Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Αφιερώματα arrow Τι είναι το αλεύρι και οι τύποι αυτού
Τι είναι το αλεύρι και οι τύποι αυτού Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 20
Έχει υποβληθεί από MB04   
Πέμπτη, 20/03/08
Ενα περιοδικό την περασμένη εβδομάδα είχε το βιβλίο ‘’ΚΟΥΖΙΝΑ-ΦΟΥΡΝΙΣΤΑ ΤΟΥ ΑΛΩΝΑΡΗ’’ της Μαρία Λόη.

Λοιπόν εξεπλάγην ευχάριστα, καλογραμμένο - ωραίες φωτογραφίες και πολλές συνταγές για ζύμες κλπ. Στον πρόλογο κάνει μια καλή ανάλυση για τα αλεύρια.

Σας παραθέτω αυτούσιο το κείμενο γιατί πιστεύω ότι σας ενδιαφέρει:

 

Tι είναι το αλεύρι: Το αλεύρι είναι μια σκόνη η οποία προέρχεται από τα δημητριακά και άλλες αμυλούχες πηγές τροφίμων όπως σίκαλη, κριθάρι, ρύζι κ.α. Συνήθως όμως όταν μιλάμε για αλεύρι, εννοούμε κυρίως το σιτάλευρο, το οποίο προέρχεται από το άλεσμα του καρπού του σιταριού. Πρόκειται για ένα φυτό που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και μαλιστα είναι παγκοσμίως το δεύτερο σε συγκομιδή, μετά τον αραβόσιτο. Η ιδιαιτερότητα του σιταριού είναι ότι ολόκληρο το φυτό είναι εκμεταλλεύσιμο. Ο καρπός του χρησιμοποιείται για την Παρασκευή του αλευριού, καθώς και ζωοτροφών, αλλά συγχρόνως χρησιμοποιείται και ως πρώτη ύλη για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών και καυσίμων.

Σκληρό αλεύρι:Αλεύρι από σκληρό σιτάρι, είναι δυνατό, πλούσιο σε γλουτένη. Με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ψωμιά αφού δίνει όγκο και ελαστικότητα στο ζυμάρι.

Μαλακό αλεύρι:Αλεύρι από μαλακό σιτάρι, με χαρακτηριστική αλευρώδη υφή. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για να φτιάξουμε κεικ και μπισκότα.

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις:Είναι μείγμα σκληρού και μαλακού σταριού και το χρησιμοποούμε τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και για να φτιάξουμε ψωμί.

Αλεύρι ολικής αλέσεως:Περιέχει όλο το σπόρο του σιταριού, το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ψωμί, αλλά πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι όλες οι διαδικασίες παρασκευής του ψωμιού θα πρέπει να διαρκέσουν περισσότερο.

Αλεύρι από σκληρό σιτάρι:... ή αλλιώς σεμολίνα. Πρόκειται για το φυσικό λευκό αλεύρι, το οποίο προέρχεται απο το μέτριο άλεσμα της καρδιάς του καρπού του σιταριού. Εχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες και τη μικρότερη σε άμυλο. Χαρίζει μοναδική γεύση και υφή στο ψωμί, ενώ είναι ιδανικό και για την Παρασκευή ζυμαρικών.

Φαρίνα:Παρασκευάζεται τόσο από την άλεση σιταριού, όσο και από τις αμυλούχες ρίζες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις, εμπλουτίζεται με βιταμίνη Β και σίδηρο.

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, που φουσκώνει μόνο του:Σε αυτό το είδος του αλευριού, προστίθενται εξαρχής το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και άλλες διογκωτικές ουσίες. Το μειονέκτημά του όμως, είναι ότι σε περίπτωση που εκτεθεί σε υγρασία, χαλάει πολύ γρήγορα.

Αλεύρι τύπου 90%:Είναι ένα αλεύρι το οποίο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πίτουρο. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για να φτιάξουμε μαύρα ψωμιά.

Αλεύρι τύπου 70%:Το χρησιμοποιούμε κυρίως για να φτίαξουμε λευκό ψωμί.

Αλεύρι τύπου 55%:Με αυτό φτιάχνουμε κυρίως ψωμιά πολυτελείας και φρυγανιές. Αλεύρι απο κριθάρι:Το αναμειγνύουμε συνήθως με αλεύρι από σίκαλη και δίνει χαρακτηριστική ελαφρά πικρή γεύση στο ψωμί μας.

Αλεύρι από καλαμπόκι: Για να φτιάξουμε αρτοσκευάσματα, το αναμειγνύουμε κυρίως με σιτάλευρο, επειδή από μόνο του δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα γλουτένης, με αποτέλεσμα να μην φουσκώνει αρκετά.

Αλεύρι από βρώμη:Δίνει μια χαρακτηριστική υγρασία στο ψωμί μας και το συνδυάζουμε συνήθως με σιτάλευρο.

Αλεύρι από σίκαλη:Το ψωμί από σίκαλη θεωρείται πιο υγιεινό. Προσθήκη ακόμα και μικρής ποσότητας δίνει χρώμα στην κόρα του ψωμιού μας και κάνει πιο μαλακή την ψίχα.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 69451
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 20-03-2008 18:06
 
παρα πολυ ενδιαφερον και χρησιμο μαρακι σε ευχαριστουμε!!!
 
margarita79
2. 21-03-2008 09:07
 
Πραγματίκα πολύ ενδιαφέρων το άρθρο σου!! 
Χθές μάλιστα είχαμε μια τέτοια κουβέντα για το ίδιο θέμα.  
Μπράβο σου Μαρία!!! :)
 
EMMANOUELA
3. 18-03-2010 11:22
 
Φανταστικές πληροφορίες μας έδωσες μαρία. Προσωπικά τις βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσες :zzz
 
mariaZ
4. 10-09-2013 19:18
 
Καλο το αρθρο αλλά που θα βρω περισσοτερες 
πληροφορίες για το αλευρι και το ψωμι ??
 
kataskeyasmenos

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 21/03/08 )