Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Λαδερά και λαχανικά arrow Λαχανόρυζο Νο.02 (με κιμά και μπεσαμέλ - λαχανοπαστίτσιο)
Λαχανόρυζο Νο.02 (με κιμά και μπεσαμέλ - λαχανοπαστίτσιο) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 7
Έχει υποβληθεί από zoi   
Τρίτη, 05/02/08
dsc01946_400

Στην αρχή ξεκίνησα να κάνω λαχανόρυζο με κιμά, έπειτα ήθελα λαχανοντολμάδες με μπεσαμέλ αλλά δεν προλάβαινα και είχα ψιλοκόψει και το λάχανο. Κάποια στιγμή στον κο Μαμαλάκη είχα ακούσει για το λαχανοπαστίτσιο (αλλά αυτό δεν είχε μπεσαμέλ) και τελικά έφτιαξα αυτό το φαγάκι που βγήκε τόσο νόστιμο που αρχίσαμε να το τρώμε από χθες το βράδυ!!!

Μην σας φοβίζουν τα πολλά υλικά (εξάλλου ότι θέλει βάζει στο τέλος ο καθένας, ανάλογα με την όρεξή του) και οι τρεις στρώσεις. Είναι πολύ εύκολο κι έγινε και πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμενα.

Υλικά

Για τη βάση:

  • 3 μεγάλα λαζάνια (ή όσα χρειάζονται για να καλύψουν τη βάση από το δικό σας πυρέξ, αν υπάρχουν κενά δεν πειράζει διότι αυτά απλώνουν και ενώνονται με το ψήσιμο)
  • 1 λάχανο μικρό λευκό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ τραχανά γλυκό (ή ξινό)
  • Κεφαλοτύρι τριμμένο περίπου μία κούπα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

  • 500gr κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρώτο τριμμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο νεράκι ή ζωμό από κρέας ή λαχανικά αν έχουμε
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα

Για τη μπεσαμέλ:

  • 1 lt γάλα
  • 1 κούπα του τσαγιού αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 1 κούπα του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 50gr βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο
  • Παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση

Για τη βάση:

Ζεματάμε το λάχανο με ελάχιστο νεράκι για λίγη ώρα με κλειστή κατσαρόλα και χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τραχανά γλυκό για να τραβήξει τα υγρά, κεφαλοτύρι, αλάτι, πιπέρι κι ελάχιστο ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε. Στρώνουμε σε ένα σκεύος φούρνου τα μεγάλα λαζάνια κι από πάνω το μίγμα.
dsc01934_400
Εκτέλεση για τη γέμιση:

Σοτάρουμε τον κιμά σε λίγο ελαιόλαδο και σταδιακά προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρώτο και τις πιπεριές.. Συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο νεράκι ή ζωμό αν έχουμε. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και τέλος προσθέτουμε το ρύζι μέχρι και αυτό να μαλακώσει. Στρώνουμε το μίγμα πάνω από το λάχανο.

dsc01936_400
dsc01938_400

Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ:

Για να φτιάξω την μπεσαμέλ βάζω σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι το περισσότερο γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

dsc01940_400
Ανακατεύω στο μίξερ το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι και το αυγό, ρίχνω το μίγμα στο κατσαρολάκι και ανακατεύω με το σύρμα. Προσθέτω και το κεφαλοτύρι και έχω μια ωραία κρέμα μπεσαμέλ. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τη γέμιση και πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα τριμμένη.
dsc01941_400

Ψήνουμε στους 180oC μέχρι να ροδοκοκκινίσει (περίπου 30-40 λεπτά)

Καλή επιτυχία!!!

dsc01944_400

Προσθήκη ως Αγαπημένο (23) | Εμφανίσεις: 20277
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 05-02-2008 20:41
 
πολυ ωραια συνταγη ειχα και εγω τη συνταγη για το λαχανοπαστιτσιο αλλα αυτη μου φαινεται πολυ πιο νοστιμη :grin
 
sgrav
2. 05-02-2008 22:07
 
zoi καταπληκτική η έμπνευση. εύγε! γενικά ήθελα να σου πω ότι όλες οι συνταγές σου είναι καταπληκτικές! μπράβο! ;) 8)
 
lydia
3. 05-02-2008 22:11
 
Πάρα πολύ καλή Ζωή.
 
sgr
4. 06-02-2008 09:18
 
Ζωή, μπορεί να το λες τεμπέλικο, αλλά μόνο τεμπέλικο δεν είναι. Αυτό είναι για μερακλίδες! Εύγε στην φαντασία σου και στο κουράγιο σου! Ευχαριστούμε για την πολύ νόστιμη και θρεπτική συνταγή σου! :)
 
Pan
5. 09-02-2008 21:07
 
Έλεγα αύριο να κάνω παστίτσιο, αλλά μόλις είδα τη συνταγή σου, άλλαξα γνώμη. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή και τις λαχταριστές φωτογραφίες! :zzz
 
fraternator
6. 28-03-2008 16:49
 
ΤΕΛΕΙΑ! :grin
 
BigMomma

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 02/01/10 )