Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Γαριδομακαρονάδα Νο.02 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 13
Έχει υποβληθεί από ata   
Τετάρτη, 02/04/08

Ξέρω ότι οι περισσότερες θα έχετε δοκιμάσει αυτήν την συνταγή με διάφορες παραλλαγές, παρόλα αυτά αυτή που εγώ φτιάχνω εδώ και χρόνια περιλαμβάνει αρκετά μυρωδικά και το μυστικό της για την γεύση οφείλεται στην χρήση του κόλιανδρου. Κατά γενική ομολογία έχω εισπράξει πολύ κολακευτικά σχόλια για την συγκεκριμένη εκδοχή που σας παραθέτω και είναι μία συνταγή που μου ζητούν πολύ τακτικά να φτιάξω φίλοι και συγγενείς που μας επισκέπτονται σπίτι.Επειδή λοιπόν την έφτιαξα σήμερα, σκέφτηκα να την υποβάλλω και στις συνταγές ώστε να την γνωρίσετε. Τα υλικά παραμένουν ίδια είτε χρησιμοποιήσετε γαρίδες, είτε καραβίδες είτε αστακό (κατεψυγμένα ή φρέσκα).

Υλικά :
  • 1 κιλό γαρίδες Νο 1 (16 τεμ. περίπου)
  • 1 συσκευασία ζυμαρικά (συνήθως χρησιμοποιώ σπαγγέτι ή λιγκουίνι)
  • 1 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 ώριμες μέτριες ντομάτες (προτιμήστε βιολογικές)
  • 1 μεταλλικό κουτάκι ντοματάκια (προτιμήστε βιολογικά)
  • ½ πιπεριά φλωρίνης
  • 1 φλ. καφέ κόκκινο ξηρό κρασί ή κονιάκ
  • ½ κ.γ ρίγανη ξερή
  • ½ κ.γ βασιλικό ξερό
  • ½ κ.γ θυμάρι ξερό
  • ½ κ.γ πάπρικα γλυκιά
  • ½ κ.γ κόλιανδρο σκόνη
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 1 φλ. καφέ νερό
  • πιπέρι – αλάτι (το αλάτι ας προστεθεί προς το τέλος εξαιτίας των θαλασσινών)
Εκτέλεση

Σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο (αφού τα έχουμε πολτοποιήσει στο μούλτι). Στην συνέχεια χτυπάμε στο μούλτι τις φρέσκιες ντομάτες αποφλειωμένες και χωρίς τα σποράκια τους, τα ντοματάκια, την πιπεριά, όλα τα μυρωδικά (εκτός το αλάτι) και τα πολτοποιούμε. Τα προσθέτουμε στο σωταρισμένο κρεμμύδι/σκόρδο και μαγειρεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε το κρασί ή κονιάκ και αφήνουμε λίγο ανοικτή την κατσαρόλα μας να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Αφού μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά περίπου η σάλτσα μας προσθέτουμε τις γαρίδες/καραβίδες και μαγειρεύουμε για περίπου ¾ - 1 ώρα σε σιγανή φωτιά. Προσθέτω μέχρι το τέλος και το αλάτι που επιθυμώ.

Όταν τελειώσω την σάλτσα την προσθέτω στα μακαρόνια που έχω βράσει (έχω προσθέσει λίγο λάδι κατά τον βρασμό τους και λίγο αλάτι) και έχω σουρώσει αλλά όχι τελείως από τα νερά τους. Ομογενοποιώ το φαγητό και είναι έτοιμο !!

Σερβίρω τα ζυμαρικά με τα θαλασσινά με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και/ή παρμεζάνα τριμμένη.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :
  • Επειδή τα σκεύη που χρησιμοποιώ μαγειρεύουν χωρίς προσθήκη νερού προσθέτω μόνο ένα φλιτζανάκι του καφέ και μαγειρεύω στον βαθμό 1 με κλειστό καπάκι για 1 ώρα συνολικά. Αυτό βέβαια εξασφαλίζει νοστιμιά στο φαγητό για τον λόγο αυτό ελαχιστοποιήστε όσο μπορείτε το νερό που θα προσθέσετε.
  • Η συνταγή αυτή βγάζει μία σάλτσα δεμένη και αρκετή ώστε να καλύψει ποσότητα μίας συσκευασίας ζυμαρικών και να είναι ζουμερά.
  • Επειδή με ενοχλεί να ενώνονται τα μουστάκια από τις γαρίδες με τα ζυμαρικά, τα αφαιρώ πριν τις μαγειρέψω.

Καλή επιτυχία !!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (19) | Εμφανίσεις: 55837
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (10)
1. 02-04-2008 22:01
 
Κόλιανδρο ε? Δε το εχω χρησιμοποιήσει ποτέ πουθενά. Θα έλεγα δεν ξέρω καν τη γεύση του. Που μπαίνει συνήθως? Αλήθεια τα σκεύη σου AMC είναι? Ρωτάω επειδή και τα δικά μου που είναι τέτοια, είναι για μαγείρεμα χωρίς νερό. Θα τη δοκιμάσω τη συνταγή ούτως ή άλλως μεσα στο μήνα. Να πάρω κόλιανδρο πρώτα. :)
 
rena
2. 03-04-2008 09:48
 
ATA δεν έχω δοκιμάσει τέτοια γαριδομακαρονάδα.Αλλά επειδή μας αρέσει πολύ αυτό το φαγητό σκέφτομαι να την φτιάξω σύντομα τη συνταγή σου.Ίσως να είναι καλύτερη από τη δική μου γιατί εγω δεν βάζω τόσα μυρωδικά.Ευχαριστούμε για την ιδέα. :zzz
 
atalanth
3. 03-04-2008 09:53
 
Rena ναι AMC έχω οπότε ακολουθείς κατά γράμμα την συνταγή. Γενικότερα το κόλιανδρο το χρησιμοποιώ σε όλες τις συνταγές με θαλασσινά όπως μυδοπίλαφο, σαγανάκι γαρίδες κτλ. Atalanth βάλε τα μυρωδικά σε κοφτά κουταλάκια το μόνο που δεν πρέπει να μειώσετε (και ίσως ανάλογα με την γεύση σας να αυξήσετε) είναι το κόλιανδρο. Την συνταγή αυτή αρχικά την έκανα μόνο με κόλιανδρο και αλάτι πιπέρι αλλά στην πορεία την εμπλούτισα και νομίζω ότι τώρα είναι πιο νόστιμη.
 
artemis
4. 03-04-2008 12:53
 
Φοβερή η μακαρονάδα σου ATA. Και πολύ πλούσια σε αρώματα!! Εύγε!!! :upset
 
Mary
5. 03-04-2008 13:36
 
Όλα αυτά που αναφέρεις τα βάζω και εγώ. Μαζί προσθέτω πιπεριές πράσινες και καρότα. Κόλιαντρο δεν έχω βάλει μέχρι στιγμής. Όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά όμως ναι. Θα την δοκιμάσω και έτσι αυτή την συνταγή. 
 
Ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας.
 
Pan
6. 04-04-2008 16:33
 
Eγώ δεν έχει τύχει να φτιάξω ποτέ γαριδομακαρονάδα, οπότε σίγουρα θα τη δοκιμάσω κάποια στιγμή! Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι πεντανόστιμη! :)
 
Ranja
7. 04-05-2009 22:51
 
εγω φτιαχνω συχνα γαριδομακαροναδα,αλλα οχι ετσι ποιο απλη, ομως σιγουρα θα τη δοκιμασω και ετσι καποια στιγμη!! φενεται τελεια!! :upset
 
popular
8. 05-05-2009 15:34
 
ευχαριστώ για το σχόλιο ! δοκίμασέ την και θα με θυμηθείς...!!
 
ata
9. 21-11-2010 12:00
 
Σήμερα έφτιαξα την συνταγή - το κονιάκ και το κόλιανδρο είναι όλα τα λεφτά! Πολύ ιδιάζουσα και ξεχωριστή γεύση! Κι εγώ τον κόλιανδρο δεν είχα σκεφτεί και το κονιάκ! Εύγε Άτα! :grin
 
linmak88
10. 22-11-2010 14:09
 
Χαίρομαι πραγματικά που σας άρεσε...σ' ευχαριστώ για τα σχόλια...
 
ata

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 27/05/10 )