Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Τσουρέκια Πασχαλινά Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 10
Έχει υποβληθεί από Rena   
Τετάρτη, 23/04/08
Ευρετήριο άρθρου
Τσουρέκια Πασχαλινά
Σελίδα 2
1_02

Η συνταγή αυτή είχε δημοσιευτεί παλιότερα στο Hungry από την Αγγέλα τη Σαλονικιά και δοκιμάστηκε εχθές για πρώτη φορά. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι από τα καλύτερα τσουρέκια που έφτιαξα ποτέ.

Υλικά
  • 1 φλυτζάνι γάλα ζεστό (όχι καυτό)
  • 10 αυγά + 1 κρόκο (για το άλλειμα στο τέλος)
  • 2 κιλά αλεύρι σκληρό
  • 200 γρ. μαγιά νωπή (απ`το φούρνο της γειτονιάς) ή 8 φακελλάκια ξηρή (αλλά δεν είναι το ίδιο
  • 1 και 3/4 φλυτζάνια βούτυρο ζεστό
  • 4 και 1/3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • 2 κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
  • Πρώτα ετοιμάζουμε τη μαγιά: Τη βάζουμε σε ένα μπωλ μεγάλο, μαζί με 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό και 1 φλυτζανι αλεύρι (που το παίρνουμε απ`τα 2 κιλά που έχουμε). Ανακατεύουμε να ενωθούν. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε για 20’
  • 2_400_01Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι, το γάλα. Ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα αυγά. Με το χέρι ζουλάμε τους κρόκους να σπάσουν και να ανακατευτούν.
  • Ρίχνουμε 2 φλυτζάνια από το αλεύρι και αφού αναμιχθεί, ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε με το χέρι ΠΑΝΤΑ ΑΠΑΛΑ.
  • Σιγά-σιγά ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο-λίγο και ανακατεύοντας. ΔΕ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΜΟΝΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΑΠΑΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ.
  • Τελευταίο μπαίνει το βούτυρο ζεστό τόσο όσο να αντέχει το χέρι μας. Το ρίχνουμε λίγο-λίγο και παράλληλα ΑΝΑΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ τη ζύμη ώστε να το πάρει όλο μέσα.
  • Μόνο αναδιπλώνουμε, δε ζυμώνουμε!Λίγο, λίγο και σιγά, σιγά διπλώνουμε τη ζύμη ώστε να πάρει όλο το βούτυρο.3_400_03
  • Αφήνουμε 2 ώρες σκεπασμένη να φουσκώσει. Αν αφήσουμε περισσότερη ώρα θα αρχίσει να "κάθεται " η ζύμη. Δεν πειράζει όμως, θα ξαναρχίσει να ανεβαίνει! (καλύτερα να ελέγχουμε πάντως και να μην την ξεχνάμε). Μετά δεν την πλάθουμε καθόλου για να μην "κάτσει".
  • Τη χωρίζουμε σε 4 ή 5 κομμάτια(κάθε κομμάτι=1 τσουρέκι). Κάθε κομμάτι χωρίζεται σε 3 μέρη. Κάθε μέρος το πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο, σε μακρύ κορδόνι, με διάμετρο περίπου 2-3 πόντους. Κάθε κορδόνι το αλευρώνουμε εξωτερικά να μην κολλάει. Όχι και πολύ αλεύρωμα, γιατί θα φαίνονται τα αλεύρια στο τέλος.
  • Πλέκουμε ΧΑΛΑΡΑ σε πλεξίδα τρία κορδόνια.Αφήνουμε να φουσκώσουν για 30` λεπτά οι πλεξίδες.
  • Μετά, αλείφουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αβγού ανακατεμένο με λίγο νερό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τριμμένα αμύγδαλα ή αμύγδαλα φιλέ από πάνω.
  • Ψήνουμε στην αρχή στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και για τα επόμενα 20΄ στους 180 βαθμούς. Όταν κρυώσουν καλά, τυλίγουμε σε μεμβράνη για να μην ξεραθούν-ή τα τρώμε αμέσως!

Προσθήκη ως Αγαπημένο (26) | Εμφανίσεις: 31993
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (25)
16. 24-04-2008 08:13
 
Θα τα δοκιμάσω σήμερα και θα σου πω. Ευχαριστώ πολύ για τα tips.
 
Christia
17. 25-04-2008 12:31
 
Τελικά τα έφτιαξα ψες με λιγες παραλλαγές και ήταν τέλεια. Εβαλα 6 αυγά αντί δέκα και πρόσθεσα 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού φρέσκο και ξύσμα πορτοκαλιού. Ηδη τα παιδιά μου έχουν φάει τα μισά.
 
Christia
18. 25-04-2008 21:48
 
Μπράβο Christia καλοφάγωτα και τα υπόλοιπα. Πολύ χαίρομαι που τα ευχαριστηθήκατε, ιδιαίτερα τα παιδιά. Τελικά το κόλπο με τα λιγότερα αυγά και περισσότερα υγρα πέτυχε από ότι καταλαβαίνω.
 
rena
19. 27-04-2008 21:17
 
Μπράβο Ρένα και του χρόνου!! Τέλειο αποτέλεσμα! θα τα φτιάξω σύντομα! :zzz :zzz :zzz
 
Maraki
20. 28-04-2008 22:26
 
Τέλεια Ρένα. Και του χρόνου να τα ξαναφτιάξεις. Μου τρέχουν τα σάλια όπως τα βλέπω στη φωτο. :zzz
 
sgr
21. 07-07-2008 11:38
 
Γεια σε ολους. 
Ειμαι καινουργιο μελος.Ξεκινησα με δυσκολη συνταγη (τα τσουρεκια της Αγγελας)αλλα δυστιχως απετυχαν.Πιστευω οτι φταιει η ζαχαρη νομιζω, ειναι πολλη η δοση (4 φλυντ.)αλλα κυριως οτροπος φουσκωματος.Τα εβαλα στο φουρνο της κουζινας (σβηστος φυσικα),τα αφησα 3 ωρες και οταν τα εψησα εγιναν χαλια.Θα ηθελα τη βοηθεια σας.ευχαριστω. :cry
 
froso
22. 07-07-2008 14:26
 
Φρόσω, καταρχήν καλώς όρισες. Δε μπορώ να καταλάβω τι συνέβη και δε σου πέτυχαν. Σίγουρα δε φταίει η ζάχαρη-δεν είναι πολύ για τα 2 κιλά αλεύρι. Πιθανότερο θεωρώ να μην ήταν καλή η μαγιά που χρησιμοποίησες ή το νερό που της έβαλες να ήταν είτε πολύ καυτό είτε σχετικά κρύο. Κρίμα πάντως που δε σου πέτυχαν. Ελπίζω την επόμενη φορά.
 
rena
23. 04-01-2009 15:30
 
:grin :grin rena,πολύ ωραία η συνταγή.Χρόνια προσπαθώ αλλά τίποτε,μια αποτυχία.Πρώτη φορά οι δόσεις της συνταγής ήρθαν ακριβώς.Και από νοστιμιά, άλλο τίποτα...Επιτέλους γκρέμισα το οχυρό των τσουρεκιών.....ταπεινά σε ευχαριστώ
 
marsa
24. 11-04-2011 10:51
 
Πάντως φαίνονται τόσο λαχταριστά...Αχ τί μου κάνετε έγκυο γυναίκα...
 
tamar
25. 26-04-2013 16:42
 
Γεια χαρά! Να ρωτήσω σε παρακαλώ . Το βούτυρο θα είναι 1 3/4 κρύο η λιωμενο ; Γιατί έχει διάφορα !
 
Katedimi0204

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 26/03/10 )