Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Τούρτα γυάλινη πραλίνα (καραμέλα) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 23
Έχει υποβληθεί από MANOLIA   
Τρίτη, 12/02/08
Ευρετήριο άρθρου
Τούρτα γυάλινη πραλίνα (καραμέλα)
Σελίδα 2
4_400_06

Αυτή η συνταγή είναι από γράμμα μιας γυναίκας προς ένα τηλεπεριοδικό πριν από 10-12 χρόνια.Από τότε έχει καθιερωθεί και την κάνω πολύ συχνά.

Υλικά :

Παντεσπάνι

  • 4 αυγά,
  • 1 κούπα ζάχαρη,
  • 1 κούπα αλεύρι,
  • 1 κουταλάκι μπέικιν
Σιρόπι(με 2 κούπες νερό)
  • 8 κουταλιές κακάο,
  • 3 κουταλάκια νεσκαφέ ,
  • ¾ κούπας ζάχαρη
  Καραμέλα (πραλίνα)
  • 1 κούπα ζάχαρη ,
  • 1 κούπα ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα (προαιρετικά ,εγώ συνήθως δεν βάζω )
Κρέμα
  • 250 γρ μαργαρίνη,
  • 300 γρ άχνη,
  • 4 αυγά (καλύτερα να είναι από κότες της εμπιστοσύνης μας που ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΡΩΝΕ),
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί.(εγώ βάζω φυτική)
Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μετά ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν (κοσκινισμένα). Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ̊ κελσίου σε βουτυρωμένη φόρμα για τούρτα για 30’.Οταν κρυώσει το κόβουμε σε 2 πάτους.

Στο μεταξύ έχουμε βάλει τα υλικά για το σιρόπι να πάρουν μια βράση και το αφήνουμε να κρυώσει.

1_400_04
Ετοιμάζουμε την πραλίνα(καραμέλα).
Βάζουμε τη ζάχαρη στη φωτιά με την αμυγδαλόψιχα ,ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει απλώνοντας το σε λαδωμένη με ηλιέλαιο μαρμάρινη επιφάνεια ή σε ένα ρηχό ταψί του φούρνου. Όσο μπορείτε η καραμέλα να είναι λεπτή (αν σε μερικά σημεία γίνει παχιά ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΤΗ ΦΑΕΙ και δείτε την αντίδραση του………
2_400_06
Ετοιμάζουμε την κρέμα

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα , την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και τα βάζουμε στο ψυγείο. Χτυπάμε τα συγά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) με την άχνη προσθέτουμε τη μαργαρίνη λιωμένη και τα χτυπάμε.Προσθέτουμε τη σαντιγί και τέλος τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις. Περιχύνουμε τον πρώτο δίσκο παντεσπάν με το σιρόπι (το σιρόπι θα μπεί ΟΛΟ ή ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟ) βάζουμε την μισή κρέμα και (προαιρετικά)την πραλίνα .Συνεχίζουμε έτσι και στον επόμενο δίσκο έτσι. Στολίζουμε όπως μας αρέσει(κάνουμε παραπάνω σαντιγί και αν θέλουμε τη στσολίζουμε από πάνω.

5_400_03

Την πραλίνα θα την πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ .


Προσθήκη ως Αγαπημένο (77) | Εμφανίσεις: 89688
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (20)
16. 13-02-2008 20:32
 
κορίτσια η κανονική συνταγή έλεγε ποτήρια.Τα άλαξα σε κούπες για να σας βοηθήσει.έβαλα μια μέρα σε μια κούπα δοσομετρητή που έχω αλεύρι και το έριξα σε ένα ποτήρι κανονικό του νερού όχι μεγάλο και ήρθε ένα δάχτυλο πιο κάτω.Η Λία έδωσε ένα πολύ καλο και κατατοπειστικό πίκακα δοσομέτρησης.Τώρα για την καραμέλα που είπες sgrav το σκεφτόμουν το μεσημέρι που έκανα κρέμα καραμελέ (έτοιμη).Αν δε θες να έχεις την τραγανή γεύση της καραμέλα-αμυγδάλου μπορείς πάρα πολύ άνετα και ωραία να βάλεις την ρευστή.Κάνεις γυρλάντα γύρω-γύρω και ρίχνεις την ρευστή καραμέλα στο κέντρο 8) 8) 8)  
και ούτε τηγάνια ούτε φασαρία.Τώρα αν θέλετε να μετρήσω ακριβως με το ποτήρι και να σας πώ. :) :) :)
 
MANOLIA
17. 13-02-2008 22:24
 
Λάθος διατύπωση, έβαλα το αλεύρι απο το ποτήρι στο δοσομετρητή κούπα και το μέτρησα και ήταν τα γραμμάρια που έλεγε μια συνταγή της Βέφας και έτσι όποτε υπάρχει συνταγή με ποτήρια δεν ανησυχώ :zzz
 
MANOLIA
18. 13-02-2008 22:27
 
Αρτεμις αφαίρεσε 10 γρ απο αυτό που σου έδωσα.Το ποτήρι με το αλεύρι είναι 130 γρ.Κατα λάθος έγραψα 140.. :p :p :p
 
MANOLIA
19. 14-02-2008 11:22
 
Λοιπόν ανακεφαλαιώνω...η μονάδα μέτρησης δηλ. κούπα που αναφέρει η συγκεκριμένη συνταγή αφορά 140 γραμ. αλεύρι..με βάση αυτό αφού δηλ βρούμε το κατάλληλο ποτήρι/κούπα θα μετρήσουμε και τα υπόλοιπα υλικά. 
Οk. καταχωρήθηκε και θα εκτελεστεί σύντομα...ευχαριστώ πολύ ΜANOLIA.
 
artemis
20. 05-03-2009 10:40
 
φαινεται αρκετά δύσκολο το ντεκόπ κτλ αλλά ειλικρινα...Σκοτώνει το γλυκό σου!Χριστέ μου!!
 
peloukos

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 16/04/09 )