Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Μπουγατσα Αλλιωτικη απο Χανια Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από crystal   
Κυριακή, 24/02/08
ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ μυτζηθρα
  • 100 γρ στακα
  • 8 κσ βουτυρο
  • 8 κσ αλευρι για ολες τις χρησεις
  • 2 ποτηρια του νερου γαλα φρεσκο
  • φυλλο κρουστας μισο κιλο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. μυτζηθρα+στακα+γαλα ανακατευουμε αρκετα ωσπου να γινει μιν αφρατη κρεμα.
  2. βουτυρωνουμε ενα ταψακι.στρωνουμε τα μισα φυλλα κατω,βουτυρωνοντας τα ενα ενα.
  3. στρωνουμε την κρεμα, διπλωνουμε τις ακρες προς τα μεσα.
  4. τα υπολοιπα φυλλα τα βαζουμε απο πανω.
  5. Μπαινει στο φουρνο,στους 200-210 βαθμους,για μιση ωρα.
  6. Σερβιρουμε πασπαλιζοντας με κανελα και ζαχαρη κανονικη.

Σε αυτη τη συνταγη ολο το θεμα ειναι η στακα.Δυσευρετη μεν,ονειρο δε..
Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 12729
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 25-02-2008 11:18
 
Πού θα βρούμε ή πώς θα φτιάξουμε στάκα??? (που μάλλον είναι δυσκολο, υποθέτω...) Ή, με τι μπορεί να αντικατασταθεί?
 
Ranja
2. 25-02-2008 12:58
 
Την στάκα είναι δύσκολο να την φτιάξεις,εκτός αν ξέρεις (η γιαγιά μου την έφτιαχνε,πραγματικά είναι ΟΝΕΙΡΟ!!!!! :zzz :zzz ) .Μπορείς να την βρείς σε μαγαζί με παροδοσιακά κρητικά προΪόντα,φαντάζομαι οτι μπορείς να αντικατασταθεί με το τυρί κρέμα,φιλαφέλφια. 
Δεν το έχω φτιάξει με φιλαδέλφεια,γιατί εγω βρίσκω στάτα(απο Χανιά είμαι... :grin )
 
EMMANOUELA
3. 25-02-2008 13:07
 
crystal,τι μας κανης? εχω φαει αυτη τη μπουγατσα αλλα γυρισα στην αθηνα με 5 κιλα παραπανω μεσα σε μια βδομαδα,τη στακα τη βρισκουμε σε μαγαζι με κρητικα προιοντα ή παρακαλουμε καμια κρητικια φιλη να μας στειλη με αντικαταβολη!!
 
Litsa5
4. 25-02-2008 13:13
 
Να κι η Κρητικιά φίλη από το Ηράκλειο! 
Λοιπόν τη στάκα πρέπει να τη βρείτε σε μαγαζί με κρητικά προϊόντα. Διαφορετικά θα ψάξω εγώ να βρω από κανένα χωριό και θα σας στείλω. 
Είναι όμως πολύ παχυντική και λιπαρή. Μην μου πείτε μετά ότι δεν σας προειδοποίησα!!!
 
EYH2
5. 25-02-2008 13:16
 
Α! Ξέχασα. Δεν νομίζω ότι η στάκα μπορεί να αντικατασταθεί με κρέμα φιλαδέλφια. Με τι τώρα μπορεί να αντικατασταθεί δεν ξέρω. Η στάκα έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση και είναι πολύ βουτυρωμένη.
 
EYH2
6. 25-02-2008 13:31
 
Νομιζω για να φτιαξεις στακα,βραζεις ακι ξεφριζεις το γαλα,αλλα η διαδικασια ειναι γενικα δυσκολη.. 
 
Παιδια τι να σας πω,αν αντικατασταθει η στακα δεν θα ειναι πλεον η αυθεντικη μπουγατσα,αλλα μια παραλλαγη τυροπιτας.. 
 
Εμεις,εχουμε εναν φιλο που ειχει τυροκομειο και του ειχαμε πει να μας φτιαξει λιγο,και μας εφερε πακετο και φρεσκο βουτυρο--ειπε πως ειναι περιπου η ιδια διαδικασια με την παραγωγη στακας,η παραγωγη του βουτυρου.. 
 
ΤΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ!!  
ΟΥΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΒΓΑΛΩ!! 
 
:upset ναι,εχει 80.000 θερμιδες το κουταλακι του γλυκου...
 
crystal
7. 31-05-2008 06:10
 
Γειά σας, καινούριος στην παρέα σας. 
1. Θαυμάσια η συνταγή σου crystal, το βούτυρο που λες είναι κι'αυτό στακοβούτυρο. 
2. Η στάκα είναι η κρέμα, (τσίπα), που ανεβαίνει στη επιφάνεια, κάτι σαν το αφρόγαλα.  
Παίρνεις το γάλα το βράζεις και το ξαφρίζεις. τον αφρό τον βάζεις σε ένα βάζο με πολυ αλατι.εξακολουθεις αυτη τη διαδικασια αφρο-αλατι.αυτο που προκείπτει λεγετε στακα. Μετα χτυπούν (δέρνουνε) το υπόλοιπο γάλλα με κάτι ειδικά ξύλα, τους "δάρτες" και με το τρόπο αυτο ανεβαίνει σιγα σιγα στην επιφάνεια το φρέσκο βοούτυρο. Μετα τη αφαίρεση του βουτυρου απο το γάλλα, το υπόλοιπο γίνεται (κατα σειράν), Γραβιέρα, Μαλάκα (κάτι σαν το χαλούμι), αθότυρος, κλπ 
 
Είναι μεγάλη σε λιπαρά. Τρώγεται και σκέτη, και ωμή, πάνω στο ψωμί, ψημένη στο τηγάνι, ως συνοδευτικό σε αλλά φαγητά, κυρίως κρατικά, η τηγανητή με αλεύρι (για να δέσει). και με τηγανητά αυγά (θαυμάσιο έδεσμα).
 
Sfakianos
8. 31-05-2008 06:23
 
....Συνέχεια, (σαν καινούριος δεν ξέρω τα κατατόπια καλά :) ). 1. Διορθώνω, "...κυρίως κρατικά" = κρεατικά. 
2. Η μπουγάτσα γίνεται μέσα σε παραλληλεπιπε δο ταψί και κόβεται σε μικρούς κύβους με ένα ειδικό ημιστρόγγυλο μαχαίρι. 
3. Ο καλύτερος, στα Χανιά, στην μπουγάτσα, είναι απο "πάπου προς πάπο" ο Ιορδάνης. Αυτά και πάλι εύγε σου crystal
 
Sfakianos
9. 31-05-2008 18:52
 
Γειά σας από μια άλλη Κρητικιά (Ηράκλειο)άλλη Η στάκα έχει μια πολύ ιδιαίτερη και μοναδική γεύση η οποία δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα. Ιδιαίτερα αν την φτιάξουν οι Κρητικοί βοσκοί ή στα χωριά οι γυναίκες είναι αναντικατάστατη. Η ηδονή σε όλο της μεγαλείο. Την καλύτερη την έφαγα στα Χανιά κοντά στο πλατανιά. 
Sfakiane στο Ηράκλειο την καλύτερη μπουγάτσα την κάνει ο Κιρκόρ στα Λιοντάρια
 
ELENIKT

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 30/08/10 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός