Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Σκοπελίτικη κρεμμυδόπιτα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 15
Έχει υποβληθεί από Mary   
Παρασκευή, 11/01/08
kremmydopita_1_400

Παραδοσιακή πίτα της Σκοπέλου. Είναι η αγαπημένη της κόρης μου Μάχης και την φτιάχνω πολύ συχνά. Ακόμα καλύτερα την κάνει η μαμά μου γιατί το φύλλο της είναι πολύ πιο λεπτό από το δικό μου. Αν δεν τα καταφέρνετε με το φύλλο μπορείτε να πάρετε έτοιμο χωριάτικο (όχι κρούστας).

Υλικά

για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγο λάδι
  • αλάτι

για την γέμιση

  • 2 κιλά κρεμμύδια ξερά
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού μυζήθρα ξερή τριμμένη
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού τραχανά
  • 2 αυγά (προαιρετικά)
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

kremmydopita_3_400Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια (όχι στο μούλτι, με τα χεράκια σας). Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό και τα κρεμμύδια και τα βάζετε στην κουζίνα να πάρουν 1-2 βράσεις. Κατεβάζετε την κατσαρόλα και σουρώνετε τα κρεμμύδια. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ρίχνετε τα κρεμμύδια, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε να βράσουν. Μόλις πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνετε την φωτιά στο μισό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τα κρεμμύδια να βράσουν μέχρι να τραβήξουν σχεδόν όλο το γάλα και να γίνουν σαν κρέμα (όχι και τελείως κρέμα, είπαμε τα κρεμμύδια δεν είναι πολτοποιημένα είναι ψιλοκομμένα). Δεν κατεβάζετε ακόμα την κατσαρόλα από την φωτιά. Ρίχνετε την μυζήθρα και την κανέλα και ανακατεύεται. Προσθέτε τον τραχανά και δεν ανακατεύετε καθόλου (αν ανακατέψουμε και πάει ο τραχανάς κάτω υπάρχει κίνδυνος να μας πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας). Σβήνουμε την φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να μισοκρυώσει. Αν χρησιμοποιήσετε αυγά (θα γίνει πιο πλούσια στη γεύση) τα χτυπάτε σε ομελέτα και τα ρίχνετε σε αυτό το στάδιο. Να έχει μισοκρυώσει η γέμιση για να μην γίνουν ομελέτα. Ανακατεύτε καλά.
kremmydopita_2_400Αφήνετε την γέμιση και πιάνετε να κάνετε το φύλλο. Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και δημιουργείτε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνετε μια-δύο κουταλιές της σούπας λάδι και αλάτι. Αρχίζετε να ζυμώνετε το μείγμα ρίχνοντας σταδιακά χλιαρό νερό μέχρι να πάρε μια ζύμη ούτε πολύ μαλακιά, αλλά ούτε και πολύ σκληρή. Κόβετε τη ζύμη σε έξι μπαλάκια και την αφήνετε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί. Ρίχνετε στο τραπέζι αλευράκι, τοποθετείτε το ένα μπαλάκι ζύμης και με τον λεπτό πλάστη ανοίγετε ένα φύλλο. Ρίχνετε περιμετρικά λάδι και βάζετε μπόλικη γέμιση περιμετρικά του φύλλου και μόνο στο μισό (δηλαδή στο ένα ημικύκλιο). Δεν απλώνετε την γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Αρχίζετε μετά να τυλίγετε το φύλλο και μόλις τελειώσετε γυρίζετε την πίτα να τυλιχτεί σαν σαλίγκαρος. Λαδώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε τον σαλίγκαρο στο κέντρο του ταψιού. Συνεχίζετε με το δεύτερο φύλλο που μόλις το γεμίσετε και το στρίψετε δεν το κάνετε σαλίγκαρο αλλά το τοποθετείτε γύρω από την πρώτη πίτα που υπάρχει ήδη στο ταψί. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση. Λαδώνετε λίγο την πιτούλα από πάνω και ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Tips: Όση ώρα κάνουνε να ανοίξουμε το φύλλο ο τραχανάς θα έχει τραβήξει όλο το περίσσιο γάλα, οπότε μην ανησυχείτε αν δεν έχει στεγνώσει τελείως με το βράσιμο του κρεμμυδιού.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (25) | Εμφανίσεις: 23127
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 12-01-2008 19:47
 
Γειά σου βρε Μαίρη με τις ωραίες σου συνταγές. Η φωτογραφία δε είναιτόσο ζωντανή που μούρχεται να απλώσω να πάρω ένα κομμάτι (ή καλύτερα όλο το πιάτο). 
Μπράβο ευχαριστούμε.
 
sgr
2. 12-01-2008 22:40
 
Μμμ, να \'χα ένα κομματάκι τώρα...... όταν είπες και για τραχανά, εκεί θυμήθηκα την τραχανόπιτα της γιαγιάς μου..... 
 
Η συνταγή μου φαίνεται πολύ νόστιμη. Θα πάει σίγουρα για υλοποίηση σύντομα σε κάποια μάζωξη... Ευχαριστούμε Μαίρη! :)
 
Pan
3. 14-01-2008 15:26
 
Δεν μας την γράφεις την συνταγή!! Η Μαργαρίτα έχει ένα τόνο τραχανά και δεν ξέρει τη να τον κάνει.
 
Mary
4. 15-01-2008 09:31
 
Την συνταγή της τραχανόπιτας την έχει η μαμά μου, η οποία συνεχίζει να φτιάχνει την συνταγή της γιαγιάς μου. Την ξέρω, αλλά δεν έχω τις αναλογίες. Θα την βρω και θα σας την γράψω. Είναι πεντανόστιμη!! :)
 
Pan
5. 27-05-2010 22:39
 
την εκανα με κπ αλλαγες ... μειωσα την ποσοτητα των κρεμμυδιων, προσθεσα πιπεριες κ καροτα κ αντι για τραχανα, εβαλα σιμιγδαλι χονδρο ... παιδια, ειναι τελειο το αποτελεσμα! επισης μυζηθρα δεν ειχα, οποτε εβαλα γκουντα κ φετα ... ενω παρελειψα τα (προαιρετικα) αυγα.
 
sinfulsonia
6. 28-05-2010 12:09
 
Μάλλον δεν έκανες κρεμμυδόπιτα sinfulsonia! Αφού από τα υλικά που δίνω χρησιμοποίησες λίγα κρεμμύδια και γάλα. Όλα τα άλλα ήταν διαφορετικά! Όντως θα είναι καλή η συνταγή σου, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτή η κρεμμυδόπιτα. :zzz
 
Mary
7. 07-06-2011 08:58
 
Φαίνεται υπέροχη...Ηθελα μόνο να σε ρωτήσω.Ο τραχανάς είναι ο κανονικός ή ο γλυκός? Το μπλιγούρι που λέμε...
 
litba
8. 07-06-2011 12:49
 
Ο κανονικός τραχανάς litba μου όχι ο γλυκός. 
Αν την φτιάξεις να μου γράψεις σχόλια! ;)
 
Mary

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 08/05/11 )