Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Σοφρίτο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 8
Έχει υποβληθεί από Mary   
Κυριακή, 13/04/08
Ευρετήριο άρθρου
Σοφρίτο
Σελίδα 2
100_0430_400

Κερκυραίικη συνταγή πολύ νόστιμη και πικάντικη. Οι ποσότητες των υλικών φυσικά μπορούν να μειωθούν στο μισό (εγώ μαγείρεψα για 8 άτομα).

Υλικά
  • 2 κιλά μοσχάρι ελιά
  • 10-12 σελίδες σκόρδο σε φετάκια
  • 1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλυτζάνι ξύδι λευκό
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

για το σερβίρισμα

  • πατάτες τηγανιτές
100_0424_400
Εκτέλεση

Κόβετε το κρέας σε μερίδες το ξεπλένετε και το αφήνετε στο σουρωτήρι να στραγγίσει. Βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο το αλεύρι. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το λάδι και το αφήνετε να κάψει. (Εγώ αυτή τη διαδικασία την έκανα στην χύτρα απευθείας για να μην λερώνω και τηγάνια). Αλατοπιπερώνετε καλά το κρέας και το αλευρώνετε. Μόλις δείτε ότι έκαψε το λάδι βάζετε λίγα λίγα τα κομάτια του κρέατος και τα αφήνετε να πάρουν χρώμα. Τα γυρίζετε με προσοχή χωρίς να τα τρυπήσετε με πηρούνι. Αφού περάσετε όλο το κρέας από το τηγάνι το μεταφέρεται στη χύτρα. Ρίχνετε το σκόρδο, το μαιντανό, το ξύδι και 2 1/2 φλυτζάνια νερό. Σκεπάζετε την χύτρα και αφήνετε το κρέας να μαγειρευτεί για 1 ώρα. Ανοίγετε την χύτρα και αν δείτε ότι δεν έχει δέσει καλά η σάλτσα βράζετε για λίγο χωρίς να την σκεπάσετε. Σερβίρετε με πατάτες τηγανιτές.

Καλή σας όρεξη

100_0427_400

Προσθήκη ως Αγαπημένο (24) | Εμφανίσεις: 22948
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (22)
16. 14-07-2009 12:20
 
Εεεε λογικό να έχει μια μικρή ξυδίλα. Έτσι όπως το έγραφες στην αρχή κατάλαβα ότι ξύνιζε πολύ. Έτσι πρέπει να είναι το σοφρίτο. Αρκετά βαρύ φαγητό με αψάδα στη γεύση! Περιμένω εντυπώσεις από την Κερκυραία η οποία το έχει φάει και original! :grin
 
Mary
17. 14-07-2009 14:33
 
Aρσένιε να ξέρεις ότι γενικά όταν μαγειρεύουμε τέτοιου είδους φαγητά, σοφρίτο, στιφάδο και γενικά ότι σβήνουμε με κρασί ή ξύδι το κάνουμε με το κρέας μέσα, τραβάει το υγρό και γίνεται γευστικότατα και δεν ξινίζει καθόλου. Εγώ έτσι το κάνω και αν και χρησιμοποιώ κανονικό ξύδι απ το χωριό ποτέ δεν είχα πρόβλημα. :)  
 
Καλά Μαιρούλα, αυτό το φαγάκι το φτιάχνω χρόνια από συνταγή μπαμπά και δεν ήξερα πως λέγεται σοφρίτο :sigh  
Τέλειο είναι όμως μπράβο :p
 
Faye
18. 31-10-2009 10:59
 
Να ρωτήσω κάτι που τόσα χρόνια προσπαθώ να φτιάξω σοφρίτο...το αλευρώνω και πάω να το τσιγαρίσω και μένει το αλέυρι στον πάτο σαν μια σκληρή κρούστα, που όσο τσιγαρίζω, τόσο μαυρίζει και σκληραίνει. Τι να κάνω; 
Η αλήθεια ειναι οτι αφήνει μια ευχάριστη γευση λεμονίλας, κι οχι ξυδίλας. Το σοφρίτο απο μαμά Κερκυραία δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Δεν υπάρχει!!!
 
yami
19. 02-11-2009 08:07
 
Yami αυτό ισχύει σε όλα τα φαγητά και όχι μόνο στο Σοφρίτο. Όταν αλευρώνουμε ένα κομμάτι κρέας και το τηγανίζουμε αφήνει αλεύρι μέσα στο τηγάνι. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιείς μεγάλο τηγάνι, ούτως ώστε να χωράει το κρέας όλο μαζί και όχι σε δόσεις. Έτσι όσο και να καεί την πρώτη φορά, δεν πρόκειται να πιάσει κρούστα στον πάτο.
 
Mary
20. 03-03-2010 14:04
 
αυτο το φαγητο ειναι απίστευτο. το θέμα είναι οτι στην Κέρκυρα βάζουν κάποιο μίγμα μπαχαρικών και γίνεται αυτή η καταπλητική γεύση. είχα προσπαθήσει να το βρω αλλά χωρίς αποτέλεσμα. μήπως το ξέρει κάποιος ???
 
pitsi
21. 03-03-2010 14:35
 
Αυτό δεν το γνωρίζω καθόλου pitsi και δυστυχώς δεν έχω κάποιον από Κέρκυρα για να τον ρωτήσω! Πάντως και χωρίς έξτρα μπαχαρικά το φαγητό είναι σούπερ!
 
Mary
22. 26-09-2011 21:07
 
Μαίρη το εφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα αλλα λόγω φόρτου εργασίας δεν απάντησα:βγήκε τελειο και απλά ....εντυπωσίασα!Ευχαριστούμε για την συνταγή
 
konstantinak

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 23/12/12 )