Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Σάλτσες και Σούπες arrow Τραχανάς γλυκός και ξινός χυλόσουπα
Τραχανάς γλυκός και ξινός χυλόσουπα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
Έχει υποβληθεί από zoi   
Τρίτη, 19/02/08
dsc01950_400
 
Ο τραχανάς είναι ένα παρεξηγημένο φαγητό από τους περισσότερους. Εμείς στην οικογένεια είμαστε «τραχανοχάφτες» αφού με τον τραχανά μεγαλώσαμε και συνεχίζουμε ακόμη να τον τρώμε με μεγάλη ευχαρίστηση. Η γιαγιά Ζωή εξάλλου είναι παραγωγός τραχανά που προμηθεύει όλο το σόι. Τον χρησιμοποιούμε ακόμη και στα γεμιστά, στις πίτες, στις σούπες. Η παρακάτω χυλόσουπα αποτελεί για μένα εκτός από ένα νοστιμότατο φαγητό (μπορώ να το τρώω κάθε μέρα) και ένα εξαιρετικό φάρμακο για κρυολόγημα ή ακόμη και για hung over.

Υλικά:

  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • Νερό 1200-1300ml
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού τραχανά γλυκό (σταρένιος κίτρινος)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ τραχανά ξινό (λευκός)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα φέτα τριμμένη ή και παραπάνω
  • 1 κουταλιά της σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • Λίγα κρουτόν
  • Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε σ' αυτό το αλεύρι μέχρι να μυρίσει ωραία. Προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει.

Ρίχνουμε τον γλυκό και τον ξινό τραχανά, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην φουσκώσει και χυθεί.

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 15-20 λεπτά περίπου και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος, τη φέτα και την παρμεζάνα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και το φαγητό είναι έτοιμο.

Σερβίρουμε με λίγα κρουτόν και μοσχοκάρυδο τριμμένο. Μπορούμε βέβαια να κάνουμε και παπάρα με ψωμάκι.

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο αυτό το φαγητό το τρώμε όλες τις ώρες της ημέρας από πρωινό έως και βραδινό. Επίσης το καλοκαίρι το φτιάχνουμε κοκκινιστό με λίγη ντοματούλα τριμμένη και γίνεται επίσης πολύ νόστιμο.

Καλή επιτυχία!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 23268
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (11)
1. 19-02-2008 12:27
 
Είναι ότι πρέπει γι αυτήν την εποχή! 
Αλλά για πες μου, είναι απαραίτητο το αλεύρι; Δε θα χυλώσει μόνο με τον τραχανά; 
Καλά με τα κρουτόν στο τέλος παίρνει και άλλο αέρα ο τραχανάς...ευρωπαϊκό αέρα!! :grin
 
Lia_P
2. 19-02-2008 12:30
 
Πω πω!! Υπέροχο φαγητό. Το θέμα είναι να βρω τραχανά εδώ στα Σ/Μ. Βέβαια δεν νομίζω να είναι όπως τον τραχανά της γιαγιάς σου, αλλά θα κάνω μία δοκιμή να φτιάξω αυτό το φαγητό. 
Μπράβο Ζωή!! :p
 
EYH2
3. 19-02-2008 12:31
 
Ναι όντως εμείς έχουμε παρεξηγηθεί και τσακωθεί.  
Θα προτιμήσω τα κρουτόν Ζωίτσα sorry. 
Όμως σίγουρα θα αρέσει στους άλλους. 
Η φωτο πάντως είναι σουπερ.
 
sgr
4. 19-02-2008 12:39
 
Παραδόξως είναι από τα αγαπημένα φαγητά της κόρης μου (της παράξενης). Μόνο που εμείς το βράζουμε σε σκέτο γάλα και χωρίς νερό. Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε και η δική σου συνταγή. Αν περάσει από το τεστ της Μάχης είναι σίγουρα πετυχημένη. χαχαχα
 
Mary
5. 19-02-2008 12:42
 
αχ τι ωραιο :zzz :zzz εγω τον βραζω με νερακι να πιει ολα τα υγρα και σε ενα τηγανακι φτιαχνω τα κρουτον με βουτυρο και τα τουμπαρω μεσα για οσους δεν τους αρεσει το τυρι :upset :upset
 
sgrav
6. 19-02-2008 12:46
 
Λία μπορείς να μην βάλεις το αλεύρι, εγώ το βάζω διότι μου αρέσει εκείνη την ώρα η μυρωδιά μου βγάζει με το βούτυρο (είναι μυρωδιά γιαγιάς) και το κάνω σε όλες σχεδόν τις σούπες. Sgr με το τραχανά έχεις παρεξηγηθεί?? δεν κατάλαβα και πολύ καλά :? αν ναι κρίμα διότι είναι πολύ νόστιμο φαγητό. Ευη έχει τραχανά και γλυκό και ξινό στα σ/μ συνήθως αλλά αν θέλεις να σου στείλω εγώ. Φιλιά :zzz
 
zoi
7. 19-02-2008 20:28
 
Και εγω χωρίς αλεύρι θα τη κάνω και μαρεσει που εχει και γλυκό και ξινό τραχανά,σευχαριστούμε Ζωή
 
litsa5
8. 19-02-2008 21:45
 
Μολις ειδα την συνταγη.Αν και με παραξενεψε το αλευρακι,μου φαινεται πολυ καλο φαγακι!!Θα το δοκιμασω μιας και εχω αρκετο τραχανα απο την γιαγια του φιλου μου και φτιαχνω συχνα.Για τον φιλο μου τον φτιαχνω οπως και η Mary,τον βραζω με γαλα και λιγο αλατακι.Οταν τον σερβιρω ριχνω λιγο καυτο βουτυρακι και ψωμακια τηγανητα.. Προσωπικα τον προτιμω με φρεσκια ντοματουλα.....Να εχει χρωματακι...!
 
julia1984
9. 21-02-2008 14:40
 
Δείχνει τόσο νόστιμο στη φωτό και είναι τόσο προσεγμένο, που μακάρι να έτρωγα τραχανά για να το φτιάξω!! Να δοκιμάσω με άλλο ζυμαρικό, τι λέτε, έχει νόημα?
 
Ranja
10. 31-10-2008 13:04
 
Πριν από λίγο τον έφτιαξα και τον έφαγα κιόλας.Πολύ νόστιμο φαγητό.Συγχαρητήρια για την τόσο εύκολη και απλή συνταγή.Αν το φάει και ο γιος μου που είναι πολύ μίζερος στο φαγητό τότε θα μιλάμε για θρίαμβο.Ευχαριστώ.pxaven
 
pxaven
11. 26-03-2013 15:31
 
Παρότι τραχανά ΔΕΝ τρώω από παιδί, λόγω στομαχικής αδιαθεσίας αποφάσισα να φτιάξω αυτή τη συνταγή και ήταν υπέροχη! Βέβαια έβαλα μόνο γλυκό τραχανά (και μάλιστα Θράκης με λαχανικά, από τη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ που έχει του πουλιού το γάλα). Πάρα πολύ νόστιμο.
 
ranja

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 11/06/10 )