Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Σιροπιαστά arrow Πουτίγκα (ή μελαχρινή ή καρυδόπιτα με κρέμα)
Πουτίγκα (ή μελαχρινή ή καρυδόπιτα με κρέμα) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 36
Έχει υποβληθεί από zoi   
Τρίτη, 04/03/08
Ευρετήριο άρθρου
Πουτίγκα (ή μελαχρινή ή καρυδόπιτα με κρέμα)
Σελίδα 2
dsc02015_400

Στον Τίρναβο την μελαχρινή ή αλλιώς την καρυδόπιτα μαζί με την κρέμα την λένε πουτίγκα όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας βέβαια. Είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό το οποίο το τιμούμε ιδιαίτερα στη Λάρισα. Την συνταγή για την καρυδόπιτα την βρήκα σε ένα παλιό περιοδικό και η κρέμα είναι η γνωστή δική μου.

Υλικά για την μελαχρινή:

  • 2 αυγά
  • 100gr ζάχαρη
  • 130gr αλεύρι
  • 75gr φρυγανιά
  • 125gr βούτυρο
  • 50gr γάλα
  • 200gr καρύδια τριμμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 2 συσκευασίες βανίλια

Υλικά για το σιρόπι:

  • 400gr ζάχαρη
  • 400gr νερό
  • Χυμός από μισό λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 35gr μαύρο ρούμι (εγώ έβαλα κονιάκ)

Υλικά για την κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα και 200ml ακόμη
  • 2 βανίλιες
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 3 κουταλιές της σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια όχι στιγμής (αυτό που γίνετε με ζεστό γάλα)
  • 2/3 της κούπας του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου στιγμής βανίλια (αυτό που γίνετε με κρύο γάλα)
  • 1 φακελάκι garni (η συσκευασία έχει συνήθως 2, χρησιμοποιούμε το ένα)
  • Λίγη κανέλα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση για την μελαχρινή:

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για ν' αφρατέψουν. Ρίχνουμε τη φρυγανιά, το αλεύρι και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε την κανέλα, τις βανίλιες και το baking. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και τέλος τα καρύδια. Απλώνουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 25 εκατοστών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε για 5 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας. Αφαιρούμε την κανέλα και ρίχνουμε το μαύρο ρούμι ή το κονιάκ και μ' αυτό σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα.

Εκτέλεση για την κρέμα:

Σε ένα αντικολλητικό κατσαρόλι ρίχνουμε το περισσότερο γάλα (αφήνουμε περίπου 1 κούπα) από το 1 λίτρο που θα χρησιμοποιήσουμε, τις βανίλιες και τη ζάχαρη. Το υπόλοιπο το ανακατεύουμε καλά με το αλεύρι και το άνθος αραβοσίτου και το ρίχνουμε μέσα στο κατσαρόλι πριν το γάλα πάρει βράση. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Κατεβάζουμε από το μάτι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Ανακατεύουμε τα επιπλέον 200ml γάλα στο μίξερ χειρός με την κρέμα αραβοσίτου στιγμής και το garni μέχρι να γίνει μια πολύ παχύρρευστη κρέμα.

Μόλις κρυώσει η κρέμα ανακατεύω τις δύο κρέμες μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν και βάζω το μίγμα για λίγο στο ψυγείο.

Μόλις η καρυδόπιτα πιει όλο το σιρόπι και κρυώσει ή κρέμα, γυρίζουμε την καρυδόπιτα σε ένα μεγάλο στρογγυλό μπολ με καπάκι και απλώνουμε από πάνω την κρέμα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (77) | Εμφανίσεις: 175285
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (16)
1. 04-03-2008 17:16
 
ΤΕΛΕΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!!! ΕΥΓΕ
 
melina
2. 04-03-2008 18:03
 
καλα ζοι μου αυτο ειναι γλυκο :upset :upset :upset και η φωτογραφια ολα τα λεφτα :eek :eek :eek :eek αχ............τι βασανα τραβαμε :x :x ελεος δε μας λυπασαι :cry :cry
 
sgrav
3. 04-03-2008 19:51
 
Σίγουρα θα τη φτιάξω. Φανταστικό. Αχ και με έπιασε μια λιγούρα....
 
margarita
4. 04-03-2008 20:14
 
φανταστικο :upset :upset :upset :upset :upset :upset :upset :upset  
μπραβο ζωη :eek :eek :eek :eek :eek
 
giota
5. 05-03-2008 09:25
 
Πω πω τι γλυκό είναι αυτό. Πρώτη φορά βλέπω καρυδόπιτα με κρέμα. Μας πέθανες Ζωή. :upset :upset
 
Mary
6. 05-03-2008 15:07
 
Τι πλάκα έχετε?? :grin :grin είναι όντως πολύ ωραίο γλυκάκι!! φιλιά σε όλους :zzz :zzz
 
zoi
7. 05-03-2008 21:48
 
Η καρυδόπιτα σου είναι τέλεια!!!! 
Επειδή η φωτογραφία του γλυκού σε προδιαθέτει θετικά για τη γεύση του, μπορίς σε παρακαλώ να μου πεις πώς την έβαλες στη συνταγή σου, γιατί εγώ προσπάθησα να βάλω μια φωτογραφία σε μια συνταγή μου και δεν τα κατάφερα:
 
MARY2
8. 06-03-2008 13:59
 
MARY2 υπάρχουν οδηγίες εδώ για υποβολή συνταγής και φωτογραφίας για δες https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_bridge&brid=106&Itemid=54&topic=45.0 
είναι στο forum στην τεχνική υποστίριξη, στις οδηγίες δημοσίευσης στο greekmasa. φιλιά
 
zoi
9. 07-03-2008 09:59
 
Σ ευχαριστώ πολύ. Δοκίμασα να βάλω μια φωτογραφία στο περγαμόντο που έφτιαξα. Θα δω αν τα έκανα σωστά
 
MARY2
10. 09-11-2009 15:04
 
Αυτό είναι γλυκό!!!!!!!!! Εύγε - Ζοi!!!!!!!!!!!
 
linmak88
11. 18-12-2009 09:54
 
zoi αυτό το γλυκό είναι καταπληκτικό και ως βορειοελλαδίτισσα το ξέρω πολύ καλά και το τιμάμε ιδιαίτερα στο σπίτι μας τώρα στις γιορτές! 
Εγώ φτιάχνω την κρέμα με κάποιες παραλλαγές (χωρίς άνθος αραβοσίτου αλλά με νισεστέ) όμως είμαι σίγουρη ότι και η δική σου εκδοχή είναι υπέροχη! 
Κάτι που κάνω για να είναι η κρέμα πάντα αφράτη πάνω στο γλυκό, είναι να την έχω χώρια σε τάπερ και τη σερβίρω πάνω στην καρυδόπιτα την τελευταία στιγμή! Δοκίμασέ το και πες μου! 
Εύγε και πάλι για τη συνταγή! :)
 
sapagoa
12. 09-04-2010 22:19
 
molis to eftiaksa!! poly kalo, evge!! :)
 
BlackCat2307
13. 16-10-2010 13:37
 
Α ρε Ζωή, που είσαι λείπεις πολύ από το site! Δεν υπάρχει συνταγή σου που να μην λατρεύω!!!!!!!
 
linmak88
14. 15-02-2011 19:49
 
Και εγω το θυμαμαι ως βορειοελλαδιτισα απο τα παιδικα μου χρονια ενα απο τα 3 πιο αγαπημενα μου γλυκα.Δυστυχως εδω δεν το κανουν αρα πρεπει να το κανω μονη αλλα αξιζει!Ευχαριστουμε ζωη
 
guzelina
15. 03-12-2013 12:24
 
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.....ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ...ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΝΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΜΠΟΛ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΕΤΕΛΕΣΗ?ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ?
 
mariakd


Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 19/09/10 )