Στην αρχή ξεκίνησα να κάνω λαχανόρυζο με κιμά, έπειτα ήθελα λαχανοντολμάδες με μπεσαμέλ αλλά δεν προλάβαινα και είχα ψιλοκόψει και το λάχανο. Κάποια στιγμή στον κο Μαμαλάκη είχα ακούσει για το λαχανοπαστίτσιο (αλλά αυτό δεν είχε μπεσαμέλ) και τελικά έφτιαξα αυτό το φαγάκι που βγήκε τόσο νόστιμο που αρχίσαμε να το τρώμε από χθες το βράδυ!!! Μην σας φοβίζουν τα πολλά υλικά (εξάλλου ότι θέλει βάζει στο τέλος ο καθένας, ανάλογα με την όρεξή του) και οι τρεις στρώσεις. Είναι πολύ εύκολο κι έγινε και πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμενα. Υλικά Για τη βάση: - 3 μεγάλα λαζάνια (ή όσα χρειάζονται για να καλύψουν τη βάση από το δικό σας πυρέξ, αν υπάρχουν κενά δεν πειράζει διότι αυτά απλώνουν και ενώνονται με το ψήσιμο)
- 1 λάχανο μικρό λευκό ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζανάκι του καφέ τραχανά γλυκό (ή ξινό)
- Κεφαλοτύρι τριμμένο περίπου μία κούπα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για τη γέμιση: - 500gr κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρώτο τριμμένο
- 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο νεράκι ή ζωμό από κρέας ή λαχανικά αν έχουμε
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα
Για τη μπεσαμέλ: - 1 lt γάλα
- 1 κούπα του τσαγιού αλεύρι
- 2 αυγά
- 1 κούπα του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
- 50gr βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- Παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση Για τη βάση: Ζεματάμε το λάχανο με ελάχιστο νεράκι για λίγη ώρα με κλειστή κατσαρόλα και χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τραχανά γλυκό για να τραβήξει τα υγρά, κεφαλοτύρι, αλάτι, πιπέρι κι ελάχιστο ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε. Στρώνουμε σε ένα σκεύος φούρνου τα μεγάλα λαζάνια κι από πάνω το μίγμα.
|
| Εκτέλεση για τη γέμιση: Σοτάρουμε τον κιμά σε λίγο ελαιόλαδο και σταδιακά προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρώτο και τις πιπεριές.. Συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο νεράκι ή ζωμό αν έχουμε. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και τέλος προσθέτουμε το ρύζι μέχρι και αυτό να μαλακώσει. Στρώνουμε το μίγμα πάνω από το λάχανο. | |
| Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ:
Για να φτιάξω την μπεσαμέλ βάζω σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι το περισσότερο γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
| | Ανακατεύω στο μίξερ το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι και το αυγό, ρίχνω το μίγμα στο κατσαρολάκι και ανακατεύω με το σύρμα. Προσθέτω και το κεφαλοτύρι και έχω μια ωραία κρέμα μπεσαμέλ. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τη γέμιση και πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα τριμμένη. |
| Ψήνουμε στους 180oC μέχρι να ροδοκοκκινίσει (περίπου 30-40 λεπτά) Καλή επιτυχία!!! |
|
Προσθήκη ως Αγαπημένο (23) | Εμφανίσεις: 23349 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |