Αυτή τη συνταγή την είχα βρεί πριν από αρκετά χρόνια σε μια διαφήμιση για τα προϊόντα Ξενίας. Έχω κάνει βέβαια παραλλαγές. Ειναι πολύ νόστιμα πιτάκια ότι πρέπει για σνάκ στη νηστεία. Ελπίζω να σας αρέσουν. Υλικά για τη ζύμη - 400 γρ αλεύρι
- 2κ.γλ αλάτι
- 2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες
- 250 ml χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι μαγιά
για τη γέμιση - 400-500 γρ Ελιές μάυρες σε άλμη (όχι ξιδάτες) χωρίς κουκούτσι και κομμένες στα 4
- 1 συσκευασία λιαστές ντομάτες σε κομματάκια (εγώ αποφεύγω τις συσκευασίες που έχουν και σκόρδο μέσα αλλά γούστα είναι αυτά) Κρατήστε το λάδι από τη συσκευασία για τη ζύμη και για τη γέμιση
- ¾ συσκευασίας ανθότυρο ή ανάλατη μυζήθρα τριμμένο (φυσικά δε το βάζετε αν θέλετε να γίνουν νηστίσιμά)
- 2 κ.σ. Φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο ή 1 κ.σ. πέστο (κατά τ’άλλα η ποσότητα εξαρτάται από εσάς)
Εκτέλεση Σε μία λεκανίτσα ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι και ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι. Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και μαλακή όπως της πίτσας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό. Αλευρώνουμε το εσωτερικό της λεκανίτσας και αφήνουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπώλ με νωπή πετσέτα (προσοχή να μην ακούμπάει στη ζύμη) και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (περίπου 30 λεπτά). Στο μεταξύ ανακατεύουμε τις ελιές με τις λιαστές ντομάτες, το τυρί και το βασιλικό. Αν δε βάλουμε τυρί βάζουμε 2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες. Οταν φουσκώσει η ζύμη τη ζυμώνουνε για 1 λεπτό και τη κόβουμε στα 2. Σε αλευρώμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα πάχους 3 εκ. Σε κάθε κομμάτι μοιράζουμε και απλώνουμε τη γέμιση. Από τη μακρυά πλευρά ξεκινάμε και μαζεύουμε τη ζύμη σε ρολό. Μετά κόβουμε το ρολό σε κομμάτια περίπου 2 εκατοστά πάχους. Πιάνουμε κάθε κομμάτι στη παλάμη μας και το πατάμε με την παλάμη (ετσι η ζύμη θα αγκαλιάσει τη γέμιση αρκετά). Την άκρη από το κομμάτι τη βάζουμε από κάτω για να μην ανοίξει στο ψήσιμο. Αραδιάζουμε τα κομμάτια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στον αέρα στους 190 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Τα απλώνετε σε σχάρα και τα αφήνετα να κρυώσουν ξεσκέπαστα για περίπου 20 λεπτά και μετά τα σκεπάζετε για να μην ξεραθούν. Χωρίς τυρί διατηρούνται για περίπου 10 μέρες έξω από το ψυγείο. Καλή όρεξη. Προσθήκη ως Αγαπημένο (9) | Εμφανίσεις: 11718 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |