Η δική μας οικογενειακή συνταγή, με διακριτικό άρωμα λεμονιού. Αντιγράφω πιστά και ευλαβικά από το χειρόγραφο.
Υλικά
6 αυγά, χωριστά κρόκοι από ασπράδια ½ κιλό ζάχαρη 250γρ. φυτίνη (λιωμένη) 1 φλιτζάνι γάλα (όχι πολύ γεμάτο) 3 βανίλιες 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα) 1 κουταλιά αμμωνία αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο σηκώσει 2-3 αυγά για το άλειμμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε τη φυτίνη με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη (να ασπρίσει). Χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε στο μίγμα φυτίνης-ζάχαρης ανακατεύοντας να ενσωματωθούν. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ενώνουμε τα δύο μίγματα ανακατεύοντας με το χέρι. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και την προσθέτουμε. Συνεχίζουμε με το αλεύρι (ρίχνουμε 1 κιλό και προσθέτουμε λίγο λίγο στη συνέχεια) ώσπου να γίνει μια ζύμη που να πλάθεται και να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγο και πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήματα που θέλουμε. Αραδιάζουμε σε ταψιά (καλύτερα αλουμινένια) στρωμένα με λαδόκολλα, αλείφουμε με αυγό (συνήθως αρκούν 2 κρόκοι + 1 ασπράδι) και ψήνουμε για 10'-15' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C. Προσθήκη ως Αγαπημένο (9) | Εμφανίσεις: 25464 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |