Αυτή η μηλόπιτα έγινε χωρίς να διαβάσω καμμιά συνταγή. Τη ζύμη κάποτε την είχα ξανακάνει σε άλλο είδος τάρτας αλλά δεν είχα κρατήσει μέτρημα στα υλικά. Απ ότι μου είπαν όσοι δοκίμασαν έγινε υπέροχη!!!
Υλικά
- για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 πακέτο βιτάμ
- 1 1/2 κ.γ. μπέικιν
- 2 αυγά
- 1 φλυτζ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. νερό
- 1 πρέζα αλάτι
για την γέμιση
- 5 μήλα μεγάλα
- 1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 1/2 φλυτζ. ζάχαρη
- 1/2 φλυτζ. σταφίδες ξανθές
- 1/2 φλυτζ. καρύδια χοντροκομμένα
- λίγο ρούμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Στην αρχή βάζουμε τις σταφίδες να φουσκώσουν μέσα σε λίγο ρούμι. Κατόπιν, κάνουμε τη ζύμη. Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη και το βιτάμ κομμένο σε κομμάτια σε μια λεκάνη και αρχίζουμε να τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να γίνουν σαν τραχανάς. Ρίχνουμε τα αυγά και το νερό και ζυμώνουμε καλά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες (1 μία να είναι λίγο μεγαλύτερη), τις τυλίγουμε σε μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα μήλα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση. Βουτυρώνουμε μια φόρμα 28 cm με σούστα. Παίρνουμε την μεγαλύτερη μπάλα ζύμης και την βάζουμε στη μέση της φόρμας και αρχίζουμε να την πατάμε δυνατά για να απλώσει και να καλύψει και τα πλαινά της φόρμας. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πηρούνι σε διάφορα σημεία και την βάζουμε να ψηθεί για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα. Μόλις την βγάλουμε ρίχνουμε τη γέμιση και ανοίγουμε το δεύτερο ζυμάρι με τις παλάμες μας και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση φροντίζοντας να κλείσει καλά στο πλάι και να ενωθεί με το κάτω κομμάτι ζύμης. Ψήνουμε την πίτα για 40-50 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς. Μετά από 30 λεπτά ψησίματος αν θέλουμε για να δείχνει γυαλιστερή, αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (15) | Εμφανίσεις: 26771 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |