Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Σπανακόπιτα Νο.02 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από ata   
Τετάρτη, 19/03/08

Την γέμιση της πίτας αυτής μου την έχει υποδείξει η μαμά μου, όσο για το φύλλο, σίγουρα όσες τα καταφέρνετε μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό δικό σας….(άντε να δούμε πότε θα το καταφέρω κι εγώ αυτό).

Υλικά :

  • ½ σπανάκι κομμένο και πλυμένο (η ποσότητα αφορά το τελικό προϊόν)
  • 1 πράσο κομμένο σε φετούλες
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φετούλες
  • 1 κ.σ μάραθο ψιλοκομμένο
  • 2/3 – 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
  • 150 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 φρυγανιές τριμμένες
  • 150 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 300-400 γραμ. φέτα κομμένη με το χέρι σε τρίμματα
  • 2/3 φλ. τσαγιού λάδι
  • 4 αυγά
  • 1 κ.σ αλάτι (η άνάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά σας – δοκιμάστε το)
  • Φύλλο (εγώ χρησιμοποίησα το χωριάτικο παραδοσιακό φύλλο Κανάκη για πίτες από τα ψυγεία των s/m)
Εκτέλεση :

Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά και τα αναμιγνύουμε μεταξύ τους. Προσθέτουμε και το αλάτι και το δοκιμάζουμε.Λαδώνουμε ένα ταψί 30x40cm και αρχίζουμε να τοποθετούμε τα φύλλα.

Η συσκευασία που σας αναφέρω είχε 6 φύλλα οπότε έβαλα τα 3 κάτω και τα υπόλοιπα 3 επάνω. Ενδιάμεσα στα φύλλα πρόσθετα λάδι στην επιφάνειά τους. Αφού ολοκληρώσετε την στρώση των 3 φύλλων στον πάτο του ταψιού προσθέστε το μείγμα και μετά αρχίστε να στρώνετε τα υπόλοιπα 3 της επάνω επιφάνειας πάντα λαδώνοντας το καθένα ξεχωριστά.

Στην συνέχεια γυρίστε τις άκρες των φύλλων περιμετρικά στο ταψί, χαράξτε την επιφάνειά του σε κομμάτια, προσθέστε ένα αυγό και λίγο νεράκι και αλείψτε την.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο σε πάνω κάτω αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα.

Καλή επιτυχία.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (27) | Εμφανίσεις: 25000
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (12)
1. 19-03-2008 21:03
 
Αααααχ, πιτούλα μοσχομυριστή! Δυστυχώς σ'αυτό το σπίτι μόνο εγώ τρώω πίτες οπότε θα πρέπει να κάνω μισή δόση! Να κάνω και μια... -πώς να το θέσω...- σχετικά "αφελή" ερώτηση? Όταν λέμε "χαράζω" την πίτα πριν το ψήσιμο, εννοούμε ότι απλώς "σημαδεύουμε" επιφανειακά το πάνω φύλλο, ή το μαχαίρι φτάνει μέχρι κάτω??? (οι γνώσεις μου είναι για κλάμματα τελικά! :cry )
 
Ranja
2. 19-03-2008 22:36
 
Δείχνει πολύ καλή Αρτεμις. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τα χορταρικά δε τα ζεματιζεις πριν και τα βάζεις κατευθείαν. Θα το δοκιμάσω. Ράνια το χάραγμα της πίτας δε γίνεται ως κάτω μέχρι τα μισά περίπου, την κόβεις ως κάτω αφού ψηθεί. Ευχαριστούμε για τη συνταγή καλή μου.
 
rena
3. 20-03-2008 01:36
 
Άρτεμις ώσπου να μάθεις να ανοίγεις φύλλο για πίτα (και για μένα η KENWOOD ανοίγει για να λέμε την αλήθεια)αν μου επιτρέπεις να σου πώ ένα κολπάκι για το φύλλο: Λαδώνεις κάθε φύλλο κρούστας του εμπορίου με λίγο λάδι παραπάνω και πασπαλίζεις με λίγο αλεύρι.Το τελευταίο φύλλο άλειψέ το με χτυπημένο αυγό με 2κ.σ. λάδι.Όλοι θα σου λένε τι ωραίο φύλλο ανοίγεις :x :x
 
YANNA
4. 20-03-2008 09:13
 
Ευχαριστώ κορίτσια...η Rena με κάλυψε για το χάραγμα..όσο δε για τα λαχανικά η μητέρα μου ακόμη και στα σκαλτσουνάκια που κάνει ποτέ δεν ζεματάει τα χορταρικά (και όπως έχω ξανααναφερθεί η μαμά κάνει σούπερ πίτες)...όσο για το tip που μου είπες Yanna μόλις εχθές μου το ανέφερε η μητέρα μου κυρίως για το φύλλο της επάνω επιφάνειας αλλά ήδη είχα ψήσει την πίτα...σας ευχαριστώ όλες...
 
artemis
5. 20-03-2008 12:17
 
πολύ καλό το tip σου Γιάννα. Ευχαριστούμε. Δεν εχω δοκιμασει σπανακόπιτα χωρίς ζεμάτισμα, το φοβόμουνα μέχρι τώρα, αλλά με πείσατε. Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω..
 
IRINI
6. 20-03-2008 13:30
 
αρτεμάκι τέλεια η πιτούλα της μαμάς! μπράβο :zzz
 
melina
7. 20-03-2008 19:54
 
Eυχαριστώ Ρένα! Όλες οι συμβουλές σας είναι κατατοπιστικές :)
 
Ranja
8. 21-03-2008 10:09
 
Την φρυγανιά δεν θα την έβαζα, όσο και να λέτε πως τραβάει τα υγρά. Χαλάει την γεύση... Προτιμώ να στραγγίσω το σπανάκι.... Ωστόσο, ευχαριστούμε artemis! :)
 
Pan
9. 21-03-2008 10:11
 
Δεν χρειάζεται ζεμάτισμα το σπανάκι... Τώρα είδα το σχόλιο. Απλά το στίβετε και αφήνετε να στραγγίσουν τα υγρά. Για να μην βάλετε φρυγανιά... ;) Γίνεται πεντανόστιμη! :)
 
Pan
10. 21-03-2008 13:04
 
Eίναι σωστό ότι η φρυγανιά χαλάει τη γεύση,γι'αυτό δοκιμάστε να βάζετε 1κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό.Δεν αφήνει καμμιά γεύση και τραβάει όλα τα υγρά της γέμισης :roll :roll
 
YANNA
11. 21-03-2008 15:12
 
Η αλήθεια είναι εναλλακτικά βάζουμε σιμιγδάλι αλλά κυρίως το επιλεγουμε για την τυρόπιτα...το σπανάκι δεν θέλει ζεμάτισμα γιατί μαραίνεται τόσο από την πρόσμιξή του με τα υπόλοιπα υλικά όσο και με το αλάτι..εγώ δεν το στραγγίζω πάντως γιατί θέλω να είναι ζουμερή η γέμιση...
 
artemis
12. 20-07-2010 01:22
 
αχ πιτουλα μου.! τι νοστιμη που εισαι.? :)
 
Faypaulou121

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 01/07/10 )