Υποδεχτήκαμε κάποτε πίσω στην πατρίδα έναν «γαλλοθρεμένο» ξάδελφο – έλληνα δηλαδή, μεγαλωμένο και καθισμένο χρόνια στο Παρίσι, που επέστρεψε στην Ελλάδα. Μαζί άρχισαν και οι επισκέπτες από Γαλλία, μεταξύ των οποίων κι ένας γνώστης της γεύσης, εκλεκτικός και καλοφαγάς από τους λίγους. Αφού μας ζάλισε με την μία και την άλλη λεπτομέρεια της καλής κουζίνας, με τις επιταγές της υψηλής γαστρονομίας, τα κρασιά και τη Γαλλική κουζίνα, τις λεπτές γεύσεις και τις υψηλές νότες, η μητέρα μου, σπουδαία μαγείρισσα που σέβεται πάντα όποιον μπορεί να εκτιμήσει την υψηλή της τέχνη, τον κάλεσε τη μεθεπόμενη για δείπνο. -Θα έχουμε, του είπε, κυνήγι που μου έφεραν από τα ορεινά... ζαρκάδι! Μόνο κάποιος σαν εσάς αξίζει να το δοκιμάσει... ποιος άλλος θα μπορούσε εκτιμήσει τέτοιο έδεσμα! Ενθουσιασμένος ο γάλλος φίλος και κολακευμένος από την πρόσκληση, κατέφθασε την προκαθορισμένη μέρα και ώρα. Η βραδιά ήταν υπέροχη, ωραία η παρέα, το φαγητό καταπληκτικό. Η κορύφωση βέβαια ήταν το σερβίρισμα του κυρίως πιάτου, που ήταν το ζαρκάδι. Ένα ολόκληρο μπούτι ζαρκαδιού πάνω σε ξύλινη πιατέλα, τυλιγμένο σε λαδόκολλες, με κόκκους πολύχρωμα πιπέρια, σκελίδες σκόρδου και κλαδάκια φρέσκου δεντρολίβανου, σιγοψημένο 12 και πλέον ώρες στο φούρνο. Οι αλλοδαποί καλεσμένοι τά’χασαν με την αφθονία. Από το ζαρκάδι έμειναν μόνο τα κοκαλάκια. Ο καλοφαγάς, έγειρε πίσω στην καρέκλα του σκασμένος , σήκωσε το ποτήρι του το κολωνάτο (σε σχήμα τουλίπας για να εγκλωβίζει τα αρώματα), με το βαθυκόκκινο κρασί προς τη μητέρα μου, και ευχαρίστησε την οικοδέσποινα για αυτό το ξεχωριστό δείπνο. Η μητέρα μου ως γνήσια κυρά κι αρχόντισσα, ανταπέδωσε χαμογελώντας τις ευχαριστίες, λέγοντας πως μόνο ένας τόσο εξασκημένος στις λεπτές γεύσεις ουρανίσκος θα μπορούσε να εκτιμήσει αυτό το πιάτο. Μόλις έφυγε και ο τελευταίος από την πόρτα, σκάσαμε στα γέλια. Α ρε μάνα με τα μαγικά σου! Και την προβατίνα ζαρκάδι την έκανες!
Προβατίνα στη λαδόκολλα Υλικά: - 1 μπούτι προβατίνας ή γίδας
- μια χούφτα κόκκους πιπεριών (μαύρο, πράσινο, ροζ, και κόλιανδρο)
- 3-4 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι
Εκτέλεση: Αλατίζουμε το κρέας και το τυλίγουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, καλά καλά σε αρκετά φύλλα λαδόκολλας, να μην ξεφεύγει ατμός από πουθενά. Ψήνουμε με τις ώρες στους 100-120 βαθμούς. Π.χ. Από το βράδυ για να φάμε την άλλη μέρα το μεσημέρι. Ιδανικά, ψήνεται σε φούρνο με ξύλα. Συνοδεύουμε το... κυνήγι, με... άγριο ρύζι, καραμελωμένα κρεμμύδια, μπαστουνάκια μαραθόσπορου και κρασί... Βουργουνδίας! Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 37887 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |