Παραδοσιακή πίτα της Σκοπέλου. Είναι η αγαπημένη της κόρης μου Μάχης και την φτιάχνω πολύ συχνά. Ακόμα καλύτερα την κάνει η μαμά μου γιατί το φύλλο της είναι πολύ πιο λεπτό από το δικό μου. Αν δεν τα καταφέρνετε με το φύλλο μπορείτε να πάρετε έτοιμο χωριάτικο (όχι κρούστας).
Υλικά
για το φύλλο
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- λίγο λάδι
- αλάτι
για την γέμιση
- 2 κιλά κρεμμύδια ξερά
- 1 λίτρο γάλα
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού μυζήθρα ξερή τριμμένη
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού τραχανά
- 2 αυγά (προαιρετικά)
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια (όχι στο μούλτι, με τα χεράκια σας). Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό και τα κρεμμύδια και τα βάζετε στην κουζίνα να πάρουν 1-2 βράσεις. Κατεβάζετε την κατσαρόλα και σουρώνετε τα κρεμμύδια. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ρίχνετε τα κρεμμύδια, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε να βράσουν. Μόλις πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνετε την φωτιά στο μισό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τα κρεμμύδια να βράσουν μέχρι να τραβήξουν σχεδόν όλο το γάλα και να γίνουν σαν κρέμα (όχι και τελείως κρέμα, είπαμε τα κρεμμύδια δεν είναι πολτοποιημένα είναι ψιλοκομμένα). Δεν κατεβάζετε ακόμα την κατσαρόλα από την φωτιά. Ρίχνετε την μυζήθρα και την κανέλα και ανακατεύεται. Προσθέτε τον τραχανά και δεν ανακατεύετε καθόλου (αν ανακατέψουμε και πάει ο τραχανάς κάτω υπάρχει κίνδυνος να μας πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας). Σβήνουμε την φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να μισοκρυώσει. Αν χρησιμοποιήσετε αυγά (θα γίνει πιο πλούσια στη γεύση) τα χτυπάτε σε ομελέτα και τα ρίχνετε σε αυτό το στάδιο. Να έχει μισοκρυώσει η γέμιση για να μην γίνουν ομελέτα. Ανακατεύτε καλά. Αφήνετε την γέμιση και πιάνετε να κάνετε το φύλλο. Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και δημιουργείτε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνετε μια-δύο κουταλιές της σούπας λάδι και αλάτι. Αρχίζετε να ζυμώνετε το μείγμα ρίχνοντας σταδιακά χλιαρό νερό μέχρι να πάρε μια ζύμη ούτε πολύ μαλακιά, αλλά ούτε και πολύ σκληρή. Κόβετε τη ζύμη σε έξι μπαλάκια και την αφήνετε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί. Ρίχνετε στο τραπέζι αλευράκι, τοποθετείτε το ένα μπαλάκι ζύμης και με τον λεπτό πλάστη ανοίγετε ένα φύλλο. Ρίχνετε περιμετρικά λάδι και βάζετε μπόλικη γέμιση περιμετρικά του φύλλου και μόνο στο μισό (δηλαδή στο ένα ημικύκλιο). Δεν απλώνετε την γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Αρχίζετε μετά να τυλίγετε το φύλλο και μόλις τελειώσετε γυρίζετε την πίτα να τυλιχτεί σαν σαλίγκαρος. Λαδώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε τον σαλίγκαρο στο κέντρο του ταψιού. Συνεχίζετε με το δεύτερο φύλλο που μόλις το γεμίσετε και το στρίψετε δεν το κάνετε σαλίγκαρο αλλά το τοποθετείτε γύρω από την πρώτη πίτα που υπάρχει ήδη στο ταψί. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση. Λαδώνετε λίγο την πιτούλα από πάνω και ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Tips: Όση ώρα κάνουνε να ανοίξουμε το φύλλο ο τραχανάς θα έχει τραβήξει όλο το περίσσιο γάλα, οπότε μην ανησυχείτε αν δεν έχει στεγνώσει τελείως με το βράσιμο του κρεμμυδιού. Προσθήκη ως Αγαπημένο (25) | Εμφανίσεις: 23127 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |