Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Γαρίδες με μαστίχα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από Pan   
Δευτέρα, 04/02/08

Γευστική και εξωτική!

Μια πρωτότυπη συνταγή για γαρίδες. Πανεύκολη και πεντανόστιμη. Την έχω βρει από τον σεφ Γιώργο Κούτρα, που δουλεύει σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας και την αναδημοσιεύω, κατόπιν ζήτησης από την Λία Π.

Υλικά: (για 4 άτομα)
  • 16 μεγάλες γαρίδες (Νο1)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ποτήρι κρασιού λικέρ μαστίχα
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού σκόνης μαστίχα
  • Χυμό από ένα lime
  • Ελαιόλαδο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

Σωτάρουμε με ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σε δυνατή φωτιά τις γαρίδες (τις οποίες τις έχουμε αλευρώσει ελαφρώς) για μερικά δευτερόλεπτα και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και αφού σωταριστεί το μείγμα, σβήνουμε με το λικέρ μαστίχα. Αφού εξατμιστεί το αλκόολ, προσθέτουμε τη σκόνη μαστίχας, και αμέσως μετά το χυμό του lime. Ανακατεύουμε για να αναδειχθούν τα αρώματα και σβήνουμε το φαγητό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Το πιάτο μπορεί να συνοδευτεί με ρύζι στον ατμο, βραστά λαχανικά ή βραστά χόρτα.
Καλή όρεξη!
Σημείωση:

Σας παραθέτω και τις πολύ χρήσιμες συμβουλές του σεφ.

Παρά την απλή και γρήγορη εκτέλεση, απαιτείται προσοχή στους χρόνους μαγειρέματος (μετρημένο σωτάρισμα της γαρίδας, γιατί θα σκληρύνει) αλλά και στις θερμοκρασίες, γιατί υπάρχει κίνδυνος η μαστίχα να πικρίσει, αν η ένταση είναι υψηλή ή αν το μείγμα της συνταγής παραβράσει.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 11405
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 04-02-2008 14:42
 
Pan,ευχαριστώ για την πρωτότυπη συνταγή. 
Ο χρόνος ψησίματος των γαρίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6-8 λεπτά για να μη σκληρύνουν. 
Για να κάνουμε σκόνη τη μαστίχα, ας την πολτοποιήσουμε με λίγο αλεύρι , γιατί στην αγορά δεν βρίσκει κανείς μαστίχα σκόνη, εκτός και αν υπάρχει στα καταστήματα μαστίχας. Για αυτό θα χρησιμοποιήσω το αλεύρι για το σοτάρισμα στην πολτοποίηση της μαστίχας.
 
Lia_P
2. 04-02-2008 14:58
 
Όντως, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6-8 λεπτά, κάτι που το ξέρω εδώ και χρόνια, μια και τις γαρίδες τις τιμάω αρκετά. Συνηθίζω να τις φτιάχνω με λάδι και λεμόνι και ρίγανη. Αυτή όμως η συνταγή είναι το κάτι ξεχωριστό. :) 
 
Εξαιρετική η ιδέα σου το αλεύρι του σοταρίσματος να το αναμείξεις με την σκόνη μαστίχας. ;)
 
Pan
3. 04-02-2008 15:03
 
Πολύ καλή Pan !! Πάντως εάν τρίψετε στο μούλτι μαστίχα σε κομμάτια την οποία έχετε βάλει στην κατάψυξη από την προηγούμενη, θα γίνει σκόνη μαστίχας σκέτη χωρίς πρόσθετα (αλεύρι ή ζάχαρη).
 
ATA
4. 04-02-2008 15:58
 
εξαιραιτικη συνταγη για γαριδες μπραβο παντως κοριτσια η μαστιχα τριβεται ευκολα με λιγο αλατι στο μουλτι αν προκειται για αλμυρη συνταγη η με λιγη ζαχαρη αν προκειται για γλυκεια ειναι δοκιμασμενο ;)
 
sgrav
5. 05-02-2008 10:40
 
Εγώ την έβαλα στο multi σκέτη και η σκόνη μύριζε υπέροχα.  
 
Ωστόσο ο ίδιος ο ζωμός από τα θαλασσινά αναμειγμένος με τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής μας κάνει την διαφορά, μια και κρατάει όλη την μυρωδιά από τα θαλασσινά.  
 
Όπως και τα ψάρια τα πλένω με θαλλασινό νερό και εκεί τα συντηρώ ορισμένες φορές. Εδώ ο άλλος τα ψήνει με κρούστα θαλασσινού αλατιού.... 8) :x
 
Pan

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 15/02/10 )