Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Κόλλυβα Νο.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 7
Έχει υποβληθεί από Rena   
Τετάρτη, 30/01/08
Για τη Sugar που τη ζήτησε...
Τη συνταγή την έχω από τη γιαγιούλα μου, που μου στοίχισε πολύ όταν έφυγε, και πάντα μου έλεγε "να την κάνεις να μνημονεύεις τις ψυχές" Μία φορά την έφτιαξα για να την "τιμήσω" και η πίκρα μένει ......
Τα υλικά κατά βούληση...
Υλικά
  • 1 φακελάκι σιτάρι
    rodia
  • 1 Kg ζάχαρη
  • Σταφίδες
  • Καρύδια
  • Αμύγδαλα άσπρα (ξεφλουδισμένα)
  • Σουσάμι
  • 3 Ρόδια
  • 1 Kg αλεύρι
  • Κουφετάκια χρυσά
  • Δυόσμο φρέσκο
  • Μαϊντανό
  • Κανέλλα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το σιτάρι και το βάζουμε να μουσκέψει από το βράδυ. Το πρωί, το πλένουμε και το βάζουμε να βράσει, με λίγο αλάτι. Να μην είναι ούτε ωμό, ούτε να ανοίξει. Σε μια λεκάνη, σουρώνουμε τα σιτάρι και του ρίχνουμε λίγο νερό να το ξεβγάλουμε. (όχι πολύ, γιατί το ζουμί μπορούμε να το φυλάξουμε για να φτιάξουμε κολλυβοζούμι). Αφού στραγγίξει το στάρι, το απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα (αν το αφήσουμε ολόκληρο το βράδυ να στραγγίξει, το σκεπάζουμε με μια άλλη πετσέτα να μην ξεραθεί).

Όσο βράζει το στάρι ετοιμάζουμε τα υλικά μας. (Τα υλικά για να κερδίσουμε χρόνο μπορούμε να τα ετοιμάσουμε κι από το βράδυ).

Βάζουμε σε ένα τηγάνι το σουσάμι να καβουρντιστεί, όχι να σκουρύνει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και σε λίγο το κοπανίζουμε στο γουδί. Όπως είναι ζεστό το τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι (περίπου ένα φλιτζανάκι του καφέ). Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε στο τηγάνι το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Το βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο και ρίχνουμε 3-4 κουταλιές ζάχαρη. Το αφήνουμε και παίρνουμε τη σταφίδα. Την πλένουμε και τη βάζουμε να στραγγίξει σε μια πετσέτα. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε και κόβουμε τον μαϊντανό και το δυόσμο σε φυλλαράκια. Εν συνεχεία κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα καρύδια και καθαρίζουμε τα ρόδια μας. Το ίδιο κάνουμε και με τα αμύγδαλα (αν δεν είναι ξεφλουδισμένα τα βράζουμε και τα ξεφλουδίζουμε) – Τα αμύγδαλα τα χρησιμοποιούμε για να στολίσουμε το πιάτο μας-

Ανακατεύουμε τα υλικά μας, όλα μαζί, πλην της ζάχαρης του αλευριού και της κανέλλας.

Την επόμενη μέρα το πρωί (δεδομένου ότι τα ετοιμάσαμε αποβραδίς) ανάβουμε το καντήλι και ετοιμάζουμε το θυμιατό μας. Σταυρώνουμε με το θυμιατό το πιάτο που θα στολίσουμε και λέμε «Εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» 3 φορές. Εν συνεχεία λιβανίζουμε τα κόλλυβα και λέμε τα ονόματα των νεκρών που θέλουμε να μνημονεύσουμε.

Κατόπιν, παίρνουμε με τις δυο μας χούφτες λίγο στάρι και κάνουμε το σημείο του σταυρού στο πιάτο μας. Μετά με τη μια μας χούφτα βάζουμε σε μια γωνιά του πιάτου κόλλυβα και λέμε «Γι αυτούς που δεν έχουν κανέναν να τους μνημονεύσει».

Συνεχίζουμε βάζοντας κόλλυβα και λέγοντας τα ονόματα των πεθαμένων μας. Αφού γεμίσει το πιάτο (όχι πολύ γεμάτο) ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά μαζί με την κανέλλα και παίρνουμε ένα χαρτί και πατάμε τα κόλλυβα να ισιώσουν. Βάζουμε το αλεύρι λίγο-λίγο σε όλη την επιφάνεια του πιάτου και το ξαναπατάμε με το χαρτί. Συνεχίζουμε βάζοντας τη ζάχαρη σε όλο το πιάτο. Ξαναϊσιώνουμε με το χαρτί. Στολίζουμε το πιάτο με τα αμύγδαλα και τα κουφετάκια, κάνοντας αρχικά το σημείο του σταυρού.

Κολυβοζούμι

Όταν στραγγίξουμε τα κόλλυβα, κρατάμε το πηχτό ζουμί που έμεινε. Δε χρειάζεται πολύ. Κρατάμε λίγο στάρι από αυτό που βράσαμε και λίγο αλεύρι από αυτό που καβουρντίσαμε. Λειώνουμε το αλεύρι και προσέχουμε να μη σβολιάσει. Ρίχνουμε λίγο-λίγο ζάχαρη, σταφίδες, κανέλλα και ρόδια. Αν δοκιμάζοντας δεν είναι πολύ γλυκό προσθέτουμε κι άλλη ζάχαρη. Βάζουμε το τσουκάλι πάνω στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σαν κρέμα (όχι πολύ πηχτή). Σερβίρουμε σε μπωλ ή πιάτα και πασπαλίζουμε με καρύδια, σουσάμι και κανέλλα.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (9) | Εμφανίσεις: 30180
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (13)
1. 30-01-2008 22:56
 
Ένα μεγαααάλο ευχαριστώ απλά δεν φτάνει. 
Με συγκίνησες.  
Σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και κυρίως για τη γρήγορη εξυπηρέτηση.
 
sgr
2. 03-02-2008 21:26
 
Τιμή μου, κυρία μου!! Όπου μπορώ παρίσταμαι....έστω και νοερώς.
 
rena
3. 31-01-2008 09:32
 
Rena, εμείς το χαλβά τον φτιάχνουμε καβουρντίζοντας το αλεύρι στο φούρνο χωρίς λάδι και μόλις το βγάλουμε έτσι ζεστό όπως είναι ρίχνουμε μέλι και ανακατεύουμε (άλλοι βάζουν ζάχαρη) και ο χαλβάς είναι έτοιμος. Επίσης δεν βάζουμε κανέλλα και δυόσμο. Τα κουφετάκια πλέον δεν είναι και τόσο απαραίτητα. Η μόδα, αν μου επιτρέπεις τον όρο, δεν τα πολυχρησιμοποιεί πια. Τον ζωμό από το στάρι που έβρασε μπορούμε να τον πιούμε και έτσι όπως είναι. Είναι πολύ θρεπτικός, αλλά και πολύ νόστιμος και από μόνος του. Ωστόσο μ\' αρέσει που τον φτιάχνεις και ως κολυβοζούμι. Ομολογώ πως με εντυπωσίασε το όλο τελετουργικό που αναφέρεις. :) Δεν έχω παρα να πω Θιός χωρέστ\' τα πεθαμένα σας.
 
Pan
4. 31-01-2008 09:36
 
Ρένα σε ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή. 
Να πω μια παραλλαγή που κάνουν οι Πόντιοι: αντί για αλεύρι βάζουν στραγάλι αφρατο που το κάνουν σκόνη και το περνάνε ελαφρά απο τηγάνι χωρίς καθόλου λάδι.
 
al1975
5. 31-01-2008 10:30
 
Ένα μέλος μας μου είπε χθες, ότι βάζουν και μπισκότο τριμμένο μέσα.
 
sgr
6. 31-01-2008 15:05
 
μπισκότο.. γιατί φοβούνται μήπως δεν είναι νόστιμο ή μήπως δεν πετυχαίνουν καλά τον χαλβά; ;) Γιατί εγώ ξέρω πως η καλή νοικοκυρά δεν χρειάζεται να παραφορτώνει τα φαγητά της για να έχουν επιτυχία... Είναι από μόνα τους καλά προϊόντα... ;) 
 
al1975, αυτό που λες με το στραγάλι μου φάνηκε καλή και πρωτότυπη ιδέα. Πιθανόν οι άνθρωποι να μην είχαν τα κατυάλληλα υλικά και βολεύονταν με αυτά που μπορούσαν να βρούν... Που στην τελική δεν είναι και άσχημο το στραγάλι....
 
Pan
7. 31-01-2008 15:22
 
Ρενα ευχαριστούμε για τη συνταγή. 
Pan γιατι τα κόλλυβα τα λές χαλβά? :?
 
vago
8. 31-01-2008 16:11
 
:roll Δεν λέω τα κόλυβα χαλβά, vago. Αλλά τον χαλβά που φτιάχνουμε για να βάλουμε στα κόλυβα, που είναι αλεύρι καβουρντισμένο και ζάχαρη για τους περισσότερους, ενώ εμείς το αναμειγνύουμε με μέλι και γίνεται πιο νόστιμος και αφράτος. ;) 
 
Τόσα μνημόσυνα, έχει χορτάσει το μάτι μου... Εσύ τι λες να μην ξέρω.... Αλλά μακρυά. Θέλω πιο ευχάριστα πράγματα πια...
 
Pan
9. 31-01-2008 20:59
 
λοιπον η συνταγη με το μπισκοτο ειναι επαγγελματικη και ειναι στην διαθεση οποιας την θελει. Καθως και κολπα διακοσμησης
 
THEOHARIS
10. 31-01-2008 22:28
 
Aντε βρε Ρένα, αυτά δεν ξέρει να μου τα πει ούτε η μάνα μου...
 
Eisheth
11. 01-02-2008 11:03
 
Θα ρωτήσω την μητέρα μου που κάνει άπαιχτα κόλυβα τι βάζει...ΤHEOHARIS δώσε μας την συνταγή που λες γιατί εγώ τα τρώω τα κόλυβα και εκτός μνημοσύνων μου αρέσουν πάρα πολύ....
 
ATA
12. 01-02-2008 12:37
 
και το στολισμα χαρη
 
Litsa5
13. 01-02-2008 13:09
 
LITSA 5 παντως σίγουρα θα χρησιμοποιούν ζάχαρη άχνη και τα κουφετάκια "του θανατά" οπως τα λέω εγώ τα οποία παρεπιπτόντως τα χρησιμοποιώ για διακόσμηση επάνω σε κέικ με κουβερτούρα για μία πιο εντυπωσιακή εμφάνιση....
 
ATA

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 14/03/16 )