έγραψε ότι το 1kg αλεύρι δεν είναι αρκετό και το λέω αυτό γιατί πάντα ακολουθώ κατά γράμμα τις συνταγές και ζυγίζω τα υλικά για να είμαι σίγουρη! 
Επίσης για τις φίλες που τις απασχολεί η μαγία - η καλύτερη νωπή που βρίσκω στο εμπόριο είναι αυτή με σύμβολο το χελιδονάκι!
 
TheoDominic
33. 02-04-2010 11:48
 
Χθες εφτιαξα τα τσουρεκια μου με τη συνταγη σου. Παρ΄οτι πρωτάρα στο τσουρεκι, βγήκαν εξαιρετικά!!! Σ΄ευχαριστώ και Καλή Ανάσταση :zzz
 
MARIAV
34. 03-04-2010 10:51
 
Κάθε tip ή συμβουλή ποι μπορεί να συμπληρώσει τις γνώσεις μας είναι ευπρόσδεκτο. Ευχαριστώ για την μέθοδο που αφορά την μαστίχα INTNAIRAM και για την παρατήρηση σχετικά με τις αναλογίες αλευριού-μαγιάς ΤheoDominic. Γνωρίζω καλά ότι η ζαχαροπλαστική βασίζεται στην ακρίβεια των υλικών αλλά και στις δοσολογίες τους...δεν αναιρώ τα όσα ήδη ξέρετε μέχρι τώρα, όμως η συνταγή αυτή απλά στηρίχθηκε στις συγκεκριμένες αναλογίες και επειδή το γευστικό αποτέλεσμα καλύπτει απόλυτα τις δικές μου προτιμήσεις, σκέφτηκα να το μοιραστώ και με όλους εσάς.  
ΜΑΡΙΑV χαίρομαι πραγματικά που σου πέτυχαν αλλά και σου άρεσαν.. 
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
 
ata
35. 11-05-2010 00:32
 
Είναι το μοναδικό γλυκό που δεν μπορώ να καταφέρω.Τα έφτιαξα πριν μια εβδομάδα αλλά δεν ήταν όπως θα έπρεπε( πάντως φαγώθηκαν).Κάτι δεν έκανα σωστά.Τα ζύμωσα στο μίξερ αλλά νομίζω ότι έκανα λάθος στο βούτυρο.Τα 170 γρ. τα ζυγίζεις όταν είναι λιωμένος?Θα επιχειρήσω να τα ξανακάνω.Ευχαριστώ :cry
 
mmgg
36. 19-05-2010 13:30
 
Nαι, mmgg τα γραμμάρια αφορούν βούτυρο μη λιωμένο. Δεν ξέρω εάν παίζει κάποιο ρόλο αλλά εγώ όλη την διαδικασία ανάμειξης των υλικών και ζυμώματος την κάνω με το χέρι (περίπου 20-25 λεπτά ώστε να έχεις μία ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα του σκεύους) και όχι με μίξερ. Ελπίζω να βοήθησα....
 
ata
37. 24-01-2012 21:25
 
Τέλειο τσουρέκι αν και μπελαλίδικο. Φλαούα και τσουρέκι το Πάσχα και όχι μόνο!.. 
Ωραία συνταγή Ατα
 
Lily74
38. 24-01-2012 21:27
 
Φλαούνα ήθελα να γράψω. Είναι το πασχαλινό μας έδεσμα εδώ στην Κύπρο κι αυτό μπελαλίδικο αλλά νόστιμο...
 
Lily74
39. 26-04-2012 10:20
 
Κορίτσια, ένα μυστικό που έμαθα φέτος το Πάσχα, και θεωρώ σωστό να μοιραστώ μαζί σας. Φέτος τα τσουρέκια μου άπλωσαν. Και αναρρωτήθηκα τι έκανα λάθος. Έτυχε λοιπόν να γνωρίσω μια κοπέλα που έχει σπουδάσει αρτοζαχαροπλαστική και ειδικεύεται στις ζύμες. Τη ρώτησα λοιπόν τι μπορεί να έκανα λάθος. Μου απάντησε λοιπόν ότι το τσουρέκι (και όλες οι ζύμες που έχουν μαγιά) θέλει πολύ προσοχή στους χρόνους φουσκώματος. Αν αφήσεις τη μαγιά παραπάνω από όσο λένε οι οδηγίες να φουσκώσει, τότε "καίγεται" και χάνει την ανυψωτική της δύναμη. Αυτό ήταν κι εμένα το λάθος μου... Αντί για 90 λεπτά, τα άφησα 2 ώρες να φουσκώσουν κι εξού και απλώσαν... Οπότε προσοχή στους χρόνους κορίτσια! Και καλή επιτυχία!!!
 
dialecti

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 11/04/10 )