Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Ζύμες arrow Ζύμη για σπιτική σφολιάτα Νο.03
Ζύμη για σπιτική σφολιάτα Νο.03 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από Nena   
Τρίτη, 26/02/08

Με αφορμή συζητήσεις που διάβασα στο forum, περί σφολιάτας, θυμήθηκα το Γάλλο chef της γαλλικής πρεσβείας που πριν πολλά χρόνια μας έδωσε μερικά μαθηματάκια στο γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα, στην Αθήνα). Την έκανε μπροστά μας και τη βρήκα καλλίτερη από άλλες, μολονότι θέλει υπομονή. Ιδού:

Υλικά:
  • 275 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γρ. Βούτυρο
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 250 γρ. Βούτυρο καλά παγωμένο

Εκτέλεση:

Σε μπολ ανακατεύουμε με το χέρι, το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο με προσοχή το νερό κι ανακατεύουμε συνεχώς. Κάνουμε μια μικρή μπάλα, τη χαράζουμε σε σταυρό, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.Με τον πλάστη, κτυπάμε το παγωμένο βούτυρο για να γίνει ομοιογενές και σφιχτό. Ανοίγουμε τη ζύμη τραβώντας 4 πλευρές, αφήνοντας πιο παχιά ζύμη στη μέση. Τοποθετούμε εκεί το βούτυρο και το κλείνουμε με τις 4 γωνίες της ζύμης.Ξαναχτυπάμε τις άκρες κι ανοίγουμε μακρόστενη τη ζύμη. Διπλώνουμε στα 3 και ξανανοίγουμε μακρόστενη τη ζύμη, κάθε φορά γυρνώντας την κατά ¼ του κύκλου.Αυτό για να ανοίγεται η ζύμη κάθε φορά κι από άλλη πλευρά.Μακρόστενη ζύμη εννοώ σε παραλληόγραμμο.Αυτό πρέπει να γίνει 6 φορές, αλλά ανά δύο ανοίγματα η ζύμη πρέπει να μένει διπλωμένη στα 3 για μισή ώρα στο ψυγείο.

Σημείωση 1) Σε περίπτωση που θέλουμε να φυλάξουμε τη ζύμη στην κατάψυξη, κάνουμε μόνο τα 4 ανοίγματα. Την κατεβάζουμε στην ψύξη 1 μέρα πριν την χρησιμοποιήσουμε και κάνουμε τα 2 ανοίγματα 1 ώρα πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Σημείωση 2) Αν η ζύμη γίνει απ την προηγούμενη μέρα, για να μη γκριζάρει προσθέτουμε 3 σταγόνες ξύδι.

Σημείωση 3) ΄Οταν μιλάμε για βούτυρο εννοούμε φρέσκο ζωϊκό και όχι μαργαρίνη το οποίο έχει παγώσει καλά πριν ώστε να το "σφυρηλατίσουμε" επιτυχώς (!)Δεν ξέρω που να κατατάξω τη σφολιάτα και συγνώμη που τη βάζω κάπως άσχετα.Διορθώστε με.Νομίζω ότι λείπει μια κατηγορία για ζύμες (γλυκών ή αλμυρών), ή εγώ δεν την εντοπίζω.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 15590
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 27-02-2008 13:28
 
Ευχαριστούμε Νένα...πάντα χρήσιμες οι συμβουλές σου...
 
ATA

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 14/02/10 )