Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Φρέσκα Zυμαρικά Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 13
Έχει υποβληθεί από MANOLIA   
Παρασκευή, 08/02/08
6_400
Υλικά
  • 400 γρ . αλεύρι σκληρό κίτρινο (με σιμιγδάλι) ή για όλες τις χρήσεις ανάμικτο με σιμιγδάλι ψιλό. Όπως έκανα αυτή τη φορά εγώ γιατί δεν είχα αλεύρι σκληρό.
  • 4 αυγά, αλάτι
  • 1 κουταλιά λάδι,
  • ½ κουταλιά αλάτι και ½ κέλυφος αυγού νερό
ΣΑΛΤΣΑ
  • Ντομάτες για σάλτσα(μόνο το καλοκαίρι) ή αλλιώς σάλτσα του εμπορίου κατά προτίμησης βιολογικής παραραγωγής.
  • 1 κόκκινη πιπεριά , 1 πράσινη και 1 κίτρινη
  • 4 ελιές πράσινες και 4 μαύρες (αν γίνεται χωρίς κουκούτσι )αλλιώς πρέπει να προειδοποιήσουμε αυτούς που θα φάνε.
  • ½ ποτηράκι λευκό κρασί
  • Αλάτι ,παρμεζάνα
  • Φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση
Προαιρετικά πάντα η αναλογία των αυγών στο αλεύρι .Γίνεται και με λιγότερα αυγά λόγο χοληστερίνης. Όπως έκανα φέτος με τις χυλοπίτες .Ίδια ποσότητα αλεύρι λιγότερα αυγά και γάλα αντί για νερό που βάζουμε εδώ , μέχρι να γίνει μία αρκετά σφιχτή ζύμη. Τη ζυμώνουμε για 10’ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ½- 1 ώρα .
1_400_02

Όσες είναι τυχερές και έχουν μηχάνημα που ζυμώνει και δίνει σχήμα στα ζυμαρικά Εύγε…

Η διαδικασία όμως με το χέρι είναι……λίγο χρονοβόρα.

Αλλά αξίζει τον κόπο έστω και για μια φορά να το δοκιμάσετε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2_400_04

Κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη. Παίρνουμε 1-1 τα μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε φύλλα λεπτά και τα αφήνουμε λίγο να ξεραθούν. Τα κάνουμε χαλαρό ρολό και τα κόβουμε για να βγάλουμε το μέγεθος του μακαρονιού ή της ταλιατέλας που θέλουμε ή ακόμα και τα κανελόνια μας ,τα τορτελίνια μας ή τα λαζάνια μας.

Με τη μηχανή ….

Κάνουμε μακρόστενα ρολάκια τα αλευρώναμε και τα περνάμε από τη μηχανή 4-6 φορές ανεβάζοντας τα νούμερα που έχει για να κάνουμε λεπτό φύλλο ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε συνταγής .Εγώ σταμάτησα στο νούμερο 5 .Η μηχανή έχει μέχρι το νούμερο 9 και είναι για φύλλο μπακλαβά.


3_400_03

Κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη. Παίρνουμε 1-1 τα ρολάκια και τα ανοίγουμε με τη μηχανή σε φύλλα λεπτά και τα αφήνουμε λίγο να ξεραθούν.

Μετά τα περνάμε από το εξάρτημα για ταλιολίνι (μακαρόνια δηλ. νούμερο 10).Βάζουμε ένα ταψάκι από κάτω λίγο αλευρωμένο και φτιάχνουμε τα ζυμαρικά μας.


4_400_04

Αν δεν αφήσαμε τα φύλλα να ξεραθούν λίγο, βάζουμε στο ταψάκι μέσα αλεύρι και ανακατεύουμε καλά τα ζυμαρικά να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Τα βάζουμε στην άκρη και φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα μαζί ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν .

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 1’ λεπτό το πολύ. Τα σουρώνουμε τα βουτυρώνουμε και τα σερβίρουμε όπως θέλουμε.Εδώ στη συνταγή αυτή τα περνάμε για λίγο στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα με το μείγμα της σάλτσας .
5_400
Αυτες είναι οι
χυλοπίτες ή γιοφκάδες.Η συνταγή είναι ίδια αντι για νερό βάζουμε γάλα.

Και μη νομιζετε(οπως νόμιζα κι εγώ) οτι είναι ακριβές αυτές οι μηχανές!!! την αγόρασα πριν 1 χρόνο 30 Ευρώ.
Ειχα ακούσει τιμές εξωφρενικές .......
Αυτή η μηχανή παίρνει και μοτεράκι ρεύματος για να μη χρειάζετε να γυρνάμε τη μανιβέλα.Δυστυχώς εδώ πάνω δεν έχει τέτοια πράγματα.....
.jpg_02 
  

Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 21282
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 09-02-2008 07:15
 
MANOLIA, είσαι άξιο άτομο!! Μπράβο σου!! :)
 
Lia_P
2. 09-02-2008 10:29
 
Έχω ξετρελλαθεί με τις συνταγές σου. Πες μου κάτι (πάλι απορία χιιχιχι). Πρέπει να καταναλωθούν άμεσα ή μπορούμε να τα φυλάξουμε και πως ?
 
sgr
3. 09-02-2008 11:09
 
Σήμερα είναι Σάββατο.Το ζυμάρι το έκανα πριν 2 μέρες έκανα όσα μακαρόνια ήθελα και το ζυμάρι που περίσσεψε το χώρισα στα 2.Το ένα κομμάτι το έκανα ταλιατέλες με το μηχάνημα (το άλλο είναι στο ψυγείο μέχρι αύριο,αν δεν το χρειαστώ θα πάει κατάψυξη μέχρι να υπάρξουν περισσεύματα),τις έβαλα σε ένα μεγάλο ταψί και τις σκέπασα με κομμάτι απο τούλι για προστασία και να ξεραθούν.Οταν Ενα ζυμαρικό ξεραθεί μπορεί να διατηρηθεί όλο το χρόνο σε κλειστά γυάλινα βάζα ή σε πάνινες θήκες. 
Το άλλο κομμάτι θα γίνει μπουρεκάκια με τα περισσέυματα απο τα κρέατα του Σ/Κ 
για το σχολείο του μικρού.Ενας Ευκολος και γρήγορος τρόπος για να ξεράθούν είναι να κάνουμε τα μακαρόνια με ένα λεπτό πλάστη να τα πάρουμε κάτω απο τη μηχανή και να τα βάλουμε σε μιά απλώστρα μικρή που υπάρχει για τα καλοριφέρ να τα σκεπάσουμε με τούλικαι να ξεραθούν σε 1 μέρα.Τώρα άν τα φτιάξεις όλα μαζί έτσι όπως είναι στο ταψί αλεύρωμένα κλείστα με σελοφάν και βάλτα στο ψυγείο για 3- 4 μέρες.Δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να σου πώ γιατί εγώ τα περισσότερα τα ξεραίνω.Τα νωπά τα καταναλώνω μέσα σε 3-4 μέρες απο την ώρα που θα κάνω το ζυμάρι.
 
MANOLIA
4. 09-02-2008 22:20
 
Εκτός από το καλολιφέρ, manolia, αν έχετε χώρο μπορείτε να στρώσετε με τραπεζομάντιλο τρραπέζια ή κρεβάτι και να τα αφήσετε εκεί απλωτά να ξεραθούν 3-4 μέρες ή περισσότερες. Εξαρτάται από τον καιρό και την θερμοκρασία δωματίου. Φυσικά βάζουμε τούλι ή προσέχουμε τον χώρο από μύγες και άλλα συναφή. Εμείς συνηθίζουμε να φτιάχνουμε μακαρόνια, χυλοπίτες, μανεστράκι και άλλα τέτοια σε εποχές όπως Ιούνιο, Ιούλιο ή Σεπτέμβριο... Κάθε χρόνο το ίδιο τελετουργικό... ;) Εύγε, manolia, που το δημοσιεύεις. :)
 
Pan
5. 03-06-2008 13:20
 
Μηπως σου είναι εύκολο να μας πεις τι μαρκα ειναι αυτή η μηχανή γιατί δεν μπορω να βρώ πουθενα κάτι τέτοιο χειροκίνητο εκτος από προσθήκες σε μεγάλες κουζινομηχανές οι οποίες είναι πανακριβες. Μονο σε ιταλικά site βρισκω τέτοιες συσκευές αλλά δεν μπορώ να αγοράσω γιατί δεν μου το στέλνουν.
 
sysylon
6. 02-09-2008 17:29
 
:zzz :zzz :zzz  
SORRY!!!!!!!!!!!!! 
http://www.marcato.net/mod-ContentExpress-display-ceid-13.phtml 
Αυτή είναι η μηχανή που έχω την πήρα πέρσυ 2007 απο άνα μαγαζί στην Αλεξ/πόλη που εξοπλίζει μαγαζιά.Το μόνο που θέλω είναι το ηλεκτρικό μοτέρ για την τέλεια εργονομία. 
Σε λίγες μέρες θα κάνω χυλοπίτες(γιοφκάδες) για το χειμώνα.θα σας τα στείλω αναλυτικά.
 
MANOLIA
7. 02-09-2008 17:50
 
PAN όταν λές ότι φτιάχνετε και μανεστράκι τι εννοεις?Πώς το φτιάχνετε για να γίνει μανέστρα???????????? 
Πώς???? :? :? :? :?  
Δώσε μου τα φώτα σου παρακαλώ.... 
Εκτός και αν ξέρει καμιά απο εσάς να μου το πεί τώρα γιατί ο καιρός έφτασε.
 
MANOLIA
8. 11-01-2010 22:36
 
MANOLIA μπορείς να μου πεις που βρίσκεται αυτό το μαγαζί στην Αλεξ/πολη γιατί θέλω κι εγώ πάρα πολύ μια τέτοια μηχανή :zzz
 
fthanos
9. 29-01-2010 11:25
 
Θέλω να ρωτήσω το εξής, αυτή την συνταγη μπορουμε να τη χρησιμοποιήσουμε και για άλλο είδος μακαρονιών πχ ριγκατονι. Και φρέσκα ζυμαρικά χωρίς αβγά δεν γίνονται?
 
chocoholic

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 12/08/10 )