Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Σαλιγκάρια γιαχνί Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 7
Έχει υποβληθεί από Mary   
Παρασκευή, 11/04/08
100_0410_400

Αυτή η συνταγή είναι ειδικά αφιερωμένη σε 2 καλές μου φίλες. Την Margarita79 και την Joanna. Εύχομαι κορίτσια να την φάω και από τα χεράκια σας!!!

Υλικά
  • 1 κιλό σαλιγκάρια
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 1 ματσάκι μάραθο ή άνιθο
  • 4 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνη
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Με μια οδοντογλυφίδα ελέγχουμε τα σαλιγκάρια ένα ένα να δούμε αν είναι ζωντανά. Όσα δεν σαλεύουν τα πετάμε. Βάζουμε τα σαλιγκάρια σε μια μεγάλη λεκάνη και τα πλένουμε 3-4 φορές με άφθονο νερό. Ρίχνουμε τα σαλιγκάρια σε μια κατσαρόλα και την γεμίζουμε με νερό. Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 30 λεπτά. Χύνουμε το νερό και τα ξεπλένουμε καλά. Ξαναβάζουμε εκ νέου τα σαλιγκάρια στην κατσαρόλα με καινούριο νερό και τα βράζουμε για 1 ώρα αυτή τη φορά. Εφόσον έχουν βράσει πλέον τα σουρώνουμε και αρχίζουμε ένα ένα να τα ξεκολιάζουμε (συγνώμη για την λέξη αλλά έτσι λέγεται) δηλαδή να κόβουμε με ένα μαχαιράκι το πάνω μέρος του όστρακου. Τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη γεμάτη νερό και αρχίζουμε να τα πλένουμε πολλές φορές μέχρι να φύγουν τα μικρά σπασμένα όστρακα (προσοχή!! θέλει πολλά πλυσίματα μέχρι να μην μείνει ούτε ένα κομματάκι από όστρακο σπασμένο). Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν. Ρίχνουμε και τα σαλιγκάρια (επιτέλους!!!) και τα φέρνουμε μια βόλτα. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το μάραθο χοντροκομμένο, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και μισό ποτήρι νερό. Τα βράζουμε όλα μαζί για 15 λεπτά και είναι έτοιμα.

Ξέρω ότι είναι αρκετά επίπονη διαδικασία. Η γεύση όμως θα σας αποζημιώσει.

Κορίτσια περιμένω το κάλεσμα.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 19086
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 12-04-2008 08:56
 
Με σακάτεψες πρωί πρωί μ'αυτή τη φωτογραφία...και που να βρω τώρα σαλιγκάρια :eek :eek  
Αγαπημένο φαγητό από τα μικράτα μου, ειδικά από τα χεράκια της μητέρας μου :)
 
Flora
2. 12-04-2008 15:12
 
Περιμένω πρόσκληση για τραπέζι Μαιρούλα. 
Τέεεεεεεεεεεελεια τα σαλιγκάρια σου.
 
sgr
3. 12-04-2008 17:12
 
Θα περιμένουμε πρώτα τα δύο κορίτσια που ξέρουμε και οι δύο, να τα φτιάξουν και αν δεν τα καταφέρουν θα τα φτιάξω και θα έρθετε να τα τσακίσουμε!!
 
Mary
4. 13-04-2008 14:25
 
ε δεν ειμαστε καλα!! 
να σου πω την αληθεια δοκιμαζα το νεο συστημα του αντμιν για ανευρεση των συνταγων μεσω του ονοματος μου και γραφοντας το νικ μου τσουπ με πεταξε και στη συνταγη σου την οποια θελω να σου πω ειχα αγνοησει παντελως .... 
ουτε καν την ειχα ανοιξει :grin :grin  
τι να πω? 
ευχαριστω αλλα να εισαι σιγουρη δε θα παρετε........... :grin
 
margarita79
5. 13-04-2008 15:55
 
Γιατί Μαργαρίτα? Ο κόσμος πρέπει να δοκιμάζει πριν απορρίψει. Γι αυτό ΠΟΤΕ μη λες ΠΟΤΕ!! :grin :grin :grin
 
Mary
6. 14-04-2008 12:22
 
μαιρουλίνι μου ο άντρας μου είναι λάτρης των σαλιγκαριών! θα τη κάνω οπωσδήποτε ευχαριστώωωωωωω :)
 
melina
7. 15-04-2008 10:07
 
Εμείς Μαίρη το κάνουμε λίγο διαφορετικά. Κατ' αρχήν χρησιμοποιούμε χοχλιούς (τα μεγάλα σαλιγκάρια που έχουν βλένα στο στόμιό τους). Στην αρχή τα πλένουμε με πολλά νερά και χρησιμοποιούμε άφθονο αλάτι για να βγάλουν τα σάλια τους. Μετά τα αφήνουμε να βγουν έξω τα κεφαλάκια τους και αμέσως τα βάζουμε σε βραστό νερό να πάρουν μία βράση και μετά τα αφαιρούμε. Ξαναπλένουμε με λεμόνι πολλά νερά και μετά ξαναβάζουμε σε νερό και αφαιρούμε τον αφρό και σουρώνουμε. Δεν σπάμε το καβούκι τους στην πίσω μεριά. Μετά ετοιμάζουμε σάλτσα με λάδι, κρεμμύρι, μαιντανό, μάραθο, πατατούλες, καρότα, κολοκύθια και ντομάτα φρέσκια + λίγο κονκασέ και προσθέτουμε τα σαλιγκάρια να μαγειρευτούν. Με τον τρόπο αυτό τα κελύψη συγκρατούν σάλτσα την οποία ρουφούν τα πιτσιρίκια αφού φάνε το σώμα του σαλιγκαριού (το τελευταίο τμήμα του σώματός του απλά δεν το τρώμε). Έτσι τα φτιάχνουν στην Κρήτη και έτσι κι εμείς τα μαγειρεύουμε σπίτι. Κορίτσια (Μαργαρίτα-Τζοάννα) σας έτρεξαν τα σάλια ? χιχιχιχχι
 
artemis
8. 15-04-2008 11:09
 
Καλε τι βλεπουν τα ομορφα ματακια μου ??σαλιγκαρια ???? 
 
αμα περιμενει η μαιρουλα να φαει απο μενα σαλιγκαρους θα αργησει παααααααααρα πολυ ... 
 
Πωπω παω να δω καμια φωτο απο κανα γλυκο να ερθω στα ισια μου .. 
 
απαπαπαπα...
 
joanna
9. 02-05-2010 12:22
 
Αν βρέξει την επόμενη εβδομάδα θα μαζέψω σαλιγκάρια και θα τα κάνω με την συνταγή σου.Το πρόβλημα ομως ειναι οτι αρχίζει και περναει η εποχή τους και δεν βρίσκονται ευκολα.
 
PANELE

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 25/04/10 )